kilka pytań początkującego 3
Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion
Re: kilka pytań początkującego 3
W sytuacji gdy szarżowany odział nie widzi (nie ma w przedniej ćwiartce) odziału, który na niego szarżuje w jaki sposób (jeśli wogóle) może zareagować ?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Może zareagować zawsze tak samo bez względu na to z której strony jest szarżowany
Edit: Nie zawsze może zrobić S&S
Edit: Nie zawsze może zrobić S&S
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
Tak sorki mój błąd ( przymulony jestem dziś troszkę) jasne że S&S nie może bo nie ma LOSa żeby strzelić
Witam, mam pewne pytanie: gdzieś tutaj na forum podawane były informacje dotyczące języka battlowiczów (np Słomka - Sword of Might itp) ale nie mogę tego znaleźć. Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź z linkiem na to jeśli wiecie gdzie to się znajduje, gdyż sporządzam minisłowniczek folkloru środowiskowego graczy warhammera (takie studia kurde ) i właśnie chciałbym tym chciałbym się troche posłużyć. Dzięki z góry
http://pegazbielsko.ok1.pl/viewtopic.ph ... skr%F3towy
tu kiedyś taki próbowaliśmy zrobić
tu kiedyś taki próbowaliśmy zrobić
paulinka17 pisze:Mówiłem, jabaniutki nawet oczka zmrużył z rozkoszy.
Dziedzic pisze:JH i UD razem, piekło zamarzło i serce Szaitisa pękło.
Czy mozna deklarować szarżę na uciękającego przeciwnika? Jeżeli tak to czy przy udanej szarży oddział przeciwnika zostaje zniszczony?
I jeszcze jedno: czy po wygraniu walki i nieudanym pościgu za przeciwnikiem mogę w kolejnej swojej turze dalej go ścigać (normalny rzut na dystans ucieczki i pościgu). Jeżeli nie to czy mogę zadeklarować na niego szarżę (o ile oczywiście jest w zasięgu)?
I jeszcze jedno: czy po wygraniu walki i nieudanym pościgu za przeciwnikiem mogę w kolejnej swojej turze dalej go ścigać (normalny rzut na dystans ucieczki i pościgu). Jeżeli nie to czy mogę zadeklarować na niego szarżę (o ile oczywiście jest w zasięgu)?
Mam kilka pytań odnośnie nowych zasad warhammera ed. 8, jako że wracam do tej gry po dość długiej przerwie ( grałem głownie w 6 ed.)
1. Odnośnie stand and shoota. Czy stand and shooty są wykonywane w dowolnej kolejności przed dostawianiem jakiegokolwiek oddziału. Czy kolejne stand and shooty przed ruchem odpowiedniego szarżującego przeciwnika na cel ( Kolejność ma znaczenie)?
2. Odnośnie szarży. Jeśli dwa oddziały przeciwnika stoją obok siebie ramie w ramie ( uwzględniając 1 cal odległości) to czy jest możliwość deklarowania szarży na te oba oddziały np duża czterdziestka szarżuje na dwie równolegle stojące dziesiątki? ( wiadomo obiektywnie, że one nigdy nie będą do siebie równoległe ale tak plus minus centymetr i znikomy kąt)
Drugie pytanie też odnośnie szarży. Jeśli przeciwnik zastawia normalnie dostępny cel do szarży, jakąś plewą tylko po to by zablokować taką możliwość. ( np. jednym ogrem zastawia cały oddział 8 ogrów z tyłu ). Wiadomo, że już nie mogę szarżować na tą ósemkę, albo po prostu strasznie mi się to nie opłaca (będę w styku nie całym oddziałem ale tylko połową). Czy jeśli jednak dam szarżę na tego jednego ogra a on da flee to, czy mogę redirectować szarże na 8 ogrów, którzy poza tym wrednym ogrem stoją przede mną otworem.
3. Czy na prawdę nie ma już bonusu do szarży w postaci atakowania jako pierwszy ani nawet jakiegoś bonusu do inicjatywy tylko śmieszne +1 do CR? Jeśli tak to bardziej opłaca się przyjmować szarżę niż szarżować...
1. Odnośnie stand and shoota. Czy stand and shooty są wykonywane w dowolnej kolejności przed dostawianiem jakiegokolwiek oddziału. Czy kolejne stand and shooty przed ruchem odpowiedniego szarżującego przeciwnika na cel ( Kolejność ma znaczenie)?
2. Odnośnie szarży. Jeśli dwa oddziały przeciwnika stoją obok siebie ramie w ramie ( uwzględniając 1 cal odległości) to czy jest możliwość deklarowania szarży na te oba oddziały np duża czterdziestka szarżuje na dwie równolegle stojące dziesiątki? ( wiadomo obiektywnie, że one nigdy nie będą do siebie równoległe ale tak plus minus centymetr i znikomy kąt)
Drugie pytanie też odnośnie szarży. Jeśli przeciwnik zastawia normalnie dostępny cel do szarży, jakąś plewą tylko po to by zablokować taką możliwość. ( np. jednym ogrem zastawia cały oddział 8 ogrów z tyłu ). Wiadomo, że już nie mogę szarżować na tą ósemkę, albo po prostu strasznie mi się to nie opłaca (będę w styku nie całym oddziałem ale tylko połową). Czy jeśli jednak dam szarżę na tego jednego ogra a on da flee to, czy mogę redirectować szarże na 8 ogrów, którzy poza tym wrednym ogrem stoją przede mną otworem.
3. Czy na prawdę nie ma już bonusu do szarży w postaci atakowania jako pierwszy ani nawet jakiegoś bonusu do inicjatywy tylko śmieszne +1 do CR? Jeśli tak to bardziej opłaca się przyjmować szarżę niż szarżować...
- krystian1wielki
- Niszczyciel Światów
ad2. Powinieneś w miarę możliwości próbować obrać tylko jeden cel szarży. Jeśli odginaczka daje flee to możesz zdać LD i redirectować na inny cel
ad3. tak tylko +1 CR (no nie licząc bonusów konkretnych modeli typu impacty czy lance ofc...) A czy opłaca sie być szarżowanym zamiast szarżować? zależnie od sytuacji - jak szarżujesz to przed CC masz przynajmniej swoją fazę magii
ad3. tak tylko +1 CR (no nie licząc bonusów konkretnych modeli typu impacty czy lance ofc...) A czy opłaca sie być szarżowanym zamiast szarżować? zależnie od sytuacji - jak szarżujesz to przed CC masz przynajmniej swoją fazę magii
1) Natychmiast w momencie deklaracji.
2) Jeśli masz możliwość, to musisz szarżować tylko na jedną.
3) Życie
2) Jeśli masz możliwość, to musisz szarżować tylko na jedną.
3) Życie
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Możliwe, że opłaca się szarżować w "niektórych" sytuacjach.
Natomiast w ogólności, biorąc pod uwagę zagrożenia jakie niesie niepowodzenie w wykonaniu szarży To że szarża może powodować wystawienie własnych flanek, jakieś inne "pierdoły". Przede wszystkim to ile człowiek nieraz musiał manewrować, żeby sam szarżować a nie być atakowanym, bo wale pierwszy i może mi nie odda. Teraz np. szarżowanie konnicą może powodować totalny fail bo przeciwnik pierwszy atakuje krótkimi sztyletami i zagniata nam konnice z długimi jak drzewo lancami ale małą inicjatywą (?) . Teraz to nawet nie mam ochoty myśleć i kombinować bo "czy ja go czy on mnie" jakie to właściwie ma znaczenie. Wole bardziej kombinować jak być szarżowanym i zastawić odpowiednią pułapkę np odsłaniając flanki przeciwnika, niż zyskać +1 do CR...
Już pal licho, z tymi szarżującymi chodzi o to, że tego typu "zabiegi" rujnują istotę tej całej gry czyli myślenie i spryt.
Ja osobiście z bratem wprowadziłem zasadę +1 to inicjatywy przy szarży i dodatkowo plus +1 za lance i spear przy szarży.
Natomiast w ogólności, biorąc pod uwagę zagrożenia jakie niesie niepowodzenie w wykonaniu szarży To że szarża może powodować wystawienie własnych flanek, jakieś inne "pierdoły". Przede wszystkim to ile człowiek nieraz musiał manewrować, żeby sam szarżować a nie być atakowanym, bo wale pierwszy i może mi nie odda. Teraz np. szarżowanie konnicą może powodować totalny fail bo przeciwnik pierwszy atakuje krótkimi sztyletami i zagniata nam konnice z długimi jak drzewo lancami ale małą inicjatywą (?) . Teraz to nawet nie mam ochoty myśleć i kombinować bo "czy ja go czy on mnie" jakie to właściwie ma znaczenie. Wole bardziej kombinować jak być szarżowanym i zastawić odpowiednią pułapkę np odsłaniając flanki przeciwnika, niż zyskać +1 do CR...
Już pal licho, z tymi szarżującymi chodzi o to, że tego typu "zabiegi" rujnują istotę tej całej gry czyli myślenie i spryt.
Ja osobiście z bratem wprowadziłem zasadę +1 to inicjatywy przy szarży i dodatkowo plus +1 za lance i spear przy szarży.
No ok, podzieliłeś się z nami swoimi przemyśleniami, ale takie są zasady i nic z tym nie zrobisz. Poza tym, szarżując masz turę magii, i sporą szansę na zboostowanie swoich oddziałów bądź osłabienie przeciwnika.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
I znowu można sie poczuc jak rok temu kiedy edycja wchodziła chlip chlip piekne czasy whine'u... ; )
"W mojej ocenie byliśmy lepsi skillowo ale przeciwnicy byli lepiej ograni, przygotowani pod nas, mieli lepszy rozpiski, większy głód zwycięstwa i mieliśmy trochę peszka."
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
"T9A to gra o wykorzystywaniu maksymalnym potencjału obrysów figur składających się z kwadratów"
Czy po pościgu zarówno udanym jak i nieudanym można robić reorganizację? W podręczniku nie znalazłem takiej informacji
Jeśli mówisz o pościgu z walki wręcz, to nie nie można, chyba, że zachodzi taka sytuacja, że dopadasz inną uciekającą jednostkę, która jest po drodze, zdaje się, że gdy takową zniszczysz, możesz zrobić reform.
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.