Wsparcie artyleryjskie & casket of souls
Moderator: Shino
No może z tą armatką to przegięcie, doczytam w zasadach jak to jest ze strzelaniem za górkę, możliwe że po prostu za dużo bym chciał
A co do tej randomizacji to wymyśliłem chory patent (to było tej nocy gdzie liczyłem czy lepiej wziąść 8 ghouli czy dodatkowych 3 bn, i wyszlo ze w bezpośrednim starciu ghouli z bn wygraja bn bo o ile dobrze pamiętam ghoule zadają statystycznie 0,75 wounda na bn a bn zadają 1,5 czyli co ture ilość ran zadawana przez ghoule maleje o 0,1 wounda na ture. Nie wiem czy to dobrze podałem ale już nie pamiętam, ale wyszlo idealnie bo okazalo sie ze ghoul;e gina i wzialem bn )
A wracając do medium to trzeba dać liczce przedmiot który na 4+ przeżuca wounda zadanego mu na oddział w 6", i wtedy dostając hoda.....
Na 3D6 wypada jakies 9 hitów, trafia 8, w obsługe idą 2-3 hitów w kaszkiet reszta (czyli sie marnuje), w liczke idzie 0-1 hita, rani ok 1 i mamy 50% szans na redirekt go na oddział w 6 ".
Tyle mojego spamu
uffff.....
A co do tej randomizacji to wymyśliłem chory patent (to było tej nocy gdzie liczyłem czy lepiej wziąść 8 ghouli czy dodatkowych 3 bn, i wyszlo ze w bezpośrednim starciu ghouli z bn wygraja bn bo o ile dobrze pamiętam ghoule zadają statystycznie 0,75 wounda na bn a bn zadają 1,5 czyli co ture ilość ran zadawana przez ghoule maleje o 0,1 wounda na ture. Nie wiem czy to dobrze podałem ale już nie pamiętam, ale wyszlo idealnie bo okazalo sie ze ghoul;e gina i wzialem bn )
A wracając do medium to trzeba dać liczce przedmiot który na 4+ przeżuca wounda zadanego mu na oddział w 6", i wtedy dostając hoda.....
Na 3D6 wypada jakies 9 hitów, trafia 8, w obsługe idą 2-3 hitów w kaszkiet reszta (czyli sie marnuje), w liczke idzie 0-1 hita, rani ok 1 i mamy 50% szans na redirekt go na oddział w 6 ".
Tyle mojego spamu
uffff.....
Tak się zastanawiałem jeżeli gram w sojuszu i katapulta ze skulls of the foe niechcący trafi w oddział mojego sojusznika to testuje on panikę z -1 czy nie?
Mi się wydaje że testuje Leadership bez minusa. W końcu nie strzelam czaszkami mojego sojusznika. Ale może źle myślę.
Mi się wydaje że testuje Leadership bez minusa. W końcu nie strzelam czaszkami mojego sojusznika. Ale może źle myślę.
chodzi o taka sytuacje:Tomash pisze:Wszystko cacy i legalnie, ale nie kumam tej nietykalności cannonballem stojąc za górką? Jeśli kula z armaty się będzie toczyła po górce, to już nie rusza tego co za nią i pod nią?
......AA
......AA
GGGGGGG
GGCCCGG
GGCCCGG
..g.CCC.g
...l
armata widzi tylko kaszkiet. Tak wiec moze strzelac tylko po nim. nie moze jednoczesnie przeprowadzic linii po obslugancie i kaszkiecie na raz. tak wiec liczka jest bezpieczna od armaty
4"A wracając do medium to trzeba dać liczce przedmiot który na 4+ przeżuca wounda zadanego mu na oddział w 6", i wtedy dostając hoda.....
mikel - zle ci sie wydaje
Ładny rysunek . A czy obsługanci maja stać tam gdzie są na zdjęciach pokazani czy ich tez można tez postawić za górką i wtedy kaszkiet jest niezniszczalny w skutek strzałów z armaty. Oto mój rysunek
AA AA
GGGGGGGGGG
GGG CCCC GG
GGG CCCC GG
GGG CCCC GG
GGGGGGGGGG
TG L TG
Tak można zrobić?
AA AA
GGGGGGGGGG
GGG CCCC GG
GGG CCCC GG
GGG CCCC GG
GGGGGGGGGG
TG L TG
Tak można zrobić?
Moja oferta malarska:
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 75#p136275
Hellfire Studio:
http://www.hellfirestudio.com.pl
Hellfire Studio:
A czy obsługa nie jest integralną częścią modelu? Wydaje mi się, że jeżeli widać casket, to obsługa zawsze może dostać w banie. Nie dotyczy to licza, który może być o ten 1" (za górką, za jakimś obiektem - gdziekolwiek) i tyle. Więc twój rysunek shino - chyba bym się z nim nie zgodził - jeżeli casket jest na górce i go widać, to obsługa także musi być na tej górce, licz nie.
nie. ale mozesz sie klocic.... czekam na konkretny cytat nie zgadzajacy sie z tym co powiedzialem to nie musi byc przeciez klotnia tylko konstruktywna wymiana pogladow (z jedynie sluszna konkluzja, ze ja mam racje )Izo pisze:A czy obsługa nie jest integralną częścią modelu?
tak serio juz. cascet jest liczony jak war machine. guardzi jako obsluga. licz jest jako obsluga. dlaczegozby mial nie miec mozliwosci byc w tym 1" od maszyny? i dlaczego z ta maszyna mialo by byc inaczej jak z innymi pod wzgledem widzenia/nie widzenia maszyny?
jedynym ograniczeniem jest 1" od maszyny... pamietaj ze kula armiatnia moze sie wtoczyc na gorke i z niej pozniej stoczyc...Ładny rysunek Very Happy . A czy obsługanci maja stać tam gdzie są na zdjęciach pokazani czy ich tez można tez postawić za górką i wtedy kaszkiet jest niezniszczalny w skutek strzałów z armaty. Oto mój rysunek Twisted Evil
Niestety z powodu braku nowego rulebooka zmuszony jestem zakończyć chwilowo tą wymianę poglądów brakiem argumentów po mojej stronie
Mam wobec tego pytanie - jak wygląda szarża na ekipę za górką (której bądź co bądź nie widać)? I co jeżeli szarżuje typek ze strachem? Ekipa zdaje fear test? Przecież nie widzą kto na nich szarżuje? I jak właściwie strzelają będąc za górką? Nawet jeżeli wkleisz mi cytat z działania war machinów z tą zasadą 1" i dowolnym ustawieniem obsługi, to w momencie gdy ktoś z kim bym grał zrobiłby taki patent to ja się tylko popukam w czoło Niestety nie zmienia to faktu, że się zastosuje
Mam wobec tego pytanie - jak wygląda szarża na ekipę za górką (której bądź co bądź nie widać)? I co jeżeli szarżuje typek ze strachem? Ekipa zdaje fear test? Przecież nie widzą kto na nich szarżuje? I jak właściwie strzelają będąc za górką? Nawet jeżeli wkleisz mi cytat z działania war machinów z tą zasadą 1" i dowolnym ustawieniem obsługi, to w momencie gdy ktoś z kim bym grał zrobiłby taki patent to ja się tylko popukam w czoło Niestety nie zmienia to faktu, że się zastosuje
Nie wiem dokładnie jak to z tym wszystkim jest i wydaje mi sie ze tego licza za górką któy jest częścią obsługi też można ustrzelić, ale wtedy byłoby to z d..y.
A co do tego jak oni strzelają to nie muszą widzieć tylko oddziały wroga muszą widzieć kaszkiet (pisze ze kaszkiet, nie obsługę).
A moze ktos mądrzejszy od nas sie wypowie i wszystko wyjaśni.
A co do tego jak oni strzelają to nie muszą widzieć tylko oddziały wroga muszą widzieć kaszkiet (pisze ze kaszkiet, nie obsługę).
A moze ktos mądrzejszy od nas sie wypowie i wszystko wyjaśni.
Moja oferta malarska:
Hellfire Studio:
Hellfire Studio:
- Shakin' Dudi
- Masakrator
shino dobrze mowi, jeden cal od maszyny obsługa musi stac
ja lubie casket tylko mi sie troche znudzil
ja lubie casket tylko mi sie troche znudzil
Świnte słowa - tak czyń, a włos jej z czaszki nie spadnieShakin' Dudi pisze:mi nigdy liczka od dziala nie spadla...ustawic ją tylko trzeba umiejętnie w lesie albo za górką tak aby przeciwnik widzial casket a nie widzial liczki i loooz. Liczka musi stac 1 cal od casketu a nie przy nim.
To zgodnie z twoim tokiem myślenia Shino, jeśli masz np.Shino pisze:nie. ale mozesz sie klocic.... czekam na konkretny cytat nie zgadzajacy sie z tym co powiedzialem to nie musi byc przeciez klotnia tylko konstruktywna wymiana pogladow (z jedynie sluszna konkluzja, ze ja mam racje )Izo pisze:A czy obsługa nie jest integralną częścią modelu?
tak serio juz. cascet jest liczony jak war machine. guardzi jako obsluga. licz jest jako obsluga. dlaczegozby mial nie miec mozliwosci byc w tym 1" od maszyny? i dlaczego z ta maszyna mialo by byc inaczej jak z innymi pod wzgledem widzenia/nie widzenia maszyny?jedynym ograniczeniem jest 1" od maszyny... pamietaj ze kula armiatnia moze sie wtoczyc na gorke i z niej pozniej stoczyc...Ładny rysunek Very Happy . A czy obsługanci maja stać tam gdzie są na zdjęciach pokazani czy ich tez można tez postawić za górką i wtedy kaszkiet jest niezniszczalny w skutek strzałów z armaty. Oto mój rysunek Twisted Evil
AAAAAAAAAA - linijkę łuczników i widzisz powiedzmy jednego z nich to możesz strzelać tylko w tego konkretnego widocznego? To bzdura moim zdaniem. Zresztą - cascet jako całość jest jednym unitem prawda ?? A więc skoro widzę unit to mogę do niego strzelać jak mi się podoba i w którą część tego unitu chcę.
tak. mozesz strzelac tylko w modele widoczne.... nie zmiania to fatku, ze r&f sprawia, ze rany przechodza na siebie i nie zdejmujesz 1 modelu. Jednak zmienia to stytuacjez templatkami gdzie musisz wskazac WIDOCZNY punkt do ktorego strzelaszAAAAAAAAAA - linijkę łuczników i widzisz powiedzmy jednego z nich to możesz strzelać tylko w tego konkretnego widocznego? To bzdura moim zdaniem. Zresztą - cascet jako całość jest jednym unitem prawda ?? A więc skoro widzę unit to mogę do niego strzelać jak mi się podoba i w którą część tego unitu chcę.
Z armaty tylko w widoczne modele, obsługa ani licz nie sa przyśrubowane do casceta (wbrew figurce). Licz schowany obok w lesie jest całkowicie bezpieczny przed armatami (ale juz np łucznikami nie) jezeli przeciwnik widzi cascet.
Robiłem tak juz chyba ze trzy lata temu na turniejach - nikt nie miał żadnych sprzeciwów, wszystko było legalne. Zreszta to jedyny sposób zeby pograc na cascecie :/
Pozdrawiam!
Robiłem tak juz chyba ze trzy lata temu na turniejach - nikt nie miał żadnych sprzeciwów, wszystko było legalne. Zreszta to jedyny sposób zeby pograc na cascecie :/
Pozdrawiam!
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
sytuacja:
w turze przeciwnika dostaję szarżę na katapultę. ginie cała załoga. czy katapulta dalej stoi a ja mogę ich wskrzesić w swojej turze? czy jest to zależne od tego, czy przeciwnik robi overrun czy zostaje przy maszynie?
z góry dziękuję i jakby co przepraszam, jeśli wykazałem się w tym pytaniu niewiedzą i ignorancją. pozdr
w turze przeciwnika dostaję szarżę na katapultę. ginie cała załoga. czy katapulta dalej stoi a ja mogę ich wskrzesić w swojej turze? czy jest to zależne od tego, czy przeciwnik robi overrun czy zostaje przy maszynie?
z góry dziękuję i jakby co przepraszam, jeśli wykazałem się w tym pytaniu niewiedzą i ignorancją. pozdr
Rozwala się z CR, o ile dobrze pamiętam.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
no w sumie fakt. a jeśli w pobliżu jest Icon Bearer? mogę dowskrześić załogę w swojej turze?Tomash pisze:Rozwala się z CR, o ile dobrze pamiętam.
Nie wiem czy jakichś herezji nie prawie, ale sam rozstrzygam to tak:
Szarża na katapultę, wpadają 3 rany, 3 załogantów spada.
Liczymy CR: 3 wbite rany szkieletom oraz jakikolwiek US atakującego, przeciwko zerowemu w tym momencie US maszyny.
Wychodzi -4, z Icon bearerem -3. Katapulta idzie w piach...
Szarża na katapultę, wpadają 3 rany, 3 załogantów spada.
Liczymy CR: 3 wbite rany szkieletom oraz jakikolwiek US atakującego, przeciwko zerowemu w tym momencie US maszyny.
Wychodzi -4, z Icon bearerem -3. Katapulta idzie w piach...
Tak.
Masz to zapisane w armybooku i bodajże Chronicles którychś.
Masz to zapisane w armybooku i bodajże Chronicles którychś.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny
- GreatTaurus
- Chuck Norris
- Kontakt:
przyszła mi do głowy taka sytuacja:
mam dwie katapki, obie z czaszkami. w turze magii strzelam obiema w jeden oddział, każda z nich wounduje. Czy w związku z powyższym przeciwnik ma pod koniec tury magii test paniki z modyfikatorem -2? kumuluje się toto czy nie?
(a tak btw. pochwalę się - ostatnio bitwa z DE na 1350 - przeciwnik miał 10COK FCG + Generał na CO i Sztandarowy na CO - wszystko w jednym klocku - katapka mi zniosła w 1turze w fazie magii i zawoundowała - kolega nie zdał Ld, zwiał za planszę i na wstępnie był 750pkt do tyłu )
mam dwie katapki, obie z czaszkami. w turze magii strzelam obiema w jeden oddział, każda z nich wounduje. Czy w związku z powyższym przeciwnik ma pod koniec tury magii test paniki z modyfikatorem -2? kumuluje się toto czy nie?
(a tak btw. pochwalę się - ostatnio bitwa z DE na 1350 - przeciwnik miał 10COK FCG + Generał na CO i Sztandarowy na CO - wszystko w jednym klocku - katapka mi zniosła w 1turze w fazie magii i zawoundowała - kolega nie zdał Ld, zwiał za planszę i na wstępnie był 750pkt do tyłu )