8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Waldi
Masakrator

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: Waldi »

Dziś się zorientowałem, że samotny bohater w odległości 3" od oddziału tego samego typu dostaje look outa na wszystkie ataki strzeleckie (także na te beesowe). Czy jest jakaś errata do tego? Może źle czytam bo nie znalazłem.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Jest to w rulebooku, str 97. Tyle że będąc w oddziale ma look out na 2+ a w odległości do 3" ma look out na 4+.

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

To to ja wiedziałem, tylko teraz się zorientowałem, że to obejmuje także strzały z łuków, kusz itd. Zwykły LOS działa tylko na templatki. Stąd moje zaskoczenie.

Awatar użytkownika
X.Maciek
Falubaz

Post autor: X.Maciek »

Morsereg pisze:i tak, jesli nie chcesz spalic szarzy to musisz zdac Ld by zrobic redirect na inny cel.
trzeba tez wspomniec o tym, ze zmieniac cel po zdaniu liderki mozna zrobic tylko raz.

czyli w tym momencie m jesli :twisted: zda Ld to moze przekierowac szarze na :arrow: . to sprawi, ze ci znowu uciekna i schowaja sie za :mrgreen: a ty w najlepszej sytuacji zatrzymasz sie cal przed tym oddzialem.
A od kiedy można robić redirecta jeśli przeciwnik w reakcji stoi a nie ucieka?
"Armia baranów dowodzona przez lwa jest silniejsza niż armia lwów dowodzona przez barana"

Obrazek

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ha... bardzo dobre pytanie ;)
przyznaje, ze popelnilem blad.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Durin
Niszczyciel Światów

Post autor: Durin »

nie
Barbara pisze:Może nie wszyscy się w tym środowisku lubimy, ale akurat prawie wszyscy się znamy. To że dwóch znajomych da sobie czasem po ryjach nie powinno chyba nikogo dziwić.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Szarża: maksymalizacja model walczących Należy dążyć do tego, by stykała się maksymalna liczba modeli obu stron. Nie ma obowiązku maksymalizowania liczby modeli wykonujących supporting attacks.

Czyli jeśli przeciwnik chce to może sobie dostawić więcej modeli w drugim szeregu ale nie musi tak ??

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Tak, drugi szereg nie ma związku z maksymalizacją.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Andrzej
Pan Spamu

Post autor: Andrzej »

Liczy się b2b
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

lohost pisze:a przypadkiem nie jest podobnie jak 7 edycji, poszukalem i w poprzedniej robilo sie enemy in the way(czy jakos tak) i z automatu sie w taki oddzial wpadalo/zabijalo/przeganialo o ile nie bylo spalonej szarzy do pierwotnego celu?
Trzeba pilnować kolejności szarż i po kłopocie.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi na podforum WoChu wiec wrzucam tutaj: Walczę jednostką z Mark of Nurgle z wrogim unitem z WS4.Rzucam na wrogi unit sygnaturkę z Shadowa i obniżam WS do 1.Czy w tym wypadku MoN obniża WS do 0 i wrogi unit nie moze walczyć i jest trafiany automatycznie?
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Andrzej
Pan Spamu

Zależy, co weszło najpierw, liczy się kolejność.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Ooo Soulferin widzę że masz fotkę zbroi od Farmera :) Rogi od hełmu trochę wbijają się w głowę (chyba że to już udoskonalił)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Mam takie pytanie.
Steam Tank ma WS 0, jest trafiany automatycznie w CC.
Co jeśli rzuci się nań czar z light'a dający mu WS10. Czy nadal będzie trafiany z automatu?
Wiem, że nieco abstrakcyjne pytanie, ale takie coś mi właśnie się nasunęło po lekturze RB.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

HMm wydaję mi się że ma poprostu taką zasadę że jest automatycznie trafiany tak jak automatycznie nie zdaje testu In. A ws 10 i in 10 na czołg jeśli by dawały to że byłby turniej trafiany w walce czy też zdawał by tes in było by zbyt piękne no ale nie pogardził bym taką zasadą;]

Andrzej
Pan Spamu

Czołg ma zasadę, że nie zdaje testu I. Nie ma zasady, że jest trafiany automatycznie, wynika to po prostu z tego, że ma 0 WS. Jak mu podniesiesz do 10, to będzie miła 10 i może być trafiany nawet na 5+ :) No chyba, że jest wprost napisane, że jest trafiany automatycznie w opisie, wtedy nic mu to nie da.

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Andrzej pisze:Zależy, co weszło najpierw, liczy się kolejność.
Czyli działa. Super :D Świetne kombo na Ogry czy Wampiry.
wychwa pisze:Ooo Soulferin widzę że masz fotkę zbroi od Farmera :) Rogi od hełmu trochę wbijają się w głowę (chyba że to już udoskonalił)
Wpadłem na tą stronę zupełnie przypadkiem ale ta zboja Maraudera rozwaliła mnie na maxa! Genialna jest :D Jest szansa żeby ją przymierzyć może?

Andrzej
Pan Spamu

Nie, nie zczaiłeś. Właśnie przez kolejność ciężko będzie to combo wprowadzić :wink:

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Zaczaiłem.Działa tak naprawdę tylko w mojej turze.Najpierw szarżuję później rzucam sygnaturkę i combo gotowe.

Andrzej
Pan Spamu

#-o

No własnie nie. W ten sposób nie obniżysz do zera, bo najpierw obniżasz o 1 nurglowcami, a potem o d3, ale do min 1 :)

Zablokowany