Poszukuję farb "Inków"

Jak "to" się robi? Tutaj uzyskasz odpowiedź.

Moderatorzy: Ziemko, Arbiter Elegancji

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krzysiek
"Nie jestem powergamerem"

Poszukuję farb "Inków"

Post autor: Krzysiek »

Ostatnio odkopałem swoje stare TK co prawda nie z pod piachu ale może kurz też jest klimatyczny :wink: Pamiętałem ,że nie wszystkie moje modele pomalowałem zanim na kilka lat zarzuciłem hobby. Chyżo więc postanowiłem zabrać się za kupno farbek tych samych ,których używałem wcześniej... No i pojawił się problem. Gdzie się podziały Inki ? :shock: Szukałem po wszystkich sklepach z ,których kiedyś korzystałem szukając farbki BROWN INK i nigdzie nie udało mi się jej znaleźć. Czy wycofano tą farbkę z produkcji a może nieudolnie szukam. Jeśli je wycofano to może ,któryś zacny malarz wie jakim atramentem zastąpić ten ,którego szukam. Ponad pół armii mam już pomalowane więc nie chciał bym aby jedna połowa była troszkę inna od drugiej. Dzięki za pomoc tym ,którzy się odezwą :)

Awatar użytkownika
Bestialski_Brokuł
Oszukista

Post autor: Bestialski_Brokuł »

Z tego co wiem to chyba Coat d'arms mają takie same inki jak te stare GW, chociaż 100% gwarancji nie daję :wink:

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Citadel zaprzestało produkcji inków. Zastąpiono je washami które chociaż są lepsze różnią się diametralnie od swoich poprzedniczek. Trochę podobne inki produkuje Vallejo, choć też nie są identyczne jak stare Citadel.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Krzysiek

Diametralnie różnią się czym ? kolorem, konsystencją czy jeszcze czymś innym?

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

Polecam tusze kreślarskie : http://www.szal-art.pl/tusze_153/ tańsze od washy jak widzisz a sam się przekonasz co w nich fajnego jak użyjesz :) jeżeli chcesz po prostu zanurzyć w nich szkielecika to musisz taki tusz rozrzedzić

no dobra zdradzę wam sekret :P nowymi washami nie da się "malować" da się tylko na białym podkładzie lub zmieniać kolor zagłębień itd. Tusze natomiast mają taką ilość pigmentu i konsystencje że można nimi pięknie malować np ja używam żółtego tuszu do rozjaśniania czerwieni.
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Krzysiek pisze:Diametralnie różnią się czym ? kolorem, konsystencją czy jeszcze czymś innym?
Odcieniem (np. czerwony wash jest bardziej różowy, czarny jest bardziej szary), pigmentacją (washe są mniej intensywne), zachowaniem na modelu (washe mają mniejszą tendencję do tworzenia plam na wypukłych powierzchniach), i największa różnica; washe są matowe a inki były mocno błyszczące.
To zupełnie inne produkty.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: patryk999 »

vallejo robi inki przecież,mam kilka i nie widzę różnicy między starymi inkami gw

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Między dark green inkiem GW a black green inkiem vallejo jest duża różnica, choć nie twierdzę, że z innymi tuszami jest tak samo - nie próbowałem ich jeszcze.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

chyba najbardziej użytecznym starym tuszem gw był chest nut ink,dodawałem trochę do mithril silver i wychodziła zarąbista mieszanka złotego.Co do zielonego inka vallejo to teraz spojrzałem i zrobił mi się osad:0 z gw nic nigdy takiego nie miałem.Skoczę w poniedziałek do plastyka i kupię kilka sztuk tuszy i sprawdzę jak się mają do droższych vallejo

Awatar użytkownika
Krzysiek

No to jestem ciekawy efektów eksperymentu :)

Awatar użytkownika
ARBAL
Kretozord

Post autor: ARBAL »

również czekam na efekty testów bo jestem fanem starych inków GW (pare mam jeszcze kolekcji)
Obrazek

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

Więc tak,kupiłem 2 zwykłe tusze za 3.20zeta brązowy i czerwony.na złotym ładnie brąz wygląda ale jest duży minus po wyschnięciu nietrzyma się podłoża i pęka.mieli jeszcze lepsze tusze ale za 14zeta i kupę różnych barw ale wolę już dać te 8 zeta za vallejo.do tego wrobiłem się chyba na 2 dychy bo przy okazji poszedłem do sklepu z figurkami i wziałem 2 washe ,daję pani kartę,wbijam pin,po min mówi że papier w kasie się skonczyl i nie umie wsadzić nowej rolki i bym przyszedł później jak szef będzie.pokornie wróciłem do domu i z nudów wieczorem sobie patrzę na stan konta to pobrało mi 22zeta.dużo to to nie jest a nie wiem czy jak jutro tam pójdę to coś im udowodnię bo paragonu nie mam.

Awatar użytkownika
The WariaX
Falubaz

Post autor: The WariaX »

Potwierdzenia z banku nie możesz zrobić? Nie no sorry, ale coś takiego musi się dać udowodnić...
Nieźle bym się wkurzył jakby mnie tak okradło, choćby z głupich 5zł...

Awatar użytkownika
Booxi
Falubaz

Post autor: Booxi »

jeżeli coś wbiła na kasę to to przeszło, nie wklepało jej tego tylko na rolkę. Swoją drogą fajnie zatrudnić pracownika i nie pokazać mu, ak podnieść klapkę wyjąć rolkę, i wsadzić drugą -.-
"Not that I have anything against senseless violence, manling, but why exactly are you strangling that old man?"
+++ Gotrek Gurnisson, Trollslayer +++
facebook.com/HammerhoodGames <--- takie tam o grach
Stare Dwarfy oraz O&G KUPIĘ

Awatar użytkownika
Duderson
Kretozord

Post autor: Duderson »

Postanowiłem podzielić się swoim szczęściem.
Znalazłem black ink
http://www.ebay.co.uk/itm/230724880153? ... 1497.l2649
i dark green ink
http://www.ebay.co.uk/itm/130573691305? ... 1497.l2649
na jebaju. Sprzedawcy wydają się być poważni.
Edit: Sprzedawca black inku bierze 4 funty za wysyłkę do Polski.
Lidder pisze:
-There's something large & nurgle-y coming first
To akurat proste - chodzi o podwyżki cen.

patryk999
Chuck Norris
Kontakt:

http://firstranksecondrank.blogspot.com ... found.html
koleś zrobił test z tymi tuszami,wg niego wypadają lepiej niż stare inki gw,są
tutaj można kupić za 17,90zł.
http://www.sklepplastyczny.pl/tusze-akr ... x-338_326/
Ja kupiłem najtańsze za 3 zeta takie,muszę z nimi więcej popracować by więcej coś powiedzieć,pewne jest to,że lakierem po nich lepiej nie malować.
http://www.koh-i-noor.pl/katalog/index. ... ly&id=1005
p.s. otwieram nowy wash gw i myślę co on tak okrutnie capi starymi skarpetami?!!zgnił cy co???

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

patryk999 pisze:p.s. otwieram nowy wash gw i myślę co on tak okrutnie capi starymi skarpetami?!!zgnił cy co???
Tak już mają, śmierdzą wszystkie, niektóre mocniej niektóre słabiej a wszystkie po pewnym czasie bardziej intensywnie :x

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Post autor: Kapso »

lizałem kiedyś feeest starego (sporo jak wyszły washe to kupowałem) thakka green'a powiem Wam szczerze że chyba pierwszy raz po farbie myślałem że się zrzygam, toż to liquid green stuff i wikol smakuje lepiej!

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Kapso pisze:liquid green stuff
Tego bym na twoim miejscu nie lizal bo jak ma sklad podobny do zwyklego GS'a to dość drażniące chemikalia są :wink:
Wikol jest calkiem ok. Najgorsze w smaku są IMO farby z palety fundation.

Ale dość tego OT. tu dyskutujemy o starych inkach i ich ew. zamiennikach.

Awatar użytkownika
Yudokuno
Kotu

Post autor: Yudokuno »

patryk999 pisze:vallejo robi inki przecież,mam kilka i nie widzę różnicy między starymi inkami gw
jest ogromna różnica. Używam na codzień i starych tuszy GW i Vallejo i widzę, co mi pozostaje na figurce.

Tuszy kreślarskich absolutnie nie polecam do czegokolwiek. Już lepiej użyć rozwodnionej pactry.

I jeszcze o washach i innych nowych tworach GW: istotnie - one pleśnieją i mają krótki termin przydatności. Zresztą foundation też dziwnie pachną. Może to kwestia, że i washe i foundation są produkowane w Chinach, a normalne GW we Francji? Cholera wie, czego chińczycy dodają, bo na opakowaniu nie ma składu, a foundation nie pachną jak czysty akrylo-winyl.
Przede wszystkim więc nie wolno wkładać do pojemniczka oblizanego pędzla, bo w porażająco krótkim czasie namnazają się bakterie.
lohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.
...mój bohater :D

ODPOWIEDZ