Sędziowski Rynsztok
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: Sędziowski Rynsztok
Podstawka 100x60, po obrocie o 90 stopni zbliża się o 20mm, zawsze da się ją tak spivotować wirtualnie.
Niestety, niewiele to wnosi.
- Infernal Puppet
- Masakrator
Przeciwnie, wnosi sporo . Jasno bowiem pokazuje, że jak najbardziej legalne i możliwe jest wyodrębnienie w R&F modelach jakiejś oddzielnej grupy ( w tym wypadku tych którzy podlegają przerzutom z loreca ).
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Jasne, że można wyodrębniać modele przy ataku. Co jednak zrobisz gdy wbijesz 4 rany na 3W, wyodrębnionym modelu?
- Infernal Puppet
- Masakrator
Powiedział bym, że nadwyżka przepada ( tak jak chociażby przy overkillu ) .
Ach te uroki bycia ciągle głodnym .Mad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
Tyle, że po pivocie jesteś bliżej niż cal od przeciwnika.kudłaty pisze:Podstawka 100x60, po obrocie o 90 stopni zbliża się o 20mm, zawsze da się ją tak spivotować wirtualnie.
Lidder pisze:To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.-There's something large & nurgle-y coming first
http://strony.aster.pl/barbaros/kombinowanie.pdf
Powiedzcie mi jak się ma sprawa z "przypadkowym" zagraniem Worst Play.
Miałem ostatnio idealną sytuację z przykładu nr 3 ale czysto przypadkową.
Mianowicie oddział Skirmish spalił szarżę i dosunął się tak, że zblokował wrogi oddział.
Nie mogłem już tego oddziału ruszyć bo spalił szarżę.
Przeciwnik nie mógł szarżować bo blokował go jego własny oddział Skirmisha.
Czy to jest Worst Play czy przypadek i uchodzi "płazem" ?
Jak postępować kiedy dojdzie do takiego zagrania w wyniku właśnie np. spalonej szarży/overuna/pogonienia itp.
??
Powiedzcie mi jak się ma sprawa z "przypadkowym" zagraniem Worst Play.
Miałem ostatnio idealną sytuację z przykładu nr 3 ale czysto przypadkową.
Mianowicie oddział Skirmish spalił szarżę i dosunął się tak, że zblokował wrogi oddział.
Nie mogłem już tego oddziału ruszyć bo spalił szarżę.
Przeciwnik nie mógł szarżować bo blokował go jego własny oddział Skirmisha.
Czy to jest Worst Play czy przypadek i uchodzi "płazem" ?
Jak postępować kiedy dojdzie do takiego zagrania w wyniku właśnie np. spalonej szarży/overuna/pogonienia itp.
??
Zwyciężaj bez przechwalania się, przegrywaj bez biadolenia, a inni wkrótce zaczną cię szanować - Napoleon Hill
kudłaty pisze:80+ siekier dwuręcznych to odkryta opcja ofensywna.
Jeżeli blokował go jego własny oddział to jest to już błąd jego wystawienia, natomiast gdyby tam był drugi twój, to generalnie zaleca się w takiej sytuacji po prostu zsunąć tak ten skirmish by jednak corner to corner ale mógł się dostawić, generalnie dostawianie takich rzeczy jest najlepszym rozwiązaniem, bo przecież nie będziemy sobie dawać punktów worst play w grach towarzyskich.
Pytanie apropo lizackich terków... jakim cudem mogą łamać ruch i lecieć w jednej fazie ruchu w jedną stronę, a później w drugą...
Ruch jest tylko w jednej linii i w jednym kierunku. Terki maja zasade zrzucania kamieni i dlatego ich to nie obejmuje i mogą sobie lecieć najpierw w jednej linii, a później zwrot o 180 stopni i się cofamy? Wytłumaczcie mi na jakiej podstawie tak uważacie, że tak Można - prośba do LS...
Ruch jest tylko w jednej linii i w jednym kierunku. Terki maja zasade zrzucania kamieni i dlatego ich to nie obejmuje i mogą sobie lecieć najpierw w jednej linii, a później zwrot o 180 stopni i się cofamy? Wytłumaczcie mi na jakiej podstawie tak uważacie, że tak Można - prośba do LS...
Ostatnio zmieniony 13 gru 2011, o 13:40 przez Daw, łącznie zmieniany 2 razy.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
RB. latacze poruszają się jak każda inna jednostka. jedyne co je wyróżnia to to, że traktują jednostki i tereny jak teren otwarty.Daw pisze:Pytanie apropo lizackich terków... jakim cudem mogą łamać ruch i lecieć w jednej fazie ruchu w jedną stronę, a później w drugą...
OK. W takim razie Kalafior pierdoli głupoty, że Kudłaty tak mówił. Dzięki.Lidder pisze:RB. latacze poruszają się jak każda inna jednostka. jedyne co je wyróżnia to to, że traktują jednostki i tereny jak teren otwarty.Daw pisze:Pytanie apropo lizackich terków... jakim cudem mogą łamać ruch i lecieć w jednej fazie ruchu w jedną stronę, a później w drugą...
Drugie pytanko - czy 3-ech charakterów, którzy pozostali po wybiciu w strzelaniu reszty oddziału (ok. 40tu) od tej pory stają się osobnym i oddzielnym unitem nie uwzględniając żadnych innych zasad sprzed wybicia oddziału, który był przed fazą strzelania?
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Daw, jeśli chcesz znać zasady to: czytaj RB, FAQ, forum. Nie jest to pytanie, które można zadawać w tym dziale. jeśli prześledzisz forum znajdziesz odp. bo identyczne pytanie padło wczoraj. Shino podpowiedział jak należy znaleźć odp., a ja ją podałem.
pzdr,
L.
pzdr,
L.
Czy zionięcie z Black Dragon Egg jest:
1. magiczne bo ataki z magicznych przedmiotów są traktowane jako magiczne
2. niemagiczne bo jajko daję zasadę zionięcia które nie jest magicznym atakiem
1. magiczne bo ataki z magicznych przedmiotów są traktowane jako magiczne
2. niemagiczne bo jajko daję zasadę zionięcia które nie jest magicznym atakiem
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
Magicznymi atakami są:
- czary
- ataki wykonane magiczną bronią w walce wręcz
- ataki zasięgowe używające magicznych strzał
- ataki eteryków, demonów i forest spiritów
- wszystkie inne ataki przy których jest to wyraźnie zaznaczone
- czary
- ataki wykonane magiczną bronią w walce wręcz
- ataki zasięgowe używające magicznych strzał
- ataki eteryków, demonów i forest spiritów
- wszystkie inne ataki przy których jest to wyraźnie zaznaczone
Ale żeście wymyślili. Nie dość, że to głupie, to jeszcze niezgodne z zasadami. Jasno jest stwierdzone, że sztandarowego nie można ściągnąć, chyba, że zostanie tylko champion/oddział się złamie. Strona 941.Czy w mournfangach można każdorazowo zdejmować sztandar z zionięciem i ziać kolejnym modelem jeszcze raz?
Lidder: Tak. Pamiętajmy jednak, że modele najpierw schodzą z tyłu. Dopiero, gdy mamy możliwość ściągnąć model sztandarowego, możemy to zrobić.
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.