Poradnik poczatkujacego lizaka
Moderator: Ziemko
Re: Poradnik poczatkujacego lizaka
Właściwie, to oni mu tylko przeszkadzają. Sprawiają, że ciężej mu się przemieszczać i na dodatek nie pozwalają w pełni wykorzystać możliwości, jaką daje eteryczność. Zdecydowanie lepiej jest wykorzystać go samodzielnie z crown of command, wtedy może nawet najsilniejszy oddział przeciwnika wyłączyć z gry, jeśli ten nie ma magicznych ataków.
Wieszkto pisze:Wiesz gdybyś mnie nie traktował poważnie i nie czuł się winny to byś się tym postem nie tłumaczył tylko byś mnie olał a ty odpisałeś.Szaman pisze:wieszkto - zabawny jestes...
Chcę się upewnić o pierwszą kwestię: slann to troop type infantry i będąc na shadowie może zamieniać się miejscem z innymi hero infantry za pomocą lore attribute, jak np. skinkiem priestem czy saurus scar veteranem?
A druga kwestia to stricte pytanie - czy za pomocą steed of shadow można wydostać się z cc?
A druga kwestia to stricte pytanie - czy za pomocą steed of shadow można wydostać się z cc?

Rzadko się go wystawia, ze względu na nowe zasady rozpatrywania strzałów z canonów, jak i na większą liczbę rzeczy, które mogą go łatwo ściągnąć.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
- RobiChaos666
- "Nie jestem powergamerem"
Czasem widze go na stole z magiem skinkiem i maszynerią bogów,przegania słabe oddziały i wspomaga oddziały w walce ale nic pozatym 

Dulltran - Tak i Tak, ale nie jestem ekspertem od zasad
Dulltran tak i nie. Jestem ekspertem od zasad
. Co do stegadona to jest fajny, spełnia dużo więcej niż napisał pan z numerem 666. Sam potrafi wybić oddział warriorów chaosu, fajnie maguje (3 czary i przerzuty sava -jak dla mnie ok) do tego ma flarę i warda. Spełnia całkiem sporo funkcji.

Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
- RobiChaos666
Co do pogonienia wojowników Chaosu to nie pszesadzajmy
np.Gobliny pogoni i to lekko ale Stegadon to bardziej wzmacniacz niż maszyna do zabijania

Starożytny stegadon wsysa nosem warriorów chaosu. A jeśli do tego dochodzi magia życia i leczenie go co turę to może wessać nawet 50 takich panów. A 2 stedzie jak dobrze się zamiesza skinkami to od 2 boków mogą złapać i rozjechać chosenów z wardem.
Z czym przegiąłem? Choseni idą w formacji 8-10x2. Na każdym boku mają stegadona. W każdego stedzia idą 4 ataki z siłą 5. Czyli 4x2/3x1/3x2/3=0,6 rany. Jeśli choseni mają +1A i +1S to wychodzi 6x2/3x1/2x5/6=1,7 rany. A stedzie zadają z impactów średnio na dzień dobry 9x5/6x1/3=2,5 i co turę ze stompów i ataków średnio (7+(6x1/2))x5/6x1/3=2,7. Stedzie się leczą, choseni nie. I reforma zrobić nie mogą bo są od dwóch boków.
Problem polega na tym, żę jeżeli tak już się bawimy lifem i skinkami, które idealnie wymanewruja tak chosenów, jak i ich kumpli z armii, to załóżmy, że ci choseni mają przy okazji frenzy (Banner) oraz Bsbka w środku. Tak więc skoro każdy ze stegadonów styka się z chosenem i bsb/championem. to w każdego idzie 9 ataków z siłą 6. trafiających go na 3 i raniących na 4 co nam daje 3 woundy na turę na każdym. Co nam daje jakieś dwie tury i naszych kochanych stedzi nie ma (gdyż nie leczysz się w turze przeciwnika) i to wszystko przy założeniu, że infernal oraz hellcanony nie zadadzą im nawet razy. Tak więc ciągle ten malutki oddział zabija cię w dwie tury. To ciągle za mało, aby coś powaznego im zrobić, szczególnie, że od drugiej tury nie masz impactów. Ale statystyka, statystyką, a w rzeczywistości jest to po prostu ryzyko, którego podjąć się nie powinno. Ty potrzebujesz dobrych rzutów pojedynczych. Jak na przykład impacty, stompy itp. Oni mają czystą statystykę. gdyż rzucają od razu 9 kośćmi. I dużo łatwiej właśnie na nich zachować statystykę niż na pojedyńczych hitach. Tak więc suma sumarum proponuję nie wpierniczać się stegadonami w idealnej sytuacji w chosenów.
Ale ja najpierw czyszczę całą armię a potem się bawię z chosenami
Zresztą powiedziałem w pierwszym zdaniu że stegadony mają szanse z chosenami od boków. Ale to że jest ryzyko to masz racje. Kiedyś odbiłem się enginem od 3 chosenów 

- RobiChaos666
Nieprzesadzajcie co w rozpie chaosu niema nic poza warriorami?!(
),wszystko moze się zdażyć bo ta gra jest nieprzewidywalna.Raz wbiłem 2 rany na stegadonie 1 grasantem Khorna z cepem,niby niemozliwe a jednak da się.Stegadon w liczbie 1 niejest wielkim zagrożeniem jak np.Hydra więc niedyskutujmy bez sensu.Golonka pisze:1. 3 Czary na buildzie Plaque of tepok/ dawn stone
2. Tak rozjeżdża 18 wariorów czegokolwiek właściwie. Policz potem ironizuj.
Jak składacie Slanna na Euro? Chciałbym grać na Shadow, bo już mam ten lore w miarę ograny, jednak jeśli chodzi o ograniczenia ETC to zupełnie nie wiem jak składać Slanna. W rozpie mam zamiar mieć jeszcze kowboja/scar-veterana, dwie dwudziestki saurusów, kroxy, 2 składy chamków i w opór skinków.
.
Co do slanna to trzeba poczekać na ile punktów bedzie euro. Jak na powyżej 2000 czyli jakieś 2400 to wywalanie 6, dwie kostki, eterycznośc, przerzut miscasta, dodatkowy czar, stubborn, bsb, banner of swiftness, MR1. jak na 2000 to bez dwóch ostatnich. I tyle.
Co do pana 666 to znów stary przepraszam za słowa pierdolisz. Nie rób innym wody z mózgu (chociaż wątpię, żeby ją sobie zrobić dali) Podaj argumenty inne niż fakt, że kiedyś gdzies ktoś milion do jednego i wyszło. To, że w tej grze nie wszystko wychodzi to oczywiste, to, że trzeba patrzeć na statystykę, ale za w miarę opłacalne brać to powyżej 75 procent to też jasne, ale ciągle twoje argumenty są z dupy. Tak się składa, że na dobrze zagranym enginie da się robić wyniki. I to spore, tak samo jak na innych rzeczach w tej armii, najważniejszy jest przede wszystkim pomysł.EOT
Co do pana 666 to znów stary przepraszam za słowa pierdolisz. Nie rób innym wody z mózgu (chociaż wątpię, żeby ją sobie zrobić dali) Podaj argumenty inne niż fakt, że kiedyś gdzies ktoś milion do jednego i wyszło. To, że w tej grze nie wszystko wychodzi to oczywiste, to, że trzeba patrzeć na statystykę, ale za w miarę opłacalne brać to powyżej 75 procent to też jasne, ale ciągle twoje argumenty są z dupy. Tak się składa, że na dobrze zagranym enginie da się robić wyniki. I to spore, tak samo jak na innych rzeczach w tej armii, najważniejszy jest przede wszystkim pomysł.EOT
- RobiChaos666
Jak niby mam ci udowodnić że stegadon nieprzegoni mocniejszych oddziałów?!Statystycznie jest za słaby na Dzikie orki w liczebnosci powyzej 15,tak samo wojowników chaosu w liczebności powyzej 15.Samym deptaniem i taranowaniem zabije max 6,bije jako ostatni chybaze mam greaty!Niema warda tylko armora i dobrego tafa to jedyne jest do pozazdroszczenia jesli chodzi o jego statystyki.