vc 2800

Poczytaj jak słaby i dziurawy jest dany pomysł na armię, zanim nie przyniesie on wygranej na następnym masterze.

Moderatorzy: Yudokuno, PAWLAK

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

vc 2800

Post autor: Drwal »

próbuje na razie zlozyc cos w miare mobilnego, walczacego i niezle magiujacego.
Rozpa na 2400 wygladałaby podobnie tylko okrojona z hexów i jakichś śmieci

Unnamed2800 Pts - Vampire Counts Army

1 Vampire Lord @ 553.0 Pts
General; Lore of Vampires; Level 4 Wizard; Heavy Armour; Shield
Beguile [15.0]
Quickblood [30.0]
Red Fury [50.0]
Sword of Strife [40.0]
Potion of Strength [20.0]
Talisman of Endurance [30.0]
Dragonhelm [10.0]

1 Barded Nightmare @ [0.0] Pts

1 Vampire @ 288.0 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 2; Lore of Shadow; Lance; Heavy Armour
Staff of Damnation [40.0]
Enchanted Shield [5.0]
Ironcurse Icon [5.0]
Aura of Dark Majesty [25.0]
Fear Incarnate [20.0]

1 Barded Nightmare @ [0.0] Pts

1 Necromancer @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Vampires
Dispel Scroll [25.0]

40 Crypt Ghouls (ghast) @ 410.0 Pts

20 Zombies @ 65.0 Pts
Musician

20 Zombies @ 65.0 Pts
Musician

20 Zombies @ 65.0 Pts
Musician

6 Dire Wolves @ 48.0 Pts

6 Dire Wolves @ 48.0 Pts

12 Black Knights @ 387.0 Pts
Barding; Lance; Heavy Armour; Shield; (FCG)
Razor Standard [45.0]

2 Fell Bats @ 32.0 Pts

2 Fell Bats @ 32.0 Pts

2 Vargheists + champion @ 148.0 Pts

5 Hexwraiths + champion @ 190.0 Pts

1 Spirit Hosts @ 45.0 Pts

Models in Army: 140

Total Army Cost: 2797.0

Zrezygnowałem z mortisa bo nie mam crypt horrorów (mialem pomysl jak ciekawie nimi zagrac z dolaczonym bohaterem ale jak sie dowiedzialem ze nie mam mozliwosci miec od nich look outa to sobie juz je darowalem)

Generał moze i drogi ale na prawde ciezko go bedzie ruszyc, poza tym mocarnie się bije

Ciekawym okazuje sie teraz byc sztandar z AP na BK. Koniki zyskuja, no a jak jeszcze wejdzie ten bound od wampirka z + 1 A to ci BK na prawde beda dawac rade

Brak regenki rekompensuja mocne w obecnych wampirach wskrzeszania kawy

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Przepraszam za ostrą krytykę, ale nie wytrzymałem. Jak można wydać 2800 punktów i zmieścić tak mało sensownych rzeczy?

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Barbarossa pisze:Przepraszam za ostrą krytykę, ale nie wytrzymałem. Jak można wydać 2800 punktów i zmieścić tak mało sensownych rzeczy?

+1

Armia na te punkty powinna miec pierd...cie, a u Ciebie go nie ma. Ja bym w tym nowym booku nie ufał bohaterom.
Wez kalkulator i dobrze policz co ma kopa w tym booku.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

Nie bardzo rozumiem czego sensownego w tej rozpie nie ma

W bohaterach nie mam i tak wtopionych aż tak dużo pkt. (<1000)

MOże nie doceniacie tych vargeistów i BK ?

Jedyne moze i bezsensowne są Hexy, ale wystawiam je na probe bo trzeba zobaczyc co potrafia

Ja wiem, że mozna wystawic lorda z MotBA i jakiś engine, do tego 10 crypt horrorów a nawet na te pkt moze i 2 oddziały,
ale jednak az zal nie wykorzystac vampire lorda w walce skoro ma teraz 5A

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Drwalu: Masz jeden oddział za ok 1300 punktów, który możesz wskrzeszać trochę lepiej, ale nie ma ani regenki, ani WS z hełmu, ani vanhalsa w combat. Szczerze mówiac to wskrzeszanie tylko trochę rekompensuje brak blood drinkera - ale niestety kiepsko, bo to, bo blood drinker dawał za free, tutaj kosztuje fazę magii.

Plusem jest niewątpliwie to, że poza potencjałem combatowym wozisz w nim magów (normalne armie przecież za klocek z 4lvl, 2 lvl i jakiś bunkierek moga spokojnie 500 pkt wydać). Minusem jest to, że wybrana magia ma znikomy potencjał zasięgowy, nie ma też zbyt wielu oddziałów poza tym jednym klockiem, które możesz nią sensownie wspierać. Do tego miscast strasznie boli.

Wreszcie: oddział ten jest mocno przeciętny w combacie. Wpadłbyś nim w 25 white lionów? Lord bije jednocześnie z WL, co z tego, że 10 zdejmie, skoro cała reszta BK wyparowuje i się sypiesz?

Z bloodletterami pewnie też niekoniecznie chcesz walczyć. Jakiś większy klocek warriorów DE z KB stanowi wyzwanie. Choseni... serio, wszystkie chyba popularne deathstary są lepsze i tańsze.

Poza tym i ghulami Twojej armii są wyłacznie jednostki nękające, które może ogarną dziesiątkę strzelców, oraz śmietnik.

Może ten oddział sprawdzi Ci się w jakichś MU, taki bardziej hardkorowy defens pewnie będzie miał problem. Bo przeciwnik zabija 5 BK na turę ze strzelania, ty się wskrzeszasz, jak nie ma czym tego odgiąć, to kaplica. Intuicja wszak podpowiada mi, że ogarnięty przeciwnik albo będzie miał jednostkę za 400-600 pkt, która rozkręca Twój klocek w 1 rundę, albo nie będzie miał większych problemów z odgięciem tego w kosmos.

Nie chodzi mi nawet o wybór jednostek, które wziąłeś, bo jest tu dużo sensownych rzeczy do wsparcia, ale o tonę punktów utopionych w czymś, co po prostu nie będzie dobrze działać. Nawet odrobina magii ofensywnej w tym klocku (death na małym magu) trochę by ratowała sytuacje, bo Twój kloc za 1300 punktów inaczej rzadko kiedy się zwróci.

Awatar użytkownika
Drwal
Falubaz

No dobra, faktycznie moze ten klocek srednio sie spisze na WL (Imo chyba jedyny oddział, który mnie mieli, ew. Bloodleterzy jeszcze stanowia spore zagrozenie.) , ale kazda inna piechota, czy kawa czy w zasadzie cokolwiek co nie ma ASF i ma S<6 to płynie od tego.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale mam duzo odginaczek, także nie dam sobie wpaść takim klockom od frontu, gdy bede widział zagrożenie. Mam 3 oddziały wargheistow siejacych zamet i zawsze moge tez nimi wpadac w cos od boku.

Ci BK maja stanowić mobilny bunkier dla wampira, który daje mu dodatkowo AP, bo S5 nie zawsze będzie starczać na mocniej opancerzone jednostki.

Czyli ogólnie w skrócie sugerujesz, że BK są do d... i jedyny sensowny build sprowadza się do 10 crypt horrorów i engine'a?
>500 za lorda to moze i drogo ale trzeba zaznaczyc, że jest on 4lvl magiem i dobrym killerem, także pełni 2 funkcje w 1.

Na te punkty mozna tez zlozyc ciekawego juz smoka, ale ta podstawka mnie nie przekonuje

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Drwal pisze: Czyli ogólnie w skrócie sugerujesz, że BK są do d... i jedyny sensowny build sprowadza się do 10 crypt horrorów i engine'a?
Absolutnie nie. Pominę nawet fakt, że za Twój klocek z lordem wchodzi 2x10 crypt horrorów, engine i terrorgheist. Ale jest trochę innych ciekawych opcji złożenia tej armii - nawet używając BK, które wszakoż dalekie są od ideału.

Sugeruję natomiast, że klocek złożony z lorda, bsb i opór BK będzie nieefektywny, w szczególności, jeśli będzie to jedyny oddział "z pierdolnięciem" w armii.

Moim zdaniem obecne VC są bardzo podobne do demonów. Element synergii z bohaterami i ich zdolnościami jest wręcz mniejszy, niż w demonach (gdzie przecież oddziały maja bardzo wartościowe locusy). Magia pełni dokładnie taką samą funkcję jak u demonów.

Stąd też zbalansowany build na 2800 będzie bardziej podobny do demonicznego - kilka klocków, z których każdy pełni jakąś rolę w armii i jest odpowiedzią na coś, oraz wsparcie. Jak widać, metagame u demonów raczej wykluczył innowacje pt herald khorna na juggerze w klocku juggerów...

Awatar użytkownika
JaceK
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: JaceK »

Barbarossa pisze: Jak widać, metagame u demonów raczej wykluczył innowacje pt herald khorna na juggerze w klocku juggerów...
eee tam...zająłem 8-me miejsce na Silesianie (bez ograniczeń) grając m.in. na 5 Bloodcrusherach + herald na juggerze.
Świetnie działały.

Nie wchodzą tylko na mniejsze formaty, bo brakuje punktów.
Jedyny oddział, którego prawie nie musiałem wspierać magią.

Więc ich nieobecność to nie kwestia ich mocy, tylko niedoskonałego designu podręcznika, który wymaga pewnych synergii, a nie je daje.
I co gorsza jeszcze większych ograniczeń w ramach Euro (na które w Polandzie jednak sporo gramy).

Mówiąc o niedoskonałym designie nie mam na myśli siły armii.
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

JaceK pisze: Nie wchodzą tylko na mniejsze formaty, bo brakuje punktów.
Jedyny oddział, którego prawie nie musiałem wspierać magią.
OK, może nie do końca trafiona analogia. Natomiast odnośnie powyższego:

Punkt A niestety dotyczy klocka BK z 2 wampirami
Punkt B niestety nie dotyczy tego klocka.

ODPOWIEDZ