Wybory parlamentarne 2011
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
Re: Wybory parlamentarne 2011
Ja bym najpierw pomyślał czemu tak jest. Czemu patologie władzy są powszechne na wszystkich szczeblach administracji, czemu cnotą jest oszukiwanie w urzędach, a frajerstwem płacenie podatków, czemu wreszcie zmarli pobierali emerytury. Oni działają, nie myśląc że sami do tego doprowadzili. I oczekują ,ze cała EU będzie placić na nich - bo im się należy.
Rząd jest taki jaki jest naród.
Rząd jest taki jaki jest naród.
Eee, dlaczego nazistami ? Ja uprościłem bardzo, ale ty jeszcze bardziej.
Sprawdź ile osób było w 1933 roku członkami NSDAP, ile osób oddało głos na NSDAP w wyborach. Nie chodzi nawet czy jest się nazistą czy nie, ale czy sympatyzuje się z poglądami nazistów. A tak właśnie było, poniekąd Hitler zawdzięczał to fenomenalnej propagandzie, a poniekąd własnym przemówieniom.
Może zamiast podawać irracjonalne przykłady wysil się ?
Sprawdź ile osób było w 1933 roku członkami NSDAP, ile osób oddało głos na NSDAP w wyborach. Nie chodzi nawet czy jest się nazistą czy nie, ale czy sympatyzuje się z poglądami nazistów. A tak właśnie było, poniekąd Hitler zawdzięczał to fenomenalnej propagandzie, a poniekąd własnym przemówieniom.
Może zamiast podawać irracjonalne przykłady wysil się ?
Na to co pisałeś? Nie trzeba specjalnie się wysilać, ludzie ufając demokracji parlamentarnej oddają swój los w ręce rządzących. A jak wiadomo każdy kto pcha się do korytka z kasą chce dobrze dla siebie a nie dla tych co mu to "umożliwili". Ciekawe co powiecie gdy w PL będzie sytuacja taka sama... Gdy Tusk gadał, że Polska jest zieloną wyspą podczas "wielkiego kryzysu bogatych" Grecja też nią była. Potem już sprawa z Grecją była nieco bardziej widoczna. Ciekawe czy wtedy konsekwentnie zaciśniesz zęby, wielbiąc PO...Ingen175 pisze:Może zamiast podawać irracjonalne przykłady wysil się ?

A niech sobie Grecy protestuja i ewentualnie rozwalaja swoje miasta do woli. Mi tam ryba i tak tam nie mieszkam a ich zachowanie jakos mnie odstrecza od sympatii (choc moge rozumiec motywy), Night rat sie cieszy bo "Grecy dzielnie walcza o swoje prawa", Niemcy maja argument w reku zeby jednak tej kasy nie pompowac. Jednym slowem wszyscy szczesliwi 

kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
Wysnułeś wniosek ,że wielbię PO z..... ? Nie martw się, nie głosowałem na PO. Podziękowałem im za "zieloną wyspę".
Ale twój pełny krytycyzm wobec Rządu też jest nie na miejscu, nie jest z nami tak tragicznie. Gdyby było tak jak wieści to Jarek, Korwin czy Rybiński to pierwszym tego sygnałem powinien być gwałtowny odpływ zagranicznych inwestorów i kapitału. Tymczasem nie zauważyłem czegoś takiego.
Ale twój pełny krytycyzm wobec Rządu też jest nie na miejscu, nie jest z nami tak tragicznie. Gdyby było tak jak wieści to Jarek, Korwin czy Rybiński to pierwszym tego sygnałem powinien być gwałtowny odpływ zagranicznych inwestorów i kapitału. Tymczasem nie zauważyłem czegoś takiego.
Każdy ci powie ,że może być lepiej. Nie wiem jak żyje się ludziom, nie będę też się za innych wypowiadał, wiem jak się żyje mojej rodzinie, kolegom i znajomym. A reszta społeczeństwa jakoś się trzyma, biorąc pod uwagę że wskaźnik konsumpcji co roku utrzymuje się na wysokim poziomie.
Wywiad powyborczy z Korwinem : http://www.youtube.com/watch?v=L2TDElsa ... =autoshare
W życiu nie widziałem takiego dziennikarza, on wchodzi w d... bez wazeliny.
Z tym układaniem rządu z 30 partii to piep... niewiarygodne bzdury, wtedy to jest zdestabilizowana władza. Wystarczy ,że jednej partii zmieni się pogląd i od razu Rząd się rozpada.
No cóż, w zasadzie to Korwin coraz bardziej odrywa się od rzeczywistości - "do wojska powinni iść ci co lubią zabijać" i tu nawiązał do kiboli. Ciekawe ile jeszcze idiotycznych pomysłów poda.
Wywiad powyborczy z Korwinem : http://www.youtube.com/watch?v=L2TDElsa ... =autoshare
W życiu nie widziałem takiego dziennikarza, on wchodzi w d... bez wazeliny.
Z tym układaniem rządu z 30 partii to piep... niewiarygodne bzdury, wtedy to jest zdestabilizowana władza. Wystarczy ,że jednej partii zmieni się pogląd i od razu Rząd się rozpada.
No cóż, w zasadzie to Korwin coraz bardziej odrywa się od rzeczywistości - "do wojska powinni iść ci co lubią zabijać" i tu nawiązał do kiboli. Ciekawe ile jeszcze idiotycznych pomysłów poda.
- Cytrus Kontynentalny
- "Nie jestem powergamerem"
Grecja wpadła w kłopoty między innymi dzięki swej kreatywnej księgowości. Wszystko się u nich sypało, ale w rejestrach przedstawiali, że jest ok. Wyszło to na jaw kiedy wszystko pierdyknęło. Nie wiem czy rzeczywiście mieli wtedy wzrost gospodarczy, czy były to jedynie ich kombinacje.Night_Rat pisze:... Gdy Tusk gadał, że Polska jest zieloną wyspą podczas "wielkiego kryzysu bogatych" Grecja też nią była. ...
A ja nie widzę, by żyło się szczególnie źle. Spora część naszego społeczeństwa pamięta jeszcze jak to było, kiedy nic nie było. Więc jak przychodzi do zaciśnięcia pasa i sprężenia dupska, to narzekamy ale robimy co trzeba.Night_Rat pisze:A ja jakoś nie widzę by ludziom żyło się zajebiście...
A w poniedziałek w Izbie Gmin w UK głosowanie na temat referendum wyjścia z UE
http://danielhannanpl.wordpress.com/201 ... ko-bankom/
dla Anglików ale nie sądzę, żeby coś z tego wyszło.
Rozumiecie? Coś z tego wyszło! Bo referendum ma być o wyjściu z UE! O wyjściu! I coś wyszło!
Ekhmmm.... no tak. Raczej nic z tego nie będzie.

Inne pytanie klucz: czy wierzysz w te idealistyczne bajki o bogactwie dla wszystkich i niekończącym się socjalu? A Grecja to kraj-porażka, brakuje im pracowitości, gospodarności i pieniędzy, mają za to dużo nierobów, którzy myślą, że jak będą rozwalać swój kraik, to będą coś z tego mieli.Night_Rat pisze:Iście prawdziwy żałosny liberałek z ciebie, pytanie klucz pracowałeś kiedykolwiek czy dalej snujesz sobie teorie o zajebistej polityce Platformy Obywatelskiej, studiujesz i żyjesz na garnuszku rodziców?
Bardzo dobrze, że ludzie tak protestują i walczą z władzą państwową. Grecja to świetny przykład na to czego brakuje w wielu innych państwach świata.
I jeszcze jedno: rozróżniaj krytykę rządu, żeby przypominać im o robieniu czego trzeba i protesty ludzi, wkurzonych, że przepuścili całą kasę i chcieli by więcej.
To znaczy? Pokaż mi kraj, gdzie nie następuje załamanie gospodarki, mimo pełnego socjalu dla wszystkich, niepłacenia podatków przez wszystkich, 100% bezrobocia i żeby jeszcze starczyło na rozbudowę państwa.A ja jakoś nie widzę by ludziom żyło się zajebiście...
No co ty ? W Korei Północnej tak jest, kraj się rozwija, ludziom żyje się dostatnio i Ukochany Przywódca prowadzi kraj ku wielkiej potędze. Korei Północnej nie dotykają żadne imperialistyczne kryzysy, tam jest zawsze wzrost.
Państwo zapewnia ci nawet eutanazję, jak coś ci się stanie to zadbają nawet o twoje przejście na tamten świat
Państwo zapewnia ci nawet eutanazję, jak coś ci się stanie to zadbają nawet o twoje przejście na tamten świat

a to wszystkim ma byc porowno dobrze? bo taki system w praktyce niewypalil.Night_Rat pisze:A ja jakoś nie widzę by ludziom żyło się zajebiście...
fakt ze UK jest platnikiem dla UE (dla porownania Polska dostanie wiecej w formie roznych dotacji niz wplaca do kasy)...ale nie tylko dotacje sie licza. wspolny rynek naprawde rozkrecil europejski grajdziolek.Artein pisze:A w poniedziałek w Izbie Gmin w UK głosowanie na temat referendum wyjścia z UE
dla Anglików ale nie sądzę, żeby coś z tego wyszło.
Rozumiecie? Coś z tego wyszło! Bo referendum ma być o wyjściu z UE! O wyjściu! I coś wyszło!
![]()
czy sie komus podoba czy nie europa musi sie zjednoczyc. inaczej bedziemy peryferyjnym rynkiem zbytu np.dla Chin.
Jedyne co mnie wkurza to najbardziej restrykcyjne pakiety ekologiczne. rozumiem-mozna byc przodownikiem...ale dopoki wszystkie gospodarki (indie/chiny/usa)nie beda podobnie do tego podchodzic to jest jak strzal w kolano.
Uuu, ale burza w pisie. Od czasu kiedy Pani Staniszkis nazwała Błaszczaka miernotą zaczynam odczuwać do niej sympatię : http://wiadomosci.onet.pl/kraj/prof-sta ... omosc.html
- Barbarossa
- Mniejsze zło
A ja tylko zauważę, że dług publiczny to dość perwersyjny przykład odpowiedzialności zbiorowej. Wyobraź sobie oto, że jesteś specyficznym Grekiem. Przedsiębiorcą uczciwie płacącym podatki. W każdych wyborach głosujesz na miejscowy odpowiednik Korwina.Akadera pisze:A niech sobie Grecy protestuja i ewentualnie rozwalaja swoje miasta do woli. Mi tam ryba i tak tam nie mieszkam a ich zachowanie jakos mnie odstrecza od sympatii (choc moge rozumiec motywy), Night rat sie cieszy bo "Grecy dzielnie walcza o swoje prawa", Niemcy maja argument w reku zeby jednak tej kasy nie pompowac. Jednym slowem wszyscy szczesliwi
Tymczasem nie wybrany przez Ciebie rzad w Twoim imieniu zaciąga dług, który Ty i Twoje dzieci będziecie musieli spłacać. I w którymś momencie mówi - ok, dowalamy ci 100 000 Euro podatku, bo nam się budżet totalnie rozp...
Dzięki mechanizmom zadłużania państw okazuje się, że nowo narodzone dziecko ma np. 50 000 PLN długu na starcie, bo 20 lat temu policjanci koniecznie chcieli mieć wcześniejsze emerytury.
Jest w tym coś niemoralnego i nielogicznego zarazem. Podobnie jak to, że wierzycielami bogatego zachodu są państwa takie jak Chiny - wygląda to trochę tak, że milioner pożycza pieniądze na dodatkowego maybacha od gromadki żebraków. Teraz Chińczycy na portalach internetowych piszą, że szalenie ich wnerwia sytuacja, w której państwo gdzie robotnik zarabia średnio kilkanaście/kilkadziesiąt Euro, miałoby ratować z finansowych kłopotów państwa, w których robotnik zarabia dwa tysiące.
Dług publiczny to zaiste dziwny mechanizm.
Natomiast jeśli patrzeć z perspektywy egoizmu - zadłużanie się Państwa jest szalenie korzystne. Bo pozwala przez dłuższy czas trwać w dobrobycie, a kiedy wreszcie dochodzi do tąpnięcia, ogłaszasz bankructwo i jedyny minus jest taki, że przez 5 lat nikt ci pożyczki nie udzieli. Przełóżcie sobie tę logikę na kredyty indywidualne - szaleństwo. Najlepszą rzeczą, jaką może zrobić Państwo, to zadłużać się rocznie o 5% więcej, niż potrzebuje, i ukrywać tę nadwyżkę w jakimś magazynie wypełnionym złotem. A potem ogłosić bankructwo, zarobić jeszcze dodatkowo na zwyżce cen złota i zignorować niemożność pożyczania kasy przez te 5 lat, jadąc na rezerwie. Jednocześnie wykonać kilka pozorowanych reform, ogłosić sukces restrukturyzacyjny, odzyskać wiarygodność kredytową - bam, kółko się powtarza! Czemu nie zgolić frajerów z międzynarodowej finansjery?