Pytania krótkobrodego - zasady
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Pytania krótkobrodego - zasady
Jak w tej edycji flame cannon rzyga ogniem? Artyleryjka na zasięg, piwot w stronę wroga, siła 5 i płonące ataki, tak? Wszystkie modele, chociażby częściowo trafione, dostają hita? Stare zasady z księgi uchyliła errata? Byłbym wdzięczny za pełną odpowiedź
przerzuty przysluguja caly czas.
ale poza wyzsza inicjatywa trzeba tez miec ASF.
bo jesli przeciwnik ma wyzsza I o 1 to po prostu bije przed toba.
ale poza wyzsza inicjatywa trzeba tez miec ASF.
bo jesli przeciwnik ma wyzsza I o 1 to po prostu bije przed toba.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Mam pytanko dotyczące szarżowania, wyobraźmy sobie, że przed klockiem piechoty stoi 10 skirmisherów, mój klocek deklaruje szarżę na tych skirmisherów, oni uciekają parę cali i lądują za klockiem piechoty, daje więc redirecta na klocek piechoty, on tez ucieka i ląduje za skirmisherami.
Teraz gwóźdź programu, według zasady na stronie 18 rulebooka, redirecta można zrobić tylko raz, więc co się dzieje? Mój oddział stoi 1 cal przed skirmisherami i nie może wykonać szarży? Dla mnie to jest trochę naciągane, takim sposobem 2 oddziałami można unikać combatu przez całą grę.
Teraz gwóźdź programu, według zasady na stronie 18 rulebooka, redirecta można zrobić tylko raz, więc co się dzieje? Mój oddział stoi 1 cal przed skirmisherami i nie może wykonać szarży? Dla mnie to jest trochę naciągane, takim sposobem 2 oddziałami można unikać combatu przez całą grę.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Mhm, a jeżeli ktoś ucieka przed szarżą, to wtedy szarża nie liczy się jako pogoń?
Dokładnie to samo pytanie było przerabiane parę dni temu w ogólnym temacie o zasadach. W skrócie - nie możesz wbić się w oddział w który nie deklarowałeś szarży i musisz stanąć cal przed nim.
Pamiętaj że uciekająca jednostka musi deklarować ucieczkę na kolejne szarże a reakcję wykonujemy od razu. Dopiero po wszystkich deklaracjach szarż i reakcjach rzucamy zasięgi szarż i przesuwamy szarżujących, więc przy odrobinie szczęścia możesz uciekający oddział przepchnąć gdzieś daleko.
Pamiętaj że uciekająca jednostka musi deklarować ucieczkę na kolejne szarże a reakcję wykonujemy od razu. Dopiero po wszystkich deklaracjach szarż i reakcjach rzucamy zasięgi szarż i przesuwamy szarżujących, więc przy odrobinie szczęścia możesz uciekający oddział przepchnąć gdzieś daleko.
- Slayer Zabójców
- Masakrator
Myślałem, że jeżeli ktoś ucieka a my na niego szarżujemy, to wtedy ten ruch liczy się jako pogoń, więc at all powinno się wpaść na oddział, który stoi nam na drodze.
Ale jeżeli tak nie jest, to mamy wielką dziurę w zasadach : /
Ale jeżeli tak nie jest, to mamy wielką dziurę w zasadach : /
Od sztandaru ;]
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
- The tale of Crovax the Cursed
Oddział, z którego choćby jeden model jest w 6 calach od sztandaru cały ma Warda, więc jeśli dobrze się ustawisz, jesteś w stanie spokojnie dać go sąsiednim 2 klockom i jakimś maszynom.
Ostatnio nie widuję tej runy za często w turniejowych rozpach ale na np. ligowy pojedynek z jakąś strzelecką armią jest to raczej oczywisty wybór.
Ostatnio nie widuję tej runy za często w turniejowych rozpach ale na np. ligowy pojedynek z jakąś strzelecką armią jest to raczej oczywisty wybór.
Arqueek pisze:Ale skoro od sztandaru to majac oddzialy ustawione w stedfacie ma tylko sztandarowy, jeden oddzial i ewentualnie jakas maszynka. A przegladajac rozpiski sporo tych run widzialem. Kapiszon.
Wybaczcie, wszyscy gadają o tym steadfascie, co to wgl jest? Mam polski podrecznik i nawet nie wiem jak to przetlumaczono.
Jeśli przegrałeś starcie, ale masz więcej szeregów niż przeciwnik to zdajesz liderkę na bazowym (generalskim) Ld (chyba coś ja stuborn). Liczą się tylko szeregi po min 5 modeli, ostatni nie musi być pełny, ale musi mieć te min 5 modeli.
strona 76, pierwsza kolumna na samym dole, akapit zaraz obok zdjęcia TrollaFelu pisze: Wybaczcie, wszyscy gadają o tym steadfascie, co to wgl jest? Mam polski podrecznik i nawet nie wiem jak to przetlumaczono.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.