Odlewanie w silikonie

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Re: Odlewanie w silikonie

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Może http://www.hirstarts.com/moldmake/moldmaking.html
Nie wiem jak z dostępnoscią w Polsce tych silikonów, ale generalne porady na pewno będą przydatne.

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Rasti »

To jest sylikon do form... Jednak jest on drogawy jak do takich rzeczy.. za 0,5kg płacisz 55zł.

Ja kiedyś do prostych rzeczy formy robiłem z sylikonu sanitarnego.

Awatar użytkownika
Ice-T
Kretozord

Post autor: Ice-T »

dzięki panowie dokładnie o coś takieg mi chodziło

Awatar użytkownika
stithu
Wałkarz

Post autor: stithu »

I taka mała rada modelarska jak chcemy odlewać cienkie lub długie elementy w żywicy radzę dodawać włókno szklane, wzmocni całość odlewu zmniejszając podatność na złamanie czy pęknięcie ;)

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

Post autor: kudlaty960 »

Dobra o materiałach już wiadomo. Mógłby jednak ktoś podać jakiś tutek o samym tworzeniu takiego odlewu? Taki krok po kroku?
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Na yt jest tego pelno, wystarczy ze wpiszesz "how to create resin miniatures" albo coś w tym guście.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Awatar użytkownika
kudlaty960
Mudżahedin

Post autor: kudlaty960 »

Ok. Dzięki za pomoc.
Jeszcze jedna sprawa. Czy jest możliwe odlewanie całych wyprasek?
"Dobry żołnierz wykonuje rozkazy bez chwili zwątpienia, dobry dowódca wydaje je bez cienia wątpliwości".
TRUE LEGION KRAKÓW

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

Raczej się nie da - potrzebował byś dobrego sylikonu na forme, dobrej pompy, technki. Inaczej wyjdzie ci finecast.
Tak więc z piracenia figurek GW nici :mrgreen:

Awatar użytkownika
cahir
Falubaz

Post autor: cahir »

Domową metodą najlepiej jest odlewać modele o prostych kształtach, bo żeby otrzymać sporo detali to jednak trzeba trochę w sprzęt zainwestować.
Polecam z yt zwłaszcza kanał Girl(s)painting. Ostatnio pokazywała od podstaw jak stworzyć odlew z żywicy.
"Jeździec patrzy na nią. Ciri widzi błysk oczu w szparze wielkiego hełmu, ozdobionego skrzydłami drapieżnego ptaka. Widzi odblask pożaru na szerokiej klindze miecza trzymanego w nisko opuszczonej dłoni."

Stepien100
Warzywo

Post autor: Stepien100 »

Miał ktoś może jakieś doświadczenia z odlewaniem wirowym?? Tak się składa że mam taką wirówkę, a raczej rodzice w klinice (z tego co wiem to rozpędza się nawet do 15k + min). Czy ktoś może mi powiedzieć jak zabezpieczyć formę do wirówki? Jak skonstruować formę, czy pozwolić żywicy na swobodne wpływanie podczas wirowania, czy samemu ją wtłoczyć a potem na karuzele?

Awatar użytkownika
Meter
Chuck Norris

Post autor: Meter »

mam takie pytanie i nie chce zaśmiecać forum a podobny watek może przeoczyłem.
chce odlać płaskorzeźbę więc czy forma z silikonu takiego jaki jest dostępny w sklepach budowlanych wystarczy czy szkoda mojego czaSU?

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Zależy jak bardzo skomplikowanego. Takim sylikonem też da się zrobić formę.

Awatar użytkownika
Meter
Chuck Norris

GLOWNIE CHODZI MI O ODLANIE KILKU HEXOW DO Gry którą sam wymyśliłem czyli za material odlewniczy posluzy gips i wlasnie dlatego pytam cbo nie wiem czy szczegoly sie dobrze odleja

Nie zezwalamy na tym forum na propagowanie ani na pomaganie w piractwie to raz, a dwa Caps Lock możesz sobie darować

Arbiter

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Bez caps locka też bym zrozumiał.
Nie jestem pewien, teoretycznie dałoby radę, choć gips to słaby pomysł. Zawsze możesz spróbować - niewielkie to koszta.

Awatar użytkownika
Meter
Chuck Norris

przez przypadek mi się pstryknął :oops:
więc co bardziej polecasz na materiał?
głównie chodzi o minimalizacje kosztów zwłaszcza że każdy szczegól nie musi byc idealnie odlany ale tez element lasu czy farmy ma się nie zlewać z całością

Awatar użytkownika
Rasti
Wielki Nieczysty Spamer

Nie jestem pewien, czy ten sylikon wystarczy(najlepszy modelarski, ale to koszta). Jednak formę zrobić się zrobi. Zamiast gipsu proponuję jednak czymś odcisnąć, np poxilina.

Awatar użytkownika
Barth
Falubaz

Post autor: Barth »

Który silikon z obecnych na allegro w tym momencie polecacie?

Awatar użytkownika
nog
Wałkarz

Post autor: nog »

Ja polecam włoski silikon-silikon formierski MM922

Awatar użytkownika
nog
Wałkarz

Post autor: nog »

Mam takie pytanko czy ktoś interesuje się odlewaniem z użyciem pompy?Jak to jest z tym całym "orurkowaniem"(te rurki ,zawory)
Czy ta ręczna się nada do wytworzenia próżni w komorze?(podejrzewam ze nie)
http://allegro.pl/pompa-prozniowa-pompk ... 66803.html
A ta jest moim faworytem
http://allegro.pl/pompa-prozniowa-z-man ... 35003.html

Awatar użytkownika
BoB miniatures
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: BoB miniatures »

Ja też mam parę pytań bo powoli zabieram się za odlewanie w żywicy...

Z góry zapewniam że przebiłem się przez wszystkie tematy o odlewaniu na BP, mimo że większość z nich to czysty spam o tym kto się zna lepiej i przypominanie że to nie legalne. Informuję dlatego że figurka jest całkowicie moja i nie zawiera żadnego skrawka by GW :mrgreen:

Po pierwsze czy testował ktoś taki sposób w warunkach domowych? Bo na tym filmiku średnio widać efekt końcowy...
http://www.youtube.com/watch?feature=iv ... MOOXRzH_7U

Po drugie gdzie można znaleźć silikon o takiej leistości jak pod koniec powyższego filmiku? Chodzi mi o to że silikony których używałem do tej pory były strasznie gęste i niedokładnie oddawały szczegóły ;/

Kolejne pytanie to czy jest jakiś domowy zamiennik tego oddzielacza do form? Jeśli nie to gdzie można coś takiego dostać w Polsce? Pytam głównie dlatego że już kiedyś mi utknęła figurka w silikonie i do teraz jej nie wyjąłem, po prostu niewykonalne ;/ W którymś z tutejszych tematów czytałem że masło się nadaje a olej roślinny nie, ale wole potwierdzić bo tym razem potrzebuje jakiegoś pewniaka, nie mogę sobie pozwolić na zniszczenie figurki na którą poświęcam kilkadziesiąt godzin pracy...

I ostatnie pytanie: Jaki konkretnie polecacie silikon i żywicę żeby spełniał powyższe warunki oraz żeby żywica była na tyle twarda że gdy spadnie z wysokości np metra żeby się nie rozpadło na kawałki. Chodzi mi też o to żeby skrzydła (które są ok. 1-2mm grubości) nie łamały się przy np wysyłce. Jednocześnie odlewając konną figurkę a dokładniej jej 10 kopii chciałbym żeby koszt odlewania (cena silikonu za całą formę, żywicy i innych drobnych rzeczy /10) każdej sztuki nie przekroczył 20 zł. Czy jest to możliwe przy powyższych wymaganiach?

Z góry dziękuje za odpowiedzi :D

ODPOWIEDZ