Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

High Elves

Moderatorzy: Albo_Albo, Asassello

Zablokowany
Andrzej
Pan Spamu

Re: Jak zostać Generałem - czyli początkującego pytań kilka

Post autor: Andrzej »

Kasują niektóre wardy.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Caledor19
Oszukista

Post autor: Caledor19 »

kasaja wardy?! ktore?
Warhammer to nie jest sport

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Np forest spirits.

Caledor19
Oszukista

tylko tyle?:(

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Sa jeszcze wardy z przedmiotow od niemagicznych atakow. Niby "tylko tyle", ale jak Ci eteryki poblokuja kluczowe klocki/smoka, to bedziesz klal bardzo mocno.

Awatar użytkownika
Havelock
Kradziej

Post autor: Havelock »

niby tylko, ale z drugiej strony jak masz spam driad albo duchy latające po stole to jest to mega przydatne
Ludvik pisze:Wystawianie np. Black Knightów jako Blood Knightów uważam za osobistą obrazę

Caledor19
Oszukista

ja wiem wiem ale nie wiedzialem ze az wardy to sciaga:P
Warhammer to nie jest sport

@Cichy
Mudżahedin

Post autor: @Cichy »

Mam takie pytanko.

Czy jak moi archer's stoją za hordą np. WL która ich cała osłania, to mogą przez nich strzelać i czy mają wtedy jakiś cover?

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Korhil jest mięciukti ale ma 4 ataki i daje stubborn oddziałowi w którym jest... Co do PG to mam 30szt jak byś kiedyś potrzebował to daj znać ... Grałem chwile na shadow i książce - miałem dużo remisów niestety...
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Matysz
Mudżahedin

Post autor: Matysz »

@ @Cichy: strona 41 w małym RB:
można strzelać do kogoś przez inny odział, ale masz -2 do trafienia.

Awatar użytkownika
Mortipher
"Nie po to jadę"

Post autor: Mortipher »

Jak dokładnie dziala 4 ze światła? Test siły przeprowadza się tylko raz czy testuje się za każdą akcją przeprowadzaną przez jednostkę np. jednostka łukoli z magiem pod wpływem czaru chce się ruszyć (test) chce strzelać (test) chce czarować (test) - panikuje i musi uciekać (test) -tak wynika z polskiego tłumaczenia RB- czy testuje się tylko raz na to wszystko?
jak ktoś ma angielski RB proszę niech sprawdzi.
A i stosował ktoś ten czar na machiny bo to fajny bloker jest. Machina test siły oblewa z automatu i na dodatek załapuje k6zs4..

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

W kwestii zasad masz ze 2 strony dyskusji o tym.

Awatar użytkownika
Mortipher
"Nie po to jadę"

Post autor: Mortipher »

no tak znowu wynalazłem koło :-)
sorry ale nie sprawdzilem tam.

turalyon
Mudżahedin

Post autor: turalyon »

Andrzej pisze: Muszę to kiedyś przetestować na jakimś lokalu. W bielsku będzie całkowity open na te punkty, to zamiast arcy wejdzie Teclis :twisted:
To bedziesz miał okazje bo Teclisa zbanowaliśmy :)

Rapsodia
Plewa

Post autor: Rapsodia »

Witam, zaczynam przygodę z elfami. To moje pierwsze osobiste podejście do warhammera. Mój chłopak zbiera swoje figurki już od jakiegoś czasu i tak mnie tym zainteresował, że sama chcę zacząć. Podobało mi się malowanie jego ogrów, teraz jednak chciałabym mieć własną armię. Wiadomo, swoje to swoje ;) Padło na wysokie elfy, chociaż z początku zastanawiałam się też nad mrocznymi. Ciągle się waham czy może jednak nie mroczne, ale wizualnie bardziej podobają mi się wysokie, dlatego chyba te kupię. Chciałabym zacząć od zakupu zestawu podstawowego wysokich elfów z Wyspy Krwi. Mógłby mi ktoś napisać, czy to dobry pomysł na początek, czy może niekoniecznie i polecacie coś innego? Jestem otwarta na wszelkie sugestie i propozycje, jak również oferty sprzedaży. Pozdrawiam Rapsodia

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Witamy :]
Wyspa Krwi jest fajna, bo to calkiem sporo figsow i wychodza naprawde tanio, ale z drugiej strony w najpopularniejszych turniejowych rozpach z tego zestawu uzyjesz 1 figurki - maga. Od biedy sztandarowego SM jako BsB. Dlatego musisz wiedziec czy chcesz jezdzic na turnieje i wygrywac, czy grac raczej bedziesz w domu, z chlopakiem i jego kumplami, bez cisnienia na kopanie tylkow i niszczenie facetom ego. Do tego pierwszego lepszym poczatkiem beda 2 pudla lukow i 2 pudla WL, ew batalion, do tego drugiego tak ze 2 zestawy IoB (kupno samych SM i LSG z allegro z przesylka wychodzi niewiele taniej niz caly zestaw HE, za grosze dostajesz kolejnego maga, ER i Gryfa do malowania/przerobienia na orla).

Awatar użytkownika
Pixel
Wodzirej

Post autor: Pixel »

czar 2. z lore of fire (rhuin sword of CośTam) można rzucić na naszego bolta?
- W życiu nie zobaczysz dwóch rzeczy: pierwszego stołu i cycków.

Rapsodia
Plewa

Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Na razie chciałabym kupić zestaw, aby nauczyć się zasad i ładnie malować figurki ;) na wygrywaniu na turniejach póki co mi nie zależy, bo na to jeszcze przyjdzie czas :D (bójcie się, bo jak już opanuję podstawy, to będzie ze mnie ostra zawodniczka ;p) Chcę związać się z warhammerem na dłużej, dlatego nie muszę od razu mieć super mocnego zestawu. Zacznę od podstawki, pomaluję ją i będę stopniowo uzupełniać kolekcję. Rapsodia

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Przy takim podejsciu to zdecydowanie wyspa krwi, zreszta LSG jak sie nikt nie czepia mozesz wystawic jako spearelfy, a taktyczna 7mka SM potrafi zrobic znacznie wiecej niz kosztuje. Ale i tak predzej czy pozniej skonczysz z co najmniej 1 horda WL :P
Powodzenia w zabijaniu ogrow ;D

Rapsodia
Plewa

Dzięki, myślę, że z czasem będę miała dużą satysfakcję, jak pokażę ogrom mojego chłopaka, gdzie ich miejsce, szczególnie jak mnie wkurzy :D zaczynam poszukiwania zestawu podstawowego i kolorów do pomalowania figurek. Już się nie mogę doczekać. Rapsodia

Zablokowany