VC 2400
VC 2400
Unnamed2400 Pts - Vampire Counts Army
1 Vampire Lord @ 555.0 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy; Heavy armour; Shield
The Martialle: Red Fury [50.0]
The Martialle: Avatar of Death [20.0]
Dreadlance [60.0]
Crown of the Damned [35.0]
1 Abyssal Terror @ [135.0] Pts
1 Vampire @ 220.0 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 1; Necromancy
The Arkayne: Dark Acolyte [30.0]
The Master: Summon Ghouls [15.0]
Flayed Hauberk [25.0]
Dawnstone [25.0]
25 Crypt Ghouls @ 216.0 Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
26 Crypt Ghouls @ 224.0 Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
21 Zombies @ 96.0 Pts
Standard; Musician
20 Zombies @ 92.0 Pts
Standard; Musician
5 Spirit Hosts @ 325.0 Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Black Coach @ 200.0 Pts
#Evocation of Death [0.0]
1 Wraith @ [0.0] Pts
Great Weapon
2 Nightmare @ [0.0] Pts
Models in Army: 107
Total Army Cost: 2398.0
armia ma się bić (chyba)
-vargi do boju
-kareta która ładuje się i rusza....
-lord się kitra i może coś wspomóc w magii i walce.
-Bsb w gulach jednych i głównie aby dawać przerzut głupoty dla Lorda i wskrzeszać gule.
-Duszki do blokowania i mogą coś skubane zjeść dla piechoty bez magicznych ataków to koszmar.
-Zombi aby zapchać wystawienie i szybko można je pomnożyć liczę że jak je rozciągnę to schowane za nimi gule zdążą się spłodzić/ewentualnie mnożymu zombi za pomocą 2/3inkantacji do dosyć miłej liczby aby coś przytulać.
-gule do drapania liczę że mogą się napłodzić
-magia bez finezji nastawienie na typowy respirator warzyw bez żadnych brzytew czy innych cudów (konserwatywny ze mnie truposz)
tyle
zdaję sobie sprawę że tutaj praktycznie rary robią imprezę(no może lord) rozpiska nie próbowana ale na pewno postaram się nią coś ugrać
jak uwagi ? (tylko bez porad "daj gwardię-duchy ssą/lord ssie) wiem jak wygląda standard i chce złożyć armię która ma przy mocnym trenowaniu fałd mózgowych zadać przeciwnikowi wymagającą grę i jakże sprawiedliwy remis(oczywiście bardziej sprawiedliwsza jest tylko moja wygrana ;p )
*obssyał terror bo smok sie nie mieści no i jest za drogi jak na swoje możliwości
1 Vampire Lord @ 555.0 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy; Heavy armour; Shield
The Martialle: Avatar of Death [20.0]
Dreadlance [60.0]
1 Abyssal Terror @ [135.0] Pts
1 Vampire @ 220.0 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 1; Necromancy
The Arkayne: Dark Acolyte [30.0]
The Master: Summon Ghouls [15.0]
Flayed Hauberk [25.0]
Dawnstone [25.0]
25 Crypt Ghouls @ 216.0 Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
26 Crypt Ghouls @ 224.0 Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
21 Zombies @ 96.0 Pts
Standard; Musician
20 Zombies @ 92.0 Pts
Standard; Musician
5 Spirit Hosts @ 325.0 Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Wraith @ [0.0] Pts
Great Weapon
2 Nightmare @ [0.0] Pts
Models in Army: 107
armia ma się bić (chyba)
-vargi do boju
-kareta która ładuje się i rusza....
-lord się kitra i może coś wspomóc w magii i walce.
-Bsb w gulach jednych i głównie aby dawać przerzut głupoty dla Lorda i wskrzeszać gule.
-Duszki do blokowania i mogą coś skubane zjeść dla piechoty bez magicznych ataków to koszmar.
-Zombi aby zapchać wystawienie i szybko można je pomnożyć liczę że jak je rozciągnę to schowane za nimi gule zdążą się spłodzić/ewentualnie mnożymu zombi za pomocą 2/3inkantacji do dosyć miłej liczby aby coś przytulać.
-gule do drapania liczę że mogą się napłodzić
-magia bez finezji nastawienie na typowy respirator warzyw bez żadnych brzytew czy innych cudów (konserwatywny ze mnie truposz)
tyle
zdaję sobie sprawę że tutaj praktycznie rary robią imprezę(no może lord) rozpiska nie próbowana ale na pewno postaram się nią coś ugrać
jak uwagi ? (tylko bez porad "daj gwardię-duchy ssą/lord ssie) wiem jak wygląda standard i chce złożyć armię która ma przy mocnym trenowaniu fałd mózgowych zadać przeciwnikowi wymagającą grę i jakże sprawiedliwy remis(oczywiście bardziej sprawiedliwsza jest tylko moja wygrana ;p )
*obssyał terror bo smok sie nie mieści no i jest za drogi jak na swoje możliwości
No więc z mojej strony :
1. Abyssal terror to jak dla mnie strata punktów, jak lord ma się kitrać ale też wspomóc w walce to polecałbym jednak Hellsteeda (z Abyssal terrorem raczej nie schowasz się do oddziału jak tysiąc pięćset dział będzie w niego biło).
2. Duszki zmniejszyłbym do 3 baz
3. Wywaliłbym zombie a za zaoszczędzone punkty zrobiłbym 3 odpowiednio liczne oddziały ghuli
4. Dreadlance za słaby jak na koszt punktowy, wolałbym ustawienie :
Red Fury
Infinite Hatred
Beguille
Ogre Blade
Flyed hauberk
Crown of the Damned
Hellsteed
Masz gościa z przerzutem hitów i jak dobrze pójdzie woundów, 4A z S7, save 2+, ward 4+
5. BSB dałbym Dreadknight + Enchanted shield + Dawnstone. Ten level 2 dużo Tobie nie da jak ten BSB ma być głównie do wskrzeszania ghuli
6. Brawo za wystawienie dwóch Varghulfów i Black Coacha Fajny klimat
1. Abyssal terror to jak dla mnie strata punktów, jak lord ma się kitrać ale też wspomóc w walce to polecałbym jednak Hellsteeda (z Abyssal terrorem raczej nie schowasz się do oddziału jak tysiąc pięćset dział będzie w niego biło).
2. Duszki zmniejszyłbym do 3 baz
3. Wywaliłbym zombie a za zaoszczędzone punkty zrobiłbym 3 odpowiednio liczne oddziały ghuli
4. Dreadlance za słaby jak na koszt punktowy, wolałbym ustawienie :
Red Fury
Infinite Hatred
Beguille
Ogre Blade
Flyed hauberk
Crown of the Damned
Hellsteed
Masz gościa z przerzutem hitów i jak dobrze pójdzie woundów, 4A z S7, save 2+, ward 4+
5. BSB dałbym Dreadknight + Enchanted shield + Dawnstone. Ten level 2 dużo Tobie nie da jak ten BSB ma być głównie do wskrzeszania ghuli
6. Brawo za wystawienie dwóch Varghulfów i Black Coacha Fajny klimat
1 można spróbować ale na takie opcje żeby był hellsted trzeba chyba wcisną kawę...(mogę się mylić tylko w kawi się schowa i musi być z conajmniej 5modeli do lookout) ale obbysaj fajnie na stole wygląda no i mamy 3dużestompy +rydwam
2.duszki do 4można zmniejszyć
3. kaman! co z wami? brzydkie złe chłopaki...3oddziały guli po 30/35/40 nie bardzo mi się widzi owszem łatwiej tym grać i już pan "rozpłodowiec guli) nie taki konieczny
4. jak punkt 1
5. no jak będzie kawa dla lorda to i BSB do niej wejdzie
6.oj tam
Andrzeju jak żyć?! jak "ŻYĆ"?! właśnie powszechność masta-blasta pana z hełmem i czarowaniem jest smutna no i wiadomo dla takiego pana dobrze dać z 30 gg z hatem i bum! mamy standard
obssysający terror no wypróbuję(liczę na nową edycję że dadzą pod dupkę terrogeja i to jakieś sensownego bo obecny z regenką na 6+ to taki...jakby miał regenke/warda na 4+ to byłby całkiem miły pan lać to że nie bije mocno ale ma stompa+krzyk+klimat
2.duszki do 4można zmniejszyć
3. kaman! co z wami? brzydkie złe chłopaki...3oddziały guli po 30/35/40 nie bardzo mi się widzi owszem łatwiej tym grać i już pan "rozpłodowiec guli) nie taki konieczny
4. jak punkt 1
5. no jak będzie kawa dla lorda to i BSB do niej wejdzie
6.oj tam
Andrzeju jak żyć?! jak "ŻYĆ"?! właśnie powszechność masta-blasta pana z hełmem i czarowaniem jest smutna no i wiadomo dla takiego pana dobrze dać z 30 gg z hatem i bum! mamy standard
obssysający terror no wypróbuję(liczę na nową edycję że dadzą pod dupkę terrogeja i to jakieś sensownego bo obecny z regenką na 6+ to taki...jakby miał regenke/warda na 4+ to byłby całkiem miły pan lać to że nie bije mocno ale ma stompa+krzyk+klimat
Dla mnie jedyne złożenie lorda do walki, to w klocku BK/Bloodków z drakenhofem i resztą hałastry
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
O ile dobrze pamiętam to herosa na wierzchowcu możesz schować gdzie chcesz A lord + zombie dragon/abyssal terror/terrorgheist ma pecha bo nie wleci nigdzie i jakiekolwiek strzelające machiny wojenne robią mu kuku. Ale zagraj i zdaj relację jak się sprawdził powodzeniaBojek pisze:1 można spróbować ale na takie opcje żeby był hellsted trzeba chyba wcisną kawę...(mogę się mylić tylko w kawi się schowa i musi być z conajmniej 5modeli do lookout) ale obbysaj fajnie na stole wygląda no i mamy 3dużestompy +rydwam
Unnamed2400 Pts - Vampire Counts Army
1 Vampire Lord @ 480.0 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy
The Bestialle: Infinite Hatred [25.0]
The Courtly: Beguile [25.0]
Flayed Hauberk [25.0]
Potion of Strength [20.0]
Sword of Battle [15.0]
1 Hellsteed @ [0.0] Pts
1 * Vampire @ 225.0 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 1; Necromancy; Lance; Heavy armour;
Shield
The Martialle: Dread Knight [25.0]
Blood Drinker [40.0]
Seed of Rebirth [10.0]
1 Barded Nightmare @ [0.0] Pts
31 Crypt Ghouls @ 264.0 Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
20 Zombies @ 84.0 Pts
Musician
11 Black Knights @ 411.0 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Royal Standard of Strigos [35.0]
1 Hell Knight @ [16.0] Pts
12 Skeletal steed @ [0.0] Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Wraith @ [0.0] Pts
Great Weapon
2 Nightmare @ [0.0] Pts
Models in Army: 103
drobne poprawki
jeżeli panowie na hellstedach mogą siedzieć w kawie (opis ich że są kawalierami) to czuję że znajdę drogę do domu
1.zombie wsadziłem aby jednak jakiś total śmieć był na szybko robiony
2.gule w liczbie za dużej ale chyba przyzwoitej
3.lord może latać samopas, może być w kawie i generalnie nie mam co robic ponad stan więc albo coś za pomocą duszków/pocisku czy innych cudów robimy albo ładujemy karocę
4.spadły duchy ale za kloc kawy to dobry deal raczej
5.dalej zostały 2vargi i karoca więc jest ok
6.mam tylko 2hera czy oni są optymalnie złożeni do swoistej sprawdzalności?>>>lord pakuje sie tylko w pewniaka przy hate+5ataków+napój+ochorna i lot powinien zrobić swoje przy odpowiedniej trosce o jego delikatną zgniłą pupkę
7.BSB jak mówiłem do czarnych->planowane wystawienie to formacja po 6naszereg. No i BSB teraz robi za respirator konnicy
chyba jedna najelastyczniejsza nie?
co do 8edycji...jestem z nią na bakier nie gram prawie 2lata nie licząc jednej na pół roku gry domowej gdzie zasady to mieszanka jak bigos
1 Vampire Lord @ 480.0 Pts
General; Magic Level 3; Necromancy
The Bestialle: Infinite Hatred [25.0]
Flayed Hauberk [25.0]
Potion of Strength [20.0]
Sword of Battle [15.0]
1 Hellsteed @ [0.0] Pts
1 * Vampire @ 225.0 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 1; Necromancy; Lance; Heavy armour;
Shield
The Martialle: Dread Knight [25.0]
Blood Drinker [40.0]
Seed of Rebirth [10.0]
1 Barded Nightmare @ [0.0] Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
1 Ghast @ [8.0] Pts
20 Zombies @ 84.0 Pts
Musician
11 Black Knights @ 411.0 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; Standard; Musician
Royal Standard of Strigos [35.0]
1 Hell Knight @ [16.0] Pts
12 Skeletal steed @ [0.0] Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
3 Fell Bats @ 60.0 Pts
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Varghulf @ 175.0 Pts
Bestial Fury [0.0]
1 Wraith @ [0.0] Pts
Great Weapon
2 Nightmare @ [0.0] Pts
Models in Army: 103
drobne poprawki
jeżeli panowie na hellstedach mogą siedzieć w kawie (opis ich że są kawalierami) to czuję że znajdę drogę do domu
1.zombie wsadziłem aby jednak jakiś total śmieć był na szybko robiony
2.gule w liczbie za dużej ale chyba przyzwoitej
3.lord może latać samopas, może być w kawie i generalnie nie mam co robic ponad stan więc albo coś za pomocą duszków/pocisku czy innych cudów robimy albo ładujemy karocę
4.spadły duchy ale za kloc kawy to dobry deal raczej
5.dalej zostały 2vargi i karoca więc jest ok
6.mam tylko 2hera czy oni są optymalnie złożeni do swoistej sprawdzalności?>>>lord pakuje sie tylko w pewniaka przy hate+5ataków+napój+ochorna i lot powinien zrobić swoje przy odpowiedniej trosce o jego delikatną zgniłą pupkę
7.BSB jak mówiłem do czarnych->planowane wystawienie to formacja po 6naszereg. No i BSB teraz robi za respirator konnicy
chyba jedna najelastyczniejsza nie?
co do 8edycji...jestem z nią na bakier nie gram prawie 2lata nie licząc jednej na pół roku gry domowej gdzie zasady to mieszanka jak bigos
Chodziło mi o to, że kawa nie ma LoS w piechocie...
Rozpa lepsza, ale nie jestem pewien, czy hellstead to nie jest monstrous cavalery...
Rozpa lepsza, ale nie jestem pewien, czy hellstead to nie jest monstrous cavalery...
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Hellsteed to - War Beast. Jeśli bohater jeździ na War Beast to dla tego modelu stosuje się zasady kawalerii (RB str 84). Do oddziału piechoty czy kawalerii nie można wstawiać herosa który jest monsterem, jeździ na monsterze lub rydwanach.Andrzej pisze:Chodziło mi o to, że kawa nie ma LoS w piechocie...
I tak, czytałem RB choć błędy mi też się zdarzają jak każdemu.
Ok, w takim razie rozpa spoko, o ile nie będziesz tym grał z bardziej doświadczonymi graczami i wymaksowanymi rozpami
Zmieniłbym tylko BK sztandar na barrowsa. Hatred tylko w 1 turze walki z hitem na 4+ jest gorszy od hita na 3+ w każdej turze walki.
I zastanów się czy opcja 5A z siłą 5 (z siłą 8 w jednej turze) za 35 pkt jest taka opłacalna skoro za 40 pkt możesz mieć 4A z siłą 7 na całą grę ?
I zastanów się czy opcja 5A z siłą 5 (z siłą 8 w jednej turze) za 35 pkt jest taka opłacalna skoro za 40 pkt możesz mieć 4A z siłą 7 na całą grę ?
Azgaroth pisze:Zmieniłbym tylko BK sztandar na barrowsa. Hatred tylko w 1 turze walki z hitem na 4+ jest gorszy od hita na 3+ w każdej turze walki.
zmiany kosmetyczne ale w sumie ok...
1.hate na BK dałem głównie dla Vampirka BSB ale jak tak to on traci, omamienie i dostaje heta, a sztandar barrows(10pkt drożej to jeden gul i zombik)
2.wampirek hym ciekawa opcja ale nie wiem jak punktowo wejdzie
@Andrzeju daj Pan spokój! uczmy się grać każdy inaczej bo od turniejów odrzuca mnie perspektywa dostania dwóch tych samym armii pod rząd o tej samej rozpisce O.o
tak czy siak pora na grę testową !
dziękuję za pomoc
pomijając poruszone już kwestie
po co ci te zombie? toć to nic nie zrobi zwiększyć
jak nie masz helm of commandment to te zombie może sio i wstaw +5 ghouli do każdego oddziału
Hellstead'a możesz trzymać w kawie jak i BSB, ale oddział traci wówczas swój eteryczny ruch co poniekąd jest zaletą tego oddziału, że się przepcha po każdym terenie i nie zdaje dangerous terrain testów
ja bym z tobą chętnie zagrał 2 Terrorgheistami
jak nie masz helm of commandment to te zombie może sio i wstaw +5 ghouli do każdego oddziału
Hellstead'a możesz trzymać w kawie jak i BSB, ale oddział traci wówczas swój eteryczny ruch co poniekąd jest zaletą tego oddziału, że się przepcha po każdym terenie i nie zdaje dangerous terrain testów
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A
1. zombie muszą choć oddział! zawsze to fajnie jak 20przytuli się do Ciebie i nagle robi się 40 to może potrzymaćmisha pisze:pomijając poruszone już kwestie
2.dzięki czytałem różnego rodzaju na forum tematu o hellstedzie i są tacy co twierdzą że jest na 40x40mm inni że kawaleryjska...ja obstawiam że to kawaliera
3.zagramy może kiedyś najpierw to ja muszę armie uzbierać a nowa edycja może coś nam namieszać więc póki co zaopatruję się w manticowe piechoty(tak tak tani syf, ale panowie mi się podobają i do tego oddział za 1/2 ceny)
1. Zakładając, że będziesz mieć ładną magię a to jak sam wiesz nie jest takie pewne. Może się Tobie udać ich powiększyć do 80 a może być tak, że będą ważniejsze czary do rzucania i zombie szybko zejdą. Ale rozumiem, że wystawiasz je dla klimatu więc niech zostanąBojek pisze:
1. zombie muszą choć oddział! zawsze to fajnie jak 20przytuli się do Ciebie i nagle robi się 40 to może potrzymać
2.dzięki czytałem różnego rodzaju na forum tematu o hellstedzie i są tacy co twierdzą że jest na 40x40mm inni że kawaleryjska...ja obstawiam że to kawaliera
3.zagramy może kiedyś najpierw to ja muszę armie uzbierać a nowa edycja może coś nam namieszać więc póki co zaopatruję się w manticowe piechoty(tak tak tani syf, ale panowie mi się podobają i do tego oddział za 1/2 ceny)
2. Z tego co widziałem to ludzie wystawiają je na różnych podstawkach, dlatego iż nie ma określonego wymiaru dla tej figurki. Niektórzy wystawiają ten model na 25x50, niektórzy 40x40 a jeszcze inni 50x50.
3. Mantic jest świetny i fajnie się uzupełnia z ghulami od GW. Sam mam jakieś 60-70 ghuli GW i 80 od Mantica
hellstead w poprzeniej edycji byl a 40x40 bo takie byly zasady modeli latajacych, byl prawie jak pegaz przy czym prawie robi roznice, w dodatku LS to chyba uscislala dla 7ed
teraz jest to stanęło na tym, że powinno byc 25x50 bo jest to zwykly model kawaleryjski w dodatku, nie ma sensu aktualnie robic go na innej podstawce bo nie wejdzie do oddzialu kawy normalnie, a tak stoi ładnie w środku rycerzy
@zombie
zawsze sa wazniejsze czary do rzucania niz tworzenie zombich... wole rzucic popychaczke czy klatwe niz leczyc oddzial ktory nic nie da, jak chcesz go miec dluzej na stole to na poziomie rozpiski 60 modeli zombie i niech jada, z 20 sztuk ciezko bedzie wyjsc
chyba ze to twoja fanaberia bedzie bo ja bym takie leczenie zombich wpuszczal jesli nie zagrazaja, i trzymal dispele na grozniejsze czary
z nieustającym pozdrowieniem
teraz jest to stanęło na tym, że powinno byc 25x50 bo jest to zwykly model kawaleryjski w dodatku, nie ma sensu aktualnie robic go na innej podstawce bo nie wejdzie do oddzialu kawy normalnie, a tak stoi ładnie w środku rycerzy
@zombie
zawsze sa wazniejsze czary do rzucania niz tworzenie zombich... wole rzucic popychaczke czy klatwe niz leczyc oddzial ktory nic nie da, jak chcesz go miec dluzej na stole to na poziomie rozpiski 60 modeli zombie i niech jada, z 20 sztuk ciezko bedzie wyjsc
chyba ze to twoja fanaberia bedzie bo ja bym takie leczenie zombich wpuszczal jesli nie zagrazaja, i trzymal dispele na grozniejsze czary
z nieustającym pozdrowieniem
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska