Wybory parlamentarne 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Varinastari
Masakrator

Re: Wybory parlamentarne 2011

Post autor: Varinastari »

A Ci na których głosowałem nie weszli. Szkoda, liczyłem na głos rozsądku w sejmie, i chociaż jedną prawicową partię w sejmie. Wizja po wyborach? To co było, czyli dalsze rozkradanie państwa i kółko wzajemnej adoracji (PO-TVN-GW) czyszczące wszystko co napaskudzą.
Jednym słowem PKP*.
Obrazek
Pozdrawiam i życzę większego dystansu do polityki :wink:
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, o 00:29 przez Varinastari, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Może zamiast kucyków zrobić modę na osły w awatarze :P

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Ech... To smutne słyszeć, że indoktrynacja społeczeństwa dotknęła także nasze forum. Nie jestem przeciwny jakiejkolwiek partii. Osobiście jestem za Palikotem i jego ruchem. Możemy się nie zgadzać co do wizji Polski i sposobu w jaki ma być rządzona, ale post, który kwitnie powyżej jest czystym dowodem na poglądy, tolerancję oraz wartości merytoryczne przekazu jaki niosą ze sobą ludzie głosujący na PiS (oczywiście nie wszyscy, proszę o wybaczenie mi wielkiego kwantyfikatora). Za Palikotem jestem z przekonania i faktu, że jego program wyborczy jest według mnie najlepszy. Nie głosuję na niego z nienawiści do innych partii. Również moje ukryte gejostwo oraz związki z żydomasonami nie przyczyniły się do oddania mojego głosu na jego ruch. Mentalnie popieram również Platformę Obywatelską. Uważam, iż pomimo pomyłek i niektórych ustaw, z którymi osobiście się nie zgadzam lata ich rządów były całkiem udane (biorąc pod uwagę fakt ilości nieprzewidzianych sytuacji). Jednak chciałbym wrócić do postu poprzednika. Bartas, kimkolwiek jesteś, naprawdę uważasz, że masz prawo w taki sposób pisać i obrażać innych ludzi? Z powodu, że głosujesz na inną partię (oczywiście jedyną i słuszną)? Zarzucasz ludziom brak refleksyjności, a sam jak widzę nie potrafiłeś wyciągnąć wniosków z kadencji PiS-u. Rządów relatywnej moralności, koalicji z ludźmi bez wykształcenia oraz partii, której młodzieżówki są Neonazistowskie. Do tego lista afer na koncie ludzi z PiS-u, jak choćby próba przekupienia Beger. Dalej ogólna atmosfera braku szacunku, bazowania na nienawiści i xenofobii społecznej. Kompletnego olania spraw gospodarki za to zajęcie się wyszukiwaniem skaz na życiorysach największych z Polaków (np. Lechu Wałęsie). I to niby my jesteśmy pozbawieni zdolności do refleksji? Mówisz o manipulacji społeczeństwa przez media. A co powiesz o gazetach typu Uważam Rze oraz Gazeta Polska? Gazetach w których jawnie wygłasza się slogany sformułowane przez sztab PiS-u, w których obraża się na lewo i prawo ważne osobistości z Polski i zza Granicy ( żeby nie być gołosłownym w ostatnim wydaniu jechali między innymi po Kanclerz Niemiec, Tusku, Komorowskim oraz Putinie), są to Gazety w których otwarcie dziennikarze piszą, podsycając nienawiść do Rosjan o "Spisku Smoleńskim" w tym samym artykule nazywając Jarosława Kaczyńskiego największym obrońcą interesu Polski. Idąc dalej co powiesz na temat indoktrynacji poprzez Radio Maryja? Albo co dla mnie najbardziej oburzające o indoktrynacji na mszach? Ostatnio w "Uwadze", był program o tym jak księża z Ambony mówią ludziom na wsi na kogo mają głosować. Obrażasz ludzi o innych poglądach, czy innej orientacji seksualnej. Wyzywasz ludzi od Komunistów, mówiąc o całej partii, kiedy w rzeczywistości ponad 82 procent z niej to ludzie poniżej 35 roku życia (tak więc tacy, którzy nie mogli być w PZPR), szydzisz z Kalisza "celebryty" wyzywając go również od komunistów, nie zdając sobie najwyraźniej sprawy że min. podczas stanu wojennego sam Kalisz jako radca prawny pomógł 34 osobom uniknąć wyroku. Mówisz dalej o spisku na linii PO-media powtarzając tym samym kolejne nie udowodnione teorie.
Sam wystawiasz sobie wizerunek, czytając twój post ukazuje mi się sylwetka człowieka małego (nie chodzi mi o wzrost), bez dostatecznej ilości informacji, nietolerancyjnego, ksenofoba, o duszy trolla forumowego.
Stąd też mój apel, jeżeli chcesz wylać gdzieś swoją żółć to idź do kibla. Tam przynajmniej nikt tego nie będzie widział.
Pozdrawiam.
P.S. Polecam lekturę wykresów powyborczych. Warto zobaczyć jacy ludzie (np. z jakim wykształceniem) głosowali na jaką partię.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Orris
Mudżahedin

Post autor: Orris »

Odniosę się tylko do jednego, bo nie chce mi się rozpisywać o tej porze.
P.S. Polecam lekturę wykresów powyborczych. Warto zobaczyć jacy ludzie (np. z jakim wykształceniem) głosowali na jaką partię.
W jaki sposób, jeżeli wybory są tajne i nie podpisuje się kart do głosowania? Jak się je sporządza?
Podpis niezgdony z regulaminem forum

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

Osobiście jestem za Palikotem i jego ruchem. Możemy się nie zgadzać co do wizji Polski i sposobu w jaki ma być rządzona, ale post, który kwitnie powyżej jest czystym dowodem na poglądy, tolerancję oraz wartości merytoryczne przekazu jaki niosą ze sobą ludzie głosujący na PiS (oczywiście nie wszyscy, proszę o wybaczenie mi wielkiego kwantyfikatora).
Uwaga nie do mnie, nie głosowałem na PiS, fakt, nie toleruję wszystkiego, ale nikogo nie obraziłem. Wszyscy wyrażają swoją opinię nt. wyników, taką wyraziłem i ja. Jeśli poczułeś się urażony to przepraszam

Za Palikotem jestem z przekonania i faktu, że jego program wyborczy jest według mnie najlepszy. Nie głosuję na niego z nienawiści do innych partii. Również moje ukryte gejostwo oraz związki z żydomasonami nie przyczyniły się do oddania mojego głosu na jego ruch. Mentalnie popieram również Platformę Obywatelską. Uważam, iż pomimo pomyłek i niektórych ustaw, z którymi osobiście się nie zgadzam lata ich rządów były całkiem udane (biorąc pod uwagę fakt ilości nieprzewidzianych sytuacji).
tutaj mamy odmienne zdanie, takie uroki demokracji. Być może jakbym poznał osobę, która oddała głos na PO i potrafiła powiedzieć mi dlaczego nie mówiąc czegoś w stylu wypowiedzi które przytaczałem wcześniej, miałbym inny pogląd
Jednak chciałbym wrócić do postu poprzednika. Bartas, kimkolwiek jesteś, naprawdę uważasz, że masz prawo w taki sposób pisać i obrażać innych ludzi? Z powodu, że głosujesz na inną partię (oczywiście jedyną i słuszną)? Zarzucasz ludziom brak refleksyjności, a sam jak widzę nie potrafiłeś wyciągnąć wniosków z kadencji PiS-u. Rządów relatywnej moralności, koalicji z ludźmi bez wykształcenia oraz partii, której młodzieżówki są Neonazistowskie. Do tego lista afer na koncie ludzi z PiS-u, jak choćby próba przekupienia Beger. Dalej ogólna atmosfera braku szacunku, bazowania na nienawiści i xenofobii społecznej. Kompletnego olania spraw gospodarki za to zajęcie się wyszukiwaniem skaz na życiorysach największych z Polaków (np. Lechu Wałęsie). I to niby my jesteśmy pozbawieni zdolności do refleksji?
powtórze to jeszcze raz, bo widzę że masz problemy z czytaniem. Nie głosowałem i nigdy nie miałem zamiaru uddać głosu na PiS. Nie lubię ich, ale wbrew większości na tym forum szanuję jego elektorat. PO wg. mnie bez paliwa antypisowskiego miałoby max. 20% poparcia.
Mówisz o manipulacji społeczeństwa przez media. A co powiesz o gazetach typu Uważam Rze oraz Gazeta Polska? Gazetach w których jawnie wygłasza się slogany sformułowane przez sztab PiS-u, w których obraża się na lewo i prawo ważne osobistości z Polski i zza Granicy ( żeby nie być gołosłownym w ostatnim wydaniu jechali między innymi po Kanclerz Niemiec, Tusku, Komorowskim oraz Putinie), są to Gazety w których otwarcie dziennikarze piszą, podsycając nienawiść do Rosjan o "Spisku Smoleńskim" w tym samym artykule nazywając Jarosława Kaczyńskiego największym obrońcą interesu Polski.
Nie wiem, nie czytam, być może masz rację, opieram swoje zdanie w opinii o gazetach/stacjach które znam
Idąc dalej co powiesz na temat indoktrynacji poprzez Radio Maryja? Albo co dla mnie najbardziej oburzające o indoktrynacji na mszach? Ostatnio w "Uwadze", był program o tym jak księża z Ambony mówią ludziom na wsi na kogo mają głosować.
nie jestem katolikiem, i nie popieram tego co robi kler w tym państwie.

Obrażasz ludzi o innych poglądach, czy innej orientacji seksualnej.
w którym miejscu? :lol2: jedyne co napisałem o homoseksualistach to "tęczowe towarzystwo", i co w tym obraźliwego skoro sami biegają z flagami w takich barwach?
Wyzywasz ludzi od Komunistów, mówiąc o całej partii, kiedy w rzeczywistości ponad 82 procent z niej to ludzie poniżej 35 roku życia (tak więc tacy, którzy nie mogli być w PZPR), szydzisz z Kalisza "celebryty" wyzywając go również od komunistów, nie zdając sobie najwyraźniej sprawy że min. podczas stanu wojennego sam Kalisz jako radca prawny pomógł 34 osobom uniknąć wyroku.
o Kaliszu nie wiedziałem, zwracam honor. Jednak swojego zdania na temat SLD nie zmienię. Mają korzenie komunistyczne i tego nie wybielisz. Załóżmy gdyby NSDAP nadal istniała, to gdybym to nich dołączył to nie byłbym nazistą bo nie żyłem w czasach Hitlera? I z Kalisza nie szydzę tylko napisałem że mi go nie szkoda, to to samo?
Sam wystawiasz sobie wizerunek, czytając twój post ukazuje mi się sylwetka człowieka małego (nie chodzi mi o wzrost), bez dostatecznej ilości informacji, nietolerancyjnego, ksenofoba, o duszy trolla forumowego.
śmieszny jesteś
Stąd też mój apel, jeżeli chcesz wylać gdzieś swoją żółć to idź do kibla. Tam przynajmniej nikt tego nie będzie widział.
żółć? Przedstawiłem swoje stanowisko, powtarzam jeszcze raz - nikogo nie obrażając.
jeśli będzie tak jak w poprzednich wyborach, to ludzie ze wsi i z niższym wykształceniem - PiS, z miast i z wyższym - PO. I co ma mnie to obchodzić? Nie jestem ani za jednymi ani za drugimi. Całą wypowiedź oparłeś na jakimś przekonaniu że obrażam wszystkich na prawo i lewo. Podaj chociaż jeden przykład na podparcie tej tezy.

Pozdro i nie spinaj się więcej

Varinastari pisze:
A Ci na których głosowałem nie weszli. Szkoda, liczyłem na głos rozsądku w sejmie, i chociaż jedną prawicową partię w sejmie. Wizja po wyborach? To co było, czyli dalsze rozkradanie państwa i kółko wzajemnej adoracji (PO-TVN-GW) czyszczące wszystko co napaskudzą.
Jednym słowem PKP*.
Obrazek
Pozdrawiam i życzę większego dystansu do polityki :wink:
ten Twój nie przekonuje :wink: źle mu z oczy patrzy
Obrazek

Pozdrawiam również!

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

@Yudo
ja mam jeszcze przez rok etat. firme prowadze w wolnych chwilach ;) wiec tylko 243zl (chociaz ZUS sie mnie pytal czy nie chce placic skladki...na co dostal odpowiedz w formie "uprzejmie odpieprz sie").
ale i tak mam wrazenie ze placenie 2x w miesiacu skladki zdrowotnej jest zajebiste.

wracajac do wyborow.
im nizsza frekwencja tym lepszy wynik PIS. bo jako jedyna ma swoj betonowy elektorat ktory pojdzie na wybory. wynik ma nieco wiekszy niz oczekiwalem- widac aniolki mialy lepszy przekaz niz ksenofob.
co nie zmienia faktu ze PIS wtopilo wszystkie wybory od 2007r. w skreslenie prezesa nie wierze...wiec pozostaje pytanie kto zaplaci szyja.

PO wynik ma mniej wiecej znany od roku. nie popelnili zadnej katastrofy ktora zabralaby im elektorat.

PSL-tez ma swoj staly elektorat. chyba partia ktora najczesciej jest w rzadzie :) co tez jest sztuka sama w sobie (przy 6-10 procentowych wynikach). mam nadzieje ze nie spelnia zadnych swoich obietnic wyborczych...bo naobiecywali naprawde drogo. no i sa gwarantem KRUS (niestety)

SLD-w zasadzie pogrzeb Grzegorza N. fatalna kampania-wybory paralmentarne to nie wybory na prezydenta. chyba najmniej wyrazista partia w parlamencie.

RPP.najwiekszy kredyt zaufania ostatnich lat (uczciwie przyznam ze takze moj). maja 4 lata + fundusze na ewoluowanie w powazne ugrupowanie (z wiecej niz 1 twarza). ich udzial w koalicji jest malo prawdopodobny.

PJN-wielka porazka. w POPIS juz nikt nie wierzy. ewoluuja w kierunku partii kanapowej...bylbym wielce zdziwiony jezeli daliby rade przetrwac do kolejnych wyborow.

PPP-standard a JKM dalej bedzie rzadzil w internecie.

Awatar użytkownika
Hurtmaker
Chuck Norris

Post autor: Hurtmaker »

podczas stanu wojennego sam Kalisz jako radca prawny pomógł 34 osobom uniknąć wyroku.
:S
1. jako radca prawny to mógł w tym czasie obsługiwać co najwyżej jednostki gospodarki uspołecznionej...
2. ale nigdy nie był radcą prawnym
3. mógł zrobić, to jako sędzia...ale nim nie był
4. mógł zrobić to jako adwokat..ale aplikacje adwokacką ukończył w 1987 r.

no chyba, że pomógł im w jakiś inny sposób - ale wtedy chyba kończył studia

Majestic
Falubaz

Post autor: Majestic »

Yay, Palikot ładnie pocisnął. Prawie 10% :mrgreen: .

A PO będzie mieć dobre wyniki tak długo, jak długo Jarek będzie na czele PiSu. Taka prawda, ciekaw tylko jestem czy ktoś w partii będzie miał odwagę głośno to powiedzieć.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Według cząstkowych wyników z 93,05 proc. obwodów wyborczych, PO uzyskała w wyborach parlamentarnych 38,96 proc. głosów, PiS - 30,03 proc., Ruch Palikota - 9,94, PSL - 8,55 proc., SLD - 8,19 proc. – podała Państwowa Komisja Wyborcza. Frekwencja wyniosła 48,63 procent.

Jeszcze PISostwo niech bedzie poniżej 30% i będę szczęśliwym człowiekiem. Go go go. Jeszze 6,95% do rozdysponowania.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Bartas masz rację co do faktu, iż pomyliłem się w moim osądzie sytuacji i niesłusznie wziąłem cię za zwolennika partii PiS. Za to przepraszam jednak słowa, których użyłeś w kontekście całej sytuacji są raczej obraźliwe oraz przynajmniej u mnie wywołują pewną odrazę do tak sarkastycznego człowieka.
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

Cytrus Kontynentalny pisze:
Nierealne. PiS ma swój żelazny elektorat, który też raczej w mniejszym lub większym stopniu będzie przechodził z pokolenia na pokolenie.
chyba w testamentach...
Orris pisze:Wy tu tak o komunistach i rządzących, a pierwszymi ofiarami nowego reżimu są kucyki :wink: . Szczerze mówiąc, to się tego spodziewałem, ale gif był zbyt słodki, aby go nie ukraść z Pony Threada :P
ciesz się, że tylko podpis - niektórzy animowane avatary tracą :mrgreen:
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

Awatar użytkownika
Cytrus Kontynentalny
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cytrus Kontynentalny »

Właściwie to nie rozumiem czemu ludzie tak najeżdżają na PIS. Owszem, ta partia wygląda na niezłą bandę oszołomów, ale przynajmniej jestem pewien co do ich intencji. Może to tylko moje podejście, ale wolę raczej ludzie mało kompetentnych ale oddanych, niż ciągle okradających mnie i kombinujących geniuszy.

"EDIT: Specjalnie dodam w tym miejscu, że jest to przykład NIE ODNOSZĄCY SIĘ do żadnej konkretnej partii."
Yay, Palikot ładnie pocisnął. Prawie 10% .
Ciekawe ile by dostał bez wykrzykiwania haseł o dopuszczeniu maryśki :D . Wczoraj był podany przekrój wiekowy wyborców. RPP plasował się wśród najmłodszych wyborców ;) bodajże zaraz po PO - czyli z drugim wynikiem ( nie chcę nikogo obrażać, ale od razu przypominają mi się kolesie z liceum, których nie obchodziło właściwie nic z wyjątkiem realnej możliwości wypalenia skręta i schlania się do nieprzytomności. No ale to było przecież ze 3 lata temu. Może od tego czasu coś się zmieniło )
RPP.najwiekszy kredyt zaufania ostatnich lat (uczciwie przyznam ze takze moj). Maja 4 lata + fundusze na ewoluowanie w powazne ugrupowanie (z wiecej niz 1 twarza). ich udzial w koalicji jest malo prawdopodobny.
Mam nadzieję, że moje przewidywania się nie sprawdzą. Niemniej uważam, iż RPP jest zbudowany jedynie wokół charyzmatycznej postaci jaką jest Palikot. Ale ja go widzę w pierwszej kolejności jako świetnego przedsiębiorcę. Wyciągnie teraz od państwa ile się da a "partia" prędzej czy później pójdzie w rozsypkę. Ludzie z niej skończą z polityką lub ( jeśli zdążą zrobić się sławni ) to przejdą do SLD.

Palikot przecież skakał od prawej strony sceny politycznej do lewej, ślizgając się po falach nowych trendów w elektoracie. Zaczynał przecież jakoś po śmierci papieża organizując prawicową i chrześcijańską gazetkę, a teraz kiedy ludzie mają w zwyczaju nadawać na kościół - stał się ultra antyklerykalny.
Cytrus Kontynentalny napisał(a):

Nierealne. PiS ma swój żelazny elektorat, który też raczej w mniejszym lub większym stopniu będzie przechodził z pokolenia na pokolenie.
chyba w testamentach...
Przecież to jest oczywiste. Tak jak zawsze znajdzie się te 5 - 10% ludzi antyklerykalnych, tak zawsze znajdzie się te 5 - 10% nacjonalistów. No i o ile dotychczas dało się zauważyć, to PIS nigdy - nawet w najgorszych momentach - nie spadł poniżej takiej wartości %, o której inne partie nadal mogą jedynie marzyć.

Awatar użytkownika
Kielon
Masakrator

Post autor: Kielon »

Cytrus Kontynentalny pisze:Ciekawe ile by dostał bez wykrzykiwania haseł o dopuszczeniu maryśki :D . Wczoraj był podany przekrój wiekowy wyborców. RPP plasował się wśród najmłodszych wyborców ;) bodajże zaraz po PO - czyli z drugim wynikiem ( nie chcę nikogo obrażać, ale od razu przypominają mi się kolesie z liceum, których nie obchodziło właściwie nic z wyjątkiem realnej możliwości wypalenia skręta i schlania się do nieprzytomności. No ale to było przecież ze 3 lata temu. Może od tego czasu coś się zmieniło )
To zależy co dla kogo jest priorytetem. Rozumiem młodych ludzi, których nie obchodzi wielka polityka, a ich prywatne życie i jako użytkownicy konopi, czy innych środków psychoaktywnych nie chcą po prostu trafić za kratki, dlatego też głosowali za Palikotem. Co w tym dziwnego?
(tyle oczywiście w teorii, bo zakładam że nawet jakby Palikot wygrał wybory to prędzej czy później wycofałby się ze swojego programu legalizacji miękkich narkotyków, gdyż na tym zbiłby większy kapitał polityczny).
Obrazek

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

Cytrus upraszczasz. Ja głosowałem (mam 19 lat) a na maryśce mi nie zależy. No może o tyle, o ile jej legalizacja wiązałaby sie z opodatkowaniem (akcyza). Wtedy wilk syty i owca cała. Za wpływy ,które z tego by powstały można by wreszcie dofinansować naszą armię. Jednego tylko nie znoszę w RPP, tego że koniecznie chcą ograniczać wydatki na wojsko (kiedy marynarka to już jest jeden wrak, lotnictwo wymaga szybkich zmian, a wojska lądowe też się najlepiej nie mają).
No i zapewne część przychodów z tego tytułu można by wykorzystać na cele medyczne, w końcu publiczna opieka zdrowotna to dziura bez dna, i pieniędzy dla niej nigdy mało.

Majestic
Falubaz

Pytanie czy jest sens pompować pieniądze w dziurawy system jakim jest nasza służba zdrowia? Koniec kadencji wypada wtedy kiedy będę już normalnym obywatelem (po studiach, mam nadzieję że z etatem itd.). Jak PO przeprowadzi choć jedną poważną reformę (służby zdrowia czy emerytalną) to zostaję, jak nie, zdupiam na zachód i czekam aż wszystko się rozleci ;).
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

Akurat teraz zachód rozlatuje się szybciej.

Cóż, z wyników wyborów jestem w miarę zadowolony. Byłoby lepiej, gdyby wreszcie PSL nie wszedł do Sejmu. Niestety ta wieczna partia koryta trzyma się dobrze. Może za 4 lata. :P

Majestic
Falubaz

No to na wschód, tam musi być jakaś cywilizacja.

A wynik PSL trochę smuci, ile jeszcze słuchania o ponad stuletniej historii partii? :lol2:

quas
Niszczyciel Światów

Post autor: quas »

Przecież to jest oczywiste. Tak jak zawsze znajdzie się te 5 - 10% ludzi antyklerykalnych, tak zawsze znajdzie się te 5 - 10% nacjonalistów. No i o ile dotychczas dało się zauważyć, to PIS nigdy - nawet w najgorszych momentach - nie spadł poniżej takiej wartości %, o której inne partie nadal mogą jedynie marzyć.
o ile z nacjonalistami sie zgodze o tyle z antyklerykałami juz nie.
im wiecej sie odczuwa kosciola tym wiecej ludzi staje sie w tej materii drazliwych.
niestety o.Dyrektor i znaczaca czesc PiSu robia mnostwo zlego "pijeru" dla kosciola (choc tutaj sama polska koscielna wierchuszka nie pozostaje bez winy)- wiele osob ktore maja w powazaniu kosciol jako taki teraz maja wlaczony "opornik".

tak samo jest z patriotyzmem. Kaczynski przywlaszcza sobie to pojecie, albo ktos jest z nim i jest patriota albo "stoi tam gdzie stalo ZOMO"...lub tez wywiesza biala flage.
BTW, ost zastanawialem sie nad tym pojeciem. i prawdopodobnie biala flaga nie jest polityka zagraniczna za czasow LK-> czego przykladem byly negocjacje traktatu nicejskiego (z calym dobrodziejstwem jego pozniejszej ratyfikacji :) )
Ingen175 pisze:Cytrus upraszczasz. Ja głosowałem (mam 19 lat) a na maryśce mi nie zależy. No może o tyle, o ile jej legalizacja wiązałaby sie z opodatkowaniem (akcyza). Wtedy wilk syty i owca cała. Za wpływy ,które z tego by powstały można by wreszcie dofinansować naszą armię. Jednego tylko nie znoszę w RPP, tego że koniecznie chcą ograniczać wydatki na wojsko (kiedy marynarka to już jest jeden wrak, lotnictwo wymaga szybkich zmian, a wojska lądowe też się najlepiej nie mają).
No i zapewne część przychodów z tego tytułu można by wykorzystać na cele medyczne, w końcu publiczna opieka zdrowotna to dziura bez dna, i pieniędzy dla niej nigdy mało.
nie podejrzewam zeby akcyza z tego tytulu pokryla takie wydatki.
z armia mam mieszane uczucia- czasy sie zmienily i teraz wieksza wartosc ma mala ale wyspecjalizowana armia niz wielkie zawiazki taktyczne. ew.napasc to sa bardzo potezne armie z nasza nie ma sie co rownac(zwlaszcza ze nie mamy afganskich gor na podoredziu);
co do sluzby zdrowia-owszem, to dziura bez dna. zadnego panstwa nie stac na obecna ochrone zdrowia (drogie procedury/starzejace sie spoleczenstwa itd). za to u nas jest malo pieniedzy w systemie+mega dupiato sa zarzadzane.
Majestic pisze:No to na wschód, tam musi być jakaś cywilizacja.

A wynik PSL trochę smuci, ile jeszcze słuchania o ponad stuletniej historii partii? :lol2:
pomijajac tresc merytoryczna to PSL mial calkiem przyzwoita kampanie. pioseneczke z kombajnem w tle pamietam bede dlugo podlegal.

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Według wyników z 99,18 proc. obwodów wyborczych, PO uzyskała w wyborach parlamentarnych 39,2 proc. głosów, PiS - 29,09 proc., Ruch Palikota - 19, PSL - 8,4 proc., SLD - 8,3 proc. – podała Państwowa Komisja Wyborcza. Frekwencja wyniosła 48,6 procent.

Yeah, radujmy się. Partia Prezesa poniżej 30% ma.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Murmi, skąd te dane? Bo wychodzi z nich, że rozdysponowano 104 procent głosów wyborców ;-)
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

ODPOWIEDZ