Nagrody na turniejach i sposób pozyskiwania na nie kasy

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Nagrody na turniejach i sposób pozyskiwania na nie kasy

Post autor: Mapet »

a jest przewidziana jakaś symboliczna nagroda za PMotM 3?
czy taka jak za PMotM 2 :wink:
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, o 19:52 przez Mapet, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Mapet najpierw pytasz jakie nagrody beda na Masakratorze , teraz za PMOTM 3 , ach Ci materialisci...

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Post autor: thurion »

Ziemko pisze:Mapet najpierw pytasz jakie nagrody beda na Masakratorze , teraz za PMOTM 3 , ach Ci materialisci...
nie widze w tym nic zlego, jest konkurs to powinna byc nagroda... popatrz na turnieje gier komputerowych, czy chocby na nagrody z Wielkiego Dracona...

a z drugiej strony popatrz na Polska Lige WFB... za ktora Mlody prawd nie otrzyma nic :) kompletnie... jakby nie mozna odprowadzac np 10zl od kazdego turnieju ligowego... koszt organizatora minimalny (wejsciowka za 2 graczy) ... a na nagrody spokojnie by starczylo.. tyle ze nikomu sie nie chce tym zajmowac i tego pomyslu przepchnac :) a troche szkoda...

(ale to byl off top... mysle ze jakis mod by mogl przeniesc te 2 posty do PiM... jak jakis temat o nagrodach na turniejach, bo to calkiem ciekawa kwestia..)

i zeby nie bylo.. ja dla nagrod nie gram, ba, doplacam gruba kase do tego hobby placac malarzom... ale wiem ze jakas nagroda jest mobilizujaca, czy to fajny dyplomik, statuetka, czy jakies podstawk vel figurki...

badzmy szczerzy ze gracze sa 'domowi' (kapciarze klimaciarze) i 'turniejowi' (sportowcy ;) )... i trzeba jakos zadowolic oba gatunki :twisted:

Awatar użytkownika
Mapet
Falubaz

Post autor: Mapet »

na masakratorze to był jeden z wielu podpunktów o które pytałem z racji że nic nie było wiadomo...a jesli chodzi o PMotM 3 to się pytam bo miała być jakaś symboliczna nagroda za PMotm 2, a ten co wygrał tą edycje (nie pamiętam jak się nazywa)mówił mi, że póki co to nic nie dostał...ale może po prostu mi ściemniał :wink:

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

czekajac na oddzielenie tych postow tak se wymyslilem taki system:

- kazdy uzytkownik forum wplaca 1zl co miesiac na PMoTM... zakladamy ze wplaci 10%.. ci aktywni, mamy 100zl na zrobienie jakiejs fajnej statuetki...

- Liga: od kazdego turnieju odciagamy rownowartosc wejsciowki, uogulniajac 30zl od mastera, 5zl od lokala... w sumie mamy ok 390+600=990 zl na nagrody, spokojnie starczy na dyplomiki, batalion za 1, 2 boxy dla 2 i 3 miejsca.... oraz na statuetke za 1...

koszt minimalny, wysilek zerowy... (zrobic przelew co turniej/ miesiac..), tyle ze primo: nie jest to do konca legalne... a secudno komu sie bedzie chcialo..

i to sa te problemy.. bo nawet jak beda statuetki z kasy forumowiczow, to kto je co miesiac zrobi i wykonczy (trzeba by wtedy odliczyc z 50zl na robocizne i zostaje 50 na statuetke.. co tez IMO styknie :) ) ...

co do ligi to by musialo byc zalozone konto ligowe, lub jakis godny zaufowania czlowiek by to musial obslugiwac i ksiegowac na swoim koncie.. tyle ze komu sie bedzie chcialo (o legalizacji tego nie ma nawet co mowic... bo wtedy juz napewno sie nikomu nie bedzie chcialo w to wchodzic :) )

to sa naprawde proste i niedrogie sprawy, ktore podniosa organizacje i prestiz tych imprez i konkursow... tyle ze by trzeba podyskutowac (a noz widelec znajda sie jeszcze jacys dwaj Adeoni :) ktorzy zrobia to za przyslowiowe dziekuje..)

pzdr !!

Awatar użytkownika
Ziemko
Lex Luthor

Post autor: Ziemko »

Wydzielilem , pomysl bardzo dobry - wydaje mi sie , ze warty obgadania na LL...

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Post autor: Tomash »

Argh. Przepraszam, sporo rzeczy mam na głowie od początku wakacji.
Zwycięzcy w nadchodzącym tygodniu dostaną nagrody za PMoTM2, obiecuję :)
Admin-cieć: póki forum działa, jestem niewidoczny :mrgreen:
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Ziemko pisze:Wydzielilem , pomysl bardzo dobry - wydaje mi sie , ze warty obgadania na LL...
mam nadzieje ze ktos tam podejmie dyskusje.. bo ostatnio LL cos wymiera...

Lord Andre
Chuck Norris

Post autor: Lord Andre »

Ave

Coś mi się nie widzi opłata za użytkowanie forum ( tak to wygląda ), bo:

pierwsze: zbyt mała, dla wysłania takiej sumy to nawet na pocztę nie chciało by mi się chodzić ( bo więcej zapłacę za przelew)

drugie: ktoś kto by tego pilnował, miałby dosyć dużo na głowie, bo przypilnowanie 100 wpłatm było by dość uciążliwym zadaniem

trzecie: to musiałby być ktoś naprawdę zaufany, a do tego kto jest w stałym kontakcie z władzami forum

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

thurion: jak zrobicie lige pokazujaca realne umiejetnosci graczy, a nie to kto ma jaka armie i ile czasu na jezdzenie po turniejach - napewno idea wplywow z turniejow ligowych przejdzie
ale dopoki jesst taka ch..nia jak jest obecnie, to sorry, ale ja zlamanego grosza od swoich turniejow napewno bym nie wyslal

sensowniejsze jest robienie nagrod na pojedynczych turniejach - byles najlepszy, dostajesz cos.

a nie, ze caly kraj ma Ci cos fundowac za to ze zbierales punkty za bycie na kazdym masterze i lokalu, mimo ze zadnego nie wygrales nawet.
co za pomysl -.-

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

thurion pisze:- kazdy uzytkownik forum wplaca 1zl co miesiac na PMoTM... zakladamy ze wplaci 10%.. ci aktywni, mamy 100zl na zrobienie jakiejs fajnej statuetki...
Sprzeciw.
1) Forum jest ogólnodostępne i bezpłatne. I takie pozostanie.
2) Ewentualny budżet forum generują reklamodawcy, mający u góry swój banerek. Nadwyżka, jaka pozostanie po opłaceniu hostingu na następny rok-dwa, oczywiście będzie przeznaczona na rzecz tzw. środowiska - czy do nagród/statuetek za PMoTM (wolałbym nie przeginać z nagradzaniem tego konkursu, bo się zacznie spinanie i za mocne wejście pro-malarzy), czy za dowolny inny konkurs, czy wreszcie do dofinansowania potrzebujących tego turniejów.
3) Nagrody za PMoTM to mój własny pomysł i uważam, że bony na zakupy w BitsPudle, opiewające na skromne kwoty (rzędu 20zł), są jak znalazł: nieduża wartość nagrody (ciśnienie!) połączona z możliwością sobie jej wybrania (a nie "kto chce kupić box warriorów?").
thurion pisze:- Liga: od kazdego turnieju odciagamy rownowartosc wejsciowki, uogulniajac 30zl od mastera, 5zl od lokala... w sumie mamy ok 390+600=990 zl na nagrody, spokojnie starczy na dyplomiki, batalion za 1, 2 boxy dla 2 i 3 miejsca.... oraz na statuetke za 1...
Słaby pomysł. Wejściówki ledwo wystarczają na pokrycie wynajmu miejsca i ewentualne odpalenie drobnych dla noszących stoły czy sędziów (za co im się jakieś wynagrodzenie, choćby skromne, jak najbardziej należy).
Lepiej by było znaleźć sponsora ligi, który miałby swój baner na stronie ligowej i zbierał długie podziękowania przy wręczaniu nagród za ligę. Przy okazji mógłby sobie gdzieś postawić grafikę "oficjalny sponsor polskiej ligi WFB".
Zresztą, jak tylko dogadam się z reklamodawcami jak zorganizować kwestię płatności za banery (firma, w ramach której prowadzę BitsPudło, będzie musiała najwyraźniej rozszerzyć działalność gospodarczą o "reklamę"), to może i kwestię sponsoringu ligi będziemy mieli jakoś zrobioną we własnym gronie.

thurion pisze:i to sa te problemy.. bo nawet jak beda statuetki z kasy forumowiczow, to kto je co miesiac zrobi i wykonczy (trzeba by wtedy odliczyc z 50zl na robocizne i zostaje 50 na statuetke.. co tez IMO styknie :) ) ...
Precz z łapami od kasy forumowiczów ;)
thurion pisze:co do ligi to by musialo byc zalozone konto ligowe, lub jakis godny zaufowania czlowiek by to musial obslugiwac i ksiegowac na swoim koncie.. tyle ze komu sie bedzie chcialo (o legalizacji tego nie ma nawet co mowic... bo wtedy juz napewno sie nikomu nie bedzie chcialo w to wchodzic :) )
Znaczy Szafa powinien trochę się orientować w tematyce prowadzenia organizacji non-profit, ale faktycznie wymagałoby to kogoś odpowiedzialnego za księgowość takiej instytucji.
A tak serio: rzadko bywam na forum, rzadko sprawdzam PMki. W sprawach ogólnoforumowych lepiej kontaktować się z innymi administratorami. Najlepszy kontakt ze mną to mail: tomekrs@o2.pl

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

Tomash pisze: Słaby pomysł. Wejściówki ledwo wystarczają na pokrycie wynajmu miejsca i ewentualne odpalenie drobnych dla noszących stoły czy sędziów (za co im się jakieś wynagrodzenie, choćby skromne, jak najbardziej należy).
Lepiej by było znaleźć sponsora ligi, który miałby swój baner na stronie ligowej i zbierał długie podziękowania przy wręczaniu nagród za ligę. Przy okazji mógłby sobie gdzieś postawić grafikę "oficjalny sponsor polskiej ligi WFB".

Z tego co wiem (uwaga! info z drugiej reki, od Mortimera ;p) pare lat temu sponsor sam sie zglosil, firma Orange. i ponoc wizja sformalizowania ligii okazala sie zbyt straszliwa, w efekcie czego nie ma sponsora tylko plany jak sciagac kase 'za nic' z biednych organizatorow :P

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Ale Orange jest u nas na rynku chyba dopiero od roku?

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

ROTFL
A nie zastanawiało Cię nigdy co się stało z Ideą?
I dlaczego klienci Idei nagle stali się klientami Orange?

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

TruePunk pisze:
Z tego co wiem (uwaga! info z drugiej reki, od Mortimera ;p) pare lat temu sponsor sam sie zglosil, firma Orange. i ponoc wizja sformalizowania ligii okazala sie zbyt straszliwa, w efekcie czego nie ma sponsora tylko plany jak sciagac kase 'za nic' z biednych organizatorow :P

Second hand BS is still BS.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Lord Andre
Chuck Norris

Ave

Hmmm w sumie to nie :wink: po prostu zacząłem się zastanawiać ( teraz ) czy Orange nie chciało sobie zbudować zaplecza w postaci reklamy w WHB, ale rozumiem że chodziło o Ideę

Awatar użytkownika
Wojtek ;)
Warzywo

Post autor: Wojtek ;) »

dla mnie to jest hobby nie zalezy mi jakos na tych wszystkich nagrodach. Chcesz hazardu? Pograj sobie w Magica turniejowo...
it's OK to be gay
Obrazek

Tomash
Spaministrator
Kontakt:

Jedy Knight pisze:Second hand BS is still BS.
Bez przesady. W świecie reklamy i sponsoringu istnieje po prostu spora przepaść (realizacyjna i perspektyw) pomiędzy wyrażeniem chęci, deklaracją i podpisaniem umowy. Niewykluczone, że ktoś-tam z Orange bąknął Mortimerowi, że firma szuka nowych kanałów sponsoringu i chcieliby zasponsorować ligę WFB. A że sprawa nie poszła dalej? Standard.
I rzeczywiście, gdyby chcieli taki sponsoring uprawiać, musiałaby istnieć jakaś osobowość prawna sprawująca formalną pieczę nad ligą.

Awatar użytkownika
Jedy Knight
Forma Skrótowa

Post autor: Jedy Knight »

Nie twierdzę, że Orange nie rozmawiała z Mortimerem. Nie mogę "mieć na ten temat wiedzy".
Twierdzę, że Orange nie rozmawiała z Ligą.
Z Ligą rozmawiał wyłącznie Mortimer, z wszystkimi tego konsekwencjami.
Obywatelu, zrób sobie dobrze sam.

Awatar użytkownika
thurion
Postownik Niepospolity

Wojtek pisze: Chcesz hazardu? Pograj sobie w Magica turniejowo...
dla mnie karcianki sa smieszne.. a WFB jest tak samo wymagajace jak kazda karcianka.. niby dalczego nie mozna by ligi wfb sformalizowac wlasnie na ksztalt magica czy komputerowek... faktem ejst ze jest to wbrew polityce GW ktora napewno do tego reki nie przylozy, tyle ze nikt nie potrzebuje GW.. jak to Trojek kiedys ujal sformalizowana lige mozna nazwac Polska Ligą Gier Strategicznych (etc.) i wtedy GW nie bedzie moglo sie wogle do takowych poczynan wtracac

ODPOWIEDZ