VC 2400 ETC
VC 2400 ETC
VC 2400 ETC2400 Pts - Vampire Counts Army
1 Vampire Lord @ 496.0 Pts
General; Lore of Vampires; Level 4 Wizard; Heavy Armour
Master of the Black Arts [75.0]
Dark Acolyte [25.0]
The Black Periapt [55.0]
Charmed Shield [5.0]
Dragonbane Gem [5.0]
1 Vampire @ 246.0 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 2; Lore of Vampires; Heavy Armour;
Shield
Dark Acolyte [25.0]
Rod of Flaming Death [40.0]
Summon Creatures of the Night [10.0]
1 Necromancer @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Vampires
Dispel Scroll [25.0]
39 Crypt Ghouls @ 410.0 Pts
1 Ghast @ [10.0] Pts
22 Zombies @ 76.0 Pts
Standard; Musician
4 Dire Wolves @ 50.0 Pts
1 Doom Wolf @ [10.0] Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Vargheists @ 286.0 Pts
Frenzy
1 Vargoyle @ [10.0] Pts
Frenzy
9 Crypt Horrors @ 390.0 Pts
1 Crypt Haunter @ [10.0] Pts
1 Mortis Engine @ 240.0 Pts
Models in Army: 92
Total Army Cost: 2399.0
Wacham sie troszke przy małym Vampirze, gdyż jest to 240 pkt za które mogę wsadzić necrosa z tym samym itemem, ale wtedy nie mam bsb i za pozostałe 100 pkt kupić 2x baty i 1x ducha lub 3x baty lub inne ciekawe opcje.
1 Vampire Lord @ 496.0 Pts
General; Lore of Vampires; Level 4 Wizard; Heavy Armour
Master of the Black Arts [75.0]
Dark Acolyte [25.0]
The Black Periapt [55.0]
Charmed Shield [5.0]
Dragonbane Gem [5.0]
1 Vampire @ 246.0 Pts
Battle Standard Bearer; Magic Level 2; Lore of Vampires; Heavy Armour;
Shield
Dark Acolyte [25.0]
Rod of Flaming Death [40.0]
Summon Creatures of the Night [10.0]
1 Necromancer @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Vampires
Dispel Scroll [25.0]
39 Crypt Ghouls @ 410.0 Pts
1 Ghast @ [10.0] Pts
22 Zombies @ 76.0 Pts
Standard; Musician
4 Dire Wolves @ 50.0 Pts
1 Doom Wolf @ [10.0] Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Dire Wolves @ 40.0 Pts
5 Vargheists @ 286.0 Pts
Frenzy
1 Vargoyle @ [10.0] Pts
Frenzy
9 Crypt Horrors @ 390.0 Pts
1 Crypt Haunter @ [10.0] Pts
1 Mortis Engine @ 240.0 Pts
Models in Army: 92
Total Army Cost: 2399.0
Wacham sie troszke przy małym Vampirze, gdyż jest to 240 pkt za które mogę wsadzić necrosa z tym samym itemem, ale wtedy nie mam bsb i za pozostałe 100 pkt kupić 2x baty i 1x ducha lub 3x baty lub inne ciekawe opcje.
Rozpa fajna tylko jak masz zamian skutecznie wskrzeszać wielkoludy? Bo jak ci zdispeluja z lorda wskrzeszanie to wstaje tylko 1 model np. z necrosa... Ja sie pokusiłem o 2 magow 4 lev. Sprawdz jak ci pujdzie z wskrzeszaniem. Ten oddział vargheistow za duzy troche chyba. Ja bym go rozbił na 2x3
Imo warto, bo na razie ze śmieci masz tylko 3xpsy, które z tego co wiem nie mają fasta. BSB nie przyda Ci się za bardzo, swifty masz tylko na zombich a -1 do sypania aż tak kluczowe nie jest. Bohaterowie wyglądają ok, aczkolwiek wątpię żeby takie złożenie było możliwe na euro. Na oko MotBA dostanie 1/2 PD więc z periaptem na pewno nie wejdzie.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
To jest konstruktywna krytyka -Andrzej pisze:Imo warto, bo na razie ze śmieci masz tylko 3xpsy, które z tego co wiem nie mają fasta. BSB nie przyda Ci się za bardzo, swifty masz tylko na zombich a -1 do sypania aż tak kluczowe nie jest. Bohaterowie wyglądają ok, aczkolwiek wątpię żeby takie złożenie było możliwe na euro. Na oko MotBA dostanie 1/2 PD więc z periaptem na pewno nie wejdzie.
Zgodze sie z tym bsb dlatego zanim wezme rozpe na jaki kolwiek lokal to bede musiał dobrze rozwazyc wszystko.
Zgodze sie również z tym że nie zmieszcze tych bajerków na ETC, ale naraze trzeba kożystać i wyginać rozpe
A Ty jarku wez Kalkulator i policz sobie co robią Varghaisty w takiej liczbie no i poza tym nawet jak mi zdispelują leczenie z duzego maga to mam jeszcze leczenia na 2 małych wiec wskrzeszam 2 modele.
Czytaj booka, a pozniej mów.
W obecnej sytuacji standardowo moge miec conajmniej 3-4 kostki wiecej od przeciwnika, a jak dolicze do tego silnik + D3 do IoN to nawet wskrzeszanie z duzęgo maga staje sie trudne do zbicia.
PS.
No i ten itemik - RoFD - mega przegięty item na niemal wszystkie armie.
Przeciwnik bedzie mial co dispelowac i czasami jednak bedzie wolał wpuscic leczenie na duzym magu niż powiedzmy stracic coś w combacie gdyż na latacze pojdzie jakis przezucik, albo w oddział z 3T który w next turze mialby szarzowac moze dostac RoFD
Im bardziej zagłębiam sie w tego booka tym bardziej go kocham i chce wrócić na stałe do VC olewając TK.
Na razie patrzysz wciąż przez pryzmat VC z popychaczką, zagraj parę bitew i dopiero wtedy stwierdzisz, czy faktycznie kochasz ten book
Sam jestem ciekaw nowych VC, na najbliższym lokalu biorę challange z VC i zobaczę, jak się gra z nimi bez popychaczki i hełmu
Sam jestem ciekaw nowych VC, na najbliższym lokalu biorę challange z VC i zobaczę, jak się gra z nimi bez popychaczki i hełmu
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
Rozpa spoko złożona, ale jak dla mnie to ty nie wykorzystujesz potencjału lorda - tzn. Nie ma juz chełmu, więc nie musisz cały czas siedzieć nim z tyłu, bo można zrobić z niego całkiem niezłego klepacza zachowując zdolność MotBA. Wiem, że nie bedziesz brał pod niego specjalnie jakiejs kawy, ale mozesz mu dac chociaż jakąś słomkę, albo lepszy armor.
Periapt jak dla mnie jest w tej edycji na - w stosunku cena/jakość. ale to tylko taka moja opinia, bo nie bedziesz za bardzo wykorzystywal tego przenoszenia - jedynie z dwarfami albo po jakiejs na prawde ch... magii przeciwnika
Periapt jak dla mnie jest w tej edycji na - w stosunku cena/jakość. ale to tylko taka moja opinia, bo nie bedziesz za bardzo wykorzystywal tego przenoszenia - jedynie z dwarfami albo po jakiejs na prawde ch... magii przeciwnika
Lord VC do walki to błąd z założenia No chyba, że mówimy o klocu BK z trzema herosami za pierdylion punktów.
przy 5A i mozliwosci brania teraz uzbrojenia nie wykorzystując punktów z mocy?Andrzej pisze:Lord VC do walki to błąd z założenia No chyba, że mówimy o klocu BK z trzema herosami za pierdylion punktów.
Jak dla mnie to on jest wziety teraz tylko pod MotBA. Jeśli jego rola ma odnosić sie tylko i wylacznie do czarowania to nie lepiej jest wziac Master necromancera i cos dopakować?
Magia i tak bedziesz sie przebijał z enginem, to po co marnowac punkty na cos czego nie bedziesz w 100% wykorzystywal?
Teraz strata gienka troszeczkę z naciskiem na "troszeczkę" mniej boli bo armia sie aż tak nie sypie
Jak już pisał Andrzej, wywal bsb. Wrzuć za to necromantę A najlepiej dwóch lordowych, bądź lordowego i małego, a resztę wpakuj w np. drugi oddział vargheistów. Mortis Engine jak już pisałem w paru innych tematach to pomyłka jak dla mnie. Żeby mieć owo plus 2 musisz być w promieniu 12 cali od niego, czyli dostajesz przejebane miscasty. Slannem bym ci nawet na nim 6 nie wywalał. Jedna ifk-a na głupich trzech kostkach i masz spore szanse na brak lorda za 500 plus 100 punktów. Do tego w sumie słaba ochrona jak na model za 240 punktów.
Furion pisze:No, becouse no.@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
Tak jak Rince napisał. BSB jest bardzo ważny. Natomiast zdecydowanie go odchudź.
Wywal Poziom Magii oraz Dark Acolyte, a w zamian wrzuć Necrosa (Lore of Death) / Wriatha.
EDIT: Mi na razie wychodzi biedo-BSB:
Vampire BSB: Dragonhelm (a jak posiadam punkty to dorzucam -1LD)
Wywal Poziom Magii oraz Dark Acolyte, a w zamian wrzuć Necrosa (Lore of Death) / Wriatha.
EDIT: Mi na razie wychodzi biedo-BSB:
Vampire BSB: Dragonhelm (a jak posiadam punkty to dorzucam -1LD)
Vargheisty mają kopa w walce i są mobilne, ale faktycznie miękkie. 4T i 3W to nie jest żadna rewelacja. Poza zasadą Vampiric utrudniającą ich wskrzeszanie trzeba pamiętać, że jak gdzieś odlecą (frenzy nie pomagą w ich kontrolowaniu) to może łatwo zabraknąć zasięgu do leczenia.
Ja też generalnie myślałem właśnie o 6-kach. Coś ala Fiendy.
Tylko nie wiem po co ten champion...
Trzymane za Zombiasami, ale blisko generała = LoS do przodu i możliwość szarżowania nad Zombiasami, hard cover i LD generalskie. Ew. latanie dupą do przodu
Tylko nie wiem po co ten champion...
Trzymane za Zombiasami, ale blisko generała = LoS do przodu i możliwość szarżowania nad Zombiasami, hard cover i LD generalskie. Ew. latanie dupą do przodu
Bearded Unclean 'Un pisze:Fuck, będe miał na pieńku z Drobnymi Wałeczkami
Tylko, ze to nie jest unit, ktory bedzie gdzies odlatywal. 4T, W3 i skirmish, czyli pestki, ktore takie unity bola najbardziej, przestaja byc az tak niebezpieczne. Pociskow w 8mej edycji jest stosunkowo malo. Lore of fire uzywaja DE/Ogry/czasem imperium i crusowe lizaki sprzed roku. Problemem jest tylko banishmencik i brameczka, no ale coz, na to rady nie ma. Plackuje sie to bardzo slabo, a w walce maja jednak incijatywke 4, czyli calkiem w pytke. Taka 9tka, czy 10tka wyplacajaca 35-40 atakow S5 + stompy stawrza zajebiste zagrozenia dla prawie wszystkich jednostek. Do tego lata i nie da sie jej odgiac!!! + faza magii... Kaman...
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".
+1Varden pisze:Coś mi się Śmiechu widzi, że nie do końca przeczytałeś booka. Ile możesz wyleczyć ran na Vargheistach z jednej IoN?
Niestety ale Varheisty są mega słabe...
Ograniczenie ich mobilności do BSB lub Genia jest kluczowe i osobiście nie widze ich jako jednostek do wystawiania na turniejach - najwyżej dla fajnych modeli skleję ich trochę by mieć na funowe bitewki.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2012, o 10:59 przez Daw, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze Polska nie zginęła / Isten, áldd meg a magyart
Rotfl, Daw, blagam cieDaw pisze:+1Varden pisze:Coś mi się Śmiechu widzi, że nie do końca przeczytałeś booka. Ile możesz wyleczyć ran na Vargheistach z jednej IoN?
Niestety ale Varheisty są mega słabe...
A nie jest przypadkiem tak, ze latacze maja z bazy skirmish?Kołata pisze:Skirmish?
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".