8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Quaki »

kudłaty pisze:
Quaki pisze:Ale przecież jest w uściśleniach że biją się 2 rydwany...
Jest ale rydwany akurat uściślaliśmy,
Mogę nieskromnie powiedzieć, że to właśnie ja się na forum o to pierwszy pytałem i pamiętam że skończyło się uściśleniem ;)

BTW co do uściśleń - pamiętam dyskusję na forum o strzelaniu z działa i byłem przekonany że stanęło na tym, że trzeba widzieć cel a nie punkt przed nim gdzie odbija się kula. Ostatnio na turnieju za to jeden czepialski twierdził że jest inaczej.
Obecne stwierdzenie:
"Działo musi widzieć cel w który strzela – niedozwolone jest strzelanie w punkt przed „niewidzialnym” celem."
jest faktycznie średnio precyzyjne i może niektórym sugerować np. zakaz overguessingu a nie deklaracji w niewidzialny punkt przed widzialnym celem. Dałoby radę jakoś inaczej to ułożyć?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

Quaki pisze:Mogę nieskromnie powiedzieć, że to właśnie ja się na forum o to pierwszy pytałem i pamiętam że skończyło się uściśleniem ;)
Mogę skromnie powiedzieć, że LS wie więcej niż myślisz. Widzimy więcej dziur w RB i AB niż potrzeba. Jednak nie uściślamy bo:
-im więcej uściśleń tym mniej roboty mają sędziowie
-nie chce nam się
-kudłatemu kończy się papier w domu, szkoda go marnować na uściślenia

a co do reszty. to zdanie sugeruje i zakaz przestrzeliwania i możliwość strzału w niewidzialny punkt do widzialnego celu.

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Lidder, miażdżysz :mrgreen:

Co do działa - ja wiem co to miało oznaczać i nie dam sobie wkręcić inaczej - jednak ostatnio była o tym dyskusja na turnieju i nie dla wszystkich jest to niestety oczywiste.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Quaki pisze:Co do działa - ja wiem co to miało oznaczać i nie dam sobie wkręcić inaczej - jednak ostatnio była o tym dyskusja na turnieju i nie dla wszystkich jest to niestety oczywiste.
Osób, które nie rozumieją, jest tyle samo co osób, które nie zdają matury. Robimy z nimi to samo - ignorujemy.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

czyli jeśli coś stoi 52 cale od armaty która ma zasięg 48 to możemy strzelić w ten punkt? Bo kłóciłem się iż nie można strzelać w coś do czego nie ma się zasięgu a sędzia powiedział iż można strzelać.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Dorzucasz przecież dwie artyleryjki - z kraśkowego działa możesz strzelić na max 68 cali

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Czy demony korzystają ze steadfasta?

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Tak samo jak wszystkie inne armie (VC i TK to nic niewiele daje bo w ich breaku nie występuje LD), zarówno na breaka jak i na reform po przegranej walce.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Jedno pytanie po ostatnim turnieju:
Deklaracja szarży: odpowiedź "stand and shoot".
O ile się nie mylę to odpowiedź wykonuje się od razu, a następnie przechodzi się do kolejnej deklaracji szarży? Nie można zrobić tak, że się na pierwszą szarżę deklaruję stand and shoot, a na kolejną szarżę na ten oddział będzie kolejny stand and shoot, bo się zmieni wcześniejszą na hold.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Nie, jeden oddział może zrobić tylko jeden stand and shoot w reakcji na szarżę i wykonuje się go od razu w momencie deklaracji. Ten sam oddział może później dać flee jeśli zostanie zaszarżowany przez inną jednostkę.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

a nie jest tak ze jesli zadeklaruje ss a potem flee w tej samej turze to od razu robi flee bez ss?
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

nie gdyz reakcja na szarze jest wykonywana od razu po deklaracji szarzy.
wyglada to wiec tak:
- deklaracja szarzy I -> reakcja (s&s) -> wykonanie s&s -> jesli zginelo 25% oddzialu wykonuje on test na panike
- deklaracja szarzy II -> reakcja (hold)
- deklaracja szarzy III -> reakcja (flee) -> rzut na dystans a nastepnie przesuniecie oddzialu uciekajacego.
- po wykonaniu wszystkich deklaracji i odpowiedzi turla sie kostkami na zasieg szarzy I, II oraz III,
- przesuniecie szarzujacych: w momencie dogonienia szarzujacych przesuniecie o M+2k6, w momencie spalenia szarzy o wyzszy wynik z 2k6.

--- edit ---
oczywiscie jesli od pierwszej szarzy bedzie sie uciekac to na nastepne juz nie mozna dawac hold czy s&s, tylko automatycznie daje sie flee.
oraz s&s mozna zadeklarowac tylko na jeden oddzial szarzujacy.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Jak zadeklarujesz na 1 oddział s&s a na drugi flee to twoja ostatnia reakcja jest flee więc nie robisz s&s.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

boże... nawet w RB jest opisany taki przypadek, można tak zrobić.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Heptun
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Heptun »

I tutaj wychodzi podstawowy błąd w większości bitew przy deklaracji i rozpatrywaniu szarż. A czasami kolejność decyduje o wyniku nawet bitew.
:twisted: Klub Gier Bitewnych SALAMANDRA - Włocławek :twisted:

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Czy jak na złamaną i uciekającą jednostkę deklarują szarżę dwie jednostki wroga z dwóch jej stron, to czy szarżowana, uciekająca jednostka musi najpierw zrobić dwa razy ucieczkę w reakcji na te szarże i dopiero wtedy ruszają się szarżujący wrogowie i czy można w ten sposób zagonić jednostkę w stanie ucieczki?

Podaję konkretny przykład z wczorajszej bitwy.
Moje Dragon Ogry przegrały Combat z Mounfrang Cavalery i uciekły ale nie zostały zagonione. W następnej turze gracz OK zadeklarował szarżę Sabretuskiem, który stał po mojej prawej stronie i ja oczywiście musiałem uciekać od niego. Ja uciekłem, jego Sabretusk się nie ruszył, a po mojej lewej stronie również stał Sabretusk i ten także zadeklarował szarżę i ja musiałem znowu ruszyć swoje DOgry uciekając od tego drugiego Sabretuska. Dopiero po moich obu ruchach ucieczki on ruszył swoje Sabretuski w ramach szarży i stwierdził że w ten sposób zostałem zagoniony ponieważ jeden z jego Sabretusków wpadł w mój oddział.
Co wy na to, czy to jest prawidłowe rozwiązanie tej sytuacji?
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Karlito pisze:Co wy na to, czy to jest prawidłowe rozwiązanie tej sytuacji?
Tak. Z Twojego posta rozumiem, że nawet nie pokusiłeś się o znalezienie odpowiedzi samemu. Jest to o tyle złe, że ktoś Ci coś może wmówić bo nie masz wiedzy, aby z nim się kłócić bądź tracisz czas bo uważasz, że jest inaczej.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Afro pisze:boże... nawet w RB jest opisany taki przypadek, można tak zrobić.
Co można zrobić ? s&s a potem flee ??! :shock:

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

wychwa pisze:
Afro pisze:boże... nawet w RB jest opisany taki przypadek, można tak zrobić.
Co można zrobić ? s&s a potem flee ??! :shock:
Nie chce być inaczej. :wink: Tak właśnie jest.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Lidder pisze:
Karlito pisze:Co wy na to, czy to jest prawidłowe rozwiązanie tej sytuacji?
Tak. Z Twojego posta rozumiem, że nawet nie pokusiłeś się o znalezienie odpowiedzi samemu. Jest to o tyle złe, że ktoś Ci coś może wmówić bo nie masz wiedzy, aby z nim się kłócić bądź tracisz czas bo uważasz, że jest inaczej.
Graliśmy na 7,5k na stronę i była chyba 5 Tura :-8 , mój przeciwnik znalazł mi odpowiedni opis w RB ale nie byłem pewien, czy to dobrze zinterpretowaliśmy, stąd moje pytanie na forum... więc zanim zaczniesz ferować wyroki to zapytaj, czy na pewno olałem sprawę i po prostu zdjąłem DOgry ze stołu :wink:
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Zablokowany