Pytania krótkobrodego - zasady

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Kraggo
Chuck Norris

Re: Pytania krótkobrodego - zasady

Post autor: Kraggo »

Jak w tej edycji flame cannon rzyga ogniem? Artyleryjka na zasięg, piwot w stronę wroga, siła 5 i płonące ataki, tak? Wszystkie modele, chociażby częściowo trafione, dostają hita? Stare zasady z księgi uchyliła errata? Byłbym wdzięczny za pełną odpowiedź :)

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Nie ma już deklaracji. Artyleryjka na zasięg i kładziemy łezkę - wszystko dotknięte zbiera d3 rany z S5. Jeśli zadasz choć jedną ranę - test paniki.

Awatar użytkownika
Felu
Mudżahedin

Post autor: Felu »

Jak to jest z przerzutem trafienia przeciwnika o inicjatywie większej o 1 ? Przerzuty przysługują tylko w 1 turze combatu czy podczas całej walki?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

przerzuty przysluguja caly czas.
ale poza wyzsza inicjatywa trzeba tez miec ASF.

bo jesli przeciwnik ma wyzsza I o 1 to po prostu bije przed toba.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

Mam pytanko dotyczące szarżowania, wyobraźmy sobie, że przed klockiem piechoty stoi 10 skirmisherów, mój klocek deklaruje szarżę na tych skirmisherów, oni uciekają parę cali i lądują za klockiem piechoty, daje więc redirecta na klocek piechoty, on tez ucieka i ląduje za skirmisherami.

Teraz gwóźdź programu, według zasady na stronie 18 rulebooka, redirecta można zrobić tylko raz, więc co się dzieje? Mój oddział stoi 1 cal przed skirmisherami i nie może wykonać szarży? Dla mnie to jest trochę naciągane, takim sposobem 2 oddziałami można unikać combatu przez całą grę.
Obrazek

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

To jest niestety zgodne z zasadami. Ale do końca bitwy to się to nie uda bo ich ucieczki zawsze muszą wyjść drugiemu oddziałowi za plecy bo inaczej wtopa. A przy ciągłym losowym ruchu to jest pewien problem.
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Mhm, a jeżeli ktoś ucieka przed szarżą, to wtedy szarża nie liczy się jako pogoń?
Obrazek

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Dokładnie to samo pytanie było przerabiane parę dni temu w ogólnym temacie o zasadach. W skrócie - nie możesz wbić się w oddział w który nie deklarowałeś szarży i musisz stanąć cal przed nim.
Pamiętaj że uciekająca jednostka musi deklarować ucieczkę na kolejne szarże a reakcję wykonujemy od razu. Dopiero po wszystkich deklaracjach szarż i reakcjach rzucamy zasięgi szarż i przesuwamy szarżujących, więc przy odrobinie szczęścia możesz uciekający oddział przepchnąć gdzieś daleko.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Myślałem, że jeżeli ktoś ucieka a my na niego szarżujemy, to wtedy ten ruch liczy się jako pogoń, więc at all powinno się wpaść na oddział, który stoi nam na drodze.
Ale jeżeli tak nie jest, to mamy wielką dziurę w zasadach : /
Obrazek

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Pogoń masz po wygranej walce a pytałeś o redirect po szarży.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Nie ma już siódmoedycyjnej zasady "enemy on the way"
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Post autor: Arqueek »

Witam ;)
Pytanie dosc blahe, bo troche w warhammera nie gralem. Jak dziala runge of grungi? Jezeli biore banner na hamkow to on daje warda w 6 calach od sztandarowego, czy od oddzialu?

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

Od sztandaru ;]
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

OD sztandaru...hmm to w takim razie ja sie spytam rowniez gdzie jest fenomen te runki? :?
Dzieki za odpowiedz ; )

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Oddział, z którego choćby jeden model jest w 6 calach od sztandaru cały ma Warda, więc jeśli dobrze się ustawisz, jesteś w stanie spokojnie dać go sąsiednim 2 klockom i jakimś maszynom.
Ostatnio nie widuję tej runy za często w turniejowych rozpach ale na np. ligowy pojedynek z jakąś strzelecką armią jest to raczej oczywisty wybór.

Awatar użytkownika
Arqueek
Chuck Norris

Ale skoro od sztandaru to majac oddzialy ustawione w stedfacie ma tylko sztandarowy, jeden oddzial i ewentualnie jakas maszynka. A przegladajac rozpiski sporo tych run widzialem. Kapiszon.

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Wystarczy ustawić tak:
:) :) :) :) :mrgreen:__ :) :) :) :)

:mrgreen: - chorąży
i już masz zasięg do oddziału obok.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Awatar użytkownika
Felu
Mudżahedin

Post autor: Felu »

Arqueek pisze:Ale skoro od sztandaru to majac oddzialy ustawione w stedfacie ma tylko sztandarowy, jeden oddzial i ewentualnie jakas maszynka. A przegladajac rozpiski sporo tych run widzialem. Kapiszon.

Wybaczcie, wszyscy gadają o tym steadfascie, co to wgl jest? Mam polski podrecznik i nawet nie wiem jak to przetlumaczono.

GromTG
Pseudoklimaciarz

Post autor: GromTG »

Jeśli przegrałeś starcie, ale masz więcej szeregów niż przeciwnik to zdajesz liderkę na bazowym (generalskim) Ld (chyba coś ja stuborn). Liczą się tylko szeregi po min 5 modeli, ostatni nie musi być pełny, ale musi mieć te min 5 modeli.

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Felu pisze: Wybaczcie, wszyscy gadają o tym steadfascie, co to wgl jest? Mam polski podrecznik i nawet nie wiem jak to przetlumaczono.
strona 76, pierwsza kolumna na samym dole, akapit zaraz obok zdjęcia Trolla
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

ODPOWIEDZ