Rozpiski
Re: Rozpiski
Napisałem najpierw ogólnie rozpiskę. Dopiero potem dopisałem, że ten ogien i ogólnie 1sza przedstawiona przeze mnie wersja jest bardziej uniwersalna.
IMO jak już masz tak poprawioną rozpę to warto wywalić jedne łuki + warbanner + villena i wstawić gołą 5tkę errantow, którą bedziesz trzymać blisko generała z 9ld. (chyba jedyne ich zastosowanie w miare racjonalne). Niestety nie starczy na realmów, ale erranci akurat na skinki tną je praktycznie tak samo.
Ew. wywalić jedne i drugie łuki + warbanner i wsadzić 5 realmów z muzykiem oraz crown of command na babie.
pzdr!
IMO jak już masz tak poprawioną rozpę to warto wywalić jedne łuki + warbanner + villena i wstawić gołą 5tkę errantow, którą bedziesz trzymać blisko generała z 9ld. (chyba jedyne ich zastosowanie w miare racjonalne). Niestety nie starczy na realmów, ale erranci akurat na skinki tną je praktycznie tak samo.
Ew. wywalić jedne i drugie łuki + warbanner i wsadzić 5 realmów z muzykiem oraz crown of command na babie.
pzdr!
Kupię bretońskie modele z 5tej edycji:
Metalowi quesci,
French Games Day Knight 'L'Hermite De Malemont' !! ,
4ed rycerze na piechotę.
Snot Fanpage <<--- , klikać!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

1 Prophetess of the Lady @ 265.0 Pts
General; Magic Level 4; Lore of Life
Dispel Scroll [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
1 Paladin - Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Knightly Vow
Gromril Great Helm [30.0]
Sword of Might [20.0]
12 Knights of the Realm @ 327.0 Pts
FCG
Standard of Discipline [15.0]
11 Knights of the Realm @ 288.0 Pts
FCG
6 Knights Errant @ 141.0 Pts
FCG
3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Musician
1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts
Models in Army: 36
Total Army Cost: 1500.0
Wywaliłem luki i dałem 6 errantów z FCG co będą się trzymać czarki z lancy z +1 do ld
Nie wygląda to źle pod warunkiem, że slann nie będzie ciskać metalem
No i właśnie czy 3 pegazów wystarczy?
Trebuszami najpierw walić po klockach czy po stedzie?
General; Magic Level 4; Lore of Life
Dispel Scroll [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts
1 Paladin - Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Knightly Vow
Sword of Might [20.0]
12 Knights of the Realm @ 327.0 Pts
FCG
Standard of Discipline [15.0]
11 Knights of the Realm @ 288.0 Pts
FCG
6 Knights Errant @ 141.0 Pts
FCG
3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Musician
Models in Army: 36
Total Army Cost: 1500.0
Wywaliłem luki i dałem 6 errantów z FCG co będą się trzymać czarki z lancy z +1 do ld
Nie wygląda to źle pod warunkiem, że slann nie będzie ciskać metalem

Trebuszami najpierw walić po klockach czy po stedzie?
Powiedz mi dlaczego tak bardzo nie chcesz wsadzić na babie crown? Moze Ci się bardzo przydać, żeby zatrzymać saurusów, a w następnym turach skanapkować.
Co do trebuchetów to kwestia już indywidualna.
pzdr!
Co do trebuchetów to kwestia już indywidualna.
pzdr!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Na 9ld, bo masz banner i do tego na 99% bsb ;p A 5 Kotrów ze stubbornem to dla niej samobójstwo - 'ona nawet w nich look out sir' nie mavfn pisze:Wydaje mi się, że stuborn na ld 8 to licha i zawodna sprawa. Rozumiem, że chodzi ci żeby babe dać do 5 KotR ze stubornem? Tylko, że jak coś pójdzie nie tak to +/- 500 idzie się...

Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

No dobra Jagal przekonałeś mnie
To muszą erranci zostać na 5 szt bez fcg
BTW po szarży robicie reformę żeby zwiększyć liczbę atakujących w drugiej turze czy zostajecie przy formacji lancy? Ja to różnie stosuję w zależności od przeciwnika. Czasami dodatkowe ataki dają więcej niż +1/2 za szeregi.

BTW po szarży robicie reformę żeby zwiększyć liczbę atakujących w drugiej turze czy zostajecie przy formacji lancy? Ja to różnie stosuję w zależności od przeciwnika. Czasami dodatkowe ataki dają więcej niż +1/2 za szeregi.
IMO rzadko się opłaca, chyba że walczysz ze slavami, skinkami i innymi śmieciami (ale to też w różnych przypadkach). W 99% wole pewny static z szeregów niż zezwowate ataki rycerzy z gumowymi mieczami. No i ważna sprawa, że formacja lancy może ściągnąć steadfasta.vfn pisze:No dobra Jagal przekonałeś mnieTo muszą erranci zostać na 5 szt bez fcg
pzdr!
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.
Metalowi quesci,
4ed rycerze na piechotę.

Ja na twoim miejscu ustawił bym główne siły w jednym rogu(powiedzmy, że w prawym). Dał bym tam 2 treby i 10 łuczników oraz kawalerię i magiczkę. W lewym walnął bym 5 pegazów( 1 oddział) Taka liczba powinna dać im siłę przebicia. Erranci to zły pomysł. Szybko połamie ci się linia.
Ja dał bym 2x10 łuczników z koksownikami i muzykami
3 rycerzy graala
1 trebek ( walisz nim w saurusy)
12 realmów z bsb i magiczką i war banerem
5 realmów
1x5 pegazów
A jak się zmieści to jeszcze dodatkowych 5 realmów
Pegazami niszczysz skinki, łucznicy też po nich walą. Treb wali cały czas w saurusy. Magiczką weź life. będziesz wskrzeszał rycerzy i ciskał 6 w oddziały wroga
Jak zmasakrujesz kolesiowi śmieci to robisz kombosa na saurusy.
3 rycerzy graala jest niepozorną jednostką, jednak to 6 ataków z ws 5 i s 6 oraz inicjatywą 5. Przeciwnik ich zlekceważy.
Pokusił bym się o danie 2 magiczki też z lifem. Masz większą skuteczność czarów.
Life niby jest mniej ofensywny niż best jednak z lizardmenami to będzie wojna na wyniszczenie. Jeżeli zabije ci rycerzy to pozamiatane.
Ja dał bym 2x10 łuczników z koksownikami i muzykami
3 rycerzy graala
1 trebek ( walisz nim w saurusy)
12 realmów z bsb i magiczką i war banerem
5 realmów
1x5 pegazów
A jak się zmieści to jeszcze dodatkowych 5 realmów
Pegazami niszczysz skinki, łucznicy też po nich walą. Treb wali cały czas w saurusy. Magiczką weź life. będziesz wskrzeszał rycerzy i ciskał 6 w oddziały wroga
Jak zmasakrujesz kolesiowi śmieci to robisz kombosa na saurusy.
3 rycerzy graala jest niepozorną jednostką, jednak to 6 ataków z ws 5 i s 6 oraz inicjatywą 5. Przeciwnik ich zlekceważy.
Pokusił bym się o danie 2 magiczki też z lifem. Masz większą skuteczność czarów.
Life niby jest mniej ofensywny niż best jednak z lizardmenami to będzie wojna na wyniszczenie. Jeżeli zabije ci rycerzy to pozamiatane.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Pegazy mi są potrzebne na flance z trebszemi do przegonienia charmelionów. Z doświadczenia wiem, że 1 trebek to za mało na takie bitwy. Z jego rozrzutem wali kamieniami po krzakach. Na dużych już lepiej bo więcej oddziałów wroga i nawet jak zniesie to trafi coś innego. Trzech gralowców to za mało... jak przeciwnik będzie się kryć po lasach albo za płotami to dojadą 2?
Czar 6 z life jest spoko ale jego skuteczny zasięg kosztuję sporo a najciekawsze cele u lizz mają min 4 siły 

6 grali niszczy Slanna w 1 turze (bez straty błogosławieństwa).
Weż Grali z Fcdmg i magiczny sztandarem do 25pkt i jeszcze Ci starczy na 1 trebusz.
Matis dobrze Ci radzi.
Co do questów, to wcale nieźle sobie radzą z Saurusami, moje wytrzymały bodajże 3 tury z Saurusami Gokisha.
Pozdrawiam gorąco!
Weż Grali z Fcdmg i magiczny sztandarem do 25pkt i jeszcze Ci starczy na 1 trebusz.
Matis dobrze Ci radzi.
Co do questów, to wcale nieźle sobie radzą z Saurusami, moje wytrzymały bodajże 3 tury z Saurusami Gokisha.
Pozdrawiam gorąco!
MOLON LAVE
Z lizakami nie możesz grać na full ofence bo przegrasz. Poczekaj aż oni podejdą. Zadaj straty bronią zasięgową a potem kontra kawą.
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
Tylko kto trzyma slana poza klockiem? Jak wejdzie do kloca saurusów 30+ to tak łatwo gralami nie będzie6 grali niszczy Slanna w 1 turze (bez straty błogosławieństwa).
Matis dobrze Ci radzi.
Pozdrawiam gorąco!

Co do questów to zapewne spróbuję w następnej bitwie bo sam jestem ciekaw ile zrobią z T=7

Pozdr!
-
- Oszukista
Panowie, na lizaki - nie Life a Heaven. Zdecydowanie. Pegazów nie więcej niż 4 - z czego 1 to i tak rezerwa, cos musi zdychać z poisonów. Łucznicy przydatni wyłącznie jako odginaczki.
I sugeruję zastanowić się nad walczącym lordem, nawet w klasycznej, dębkowej koncepcji
Im więcej oddziałów pegazów, tym bardziej przerąbane ma skinkowa partyzantka. A jeśli połączyć je z mocnymi kowbojami - lizaczki tracą argumenty 
I sugeruję zastanowić się nad walczącym lordem, nawet w klasycznej, dębkowej koncepcji

Tyle, że na 1500 pkt nie zmieści się duża czarka i lordzik na pegazie. Damselka kontra slann z dodatkowym PD przy rzucie każdego czaru to jednak ból.Panowie, na lizaki - nie Life a Heaven. Zdecydowanie. Pegazów nie więcej niż 4 - z czego 1 to i tak rezerwa, cos musi zdychać z poisonów. Łucznicy przydatni wyłącznie jako odginaczki.
I sugeruję zastanowić się nad walczącym lordem, nawet w klasycznej, dębkowej koncepcjiIm więcej oddziałów pegazów, tym bardziej przerąbane ma skinkowa partyzantka. A jeśli połączyć je z mocnymi kowbojami - lizaczki tracą argumenty
Na takie pkt gra sie zazwyczaj bez lordow. Regis dal wam uniwersalne rady co z lizakami zrobic. Tez mysle ze 5 pegazow to jakis chory pomysl. 3x3 z muzykami zawsze mi stykaly.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
To czy się gra na takie pkt z lordami to sprawa wyłącznie umowna a my tu się zastanawiamy nad konkretną rozpiską na konkretne punktyNa takie pkt gra sie zazwyczaj bez lordow. Regis dal wam uniwersalne rady co z lizakami zrobic. Tez mysle ze 5 pegazow to jakis chory pomysl. 3x3 z muzykami zawsze mi stykaly.

Miejsce na wagon grali mam w rozpie dopiero od 2800pkt. Na 2400 mozna spokojnie bez nich zyc a na 2600 wchodzi mi okolo 5-6 do zadan specjalnych 
Generalnie 3 grali o ktorej chyba Matis cos pisal to tez imo kiepski pomysl. Latwe np do zapestkowania.

Generalnie 3 grali o ktorej chyba Matis cos pisal to tez imo kiepski pomysl. Latwe np do zapestkowania.
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego
- Murmandamus
- Niszczyciel Światów
Tutaj rozpiska do oceniania, nie ma potrzeby mnożenia tematów :
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 29#p866729
pzdr!
Jagal
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... 29#p866729
pzdr!
Jagal
moja nowa rozpiska na turniej w niedzielę... full napór!
Unnamed2800 Pts - Bretonnia Army
1 Bretonnian Lord @ 263.0 Pts
Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Sword of Swift Slaying [25.0]
Dragonbane Gem [5.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]
Royal Pegasus @ [50.0] Pts
1 Bretonnian Lord @ 253.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Crown of Command [35.0]
Dragonhelm [10.0]