really?misha pisze: kilka stron wcześniej była rozmowa odnośnie krzyczenia do obcego combatu (nie tego gdzie model jest w CC) i wyszło, że jednak może krzyczeć, FAQ pewnie pozmienia co nieco, ale póki go ni ma to można

Moderator: misha
really?misha pisze: kilka stron wcześniej była rozmowa odnośnie krzyczenia do obcego combatu (nie tego gdzie model jest w CC) i wyszło, że jednak może krzyczeć, FAQ pewnie pozmienia co nieco, ale póki go ni ma to można
Znajomość angielskiego sugeruje, że zdanie jest jak najbardziej precyzyjne, głównie za sprawą 'has killed" i 'when game ends". No i nie ma słowa o turze, zakończenia gry... tak w gwoli ścisłości. RAW."Finally such is Skabsrath’s desire for bloodshed that if the bearer has not killed an enemy model in close combat when the game ends, he is removed as a casualty."
Tak, masz zapis o przerzutach w walce - to jest main zasada czaru. DODATKOWO "in addition" jeżeli masz "uningaged unit" to postępujesz w rytm drugiej części zapisu.1. czy po rzuceniu czaru nr 1 z lore of vampires mam 2 efekty? - tzn. jesli nie ma mnie w walce to sie ruszam 8" ale nadal mam przezuty czy 1 z tego?
Głównie korzysta się z angielskiej wersji zasad i ta mówi jedno że trzeba zabić min jednego gościa w ciągu 6 tur. Dopiero jak zacznie się to tłumaczyć na Polski wychodzą wątpliwości co do znaczenia.misha pisze:imo jest bearer, więc zdejmowany jest sam character, co po części pozwala zachować punkty za model bo wierzchowiec może przeżyć
z drugiej strony zdanie nie jest precyzyjne, można równie dobrze uznać, że sugeruje iż postać z tym mieczem musi zabić kogoś w turze w której gra się kończy, czyli możesz zabijać przez 4 tury, a jak gra się skończy w 5 turze i tu nic nie zabiłeś to jesteś usuwany
prościej by było lekko inaczej dać opis i by nie było problemu a tak to są 2 opcje znowu, choćby słowo 'until game ends' albo 'in any close combat phase'
imo tak jak jest to sugeruje opcję z zabiciem w turze końca gry
@Nazroth
polskie tłumaczenia sobie darujmywersja angielska jest bardziej przystępna w kwestiach zasad
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php?p=866032#p866032Finally such is Skabsrath’s desire for bloodshed that if the bearer has not killed an enemy model in close combat when the game ends, he is removed as a casualty.
wychodziłoby na to, że możesz, bo nie ma żadnych ograniczeń co do tego czaru.JarekK pisze:czy można popchnąć 1 odział 2 razy?
mam 6 cryptów w ustawieniu 3x2 pierwsze popchnięcie i robie z nich kreske 2 i idą 8 cali?
(raz z czaru raz z book of arkhan)
więc każdy rzut może zmienić o D3, pytanie tylko czy rzuca raz o D3 czy za każdy wynik osobnoA socrecer with an Infernal Puppet may opt to modify any rolls on the Miscast table made by any Wizard on the battlefield by up to D3. For instance an enemy Wizard miscasts and the Puppet's owner rolls a 2 on his D3, allowing the Chaos player to add or substract up to 2 from the miscast result the enemy Wizard rolled