kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: Byro »

To jeden model, nie losujesz.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: Rothand »

ok.. dzięki ... tak też właśnie wynika z podręcznika... to na co te 3 rany pegaza? i czy da się go zabić?

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Ilość ran bohatera na MB jest równa większej wartości z profilu postaci bądź MB. Zatem dla takiego imperialnego kapitana na pegazie będzie to 3 (ilość Wo pegaza).
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Da Big Stabba !
Pseudoklimaciarz

Post autor: Da Big Stabba ! »

Hejka panowie, może moje pytanie wydaje się banalne, ale to chyba najbardziej odpowiednie miejsce na jego zadanie.

Jestem początkującym graczem i chciałem się dowiedzieć jak wygląda sposób losowania i rozstawiania terenów na turniejach.
Moje pytania:

1. czy na turniejach losuje się teren tak jak w RB ? D6+4 lub D6 losowo z tabelki
2. są jakieś inne dodatkowe zasady co do terenów niż te określone w RB ? widze że dużo osób pisze o obeliskach, ale w książce ich nei mogę znaleźć.
3. Może jest jakiś krótki opis z całą procecdurą ? jeżeli tak to proszę o link.

Z góry zaznaczam że chodzi mi o zasady panujące na większości turniejach.

z góry dziękuje za pomoc

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

Na turniejach (większości) tereny na stołach są zazwyczaj od razu ustawione. Nie losuje się itp. Każdy stół ma przyklejoną mapkę z ułożeniem przeszkód. Ja jeszcze nie byłem na turnieju, na którym losowało się tereny.
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Post autor: Fanatic »

Byro pisze:Ilość ran bohatera na MB jest równa większej wartości z profilu postaci bądź MB. Zatem dla takiego imperialnego kapitana na pegazie będzie to 3 (ilość Wo pegaza).
Czyli gobo na gigant spider ma 3W?(Tak zresztą AB mi pokazywał ale musiałem czegoś nie doczytać)Nie rozdziela się hitów?Żadnych reakcji potwora?
Tyczy się to tylko MB?
Smoki tudzież inne gryfy są ze swoimi wondami?
Obrazek

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Monstery mają inne zasady ... ale z MB wygląda na to że się nic nie rozdziela.

duzypawel
Mudżahedin

Post autor: duzypawel »

Przykładowa sytuacja nr1:
mamy bohatera z wardem 4+
dostaje hit z działa, kula się przebija na 2+, przebiła się, word save na zadaną ranę 4+,
jak word nie wyjdzie to bohater dostaje k6 ran

Przykładowa sytuacja nr2:
mamy bohatera z regeneracją 4+

czy jest jakaś różnica pomiędzy regenaracją a wardem 4+ w momencie otrzymania rany z działa ?
czy może przy regeneracji po przebiciu zadajemy k6 ran i każdą regenerujemy na 4+ ?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

RB s.74 - REGENERATION pisze: a model with the regeneration special rule is permitted a special regenerate saving throw after it has failed any armour save it may have, instead of taking a ward save (if it has one). if a model has both a ward save and regeneration, you must choose which save is used.
wiec nie ma zadnej roznicy miedzy wardem a regena. obie sa wykonywane w tym samym czasie (przed multiplikacja) ale nie mozna wykonac obu, trzeba wybrac jedna.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

Morsereg pisze:
RB s.74 - REGENERATION pisze: a model with the regeneration special rule is permitted a special regenerate saving throw after it has failed any armour save it may have, instead of taking a ward save (if it has one). if a model has both a ward save and regeneration, you must choose which save is used.
wiec nie ma zadnej roznicy miedzy wardem a regena. obie sa wykonywane w tym samym czasie (przed multiplikacja) ale nie mozna wykonac obu, trzeba wybrac jedna.
Różnica jest tylko jak grasz z krasnalami bo przeważnie maja płonące ataki na canonach i w takim przypadku ward jest dużo lepszy niż niedziałająca regeneracja :)

kudłaty
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: kudłaty »

Chodzi o to że regeneracja działa dokładnie jak ward za wyjątkiem rzeczy które ją negują (killing blow, ogień).

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

czy stompy od MI np od trolli idą też z 2giego szeregu?

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Rothand pisze:czy stompy od MI np od trolli idą też z 2giego szeregu?
Nie. Stompy działają tylko od modeli w base contakcie.

Awatar użytkownika
Rothand
Chuck Norris
Kontakt:

thx

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Jak jednostka panikuje np.przez to,że inna jednostka zostaje zniszczona obok niej a ta pierwsza jest w walce i ucieka to co może zrobić jednostka przeciwnika?
Obrazek

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Fanatic pisze:Jak jednostka panikuje np.przez to,że inna jednostka zostaje zniszczona obok niej a ta pierwsza jest w walce i ucieka to co może zrobić jednostka przeciwnika?
Jak jednostka jest w walce to nie panikuje.

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Czy doomwheel może strzelać ze piorunów do jednostki z którą jest w walce wręcz np.z gigantem?I czy z doomrocket można się ruszać i strzela?
Obrazek

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

2x tak.

Awatar użytkownika
SiersciucH
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: SiersciucH »

Mam kuszników w lesie (na krawędzi lasu czyli mam softcover, ale ja nie mam minusów do strzelania) szarżuje na mnie przeciwnik kawalerią, czy musi testować niebezpieczny teren za taką szarżę ?

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Jak wystają poza las, to nie musi.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Zablokowany