Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Cóż, gdyby Pingus nie grał WE, a np. DLem czincza, zapewne w obu kwestiach miałby odwrotne stanowisko, i wciąż tę samą radość w intepretacji zasad "pod siebie" :P
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

gram Skavenami juz kilka lat i czytając polskie uściślenia i interpretacje czuję sie troszkę zmieszany

przedwczoraj z forum dowiedziałem się że przez te lata oszukiwałem Swoich przeciwników strzelając Warp Lighting Cannonem przez domki. Dla mnie oczywistym było, ze mogę strzelać bo tak wynika z podręcznika do armii Skaven.

następnie jeszcze cytacik:

Q. Are Skaven Weapon teams (ie. Warp Fire Throwers, Ratling guns and
Jezzail teams) mounted on cavalry bases considered infantry for
purposes of entering a building?

A. Yes, Skaven weapon teams are infantry. But they do have a US of 2
for considering the number which may fire from a building. (ie. Only 2
jezzails could fire from each floor of a building.)
S. Skaven Army book page 26 / Rulebook page 7 / Alessio Cavatore -
Warhammer Design Team

Z tego wynika, że jak najbardziej mogę wchodzić do domków ratligiem czy też jezzailami.

pozdrawiam
Obrazek

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Tomash pisze:Cóż, gdyby Pingus nie grał WE, a np. DLem czincza, zapewne w obu kwestiach miałby odwrotne stanowisko, i wciąż tę samą radość w intepretacji zasad "pod siebie" :P
To było niemiłe. :(

Shino: użyłem słowa, które miało nie znaczyć, że bym to zmieniał, tylko fakt, że jest to troszkę dziwne.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

szafa@poznan pisze:fragila memoria est ;)

Ale odpowiedz jest jednoznaczna przynajmniej :D
:D

Your turn.

1-1 :wink:

P.S.
A cytat Fisha w sprawie ratlingów też dość jednoznaczny.
Choć "to tylko Direwolf" rozsądnym jest założyć, że wypowiedź Alessio nie została sfałszowana.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

dobrze, ze dodales to tylko direwolf.... z tego co wiem na ls dyskutuja osoby znajace ten cytat z dw jednak nie udzielajace entuzjazmu pana c. (znanego m.in. z regenerujacych sie smokow gdzie jego wypowiedz byla rownie prawdziwa co tu...)

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Shino pisze:dobrze, ze dodales to tylko direwolf.... z tego co wiem na ls dyskutuja osoby znajace ten cytat z dw jednak nie udzielajace entuzjazmu pana c. (znanego m.in. z regenerujacych sie smokow gdzie jego wypowiedz byla rownie prawdziwa co tu...)
Żartujesz?

Widzę, że zabawa w "to tylko Direwolf" powraca w najlepsze.
Zazwyczaj jest najfajniejsza, jak się DW nie czyta, bo po co?
To ludzie którzy dziwne rzeczy w sprawie WE wymyślili.
Nie to co nasza rodzima LS, która jak już coś wymyśla, to przynajmniej nie brudzi sobie oczu i umysłu jakimiś łże-autorytetami, tylko tak sama z siebie emanuje wiedzą.

Trochę milej - Potrzebne są poważne powody i argumenty by zignorować wypowiedź Alessio Cavotore zamieszczoną na DW.
Twórczość własna LS nie jest wystarczającym powodem, wobec wypowiedzi faceta który
a)- Napisał tę obleśną księgę armijną do Skavenów
b) - Napisał podręcznik do 7 edycji.
Ale to tylko moje zdanie.
Można oczywiście uważać, że jest wystarczającym powodem.

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

pingus pisze:
Tomash pisze:Cóż, gdyby Pingus nie grał WE, a np. DLem czincza, zapewne w obu kwestiach miałby odwrotne stanowisko, i wciąż tę samą radość w intepretacji zasad "pod siebie" :P
To było pokazanie Ci analogii pomiędzy jedną a drugą polhammeryzacją.
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
pingus
Oszukista

Post autor: pingus »

Tomash pisze:
pingus pisze:
To było pokazanie Ci analogii pomiędzy jedną a drugą polhammeryzacją.
Ale gdzie tu masz polhammer? BSB + hoda to jest antypol wręcz. :)
A latacze do domku - każdy może być zdziwiony.. :P
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
szafa@poznan
Rulzdaemon

Post autor: szafa@poznan »

jezzail to kawaleria z nastepujacymi wyjatkami: bla bla bla

jesli w bla bla bla nie ma ani slowa o wchodzeniu do budynków, to znaczy że stosujemy zasady ogolne kawaleri w kwesti wchodzenia do domków, takie nasze lex generali. Które mówi: kawaleria do domku nie wchodzi...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Fisch pisze:gram Skavenami juz kilka lat i czytając polskie uściślenia i interpretacje czuję sie troszkę zmieszany

przedwczoraj z forum dowiedziałem się że przez te lata oszukiwałem Swoich przeciwników strzelając Warp Lighting Cannonem przez domki. Dla mnie oczywistym było, ze mogę strzelać bo tak wynika z podręcznika do armii Skaven.
Biorąc pod uwagę, że promień z latarki na mocy rulebooka przechodzi przez "wooden buildings", natomiast nie przechodzi przez "high stone walls", można by uznać, że jest to kwestia dyskusyjna i zależna od wyglądu terenu. Pogadamy o tym i zobaczymy, czy da się ustalić jakąśspójną zasadę, oki?

następnie jeszcze cytacik:

Q. Are Skaven Weapon teams (ie. Warp Fire Throwers, Ratling guns and
Jezzail teams) mounted on cavalry bases considered infantry for
purposes of entering a building?

A. Yes, Skaven weapon teams are infantry. But they do have a US of 2
for considering the number which may fire from a building. (ie. Only 2
jezzails could fire from each floor of a building.)
S. Skaven Army book page 26 / Rulebook page 7 / Alessio Cavatore -
Warhammer Design Team

Mnie za podstawę interpretacyjną wystarczy Skaven army book s 26: Jezzail teams are made of two skaven models mounted on a cavalry base. Treat them exactly like cavalry models". Mają nawet save na 6+, na bogów.

Jeśli autorytety z tego wnoszą, że "skaven teams are infantry", to cóż mogę powiedzieć na temat tej interpretacji zasad poza tym, że jest dyskusyjna. A zdanie Alessio nie jest oficjalnym stanowiskiem GW bo nie zostało opublikowane przez GW i, podobnie jak wynurzenia Gava na forum, jest na razie tylko opinią. Którą wziąłbym pod uwagę, gdyby nie była sprzeczna z cytowaną powyżej zasadą, bądź co bądź widniejącą w oficjalnej publikacji GW i bardzo jasną.
[/quote]

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Napisałem;

Początek Skaven AB, początek str 29

Linear obstacles do not stop their bolt, nor do woods or wooden buildings.
Only hills, high stone walls, such as castle walls, and rock formations can stop it.

Ewentualne argumenty, że domki na polskich stołach mają konstrukcję zamków, lub konsystencję formacji skalnych, radzę sobie darować, szczególnie przed zajrzeniem do uściśleń.

Po czym Zbyszek napisał;

Barbarossa pisze:
Fisch pisze:gram Skavenami juz kilka lat i czytając polskie uściślenia i interpretacje czuję sie troszkę zmieszany

Biorąc pod uwagę, że promień z latarki na mocy rulebooka przechodzi przez "wooden buildings", natomiast nie przechodzi przez "high stone walls", można by uznać, że jest to kwestia dyskusyjna i zależna od wyglądu terenu. Pogadamy o tym i zobaczymy, czy da się ustalić jakąśspójną zasadę, oki?
Normalnie rozmawiać się odechciewa. Tylko cieszyć się, że na LS nie jestem.
Po każdym bym się spodziewał, ale nie po Tobie Zbyszku.

Tylko wzgórza, wysokie kamienne mury jak w zamkach i obeliski skalne zatrzymują WLC. Rzeczy z kamienia, od których zgodnie z uściśleniami można rzucać Master of Stone.

Twierdzenie, że jest to kwestia dyskusyjna i zależna od wyglądu domku (BTW czy widziałeś kiedyś w Polsce coś innego niż drewnianą szopę na stole? Domek wyglądający na zamek Disneylandu, od którego możesz rzucić Master of Stone?,) jest po prostu wyrazem złej woli.
Tak jak i stwierdzenie, że ratlingi to ewidentnie kawaleria, mimo wyraźnej wypowiedzi zarówno twórcy AB Skavenów, jak autora 7 edycji, w której dopiero można wchodzić do domków. Hubris i zła wola.
Piszta co chceta, skoro sprawia to wam przyjemność. Mnie nie sprawia, więc więcej na ten temat nie będę pisał.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

O wszystkomający i wszystkowiedzący Jacku,

Obrazek

Powiedz proszę, czy ten budynek zatrzymuje strzał z latarki, a jeśli tak, to do jakiej wysokości ściana jest "wysoka". Bo z tymi zamkowymi to ja tylko kojarzę "Zbudowaliśmy wieżę na Frombork, a książę raczył najechać na Malbork". A jest to dylemat, przed którym stanęliśmy na ostatnim turnieju (gdzie na co trzecim stole była "wieża"), a budynki kartonowe były zróżnicowane graficznie, i dlatego warto sprawę obgadać na sędziowskiej.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Jedy Knight pisze: Tak jak i stwierdzenie, że ratlingi to ewidentnie kawaleria, mimo wyraźnej wypowiedzi zarówno twórcy AB Skavenów, jak autora 7 edycji, w której dopiero można wchodzić do domków. Hubris i zła wola.
Wypowiedź autora jest w sprzeczności z opublikowanymi zasadami GW. Nie została wydana w formie FAQu, a jedynie w Direwolfie. Czy Twoim zdaniem wszystkie publiczne wypowiedzi Alessia i Gava powinny mieć nadrzędność nad zasadami i być traktowane jako erraty?

Awatar użytkownika
Fisch
<><

Post autor: Fisch »

Barbarossa pisze:Powiedz proszę, czy ten budynek zatrzymuje strzał z latarki, a jeśli tak, to do jakiej wysokości ściana jest "wysoka".
ten domek (czy co to jest bo raczej nikt w czymś takim nie mieszka oprócz uwięzionych królewien) , ma HIGH STONE WALLS wiec oczywistym wydaje sie że zatrzymuje strzał WLC.

Uważam, że w podręczniku do Skavenów dość jasno opisane jest na jakich domkach zatrzymuje sie lightning a na jakich nie:

"Linear obstacles do NOT stop the bolt, nor do woods or wood building. Only hills, high stone walls, such as castles and rock formations can stop it"

dalej jest napisane ze warto uzgodnić z przeciwnikiem czy dany teren zatrzymuje strzała cannona

tak naprawdę wykładnia czy lighting strzela przez domki czy nie, sprowadza się to do uzgodnienia czy dany domek jest drewniany czy też całkowicie murowany. Najczęściej widać to na pierwszy rzut oka, ale w przypadku kontrowersji zawsze można pytać sędziego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Splinter
Wałkarz

Post autor: Splinter »

Barbarossa pisze:

Mnie za podstawę interpretacyjną wystarczy Skaven army book s 26: Jezzail teams are made of two skaven models mounted on a cavalry base. Treat them exactly like cavalry models". Mają nawet save na 6+, na bogów.

Jeśli autorytety z tego wnoszą, że "skaven teams are infantry", to cóż mogę powiedzieć na temat tej interpretacji zasad poza tym, że jest dyskusyjna. A zdanie Alessio nie jest oficjalnym stanowiskiem GW bo nie zostało opublikowane przez GW i, podobnie jak wynurzenia Gava na forum, jest na razie tylko opinią. Którą wziąłbym pod uwagę, gdyby nie była sprzeczna z cytowaną powyżej zasadą, bądź co bądź widniejącą w oficjalnej publikacji GW i bardzo jasną.
Zasada prosta sa piechotą gdysz efekt dzwonka na kawalerie NA NIE NIE DZIAŁA.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2007, o 20:53 przez Splinter, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobry Grey Seer stara utrzymać równowagę, harmonie i sprawiedliwość.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Splinter pisze: Zasada prosta sa piechotą gdysz efekt dzwonka na kawalerie NA NIE DZIAŁA.
No i jak tu polemizować z czymś takim? W ogóle jest z czym polemizować?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Barbarossa pisze:
Splinter pisze: Zasada prosta sa piechotą gdysz efekt dzwonka na kawalerie NA NIE DZIAŁA.
No i jak tu polemizować z czymś takim? W ogóle jest z czym polemizować?
No, nie ma.
Chyba, że mój "sojusznik"* pokaże jakieś uzasadnienie swojej, jakże niejasnej, wypowiedzi.

@ Barb

Po pierwsze – „wszystkomogący”, a nie „wszystkomający”.
Poza tym co już pisałem, i czego nie chce mi się rozwijać (O Aleesio i DW – wiadoma, że czasem puszczają babola, że tylko zębami zgrzytać, sam parę razy fuknąłem, nawet na GW na BO BSB, o Wardzie na smoku nie wspomnę – ale ignorowanie tej akurat wypowiedzi Alessio jest niedorzeczne wraz z argumentacją – chyba wiesz dlaczego, trochę klawiatury szkoda) jest kwestia pragmatyki uściśleń.
Uściślenia winny być reakcją na problem, a nie wymędrkowanym tworzeniem nowych problemików czy twórczości własnej.
Kwestia domków jest bezproblemowa.
Możesz rzucać od wzgórza i obelisku Master of Stone?
Znaczy, że „masa kamienia” wystarcza by promień latarki powstrzymać.
Zresztą zamki w uściśleniach nie występują (no i dobrze), a od budynków MOS nie rzucamy.
Po problemie.
Ewentualnie można mierzyć zawartość kamienia w każdym domku z osobna (najlepiej zdjąć w tym celu dach), dyskutować z przeciwnikiem przed partią, wzywać sędziego, wydawać nowe uściślenie, rzucać na 4+.
Co jest moim zdaniem lepsze nie muszę mówić.

*Cholera, czasem lepiej zginąć w walce z sofistyką Jankiela czy Barbarossy, niż mieć takich „sojuszników”.

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Jacku, problem latarki pojawił się przy okazji kartonowych domków w Wejherowie. Jak być może wiesz, kartonowe domki są strasznie ozdabiane - tu drewniany fronton, tam przybudówka z kamienia - i autentycznie nie było jakiegoś prostego rozgranicznika, co jest wysoką kamienną ścianą, a co nie. Były wysokie kamienne wieżyczki jak ta na zdjęciu powyżej, ale z drewnianą przybudówką itp dziwolągi. Dlatego w ogóle temat się pojawił.

Nehan
Masakrator

Post autor: Nehan »

Możesz rzucać od wzgórza i obelisku Master of Stone?
Znaczy, że „masa kamienia” wystarcza by promień latarki powstrzymać.
Zresztą zamki w uściśleniach nie występują (no i dobrze), a od budynków MOS nie rzucamy.
Bardzo dobre rozwiązanie. :)

Awatar użytkownika
Splinter
Wałkarz

Post autor: Splinter »

Wydaje mi się, że gdyby po prostu przed turniejem w regulaminie "uściślono”, jaki teren zatrzymuje latarkę to było by najlepsze wyjście. Chodzi mi o to, które budynki i ruinki tak, a nie, że wszystko za wyjątkiem pola. (To jakby ktoś wpadł na jakiś super genialny pomysł :D)
Dobry Grey Seer stara utrzymać równowagę, harmonie i sprawiedliwość.
Równowaga jest gdy przed bitwą moja armia jest większa jak przeciwnika.
Harmonia jest gdy po bitwie moja armia jest większa jak przeciwnika.
Sprawiedliwość jest wtedy gdy wygrywam Ja.

Zablokowany