Wybory parlamentarne 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Varinastari
Masakrator

Re: Wybory parlamentarne 2011

Post autor: Varinastari »

Nastroje społeczne ulegają radykalizacji- dlatego Palikot ma aż 10% poparcia, co więcej, jestem pewien, iż ma go więcej niźli jest to odwzorowane w sejmie. Reakcją na tłumy pod krzyżem pojawili się, odpowiednio, ludzie, którym to nie pasuje. Sam byłem pamiętnego dnia na krakowskim i powiem szczerze, przerażony byłem nienawiścią buchającą z tych biednych, zapomnianych przez siebie emerytów. Było mi też, na dłuższą metę, wstyd, iż jestem świadkiem tak kipiącego jadu i jawnej pogardy dla Państwa Polskiego( czymże innym są postulaty stwierdzające, iż jedyny PRAWDZIWY rząd to ów powołan przez PiS?). Jak patrzę na to wszystko z perspektywy pełnej, rozumiem już, dlaczego hasła głoszone przez Palikota znalazły taki odzew. Sam zresztą się nie dziwię i gorąco kibicują Januszowi w walce o świecką Polskę. I nie obchodzi mnie za bardzo, czy jest "kontrolowaną opozycją", czy też "hipokrytą i rzezimieszkiem". Wolę go od zidiociałej bandy rozmodlonych fanatyków kościoła i tym podobnego plugastwa.
TL'DR

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Ale jesteś lepszy od nich, bo nie używasz mowy nienawiści, nie ubliżając przy każdej okazji swoim przeciwnikom !!! Dlatego jak na dłoni widać kto jest lepszy w tym sporze :D

Awatar użytkownika
Naviedzony
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Naviedzony »

karl1299 pisze:
Naviedzony pisze: Historia postępu to historia ludzi, którzy zmienili poglądy swoje i innych.
I co nazywasz postępem Bolszewizm, mordy rewolucji francuskiej?? Czy nie widzisz ze mimo upływu lat ludzie żyją w dziczy. Historia widziała już wszystko czas na powtórkę.
Chociażby. Bo mordy były zawsze w imię tej lub innej ideologi. Ale dla Twojej wiadomości postępem nazywam na przykład odejście od teorii geocentrycznej na rzecz heliocentrycznej. Oczywiście bez bólu się nie udało, bo jakaś potężna organizacja uznała to za niezgodne z poglądami, które powinny powszechnie panować. Co to była za organizacja? Czekaj... Czy to nie przypadkiem Kościół? :D

Awatar użytkownika
PAWLAK
Kretozord

Post autor: PAWLAK »

Naviedzony pisze: Ale dla Twojej wiadomości postępem nazywam na przykład odejście od teorii geocentrycznej na rzecz heliocentrycznej. Oczywiście bez bólu się nie udało, bo jakaś potężna organizacja uznała to za niezgodne z poglądami, które powinny powszechnie panować. Co to była za organizacja? Czekaj... Czy to nie przypadkiem Kościół? :D
Widzę, że twoja wiedza Historyczna jest bardzo uboga w XI w. pisze Thietmar o tym że, blaskiem swym przyćmiewa ziemska kule w domyśle Otton I. Musisz jeszcze wiele się dowiedzieć bo robisz z siebie pośmiewisko z tymi argumentami jak broniony przez ciebie pan Janusz P.
"W sumie nie zmienia to nic tylko tyle że wyczułeś okazje i ją wykorzystałeś a ja byłem naiwny i dałem się wykorzystać. Nie martw się następnym razem nie będe uprzejmy i miły" AS1 vs. Dymitr

Varinastari
Masakrator

Post autor: Varinastari »

Ale jesteś lepszy od nich, bo nie używasz mowy nienawiści, nie ubliżając przy każdej okazji swoim przeciwnikom !!! Dlatego jak na dłoni widać kto jest lepszy w tym sporze
Nie masz pojęcia o Mowie Nienawiści :wink: Poczytaj coś więcej niźli wikipedię.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Może nie mam, po prostu między określeniami zwolenników palikota w stylu fanoli od krzyża i określeniami pisowców w stylu wieszaniu zdrajców nie widzę większej różnicy. Obie strony wypadają równie tępo prowadząc na tym poziomie dyskusję.

Awatar użytkownika
Telchar
Wodzirej

Post autor: Telchar »

http://azylium.vot.pl - Serwis Społeczności Mordheim

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Oj tam, oj tam...

Panowie ( i panie, jak są :wink: ), ja osobiscie odczytuję te 10 % opparcia jako wyraz zmęczenie wojną polsko-polską, to tego "przyprawione" swoistą przekorą i chęcią zirytowania woecnie rządzących. Palikot, trzeba mu to przyznać, jest bardzo zręcznym graczem politycznym jeśli potrafił w kilka miesiecy powołać wokół siebie ruch który zdobył od zera pozycje trzeciej siły politycznej w kraju, gdzie scena polityczna jest ( była ? ) od 2004 podzielona głownie między PiS i PO. Zobaczymy co "pan janusz" z tym fantem zrobi, sam jestem ciekaw.

A tak generalnie dyskutantom polecam mały seans "My Little Pony" na odstresowanie, zanim się za bardzo pogrążą w wzajemnym testowaniu siły swoich argumentów :mrgreen: :wink: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

http://i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2 ... 1318620390

Ciekawostka. Warto byłoby poszukać tego wpisu. Może nawet to zrobię w wolnej chwili.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Tu jest: http://palikot.blog.onet.pl/1,AR3_2009- ... index.html

Co prawda na kwejku ucięto ostatnie zdanie, gdzie Palikot pisze że
Są jednak sytuacje gdzie zdecydowana większość jest innego zdania i w tych miejscach powinno dojść do zmiany. Krzyż nie powinien dzielić Polaków.
... ale ma u mnie za to kolejnego minusa :roll:
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

To polityk, nie wiem czego się spodziewaliście.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

Generalnie powinno być to rozwiązane tak jak na zachodzie - podatek na kościół, albo tak jak Palikot proponuje - odpis od podatku.
A nie każdorazowe sięganie do budżetu - po emerytury dla księży czy po różne inne środki.

BTW. Odpowiedź Hofmana miażdży. Ja bym w tym momencie poprosił o przeliczenie "tego aspektu historycznego" na realne pieniądze. Zresztą najlepsze miny robił dzisiaj w programie "Kawa na ławę" :D

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Nic dziwnego, w końcu mają wydatki i zaczyna klechom brakować na to: http://m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1, ... esciu.html
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Ten budynek napewno jest potrzebny dla odnowy moralnej naszego kraju i kosciola a kto jest przeciw "nieodpowiedzialnie wywoluje demony wojny religijnej" parafrazujac Michalika.
Ingen: Mozna gdzies ten odcinek na necie zobaczyc?
Co do kasy na kosciol to najbardziej mi sie podoba opcja dodatkowego podatku wyznaniowego ale przy zalozeniu ze panstwo juz nie lozy na koscioly w zaden sposob. Katechetow, kapelanow, remonty kosciolow, emerytury, ubezpieczenia zdrowotne czy oswietlanie kosciolow itp to juz niech sukienkowi sami sobie finasuja a nie siorbanie tu i tu ;) O gruntach sprzedawanych ponizej ceny czy o komisjach majatkowych nie wspomne. Zreszta to chyba jeszcze wciaz komisje majatkowe 3 kosciolow dzialaja :/
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Dla mnie podatek od wiary jest kretyńskim pomysłem. Po co państwo ma ingerować w sprawy obywatel-kościół?
W interesie parafianina jest dać tyle na tace, aby kościół się utrzymał. Bogatszy da więcej, biedniejszy mniej, po to to odgórnie ustalać podatkiem? Za mało biurokracji mamy?

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

No tylko właśnie ta propozycja zakłada odpis od podatku, więc nie wiem w czym problem. Poza tym kluczowym słowem jest "może". Podatnik może odpisac 1%, a Kościół może zyskac x pieniędzy. Co nie znaczy, że tak będzie. Poza tym problem nie leży w tym ile pieniędzy Kościół dostanie teraz, a ile ewentualnie dostanie tylko w tym jak wygląda system. Wielu nie podoba się iż obecnie Kościół po prostu dostaje 100 mln z kasy państwowej chociaż nie wszyscy się z nim utożsamiają. Tutaj mamy zmianę sytuacji, a odpis jest dobrowolną decyzją każdego podatnika, który chce go dokonac. Ale rozumiem, że możliwosc samodzielnego zdecydowania na co idzie chociaż 1% haraczu na państwo jest niedopuszczalne w państwie demokratycznym. Poza tym możliwe jest już przecież odpisanie 1% podatku na rzecz organizacji społecznych i charytatywnych- ciekaw jestem czy pan Siwiec również ten proceder postrzega jako "skok na wspólną kasę". Zresztą system taki istnieje w wielu państwach europejskich.

Tandor92
Chuck Norris

Post autor: Tandor92 »

Zabieramy jakiekolwiek pieniądza od Państwa dla Kościoła i tyle. Reszta sama się załatwi.
Jak nie zrobię odpisu, to ten 1% i tak mi zabiorą, nieprawdaż? Wystarczy, aby w ogóle zabrać ten 1% podatku(który można odpisać) i obywatele sami zdecydują gdzie i jak chcą go wydać. Po co bawić się w pośrednika jakim jest państwo? Jeśli mam więcej pieniędzy w kieszeni, mogę więcej dać na tace, ale nie muszę.

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

karl1299 pisze:
Naviedzony pisze: Ale dla Twojej wiadomości postępem nazywam na przykład odejście od teorii geocentrycznej na rzecz heliocentrycznej. Oczywiście bez bólu się nie udało, bo jakaś potężna organizacja uznała to za niezgodne z poglądami, które powinny powszechnie panować. Co to była za organizacja? Czekaj... Czy to nie przypadkiem Kościół? :D
Widzę, że twoja wiedza Historyczna jest bardzo uboga w XI w. pisze Thietmar o tym że, blaskiem swym przyćmiewa ziemska kule w domyśle Otton I. Musisz jeszcze wiele się dowiedzieć bo robisz z siebie pośmiewisko z tymi argumentami jak broniony przez ciebie pan Janusz P.
Oczywiście proces i uwięzienie Galileusza to tylko lewacka plotka, a każdy kto twierdzi inaczej, tylko robi z siebie idiotę. Ciekawe, gdzie Ty się uczyłeś historii.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

W chwili obecnej mozesz przekazac instytucjom pozytku publiczmego 1%. Jesli dobrze rozumiem to kk chce zeby dodatkowy 1% a nie ten sam moc przekazac kosciolowi. W takim wypadku idzie nam tu kryzys a kk proponuje zmniejszenie przychodow dla panstwa nawet o 600mln zl jak twierdzi GW. W Niemczech i Włoszech istnieje podatek wyznaniowy jako akurat dodatkowa danina a nie jakis % z podatku, popraw mnie jesli sie myle.
Oczywiscie super by bylo jakby koscioly utrzymywaly sie tylko z tacy i nie wyciagaly w ogole kasy po cokolwiek do panstwa i byly przez nie traktowane bez szczegolnych wzgledow, tu sie zgadzam.

ODPOWIEDZ