Zastanawiałem się, gdzie umieścić tę informację i pomyślałem, że skoro chodzi o pogranicze giercowe Warhammera to to miejsce będzie najbardziej odpowiednie. Chodzi o szachy Warhammerowe...
Wiele osób - szczególnie fanów Warhammera - ciągle zadaje mi pytanie, po co to robię. Twierdzą, że o wiele lepiej jest grać w system niż decydować się na jakąś "dziwną" kolekcję. Mają rację. Ale nie do końca.
Być może to kwestia wieku: nie jestem już nastolatkiem, choć spora część fanów systemów bitewnych jest sporo po 30-tce. Ja zawsze byłem fanem fantastyki: mam sporą kolekcję książek, filmów, albumów i muzyki. Kiedy do mnie i mojego kumpla z podwórka dochodziły pierwsze informacje, że coś takiego jak fantasy wogóle istnieje, to był ten okres kiedy w piśmie "RAZEM" pokazała się gra o ucieczce z Morii (krasnoludy były tam namalowane jako jaszczury) a Tolkiena można było dostać tylko na bazarze i kosztował krocie. Sami wymyśliliśmy więc system i to wcale nie gorszy od obecnych systemów RPG, nie mając pojęcia, jak to naprawdę wygląda...
Podsumuję, żeby nie nudzić: spóźniłem się trochę na bitewny system i miałem zupełnie inne priorytety w czasie, gdy pojawił się on w Polsce. Ale szczere uczucie do fantastyki mi pozostało przeradzając się w hobby: zbieram (aczkolwiek dość powoli) figury systemu Warhammer i... robię z nich figury szachowe, na monsterowych podstawkach. Sam nie potrafiłbym ich skonwertować czy pomalować: korzystam tu z pomocy profesjonalistów. Jestem raczej zwolennikiem podręcznikowego malowania, choć zdarzają się wyjątki. Zobaczycie je na zamieszczanych przeze mnie fotkach. Będę Wam bardzo wdzięczny za wszelkie uwagi i propozycje.
Jak wiadomo, szachy to dwie armie po 16 pionów na każdą ze stron. Obecnie kompletuję armię "szesnastu" orków i goblinów. Później będzie najprawdopodobniej, Imperium. Zapraszam zatem do odwiedzania mojej strony i cóż, sekundowania mi w moim przedsięwzięciu...
Stronkę znajdziecie tu: www.fantasychess.blog.onet.pl
Gdybyście mieli chęć zagłosować w sondzie nt. czy Warhammer Fantasy Chess to dobry pomysł, to zapraszam na tę stronkę: http://www.wh40k.pl/index.php?name=Foru ... pic&t=3257 To zaprzyjaźniona strona systemu W40K na której pozwoliłem sobie zamieścić tą samą informację.. Z chęcią zamieściłbym sondę i tutaj, ale nie ma takiej możliwości...

Pozdrawiam!!!