Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych ;)

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

Re: Noobowe pytania - cos dla początkujacych poczatkujacych

Post autor: NOAK »

Niestety genio musi śmigać na pegazie aby można ich było wystawić więcej niż jeden oddział. Temat był już wałkowany i nie ma co go dalej roztrząsać.

Błażej
Kretozord

Post autor: Błażej »

czy Rampager`s standard pozwala na przerzucenie dodatkowej kostki z Virtue of Impetous Knight ?

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Mocno wydaje mi się, że tak. Skoro Impetus Knight daje dodatkową kość to tamta szmatka powinna dawać możliwość przerzucenia owego dodatku.

Awatar użytkownika
Mishu
Masakrator

Post autor: Mishu »

Witam! Chciałbym sobie zrobić mały "urlop" od mojej głównej armii, a wybór jako drugorzędną padł na Bretonnie. Mam pytanie, czy formacja lancy bretońskiej atakuje z tyłu wszystkie ataki czy supporty? Kumple coś tam gadali, że wszystko , to chce się upewnić. I jeszcze pytanie do lancy z Killing Blowem w szarży, to prawda, że działa on jak Heroic Killing Blow?

Z góry dzięki, pozdro ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

1. Jak działa bretońska formacja lancy:
Podczas szarży rycerze w formacji lancy atakują następująco:
- wszystkie modele z pierwszego szeregu, normalny atak,mogą wybrać dowolny model z którym się stykają,
- środkowy rycerz wykonuje zwykły suporting atak, ale jego koń nie atakuje
- skrajni rycerze i ich konie z 3 i kolejnych szeregów atakują normalnie, o ile mają przeciwnika, który styka się z poprzedzającym ich rycerzem, z tym, że nie mogą rozdzielać swoich ataków,
W turze walki, podczas ktorej rycerze nie szarżowali atakują:
- 1 szereg - rycerze i konie normalne ataki,
- 2 szereg - normalny suporting atak.
Straty zdejmuje w tej sposób, że najpierw zdejmujemy środkowego rycerza z ostatniego szeregu, potem jego bocznych.
Bohaterowie i oraz grupa dowodzenia działają normalnie z dalszych szeregów, o ile nie ma dla nich miejsca w pierwszym szeregu.
Czarodziejki w lancy ustawia się jako środkowy model drugiego szeregu, skąd mogą działać tak, jakby były w pierwszym.
Pozostali bohaterowie powinni zostać umieszczeni w 1 szeregu, o ile tylko jest tam dla nich miejsce.

2. Magiczna broń "The Lance of Artois" - 25 punktów - dodaje +2 do Siły w czasie szarży dla bohatera na wierzchowcu oraz w szarży ( i tylko w szarży) ma zasadę Killing Blow - zwykły zabójczy cios na modele wielkości człowieka.
Heroic Killing Blow można uzyskać tylko dzięki cnocie "Virtue of Heroism" za 40 punktów.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Nie posiadam RB i mam jedno pytanie. Jak nazywał się ten sztandar dający +1Ld i ile kosztował? :oops:
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Post autor: Gniewko »

Standard of Discipline, 15 punktów.
Lepiej doma iść za pługiem, niż na wojnie szlakiem długiem.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Dziękuję bardzo.

A jeszcze jedno. Czy dawnstone daje przerzuty sejwów cały czas czy tylko jednorazowo? (Brak RB)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Dawnstone (25 pkt.) na stałe, Luckstone (5 pkt.) jednorazowo.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Jeszcze raz serdecznie dziękuję.

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Post autor: Kapso »

Hej
Mam pytanie czy koleś ze sztandarem może mieć great weapon, tarczę i sztandar? ew hand weapon, tarczę i sztandar? A i jaki sztandar byście najbardziej polecali brać, bo tak czytam sobie kodex od bretonni i nie wiem który jest sensowny jakoś.

pozdr

Awatar użytkownika
NOAK
Mudżahedin

Chorąży bretońskiej armii nie może brać żadnego dodatkowego wyposażenia, może brać tylko cnoty i magiczne przedmioty ( w tym i magiczną tarczę, magiczną lancę i jedyny magiczny miecz, który można używać w Bretonni oburącz, czyli Sword of the Quest) o wartości do 50 punktów, albo też magiczny sztandar o dowolnej wartości punktowej. Moim zdaniem nie ma żadnego sensownego sztandaru dla naszego chorążego armii. Banner of the Lady co prawda kasuje przeciwnikowi bonus do walki za szeregi, ale wtedy nasz heros jest bardzo podatny na ataki wroga ( sv 3+), no i koszt tego sztandaru to aż 100 punktów. Lepiej nasz BSB sprawdza się w roli konserwy z mocnym atakiem, pozwalającym przerzucać liderki, no i dający dodatkowe +1 do combatu.

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Post autor: Kapso »

Ok to mam jeszcze kolejne pytanie (wybaczcie noob ze mnie) Jak można mieć w bretce 1+sv? za armor mamy 5+ za tarczę 4+ za konia 3+ i za barded warhorse 2+.
Chyba że jakoś łączy się to z innymi przedmiotami ale jakoś nie mogę znaleźć ani w ab ani w rb jak można mieć taki sv. A chyba że jest to możliwe tylko przy wszystkim co wyżej wymieniłem i przy gromril great helmie
z góry dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Jest kilka opcji. Pierwsza to wziąć Gromril Great Helm, druga Enchanted Shield, trzecia Dragonhelm - to chyba najbardziej typowe przykłady.

Awatar użytkownika
sly
Chuck Norris

Post autor: sly »

witam

skąd wziąć Polski podręcznik Armii Bretoni? zamierzam zacząć grać, a nigdzie nie widze polskiego wydania
Oya, Oya, Oya !!!

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

Bo go nie ma. Jest tylko amatorskie, niepełne tłumaczenie w internecie.

Awatar użytkownika
sly
Chuck Norris

Post autor: sly »

jakiś link??
Oya, Oya, Oya !!!

Awatar użytkownika
Gniewko
Masakrator

A google nie pomogły? Link się pałęta gdzieś u nas na bretońskim forum, zapewne w tym temacie lub w sekcji ogólnej. Nie znam dokładnie, bo angliście polskie tłumaczenie niepotrzebne ;)

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

http://www.bretonnia.jpg.pl/

Ale lenistwo wielkie. Wystarczy wpisać Bretonnnia pl i już mamy.

Awatar użytkownika
Lenar
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Lenar »

Czy Twilight Banner pozwala ignorować testy Dangerous Terrain? Opis (kursywą) sugeruje, że oddział staje się eteryczny, więc miałoby to sens, natomiast FAQ milczy na ten temat.

ODPOWIEDZ