8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Izwor »

Sytuacja taka:
Black Coach szarżuje na Trolla, on stoi, zasięg 12", rzucam 6+8" ruchu, szarża udana.
Gdy podjeżdżam na 8" od goblinów wyskakują fanatycy.
Dwóch z nich przebiega przez trolla i zatrzymuje się na 6". Trzeci ginie w lesie.
Troll ginie od ataków fanatyków.
I teraz, co robi black coach?
a) pali szarże
b) może zmienić cel szarży?
c) inaczej
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Inna sprawa:
Jeśli wampir posiada avatar of death z opcją 2x Hand Weapon i ma wykupiony charmed shield to czy może/musi:
a) używać dwóch broni ręcznych i korzystać z zasady charmed shield'a
b) używać broni ręcznej i charmed shield'a
c) inaczej

Za odpowiedzi podparte odnośnikami do zasad byłbym bardzo wdzięczny.

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

odpowiedz na pierwsze pytanie jest w FaQ'u
Q: If I charge an enemy and they are wiped out before the
Close Combat phase, can I choose to either Overrun or Reform
From Victory? If I can, when does this occur? (p58)
A: Yes. This occurs at the start of the Close Combat phase
before any blows have been struck.

tak wiec, dostawiasz BC tam gdzie stal troll. w tym momencie zatrzymujesz sie na fanatykach ktorzy wyplacaja ci gongi.
jesli BC zyje to mozesz overrunowac badz tez sie zreformowac.
pytanie: jak trzeci fanatyk umarl w lesie?

odpowiedz na drugie pytanie jest w RB na stronie 89 - close combat weapons.
if model carries a special close combat weapon he must fight with it in the close combat phase.
AHW jest special weaponem wiec uzywasz wlasnie tej opcji. charmed shield dziala tylko nie daje ci +1 do AS. tak wiec odpowiedz A)
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Izwor
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Izwor »

Dzięki za szybko wyjaśniony problem.
Gobliny były częściowo w lesie. Fanatyk został tam wypuszczony.
Przeciwnik nie mógł przesunąć trzeciego fanatyka tak, by zahaczył tylko BC i trolla, a jedynie w taki sposób, że przeleciałby przez trolla rozbił się o dwóch poprzednich fanoli.

Awatar użytkownika
Mythal
Plewa

Post autor: Mythal »

Mam pytanie odnośnie zasady "Pozorowana ucieczka" w Lekkiej Kawalerii.
Otóż czy jest tak, że darmowa reorganizacja po mobilizacji daje możliwość ruchu i jeszcze oddanie strzału. Czy tez możemy się po niej albo ruszyć, albo strzelać z miejsca gdzie się zebrali z karą za jakby wykonali ruch ??

Slayer
Chuck Norris

Post autor: Slayer »

jak się z biorą to normalny ruch i mogą strzelic :D

Awatar użytkownika
Mythal
Plewa

"... Jednostka lekkiej jazdy, która wybrała ucieczkę w reakcji na szarżę, a następnie zmobilizowała się na początku kolejnej tury może wykonać reorganizację w zwykły sposób, a dodatkowo może wykonać ruch w ramach pozostałych ruchów fazy. Jednostka może również strzelać w zwykły sposób(ale zawsze uznaje się że wykonała ruch) ... "
Tak to brzmi w zasadach. Ale czy sformułowanie że "jednostka może również strzelać w zwykły sposób ... " nie odnosi się do samego strzelania po reorganizacji, skoro dodano że zawsze uznaje się że wykonała ruch ?? No bo na chłopski rozum to jeśli strzelam, ale mam karę to jeśli wierzyć temu że mogę się ruszać i strzelać mam mieć kare -2 (po ruchu) ??

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Nie rozumiem niestety Twojej chłopskiej logiki, wiem natomiast, że mają tylko -1 za ruch i nie wiem, jak wydedukowałeś to -2 :)
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Mythal
Plewa

Powiedzmy że to "-2" to sarkazm posiłkowy ;)

Po prostu z tego zapisu wynika że jednostka lekkiej jady która się zmobilizowała na początku własnej tury może:

- wykonać reorganizację w zwykły sposób, dodatkowo mogąc wykonać ruch.

- bądź, wykonać strzelanie w zwykły sposób tyle tylko że z karą -1

No ja to tak zrozumiałem, każda kropka i przecinek robi różnice. Oczywiście jeśli na turniejach się gra na zasadzie że można się i ruszyć i strzelać to ja nie mam nic przeciw, chcę tylko wiedzieć ponad wszelką wątpliwość.

Reasumując, skoro możesz się ruszyć to logiczne że jak strzelasz to masz karę, ale skoro piszą : Jednostka może również strzelać w zwykły sposób (ale zawsze uznaje się że wykonała ruch) to mi się to odnosi do faktu mobilizacji, a nie strzału po ruchu. Oczywistym jest fakt że masz tą karę jak się ruszasz i strzelasz, przecież zasada strzału po ruchu to uściśla.
Gdyby napisali: lekka jazda po zebraniu się może wykonać reorganizację w zwykły sposób, a dodatkowo może wykonać ruch w ramach pozostałych ruchów fazy oraz strzelać w zwykły sposób - to było by oczywiste o co loto, wszak kara po ruchu to rzecz oczywista.

A tak w ogóle to czy w takim razie regula braku kary za strzał po ruchu opisana w AB od WE odnosi się do zasady Pozorowanej Ucieczki która okeśla że taka kara jednak jest ?

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Post autor: Vallarr »

Vallarr pisze:"wounded" - przebicie tougha czy niewybroniona rana po wszystkich save, wardach i regenkach?
Konkretnie ten termin, nie zadne "suffers wound", "unsaved wound".
Podbijam, bo brak odpowiedzi.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

mythal pisze:...
Za cholerę nie rozumiem Twojego postu :P

Zaszarżowana jednostka lekkiej kawalerii, która wybierze ucieczkę jako reakcję, może po zebraniu się w swojej następnej turze, poruszyć się w normalny sposób i ew. sobie postrzelać. Z tym, że obowiązuje ją normalny modyfikator -1 do trafienia za strzał po ruchu.

ytsunkai
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ytsunkai »

Vallarr pisze:
Vallarr pisze:"wounded" - przebicie tougha czy niewybroniona rana po wszystkich save, wardach i regenkach?
Konkretnie ten termin, nie zadne "suffers wound", "unsaved wound".
Podbijam, bo brak odpowiedzi.

od strony językowej - ranny

od strony technicznej - zranienie postaci z więcej niż jedną raną (jak ma jedną to kill):
powstaje po:
zdanym teście trafienia, ranienia, oblanym save, ward i regenracja (co lepsze).

pzdr

ytsunkai
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: ytsunkai »

Waldi pisze:
mythal pisze:...
Za cholerę nie rozumiem Twojego postu :P

Zaszarżowana jednostka lekkiej kawalerii, która wybierze ucieczkę jako reakcję, może po zebraniu się w swojej następnej turze, poruszyć się w normalny sposób i ew. sobie postrzelać. Z tym, że obowiązuje ją normalny modyfikator -1 do trafienia za strzał po ruchu.

a idąc dalej (i jaśniej tłumacząc) to bez względu na to czy się ruszy czy nie będzie miała modyfikator do strzaelania tak jakby się ruszała - czyli -1.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Zakladajac, ze masz racje, to czemu sluzyloby wyrazenie "unsaved wound"? Albo tez jakbys nazwal samo przebicie tougha?
Konkretnie chodzi o talisman of loec, opis:
One use only. This item is used at the start of any Close Combat phase. The bearer may re-roll all rolls to hit and wound until the end of the phase. Any model wounded by his attacks this phase must re-roll any successful saves of any kind. At the end of the phase the bearer suffers one wound with no saves of any kind allowed.
Kmina (nie moja, a szkoda :D) - champ SM (w hordzie 30 SM) z 3 atakami odpala loec, bije po rank and file 20/20mm, 3x trafia, 3x przebija tougha. Rownoczesnie zalozmy, ze wszyscy zwykli SM trafili i zranili, deklarowali w bicie po tych w btb z champem - ile save wrog przerzuca?
a) 0 - why?
b) uznajemy, ze champ bil w 1 model, wiec od 8 SM - why?
c) uznajemy, ze champ bil 3 modele, 3 przerzucaja, 14 SM

Jesli by przyjac Twoja interpretacje, ze wounded jest po rzutach na save/wardy, to przedmiot one use only dajacy rerolle save i wardow nie dziala na ataki posiadacza. Jesli zas dziala na ataki posiadacza, to dziala takze na WSZYSTKIE rzuty na save przeprowadzane po owym "wounded".
Bicie oddzialem - analogia do other trickster shard i deklarowaniu atakow w modele w btb z posiadaczem.

Wyglada full RAW, do takiego wniosku doszlo kolegium HE, ale wole sie upewnic tutaj 8)

Awatar użytkownika
Mythal
Plewa

Czyli z tego co rozumiem, jednostka lekkiej kawalerii, która wybierze ucieczkę jako reakcję, może po zebraniu się w swojej następnej turze wykonać ruch, czyli obejść naszego niedoszłego oprawcę od boku i zasypać go jeszcze gradem strzał, tyle że z normalną kara za strzał po ruchu. A jeśli jest WE, nie ma tej kary bo Leśnicy po ruchu owej kary nie mają (zasada dla WE).

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Vallar,
Zakładam, że przerzuty są na ataki championa oraz jakiekolwiek kolejne następujące po jego atakach w tej fazie CC. Natomiast atakują jednocześnie - zatem z jakiej paki mieliby mieć przerzuty?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Bo ataki ida jednoczesnie i ich rozpatrywanie tez. Champ trafia i normale trafiaja. Champ rani i normale rania. Jesli champ zrani - cel dostaje metke "hellou, przerzucam save" i teraz dopiero nastepuja rzuty na save - tak od championa, jak i od zwyklasow.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Grubymi nićmi szyte.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Pokaż błąd w rozumowaniu.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Szwentas
Masakrator

Post autor: Szwentas »

błąd w rozumowaniu:
było przecież już mowa że np jak dwa oddziały wl biją sie z gwardią(z regeną) a jeden ma płonące to tylko od jednego oddziału nie ma regeny. Bo jak coś sie dzieje jednocześnie znaczy że czempion z loeciem uderzył w tym samym czasie nie wcześniej nie później . jak by reszta nie miała asf a czempion miał by wyższe I by był przerzut...
Ten sam czas oznacza w jednym momencie nie wybierasz kolejności że czempion uderzy sobie przed oddziałem
Obrazek

Awatar użytkownika
Vallarr
Falubaz

Masz racje co do regeny, ALE - ona jest zdejmowana po wszystkich save, wiec rana zostaje wklepana po tym jak rzucisz regenke na inne ataki.
Tu opcja jest inna - model wounded natychmiast przerzuca save, a save od atakow posiadacza rzucasz po "wounded". Rownoczesnie z nimi model rzuca save za ataki od innych modeli - skoro ma juz metke "przerzucam save", to przerzuca tez od zwyklakow.

tl;dr
inny moment rozpatrywania efektu - "wounded" vs "suffers wound", ew "suffers unsaved wound" - jak chocby tormentor sword czy warriors bane. Inny wording = inny efekt.
Editki dla jasnosci w tl;dr.

Zablokowany