8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Andrzej
Pan Spamu

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Andrzej »

2, jest to nowy oddział
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

lohost pisze:obstawialbym ze na koniec fazy rozsypuja sie poniewaz nie sa legalnym oddzialem i pozniej kazdy zbiera sie na swojej.
nie. są legalnym oddziałem.

Awatar użytkownika
Fanatic
Chuck Norris

Post autor: Fanatic »

Poniżej 25% ilości początkowej modeli w oddziale można się zbierać?
Obrazek

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

tak ale na 1,1
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Grichalk pisze:Z oddziału 20 halabardników po ostrzale zostaje 3 herosów. Nie zdają paniki i uciekają. Jak się zbierają:
1) na dwóch jedynkach
2) na najwyższej oddziałowej (bo tworzą nadal oddział)

Według mnie jest to już jest nowy odział, wiec zdają na najwyższej z herosów. Gdyby przeżył chociaż jeden halabardnik, to bym nie miał wątpliwości ze na dwóch 1 . tak jednak są.
pytanie pomocnicze: Czy oddzial obok zdaje panike za zniszcozny oddzial?

Jesli nie to nie jest to nowy oddzial

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Q: At what point after a unit has been wiped out do any characters
remaining count as having left the unit? (p101)
A: As soon as the last model from the unit has been removed,
any remaining characters will count as a new unit. Note that
this will cause Panic tests to all friendly units within 6"
(including the newly formed unit of character(s)) as the unit
has been destroyed.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

czyli tak jak napisalem powyzej jesli jest panika za zniszczony oddzial; to jest to nowy unit

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Witam wszystkich. Gram armią High Elves i nurtuje mnie jedna sprawa. Otóż zgodnie z zasadą Speed of Asuryan jednostka nie zależnie od broni jaką posiada ma zasadę Always Strike First, nawet w przypadku White Lionów którzy posiadają Great Weapon. Jeśli zdarzy się sytuacja, że inna jednostka również posiada ASF to u obu jednostek znoszą się one i White Lioni boją ostatni ze względu na ASL z Great Weapona. Moje pytanie brzmi, jak wygląda sytuacja, jeśli jednostka White Lionów walczyć będzie z jednostką posiadającą Great Weapon i wrzuconą na nich Bironą z Lore of Light? ASF i ASL tej jednostki się zniesie i White Lioni będą nadal korzystać z ASFa, czy też ASF zniesie się z ASFem w obu jednostkach i obie będą uderzać ostatnie z zasady ASL? Która zasada działa jako pierwsza?

Z góry przepraszam, jeśli temat, w którym piszę jest nieodpowiedni, lecz jestem tutaj pierwszy raz i wydawał mi się najsensowniejszy. Pozdrawiam i będę wdzięczny za pomoc :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Azurix pisze:Jeśli zdarzy się sytuacja, że inna jednostka również posiada ASF to u obu jednostek znoszą się one i White Lioni boją ostatni ze względu na ASL z Great Weapona
Bzdura.Jeśli obie jednostki mają ASF to atakują symultanicznie,nic sie nie znosi.ASL i ASF się znosi wiec wrogi oddział będzie atakowac po inicjatywie a WL będą mieli ASF.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

ASF HE jest ponad ASL.
ASF z Birony nie jest ponad ASL.
Wrogi oddział mający ASF z birony i GW będzie bił po swojej inicjatywie zaś HE nadal będą miały ASF.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Jak to jest. Jest w oddziale dwóch bohaterów albo bohater i czempion z których jeden musi (bo ma zasadę że musi) przyjmować rzucone pojedynki. Czy musi przyjąć ten który ma taką zasadę czy może ten drugi? Np. czempion Blood Knightów i wampir hero. Z tego co pamiętam czempion BK ma zasadę że musi przyjmować pojedynki. Czy może zamiast niego pojedynek przyjąć wampir hero?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

przeczytaj zasadę Martal Honour jeszcze raz, jest wyraźnie napisane co z kasztelanem
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Dziękuję za pomoc :)
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Jednak jest to ciekawe pytanie. Powiedzmy heros WoC razem z herosem Orków w jednym oddziale. Heros wojaków musi przyjmować pojedynki, ale czy zamiast niego może to zrobić bohater orczy??

Ushi
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Ushi »

Jednostka typu 'Potwór i poganiacze'. Załóżmy, że ten potwór to 'Zwierze bojowe' czyli podlega zasadzie specjalnej 'Szybki krok'.
Czy to oznacza, że taka jednostka może gonić, szarżować i uciekać używając trzech kości pomimo tego że poganiacze nie są w stanie tak szybko biegać ?

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Lidder pisze:Jednak jest to ciekawe pytanie. Powiedzmy heros WoC razem z herosem Orków w jednym oddziale. Heros wojaków musi przyjmować pojedynki, ale czy zamiast niego może to zrobić bohater orczy??
zmieniając trochę sytuację... w oddziale WoC 2 herosów - obydwu musi przyjąć, który przyjmuje?

wg mnie w Twojej wersji tylko WoC bierze na klatę bo musi ;) chyba, że Orczy też musi... to wtedy patrz moje pytanie
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Karlito
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Karlito »

Mi się wydaje że jeśli nie chcesz, w takim przypadku, przyjąć Challenga Warriorem to możesz wybrać Orka ale jeśli Orkiem nie przyjmiesz to Blaszak musi wziąć to na klatę.
Welcome to the Tower of Rising Sun.
Moja galeria: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=10&t=28122
Kupię RÓŻNE RÓŻNOŚCI: http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?f=55&t=42454

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dorwałem podręcznik. Championi chaosu nie mogą odrzucać pojedynku. Oznacza to, że w kombinacji WoC+OG możesz przyjąć orkiem, ale jeśli tego nie robisz to musisz przyjąć wojakiem.

Awatar użytkownika
Eltharion
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Eltharion »

Czy dzięki rod of power na zasady euro (2011) możemy mieć więcej kości niż 2+??
Przykład : Z altara mam jedna kość z niszczarki drugą i zostawiłem sobie jeszcze 2 kości z poprzedniej fazy magi czy mogę je użyć ?
Mówi się trudno i idzie się dalej ...

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

nie
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Zablokowany