Wybory parlamentarne 2011

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Xet
Szef Wszystkich Szefów

Re: Wybory parlamentarne 2011

Post autor: Xet »

tak jasne powstrzymała się. Cytuje wypowiedź księdza z mojego kościoła : "pamietajmy by w tych wyborach zagłosować zgodnie z prawdą i sprawiedliwością" no to ej, to nie jest sugestia ? :) LOL

Awatar użytkownika
Kołek
Falubaz

Post autor: Kołek »

Smh pisze:
Jankiel pisze:A mnie tam wali religia w szkołach, byleby nie była w srodku lekcji. Normalne zajecia pozalekcyjne.
Krzyze w przestrzeni publicznej tez mi nie przeszkadzają, jest mi obojętne, co tam wisi na ścianie.
Ale podatki i finansowanie powinni mieć na ogólnych zasadach, jak wszystkie organizacje zajmujące się działalnością dobroczynną i gospodarczą. Nie widze tez nic niestosownego w tym, ze księża mieszają sie w politykę - ich prywatna sprawa. Homoseksualiści mają prawo się wypowiadać i robić parady równości, to czemu kolesie w czarnych sukienkach mają być tych praw pozbawieni? To taka sama grupa jak wszystkie inne.
aha, jednak prywatna to prywatna, a mówienie ludziom na ambonie (czyli w czasie pracy?!), że jak zagłosują na xx to pójdą do piekła to już nie jest ich prywata wg mnie.
Najwięcej, o tym, o czym mówi się na ambonie wypowiadaja sie ludzie, którzy w kościele ostatnim razem byli pewnie za czasów dzieciństwa.Jak im rodzice kazali :wink: :roll:

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

aha, jednak prywatna to prywatna, a mówienie ludziom na ambonie (czyli w czasie pracy?!), że jak zagłosują na xx to pójdą do piekła to już nie jest ich prywata wg mnie.
I co z tego? Rusza Cię to? Bo mnie nie. Totalnie mi wali mi to, co sobie tam opowiadają. Wszyscy inni prowadzą agitację "nie głosujcie na faszystów, nie głosujcie na zdrajców, nie głosujcie na pederastów, nie głosujcie na ciemnogród". Jedne grupy intersu straszą piekłem, inne Kaczyńskim, a jeszcze inne obiecują wzrost socjalu i obniżkę podatków. Można by wszystkim zakazać mówienia o wyborach, żeby nie opowiadali głupot.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Ingen175
Kradziej

Post autor: Ingen175 »

http://www.youtube.com/watch?v=RiddBTEnqNk Niesiołowski "Najlepiej zainwestowane pieniądze - pieniądze na kościół" Padłem po prostu. Sam jako "produkt" obecnego systemu edukacji, tj. osoba uczęszczająca na lekcje religii mogą zaświadczyć ,że nauk moralnych z owych lekcji wyniosłem niewiele. Za to indoktrynacji aż za dużo. Nie wiem czy lekcja religii = moralność.

Jedno co mnie irytuje, to ciągłe wtrącanie się Środy albo Niesiołowskiego w czasie gdy ktoś mówi. Te dwie osoby psują dyskusję.

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Wszyscy siebie warci. Najlepiej wypadł chyba Biedroń, choć z tymi 5mld to trochę jednak przesadził... Do czasu tej dyskusji nie wiedziałem, że Niesiołowski jest takim deklem. Skutecznie zniechęcił mnie do popierania platformy. Moje chęci na głosowanie na nich spadły o jakieś 20% ;p
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Ingen175
Kradziej

Szanuję Niesioła za okres PRLu, ale jest po prostu chamem. Podobnie jak Środa wcina się, a już bezczelnością jest mówienie że "będziemy izolować ludzi z RPP", to co może te 10 % (1,5 mln) też będą izolować. W ogóle jego powiedzonka "jesteście żałośni", etc. są irytujące. Ten facet nie ma nic do powiedzenia, i naprawdę dobrze by pasował do PiSu, zresztą w PC był przecież kiedyś.

Biedroń i Leszczyński byli ok, bardzo na + wypadł ojciec Paweł Gużyński (chociaż w wielu sprawach się z nim nie zgadzam to przynajmniej powiedział by nie posługiwać się argumentami teologicznymi w dyskusji o rozdziale kościoła od państwa) no i poseł John Godson (raz ,ze mało mówił a dwa że prawdę powiedział - Krzyż tak naprawdę jest w sercu).

A Cymański i Niesiołowski mówili tylko o historii, szopkach, etc. etc.

6 mld to przesada, jak widać w podanym zestawieniu Money.pl jest to ok 1,5 mld samych dotacji . Ale to też dużo, zwłaszcza jeżeli doliczymy do tego ulgi podatkowe, zwolnienia z podatków, "czynności cywilnoprawnych, spadków i darowizn. Księża są też zwolnieni są z opłat celnych.", etc. Za to można by zrealizować wiele pomysłów Ruchu Palikota. Trzeba sobie powiedzieć jasno - to co podkreślił Biedroń - czy stać nas na utrzymywanie Kościoła?

Awatar użytkownika
Murmandamus
Niszczyciel Światów

Post autor: Murmandamus »

Banda głupich palantów przepychających się słownie. Jak by mogli to by skoczyli na siebie i prali się po mordach. Zarówno z "ateistów" jak i "świętoszków". Niesiołowski, Środa, Biedroń, Cymański. Rzygać się chce jak się ich słucha.
zapraszam na Polskie Forum Kings of War

https://kow.fora.pl/

Awatar użytkownika
Cytrus Kontynentalny
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cytrus Kontynentalny »

Ingen175 pisze:Szanuję Niesioła za okres PRLu, ale jest po prostu chamem. Podobnie jak Środa wcina się, a już bezczelnością jest mówienie że "będziemy izolować ludzi z RPP", to co może te 10 % (1,5 mln) też będą izolować.
Oczywiście, że będą izolować. Przecież dotychczas wszyscy to odwalali ( czy chcieli odwalić ) z PiSem i jakoś ludzie na ten pomysł przyklaskiwali. A to 3x więcej ludzi niż głosowało na RPP.

Skrajne poglądy to i skrajna reakcja. Co z tego, że 10% jest za skoro >50% jest przeciwko :wink:

Co do chamstwa i buractwa się nie wypowiem. Od dawna uważam, że kasta polityczna musi się dopiero wykształcić. Najlepiej z oficerów... po jakimś grubszym przewrocie.
Ingen175 pisze:6 mld to przesada, jak widać w podanym zestawieniu Money.pl jest to ok 1,5 mld samych dotacji . Ale to też dużo, zwłaszcza jeżeli doliczymy do tego ulgi podatkowe, zwolnienia z podatków, "czynności cywilnoprawnych, spadków i darowizn. Księża są też zwolnieni są z opłat celnych.", etc. Za to można by zrealizować wiele pomysłów Ruchu Palikota. Trzeba sobie powiedzieć jasno - to co podkreślił Biedroń - czy stać nas na utrzymywanie Kościoła?
Mowa o pieniądzach, a sami chcą dotacje na pierdoły. Z pewnością ( a przynajmniej taką mam nadzieję ) nie zeżarłoby to tyle ile kościół, ale jednak on jest bardziej akceptowalny społecznie w Polsce niż dofinansowywanie transwestytów, homoseksualistów, kultystów chaosu i innych heretyków :D

+ MIMO WSZYSTKO kościół prowadzi też liczne domy opieki/pomocy, jadłodajnie, szpitale, obozy i różne pierdoły dla najuboższych. Ta organizacja to nie tylko spasiony biskup na szczycie, ale także szary księżunio zapieprzający jak mrówka... bo rzeczywiście czuje swoje powołanie. Nie wiem jak wy, ale ja miałem styczność w przeważającej większości z tym drugim rodzajem.

Ingen175
Kradziej

"+ MIMO WSZYSTKO kościół prowadzi też liczne domy opieki/pomocy, jadłodajnie, szpitale, obozy i różne pierdoły dla najuboższych. Ta organizacja to nie tylko spasiony biskup na szczycie, ale także szary księżunio zapieprzający jak mrówka... bo rzeczywiście czuje swoje powołanie. Nie wiem jak wy, ale ja miałem styczność w przeważającej większości z tym drugim rodzajem."
A sprawdziłeś ile z nich jest finansowanych z budżetu a ile z prywatnych darowizn ?

" Najlepiej z oficerów... po jakimś grubszym przewrocie." Dziękuję, postoję. Drugiej Sanacji nam tu nie potrzeba, wojsko nie jest od tego by rządzić.

Awatar użytkownika
Cytrus Kontynentalny
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Cytrus Kontynentalny »

Ingen175 pisze:"+ MIMO WSZYSTKO kościół prowadzi też liczne domy opieki/pomocy, jadłodajnie, szpitale, obozy i różne pierdoły dla najuboższych. Ta organizacja to nie tylko spasiony biskup na szczycie, ale także szary księżunio zapieprzający jak mrówka... bo rzeczywiście czuje swoje powołanie. Nie wiem jak wy, ale ja miałem styczność w przeważającej większości z tym drugim rodzajem."
A sprawdziłeś ile z nich jest finansowanych z budżetu a ile z prywatnych darowizn ?
Nie. Za dużo roboty. Ale na stronce, którą umieściliście pisało, że kościół dostaje 1,5 mld od państwa a następne 1,2 mld z datków. Można więc uprościć, że wszystko w kościele w Polsce jest finansowane po równo: 50% państwo, 50% datki. Oczywiście wchodzą w to zarówno "pensje" kleru jak i utrzymywanie zabytków.

Ingen175 pisze:" Najlepiej z oficerów... po jakimś grubszym przewrocie." Dziękuję, postoję. Drugiej Sanacji nam tu nie potrzeba, wojsko nie jest od tego by rządzić.
No. To już bardziej polityczny temat :D. Myślę, że każdy ma na ten temat własne odczucia. Zapewne obracam się w innym niż Ty środowisku, ale zupełnie nie miałbym nic przeciwko nowej sanacji. Cały czas czekam na następnego Naczelnika Państwa 8) .

Ingen175
Kradziej

Na nową Berezę Kartuską, nowe zabójstwa polityczne wymierzone w generałów (czy też "niewyjaśnione" sprawy), "cuda gospodarcze" rządów pułkowników też ?
Wojsko jest od obrony kraju. A Naczelnik talent wojskowy być może miał, ale kompetencji zarówno wojskowych (jak np. generał Rozwadowski) czy politycznych (jak Thugutt, Dmowski,). Nie miał też kompetencji w sprawach społeczno-gospodarczych (jak Grabski).

- http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 1106130222
Bo takie listy na przeciwników politycznych też by mogły się pojawić.

Sanacja nie może się poszczycić wieloma osiągnięciami (poza wojskiem i COP'em).

Wojskowym w polityce mówimy stanowcze nie, prędzej już polityk z zacięciem wojskowym.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Oj no, wiadomo, ze nie Pilsudski, bo to sie skonczylo zle, ale Pinocheta bym z miejsca bral :twisted:

Ingen175
Kradziej

Tak tak. Ten może i cud gospodarczy zrobił, ale kosztem społeczeństwa - kiedy szczytowej fazie reform 1/3 społeczeństwa była bez pracy. I faktem jest, że w czasie jego władzy wielu jego przeciwników zostało zamordowanych, uwięzionych, poddanych torturom lub zaginęło bez wieści.

Niektórym to się wydaje ,że będzie sobie dyktator - swobody zostawi, porządzi trochę i potem odejdzie. Zwykle kiedy człowiek zdobędzie władzę to pragnie jej jeszcze więcej, co stoi w sprzeczności ze swobodami. Naiwność ,że dyktator będzie miłym panem ,który za pysk weźmie niektórych, naprawi co trzeba i opuści stanowisko jest ... że posłużę się cytatem z pana posła Niesiołowskiego "żałosna".

EDIT: Ten Pan chyba będzie się żegnał z PiS : http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1050 ... n=FB_TokFm

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

A czy ja napisalem cos z tego, co mi wciskasz w usta?
Poczytaj sobie dokladniej o Allende, pogadamy o kosztach dyktatury. Nie robie z Pinocheta swietego, po prostu jestem w stanie zaakceptowac koszty. Fakt, ze z wygodnej pozycji sprzed klawiatury, moze mialbym inne zdanie zyjac wtedy w Chile, ale watpie.

Awatar użytkownika
Breslauer
Chuck Norris

Post autor: Breslauer »

"Każdy kto strzela do robotników jest zbrodniarzem."

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

zależy :)

Ingen175
Kradziej

"Pinocheta bym z miejsca brał" Czytałem o Allende, czytałem i o zbrodniach Pinotcheta.
Prawda jest taka ,że zbrodnie jednego nie usprawiedliwiają działań drugiego. Zasłanianie się "ale tamten był gorszy" czy czymś w tym stylu jest cyniczne.
Chile zawdzięcza Pinochetowi wzrost gospodarczy przy jednoczesnym wysokim bezrobociu, represjach opozycji i innych nieciekawych zjawiskach. Faktem jest ,że sam ustąpił. Pytanie tylko czy ma to jakiś wpływ na jego ocenę, zwłaszcza że represje były dotkliwe.

Dobra, skończmy już. Bo temat jest o wyborach, można go co prawda rozciągnąć na sferę obecnej polityki, ale chyba już nieco przesadzamy :D

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

No troche ;) Obecnie to i tak kompletnie nierealne, a zadnego z dyzurnych lewakow nie udalo sie sprowokowac do flame. Nuda.

Awatar użytkownika
PiotrekN
Chosen of Tzeentch

Post autor: PiotrekN »

Lepiej podyskutujmy o biednym Kadafim ['] Ciekawe co się w Libii będzie działo w najbliższym czasie :)

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Mi tam go jakoś specialnie nie żal. A co do libii, jeszcze musi minąć nieco czasu by ogarnąć powojenny chaos, nie mówiąc już o utwożeniu spójnego rządu ( rozpad na 2 państawa albo federację też wchodzi w grę ). Generalnie cudów się nie spodziewam, libia się zapewne nieco udemokratyzuje i uzachodni z pożytkiem dla siebie i innych, ale to proces na lata.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

ODPOWIEDZ