S.O.P.A. i rewolucja w internecie.
Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo
S.O.P.A. i rewolucja w internecie.
Pewnie wielu z Was słyszało o tym co teraz dzieje się w internecie.
A tutaj mamy wiadomość z dzisiaj, która również opisuje ogólną sytuację:
KliK
Co o tym sądzicie? Ja uważam, że to spora przesada. Tłumaczenie kompletnej czystki i zamknięcia ust internautom ochroną praw autorskich jest nie małą przesadą.
Jedyne co mogę powiedzieć, to gratuluję Anonymous ich postawy i odwagi w działaniu.
A tutaj mamy wiadomość z dzisiaj, która również opisuje ogólną sytuację:
KliK
Co o tym sądzicie? Ja uważam, że to spora przesada. Tłumaczenie kompletnej czystki i zamknięcia ust internautom ochroną praw autorskich jest nie małą przesadą.
Jedyne co mogę powiedzieć, to gratuluję Anonymous ich postawy i odwagi w działaniu.
Ja jestem zwolennikiem wolnego internetu.
Prawa autorskie które można łamać za pomocą intentu, to umówmy się,
Filmy, Książki, Gry, Oprogramowanie.
Nie jest to jakaś niesamowita pula produktów.
MegaUpload z tego, co pamiętam zarabiał na transferach nielegalnych plików - czy to dobrze czy to źle?
ThePirateBay po prostu nigdy nie dał się złapać.
I oto chodzi - zawsze będzie serwis, na którym federalni nie położą swojej łapy.
A z mojego punktu widzenia - skoro udostępniać przez Internet - to za darmo, a nie piracić - czyli bogacić się na czyichś dobrach.
Przynajmniej nie w tak oczywisty sposób (bo wiadomo, że na reklamach się też można nahapać).
Tutaj cytat z Wprost24:
A jak ktoś zakłada biznes który opiera się na piractwie, to ryzykuje - proste.
Prawa autorskie które można łamać za pomocą intentu, to umówmy się,
Filmy, Książki, Gry, Oprogramowanie.
Nie jest to jakaś niesamowita pula produktów.
MegaUpload z tego, co pamiętam zarabiał na transferach nielegalnych plików - czy to dobrze czy to źle?
ThePirateBay po prostu nigdy nie dał się złapać.
I oto chodzi - zawsze będzie serwis, na którym federalni nie położą swojej łapy.
A z mojego punktu widzenia - skoro udostępniać przez Internet - to za darmo, a nie piracić - czyli bogacić się na czyichś dobrach.
Przynajmniej nie w tak oczywisty sposób (bo wiadomo, że na reklamach się też można nahapać).
Tutaj cytat z Wprost24:
Jakaś ochrona praw autorskich powinna funkcjonować, ale nie ma możliwości żeby zbiórczo przyciąć wszystkie portale hostingowe, gdzie odpowiedzialność za materiałe udostępniane leży na udostępniających.Czy zamknięcie Megaupload.com i Megavideo.com będzie poważnym ciosem dla pirackiego światka? Oczywiście, że nie. Lada dzień luki po obu serwisach zapełnią tuziny nowych stron internetowych. W sieci istnieją setki serwisów hostingowych. Dziś zniknęły dwa takie serwisy. A jutro internet znów zaroi się od pirackich plików. FBI będzie miało zajęcie do końca świata i o jeden dzień dłużej.
A jak ktoś zakłada biznes który opiera się na piractwie, to ryzykuje - proste.
Szukam: zamienników do Silver Helmsów
Kontakt PM
Kontakt PM
Cenzurowanie sieci pod pretekstem walki z piratami jest tak sensowne, jak zabieranie obywatelom dostępu do broni oraz wszelakich niebezpiecznych narzędzi pod pretekstem walki z mordercami. Ale to drugie, już nikogo nie dziwi. Za 20 lat każdy popatrzy jak na debila osobę, która powie, że internet mógłby być wolny.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Jak dla mnie walka z piractwem to:

A co do faktu, że ma to nam ograniczyć możliwości korzystania z neta... no cóż jest to jedna z niewielu tak potężnych rzeczy, którą tak wiele osób by chciała opanować, a jednak nikomu się to nie udało. Obstawiam, że nawet takie skróty jak FBI CIA i ABC nie będą w stanie całkowicie sieci pilnować.Harry Potter i więzień Askabanu pisze:jakbyś próbował złapać dym... i to gołymi rękami...

Zacznijmy od tego, że twórcy jest obojętne, czy ktoś kto nie kupi jego produktu ściągnie go czy nie kupi. Dobra intelektualne można rozdrabniać w nieskończoność. A jak ktoś kogo nie stać sobie ściągnie, dajmy na to, film, ktorego by nigdy nie kupił, to twórca i tak nie zobaczy jego pieniędzy.
od kiedy to nowy film jest dobrem niezbednym do egzystencji?Klafuti pisze:Dobra intelektualne można rozdrabniać w nieskończoność. A jak ktoś kogo nie stać sobie ściągnie, dajmy na to, film, ktorego by nigdy nie kupił, to twórca i tak nie zobaczy jego pieniędzy.
do kina tez chadzasz bez biletu?
a muzyke spokojnie mozna posluchac w radiu, film ogladnac w TV...w zasadzie za darmoche.
dla mnie zaden argument. szczegolnie ze zupelnie inaczej podchodzi sie do sprawy gdy sie jest takim tworca dobr i z czegos trzeba zyc.
co do samego zamykania stron- troche jak walka z wiatrakami. ale chyba dobrze ze podjeta. szczegolnie jak sie zarabia na piraceniu.
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
chrzanić piractwo, było i będzie nie ważne co zrobią ale SOPA to jest innymi słowy cenzura internetu i to jeszcze za naszego życia, model prawny SOPA oparty jest chińskiej cenzurze internetu, wiem mój dobry znajmy wykłada na sinologii na UW. To jest cenzura np. nie wolno bowiem nawet cytować czy przedstawiać obrazu kogokolwiek bez jego zgody, chyba że ma się legitymację dzienikarską ale im ta ustawa zamyka usta na wiele spraw, np. korporacje lub super paki będą mogły im wytaczać procesy za byle obelgę czy przedstawienie informacji w niekorzystnym świetle. Chronienie własności intelektualnej? republikanie jaja sobie robią(Obama może jest prezydentem, ale wybory dopełniające wygrali republikanie z przerażająca przewagą i to oni forsują tą ustawę), chodzi o uciszenie ujadającego i od czasu do czasu kąsającego psa jakim dla republikan jest internet. Jeżeli wprowadzą to USA, europa i reszta azji pójdzie za nią.
"Księga Armii Nocnych Goblinów"( 09.11.2011
http://www.docstoc.com/docs/94525591/No ... 99ga-Armii
Za sześć dni wchodzi ACTA, ponoć jeszcze większy wał niż SOPA.
Ech, ciekawe czasy się nam szykują, nie ma co. Albo przesiadka na sieć tor, tylko że w torze łatwo kraść hasła... przewalone.
Ech, ciekawe czasy się nam szykują, nie ma co. Albo przesiadka na sieć tor, tylko że w torze łatwo kraść hasła... przewalone.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2012, o 19:56 przez Majestic, łącznie zmieniany 1 raz.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
już widzę jak to w Polsce będzie wyglądać. Biedny ZAIKS do tej pory nie wie, jak rozliczać tzw małe prawa autorskie, a co dopiero będą ścigać za wstawianie fragmentów utworów w necie 

...mój bohaterlohost pisze:wspolczuje komus kto byl moderatorem gdy ja sie podobnie zachowywalem. od czytania tego szajsu mozg sie lasuje.

- Infernal Puppet
- Masakrator
RAsko - rozwaliłeś mnie tym
. A co do samej sprawy, nie mam nic przeciwko walce z piractwem ( przeciwnie z chęcią bym sobie ściągnął paru
), ale jak już się za takie sprawy ludzie zabierają, to niech [---------] się do tego zabierają z głową
. Bo to co obecnie chcą przeforsować, to raczej program cenzurowania internetu, nie walki z piratami
. Aktów prawnych na takim poziomie to bym się spodziewał po samoobronie, a nie po amerykańskim senacie. Usiłują przeforsować nieżyciowe przepisy to nie dziwota, że internauci reagują cokolwiek alergicznie
.

Ach te uroki bycia ciągle głodnymMad Mike pisze:To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezarakwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.

SOPA i ACTA
Potencjalna kara za gwałt na nieletniej=2-4 lat pozbawienia wolności +obowiązkowe wizyty u psychologa+4000 grzywny(przykładowe sprawy z 2010)
Kara za posiadanie nielegalnej wartości intelektualnej i rozprowadzenie jej po wprowadzeniu SOPA i ACTA = nawet 40
lat więzienia(w zależność od tego jak długo to robisz i ile tego rozprowadziłeś) + astronomiczna grzywna(zgodnie z danymi zawartymi w SOPA i ACTA zarząd megaupload powinno czekać w najlepszym razie dożywocie oraz 3,5 miliarda dolarów kary, pomimo że straty szacuje się na jedynie pół miliarda)
Zgodnie z SOPA i ACTA lepiej będzie rozprowadzać zdjęcia nagich dzieci niż ściągnąć z internetu amerykańską kreskówkę dla małego brata
Piękny kierunek światu wytacza Ameryka, za rozprowadzanie pedofilli grożą mniejsze kary niżeli nielegalne ściąganie filmów z internetu
Potencjalna kara za gwałt na nieletniej=2-4 lat pozbawienia wolności +obowiązkowe wizyty u psychologa+4000 grzywny(przykładowe sprawy z 2010)
Kara za posiadanie nielegalnej wartości intelektualnej i rozprowadzenie jej po wprowadzeniu SOPA i ACTA = nawet 40

Zgodnie z SOPA i ACTA lepiej będzie rozprowadzać zdjęcia nagich dzieci niż ściągnąć z internetu amerykańską kreskówkę dla małego brata
Piękny kierunek światu wytacza Ameryka, za rozprowadzanie pedofilli grożą mniejsze kary niżeli nielegalne ściąganie filmów z internetu

Jestem ciekawy co będzie z Chomikuj. Jeszcze mi tylko brakuje policji na chacie o 5 nad ranem...
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów
- Rakso_The_Slayer
- Postownik Niepospolity
- Kontakt:
Likaon - nie zapominaj, że jeszcze lepiej jest być pedofilem w Grecji. Tam przyznają Ci większą rentę niż osobie na wózku inwalidzkim bo jak wiadomo ciągłe myślenie o stosunkach z nieletnimi utrudnia (a w skrajnych przypadkach uniemożliwia) wykonywanie pracy. Tfu! (Tak, byłem za kastracją pedofilów).
Ogólnie to padaka jest, a stwierdzenia, że to jest sposób walki z piractwem to tylko śmieszna mrzonka i zakrywanie wprowadzania normalnej cenzury + wspieranie określanych grup interesów.
Są światowe i europejskie instytucje, które walczą z piractwem ale ACTA było tworzone bez ich udziału, w tajemnicy i z założenia miało służyć innym celom.
Ogólnie to padaka jest, a stwierdzenia, że to jest sposób walki z piractwem to tylko śmieszna mrzonka i zakrywanie wprowadzania normalnej cenzury + wspieranie określanych grup interesów.
Są światowe i europejskie instytucje, które walczą z piractwem ale ACTA było tworzone bez ich udziału, w tajemnicy i z założenia miało służyć innym celom.
Generalnie dobra intelektualne nie są niezbędne do egzystencji. Nie chodzę do kina, ani nie ściągam filmów, muzyki czy softu innego niż freeware, czasem kupię płytę jak jest w okazyjnej cenie, filmy z resztą oglądam w telewizji. Jeśli chce moich pieniędzy, to musi sam je sobie wziąć i wcisnąć mi swoje dzieło na siłę. Za to jeśli chodzi o książki, to jestem gangsta, bo korzystam z biblioteki i czytam książki za darmoquas pisze:od kiedy to nowy film jest dobrem niezbednym do egzystencji?Klafuti pisze:Dobra intelektualne można rozdrabniać w nieskończoność. A jak ktoś kogo nie stać sobie ściągnie, dajmy na to, film, ktorego by nigdy nie kupił, to twórca i tak nie zobaczy jego pieniędzy.
do kina tez chadzasz bez biletu?
a muzyke spokojnie mozna posluchac w radiu, film ogladnac w TV...w zasadzie za darmoche.
dla mnie zaden argument. szczegolnie ze zupelnie inaczej podchodzi sie do sprawy gdy sie jest takim tworca dobr i z czegos trzeba zyc.
co do samego zamykania stron- troche jak walka z wiatrakami. ale chyba dobrze ze podjeta. szczegolnie jak sie zarabia na piraceniu.

I teraz następuje ciekawa rzecz: czy serwisy zajmujące się hostingiem plików nie mogłyby zostać takimi internetowymi bibliotekami? Poza tym, ciekawe dlaczego nie wolno kserować książek, skoro dzięki bibliotekom ich treść jest i tak ogólnodostępna i teoretycznie każdy może się z nią zapoznać? To tak jakby cała populacja posiadała książkę, tak jak cała populacja posiadająca dostęp do internetu może korzystać z Yotube'a i oglądać tam teledyski umieszczane również przez wytwórnie płytowe

Ściganie tego jak najbardziej popieram, bo to jest kradzież pieniędzy, które trafiają nie do tej kieszeni co trzeba.
Co do pomysłu zapanowania nad internetem, to musieliby go cofnąć do postaci w jakiej zaczynał, czyli zamkniętej wojskowej sieci komunikacyjnej.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... BeI#t=142s
nawet jesli nie chce wam sie ogladac calych 14 minut to polecam obejrzec jedna minute, od momentu w ktorym zaznaczylem.
--- edit ---
to tyle jesli chodzi o SOPA
google, wikipedia i inne strony zapowiedzialy "strajk" czego efektem jest:

ale domyslam sie, ze anonymus nie zatrzyma sie teraz. od dluzszego czasu maja na pienku z SONY a oni jako pierwsi poparli SOPA.
i domyslam sie, ze mimo wszystko ACTA w europie wejdzie w zycie :/
nawet jesli nie chce wam sie ogladac calych 14 minut to polecam obejrzec jedna minute, od momentu w ktorym zaznaczylem.
--- edit ---
to tyle jesli chodzi o SOPA

google, wikipedia i inne strony zapowiedzialy "strajk" czego efektem jest:

ale domyslam sie, ze anonymus nie zatrzyma sie teraz. od dluzszego czasu maja na pienku z SONY a oni jako pierwsi poparli SOPA.

i domyslam sie, ze mimo wszystko ACTA w europie wejdzie w zycie :/
Ostatnio zmieniony 21 sty 2012, o 14:08 przez Morsereg, łącznie zmieniany 1 raz.
DragoMir pisze:Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów