Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: vfn »

Jak to jest z elfickimi włóczniami? w kodeksie jest napisane, że można atakować z dodatkowego szeregu ale taką właściwość ma przecież każda włócznia wg ogólnego opisu w podręczniku. Czyli jak odział elfów z włóczniami jest szarżowany to mogą atakować z 4 szeregów? (z 3 to się atakuje mając normalną włócznie)

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

No ba.
Dodaj do tego horde :P W jednej duuuzej bitwie pobawilem sie oddzialem 70 i AMka BoH Shadow, to byla rzez, 50 hamcow zeszlo od reki. Do tego krasiek wpuscil miasme na WS :P

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Czyli w hordzie będą z 5 szeregów atakować? Tak myślałem ale wolałem się upewnić bo pierwsze co mi przyszło do głowy to "wow al to przegięte" :lol2:

To jeszcze w ramach formalności kiedy elfy z włóczniami szarżują to atakują z 2 szeregów? (pierwszy i support?) albo z trzech jak horda?

Awatar użytkownika
Bercik
Chuck Norris

Post autor: Bercik »

Z 3, a jak są ustawieni w horde to z 4

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

vfn pisze:Czyli w hordzie będą z 5 szeregów atakować? Tak myślałem ale wolałem się upewnić bo pierwsze co mi przyszło do głowy to "wow al to przegięte" :lol2:
Nie jest to przegiete z jednego powodu - kosztu. To nadal s3 t3. Jasne, doskonale zgrywa sie z brzytwa, a BoH daje szanse spora na wbicie brzytwy... tyle tylko, ze musza dojsc w sensownej liczbie tam, gdzie sie to splaci. W hordzie te 50 jest olbrzymie, ciezkie do manewrowania i drogie, a lepiej by bylo miec wiecej niz 50 dla zapasu atakow...

Awatar użytkownika
Equos
Chuck Norris

Post autor: Equos »

a jak wygląda proporcja łucznicy/łuki w armiach? bo mam zamiar grać na włóczniach (w tej roli LSG) i łukach(Glade Guard-stosowny prox) a nie wiem czego zakupić więcej :)

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Bardzo rzadko używa się włóczników, zazwyczaj wypych się cory samymi łukami.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Equos
Chuck Norris

ale czemu łuki? aż tak dobre?

Andrzej
Pan Spamu

Lepsze od spearów :wink:
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Rabsp
Masakrator

Post autor: Rabsp »

moze inaczej... bardziej uniwersalne od spearow.
mając dużo łuków pozbędziemy się skutecznie wszlkich śmieci które mogą chcieć nas odgiąc/powkurzać :mrgreen:
spisują się dobrze w zdejmowaniu czegoś co ma niskiego as albo nie posiada go wogole np. bg/witchki u de, lettery/demonetki w doch'u albo abominacja u skavenów ale tutaj już polecam najpierw ostrzelać ją łucznikami z flamingami(nie, nie chodzi o te różnowe ptaszki :lol2: );)

ja tam z powodzeniem ściągałem nimi nawet maszyny orków czy emp...

Awatar użytkownika
Equos
Chuck Norris

a jak ustawiać taką trzydziestkę? i mam na formacje a nie to żeby ustawić się prosto naprzeciw wroga :P raczej chce zmaksymalizować zasięg/skuteczność ich :)

Andrzej
Pan Spamu

Ja zazwyczaj ustawiam ich po 15 w szeregu, żeby jak najwięcej strzelało.

Awatar użytkownika
Matysz
Mudżahedin

Post autor: Matysz »

Jeśli magowi nie wyszedł czar, to on się obraża i w tej turze więcej nie czaruje. A jeśli ktoś mu rozproszył czar? Co wtedy?

Awatar użytkownika
Equos
Chuck Norris

to wtedy obraża się na rozproszyciela :)

Andrzej
Pan Spamu

czaruje dalej

Awatar użytkownika
Klafuti
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Klafuti »

Jak jest broken concentration, czarodziej popada w depresję (old world's people problems :wink: ), a to następuje tylko, gdy nie wyrzuci mniej niż niemodyfikowane 3 albo nie osiągnie casting value, w pozostałych sytuacjach wszystko dzieje się normalnie.
Obrazek
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia."
~Warren E. Buffett

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

A ja mam pytanie co do czarow. Wczesniej bylo tak ze przeciwnik potrzebowal do rozproszenia elfiego czaru o 1 wiecej niz wynosil wynik tego rzutu. Teraz jest niby tak ze mamy sobie dodac plus 1 do naszego wyniku rzutu czaru. Czyli jak wyrzucilismy z 3 kostek 13, dodajemy 4 za lvl maga i 1 za bonus eficki? Bo z erraty zrozumialem ze nadal jest ta wersja z rozpraszaniem naszego czaru...
Warhammer to nie jest sport

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

Caledor19 pisze:A ja mam pytanie co do czarow. Wczesniej bylo tak ze przeciwnik potrzebowal do rozproszenia elfiego czaru o 1 wiecej niz wynosil wynik tego rzutu. Teraz jest niby tak ze mamy sobie dodac plus 1 do naszego wyniku rzutu czaru. Czyli jak wyrzucilismy z 3 kostek 13, dodajemy 4 za lvl maga i 1 za bonus eficki? Bo z erraty zrozumialem ze nadal jest ta wersja z rozpraszaniem naszego czaru...
AB to masz chyba ze stadionu :) +1 dodajemy tylko do rzutu na rozpraszanie tego co rzucił przeciwnik
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Awatar użytkownika
Equos
Chuck Norris

Havelock pisze:AB to masz chyba ze stadionu :)

Obrazek

Awatar użytkownika
vfn
Mudżahedin

Dzięki za rozwianie wątpliwości :) Mam na razie komplet elfów z IoB i zastanawiam się co dokupić... batalion czy 20 sea gauardów (90 zł na allegro) i 2 balisty? Cenowo wyjdzie podobnie ale jak kupie batalion to będę mieć mały klocek 10 sea guardow który będzie raczej nie grywalny i na dodatek tylko jedna balistę. Zupełnie nie mam pojęcia jak się spisuję rydwan w 8 ed? Aha.. na razie planuję złożyć małą armie 1000-1500 pkt (gryfa nie planuję póki co używać).

Zablokowany