Turniej WFB Bard 13.07.07

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Turniej WFB Bard 13.07.07

Post autor: Szary »

TURNIEJ
Warhammer Fantasy Battle

Termin: 13 lipca, piątek
Miejsce: Bard, ul. Batorego 20, Kraków
Format: 1350 pkt (min. 1338)
Czas: godz. 13 00 – 21 00, 4 bitwy po 1,5h każda
Płatne: 5 zł od osoby. Cała kwota przeznaczona jest na nagrody.

ZGŁOSZENIE DO TURNIEJU
Każdy gracz który zgłosi się najpóźniej dzień przed turniejem otrzyma +2 pkt. do klasyfikacji generalnej.
Zgłoszenia można składać osobiście w sklepie lub mailowo na adres: szary@bard.pl
Proszę osoby zarejestrowane w Ogólnopolskiej Lidze WFB do podawania swojego nr ID z rankingu: http://www.ligawfb.prv.pl/

Ilość miejsc ograniczona!

Wszyscy uczestnicy turnieju winni mieć ze sobą:
• Czytelną rozpiskę armii (jej brak oznacza dyskwalifikację !)
• Podręcznik do swojej armii
• Odpowiednie figurki
• Kości
• Miarkę calową
• Wzorniki

W trakcie turnieju sklep nie wypożycza żadnego asortymentu !

ZASADY KOMPOZYCJI ARMII
• Brak ograniczeń magii (!)
• Układ jednostek wg. podręcznika
• Nie można używać jednostek DoW i RoR
• Nie można wystawiać alternatywnych armii (z końca kodeksów, WD, itp.)

Limited, ale tylko :
- Księgi Armii,
- Wszystkie oficjalnie wydane erraty i poprawki do ksiąg armii jakie pojawią się do dnia turnieju,
- Dogs of War wg Warhammer Chronicles 2004 (jako samodzielna armia),
- Chaos Dwarfs wg Ravening Hordes,
- Hydry wg. Annuala,
- Mounted Demonettes, Chronicles 2004,
- Cult of Ulric za Chronicles 2004,
- Army of Middenland (bez Borisa Todbringera) Chronicles 2004,
- Rozszerzone zasady Olbrzymów Khemrii,
- Kislev - Chronicles 2004 (jako samodzielna armia i jako sojusznicy),
- Lizardmen Southlands,
- Sacred Spawnings z White Dwarfa,

Nie są dopuszczone:
- bohaterowie specjalni (dotyczy to również bohaterów specjalnych Dogs sof War, nie będących częścią Regiments of Renown),
- armie alternatywne umieszczane na końcu podręczników armijnych,
- armie z kampani "Lustria", wymagające wystawiania bohaterów specjalnych,
- oddziały, bohaterowie, przedmioty, zasady wymagające zgody przeciwnika.
- armie SoC

OCENA MALOWANIA
W trakcie turnieju zostanie przeprowadzona surowa ocena pomalowania armii:
• 0/1/2/3/4 – pomalowanie
• 0/1/2/3 – podstawki
• 0/1/2/3 – detale
• 0/1/2/3 – konwersje

ROZGRYWKA
Gramy 4x Pitched Battle.

We wszystkich bitwach obowiązuje następująca procedura rozpoczęcia gry:
Przed wystawianiem jednostek obaj gracze rzucają kostką. Gracz który rzuci więcej decyduje czy wybiera stronę czy rozpoczęcie. Zwycięzca tego rzutu rozstawia się pierwszy.

Rozliczanie wyniku bitwy odbywa się według schematu:
0-99 10:10
100-199 11:9
200-299 12:8
300-399 13:7
400-499 14:6
500-599 15:5
600-699 16:4
700-799 17:3
800-899 18:2
900-999 19:1
1000+ 20:0

Zdobyte ćwiartki i sztandary liczymy +50pkt. Za zabitego wrogiego generała +100pkt.

Wyniki bitew dla chętnych będą zgłaszane w Kampanii Nemezis Crown !

Obrazek

NAGRODY
Sponsorem turnieju jest Centrum Gier Bard---> www.bard.pl

Obrazek

Awatar użytkownika
TruePunk
Masakrator
Kontakt:

Post autor: TruePunk »

3 herosow mozna miec, dobrze widze?

ocena malowania surowa, ale za to hobbystyki brak (pkt za wysiwyg itd) - to zamierzone, czy jakos ucieklo?

Jak uda mi sie skolowac transport do domu/nocleg w krakowie, to moze-moze;p

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Post autor: Skaven »

Turniej jest już oficjalnie zgłoszony do ligi.

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

TruePunk pisze:3 herosow mozna miec, dobrze widze?
Owszem, pełna opcja, zgodnie z zasadami.
TruePunk pisze:ocena malowania surowa, ale za to hobbystyki brak (pkt za wysiwyg itd) - to zamierzone, czy jakos ucieklo?
Zamierzone. Ocena prosta, ale wymagająca. Z czasem może podniesiemy poprzeczkę...
TruePunk pisze:Jak uda mi sie skolowac transport do domu/nocleg w krakowie, to moze-moze;p
Serdecznie zapraszam. Dla pewności wczesniej sie zglos ;)

@Skaven - Dzięki!

PSz
Falubaz

Post autor: PSz »

Miałem nadzieję że uda mi się być lecz coraz słabiej to widzę :(
Szkoda że zabawa zaczyna się tak wcześnie:(

Proszę pamiętać o wynikach do KLT

Awatar użytkownika
qlpin
Chuck Norris

Post autor: qlpin »

właśnie wychodze na pociąg,
jakbym się spóźnił to przydzielcie mi zawodnika maxymalnie 12:15 będe!!!

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Nasza Legionowa ekipa z przyczyny takiej że myśleliśmy ze turniej jest o 16:00 też niestety nie mogliśmy wpaść, a szkoda bo mieliśmy ochotę pograć.

@Szary
Jak będą wyniki to podeślij mi je to zgłoszę do ligi.

PSz
Falubaz

He He to daliście ciała.

Mi ta godzina również uniemożliwiła przybycie na turniej:(

Awatar użytkownika
Szary
Chuck Norris
Kontakt:

Pomimo wakacyjnej przerwy krakowscy generałowie dopisali i dzielnie stawili się na turnieju. W sumie grało 12 osób, rozegraliśmy spokojnie 3 bitwy w miłej atmosferze. Pełne wyniki poniżej.

Wyniki turnieju 13.07.2007

Miejsce - Imię i nazwisko - Armia - Miasto - Punkty
1. Paweł Charkowski - Orcs & Goblins - Kraków - 51
2. Tadeusz Czerwiński - Bretonnia - Kraków - 49
3. Michał Rdzanek - Vampire Counts - Kraków - 45
4. Sebastian Zieliński - Chaos - Zabierzów - 36
5. Przemysław Jacko - Skaven - Częstochowa - 31
6. Piotr Jaworski - Tomb Kings - Kraków - 25
7. Konrad Kulpiński - Orcs & Goblins - Rzeszów - 24
8. Jarosław Olek - Ogre Kingdoms - Zabierzów - 24
9. Julian Kupczyński - Bretonnia - Kraków - 22
10. Paweł Kozień - Tomb Kings - Zabierzów - 19
11. Nikodem Kupczyński - Chaos - Kraków - 18
12. Artur Małecki - Empire - Brzesko - 16

Dla zwycięzców jak co miesiąc czekała bogata pula nagród (ponad 100zł!) dzięki wsparciu krakowskiego Centrum Gier Bard.

Turniej jest zakwalifikowany do Krakowskiej Ligi Turniejowej.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za przybycie i mam nadzieję, że dobrze się bawiliście. Ja osobiście bardzo dobrze się bawiłem z kilkuletnim pomocnikiem :)
Do zobaczenia już za miesiąc !

Przemysław "Szary" Jacko

PSz
Falubaz

Gratulacje dla zwyciężców:)

Mam nadzieję że uda mi się w najbliższym okresie umieścić zaktualizowany ranking KLT. Chciałbym go zrobić z uwzględnieniem turnieju w Smoku.

Następnym razem formuła od godz. 16 chyba bardziej będzie rekomendowana - będzie można uderzać po pracy na turniej.

Na chwilę obecną /bez Smoka/ liderem KLT jest Paweł "Charki" Charkowski - czekamy na relacje:).

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Charki
Falubaz

Post autor: Charki »

Se raprocik wkleje, a co 8)

Moja zielona horda wyruszały do boju w składzie:

Ork szaman 2lvl general + DS, Itty Ring (bound spell);
2 x Night gobln szaman 2lvl + 2grzyby każdy ( jeden miał jeszcze DS'a);
20 Orc boyz + FCG, tarcze;
2x 20 night gobasów z muzykiem , po 2 fanoli w kazdym;
2x 5 pajączków ( jeden miał muzyka);
5 wilków z muzykiem;
5 Savage Big Un'ów na dzikach z muzykiem;
1 Goblinski rydwan;
2 Spear Chucki;
Doom Diver;

I. Bitwa. ???? Chaos Khorna
Bardzo początkujący gracz, co widac było po rozpisce i sposobie granie. Od początku wiedziałem że powinno pojśc po myśli Gorka (albo Morka ;). Na przeciw hordy wyłoniło się z oddali 14 pieszych Chosen Warriorów Khorna z dwurakamii fcg, pieszy BSB z markiem Khorna, Exalted(Khorna) na koniu, 5 chosen knightow khorna z fcg, beast herd w liczbie 15tu, i 2 razy 5ki piesków. No i jeszcze rydwan chaosu ( z markiem korna oczywiscie ;]). Bitwa bez wiekszych fajerwerków. Savage pogonili jedne psy i herd'a, maszynki i magia zdjły drugie psy, rydwan, i rycerzy ( zpomocą jednego fast'a który dzielnie uciekł w reakcji na szarże i nie zmienił zdania w kolejnej turze z uśmiechem na ustach opuszczając stół). W 3 turze exalted (po tym jak knighci w ktorych jechał zostali zanihilowani) zaszarzowal od boku na klocek gobasów, zatłukł 4 gobasów ale oblał break'a na -1 i tyle go widzieli. Gdyby ustał do dostałby szarże od drugiego odziału, przegrywając starcie na wejsciu o 5 ( i muzyka) wiec bylaby to tylko kwestia czasu az sie breaknie. Rydwan zaczail sie na warriorow od boku, od tylu zajezdzaly do niego savage, do tego byla magia i maszynki; przyjelismy ze warriorzy zostali zjedzeni i tak skonczyła sie bitwa. Bitwa łatwa i bez fajerwerków ale nastepna miała mi to wynagrodzic.
20-0 dla wybrańców Morka.

II. Bitwa. Tadeusz Czerwiński i jego Bretka.
Jak tylko usłyszałem czyja armia stanie na przeciw mojej wiedziałem że czeka mnie ciężka bitwa, i tak też było. Na przeciw mojej hordy stanęła Damselka z dwoma DSami, BSB z przeżutem Armour save'ów, 7 Questingów z war bannerem i 6tką realmów na lewej flance. Środkiem szły 6tka realm'ów , 9 errantów i 3 pegazy. Natomiast z prawej strony pojechała 6tka realmów chcąc zaflankowac moją armie wykorzzystuąc oslone lasku i domku. Pzeciwnik pochował wszystki oddziały za terenem, zostawiajac na widoku tylko pegazy. Postanowiłem więc skoncetrowac ostrzał i magie na pegazach. W wyniku czego niezdały paniki i poleciały za stół. Bitwa rozpoczęła się pomyślnie ... no prawie, kosztowalo mnie to generała'a którego mały móżdżek nie wytrzymał napięcia i eksplodwoał po miskascie (rzucałem k6 s4 w pegazy na dwóch kosciach ;] ), goblinski szaman rzucając stope zagryzł nie tym grzybem co trzeba ale na szcęście dostał tylko jedną rane. Spisał się za to Doom Diver: misfire'm i autodestrukcją ;D . Doświadczony bretoński generał skrzętnie wykorzystał ustawienie 2 oddziałow gobasów dosc blisko siebie i wywabił wszystkich fanoli 6tką realmów tracąc tylko jednego rycerza. Gobasy wspomogane rydwanem zaszarzowaly na 5tke realmów (którzy pzrypomnieli sobie ze o 12tej jest msza i pospieszyli na nia czym predzej zwiekszajac tempo w kolejnej turze. Gobasy w wyniku spalonej szrazy zakonczyly zywot jednego fanatyka i 4 o oddzialu. Rydwan z EiTW wpadl w bok questingow zabiajac trzech i oblkewajac break'a i zbierajac sie w nastepnej turze ;]. 2 Fasty odgiely szarze questow ustawaijac ich bokiem do gobasow i erantow bokiem do savagy i klocka boyzów. Spowodowali tez ucieczke balisty i 3go fasta za stół . Poszly szarze. Quesci z bsbkiem ustali 3 breaki od gobasow i rydwanu ktory wpadl pozniej, by zbreakowac gobasow i dojechaniu ich pozniej po rozwaleniu rydwanu. Erranci dali flee, zebrali sie w kolejnej turze i dostali od frontu savage big unow, i uciekli po drugiej turze walki. 2 lance errantow ( w tym ta flankujaca) zostaly zanihilowane magia. Wczesniej lanca flankujaca pogonila baliste. Po szóstej turze na stole zosało dwóch questów, bsbek i damselka. P mojej stronie savage na dzikach, klocek orków i 3/2 szamana ( ;]).
Wynik 11-9 dla mnie ( dzieki zdobytemu sztandarowi i jednej cwiartce )

III Bitwa Sebastian Zieliński Chaos
Miałem juz okazje spotkac na swej drodze tego generała, więc nadażyła sie okazja do rewanżu po ostatniej porażce. Zaczynajac od lewej strony chaośnik wystawił 5 psów khorna, 5 piesków chaosu, 5 rycerzy undivided z exaltedem(generałem), 10 furii, 4chosenow khorna z exaltedem na daemonic mouncie, 5 psow chaosu i gigant. Na dobry poczatek rzucajac sciezke wojenna zadałem dwie ranmy gigantowi i 2 diverowi i zaabilem mu 2 obsługantów ;] i bound spelem zadalem rane swojemu generałowi. Giguś poległ w drugiej turze, korniki z exaltedem po zmiekczeniu doom diverem i czuką zostali w szarzy na klocek boyzw przeciągnieci przez 2 fanoli i ostał sie tylko exalted, ktory nie zdal break'a i uciekl. W mojej turze zaszarzowaly na niego orki i pobiegł dalej opuszczając pole bitwy. Doom diver z 2 magami zaczal biegac po lesie unikajac furii, które zeszly z magii wcześniej rozkręcając baliste. Na lewej flance dziki stoczyly bój z psami khorna i zaszarzowaly na 2 knightów z generalem, zabijajac 1 rycerza i konczac swój zywot w drugiej rundzie walki. Exlated z rytcerzem szarzowal gobliny ktore uciekly i pozniej sie zebraly, i rozkrecil baliste tracac pozniej z magii rycerza.
Wynik 20-0 i udany rewanz

Tadeusz
Wałkarz

Post autor: Tadeusz »

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

@Szary

Podaj mi ID ludzi z turnieju to zgłoszę wyniki.

Awatar użytkownika
Skaven
Masakrator
Kontakt:

Dzisiaj wysłałem zgłoszenie wyników, jeżeli wszystko udało się odpowiednio wypełnić, to niedługo będą punkciki na stronce :)

ODPOWIEDZ