Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Re: Pytania co do 8ed VC

Post autor: Azgaroth »

Grał już ktoś może na hexwraithach i mógłby się wypowiedzieć na temat ich użyteczności na stole ?:)

Awatar użytkownika
Nazroth
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nazroth »

Nie wiem czy jest potrzeba grania, żeby odpowiedzieć...

Zbadaj: masz lekką kawalerię z 5S, która zadaje tyle hitów ilu chłopów z S5 w każdy unit przeciwnika, po którym przejedzie podczas zwykłego ruchu, a może to zrobić (może przelecieć przez oddział wroga), 8" ruchu, 16" marszu... Droga kawa - 30/chłopek to sporo, ale to jest screen z powerem i potencjałem. Przed grą 12", w pierwszej turze 16" gdziekolwiek (bo ustawisz się w 12" od generała". Bicz na O&G bo fanatyków wypuścisz facetowi w środku armii, podobnież bicz na Empire. Musisz nimi uważać jak każdą przeszkadzajką - tyle, że ta konkretna ZABIJA.
Nie wiem tylko na ile cena punktowa jest zbalansowana do użyteczności, ale potencjał mają niesamowity. Min. dlatego, że możesz dostarczyć ich dosłownie - gdzie ci się podoba, wymanewrować bardzo dużo rzeczy zadając za każdym razem hity BEZ SAVE'A!!!, a do tego dręczyć oponenta - także szarżami na bok i tył do multicombatu... wydają mi się potwornie dobrzy.

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

zadajesz hity 1 oddziałowi

5 jak najbardziej się nie sprawdza zaryzykował bym jednak stwierdzenie że np 10 mogła by już stanowić realne zagrożenie, ich największy minus to fakt że przy 16" przeciwnik musi być 12'' a najlepiej 10"(odział hordy któremu 5 hitów nic nie robi) a 10 ma już realny wygar w CC by nie przegrywać z CR. Pytanie jak sobie radzić z Demonami bez 300 punktów

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

nie wierze ze to robie. ale klops napisal "zadajesz HITY" w jeden oddział. Także mniemam że wie że jest to liczba hitów równa liczebności oddziału, natomiast chodziło mu o jeden oddział a nie tak jak napisałeś wyżej
"w każdy unit przeciwnika"

pozdro ;)
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
Nazroth
Kontakt:

Skasowałem swój post jak to pisałeś... forum strasznie się wiesza i w zasadzie dał bym łeb ukręcić, że najpierw pisało tam zadajesz 1 hit oddziałowi...

Awatar użytkownika
Zielony
Kretozord

Post autor: Zielony »

Mam taka watpliwosc.
Wszystkie zwykle mounty sa warbeastami. Jak sadzamy na nim powiedzmy nekrosa to raczej nie staje sie kawaleria. Dalej jest pewnie WB??
Czyli jak siedzi powiedzmy w odziale BK to nie mam Look out'a??? Trzeba to obowiazkowo uscislic!!
Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

Zdaje się w RB masz napisane czym się staje WarBeast z hero.
np. Hellstead to War Beast, bohater na nim to Cavalry i ma look out normalnie od Cavalry.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Zielony
Kretozord

jak tak to wporzadku
Obrazek

Awatar użytkownika
Myter

Post autor: Myter »

Miałem w bitwie taką sytuację, Vamp Lord, który był generałem spadł od miscasta. Role generała przejął necros. Czy przeciwnik na koniec bitwy dostaje 100pkt. za zabicie generała ??

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Tak, bo zastępca nie staje się generałem, po prostu zapobiega sypaniu się armii.
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

misha
Wielki Nieczysty Spamer

i żeby nie było :) zapobiega tylko sypaniu armii
nie ma nigdzie napisanego, że przejmuje rolę generała i pozwala jednostkom marszować i rozdaje swoje Ld

Awatar użytkownika
Zielony
Kretozord

Kolejne pytanie:
Baska heros stojaca w klocku z zasada Vampiric po smierci generala sypie sie, czy nie?
Obrazek

Awatar użytkownika
Azgaroth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Azgaroth »

Zielony pisze:Kolejne pytanie:
Baska heros stojaca w klocku z zasada Vampiric po smierci generala sypie sie, czy nie?
Nie sypią się tylko modele z zasadą Vampiric, dlatego baśka będzie sypała się jak najbardziej. Ciekawi mnie bardzo jednak sprawa związana bezpośrednio z tym pytaniem. Jeśli armia się sypie, w oddziale ghuli jest np banshee i wampir z lorem - death. Jak wygląda sypanie ?
a.) Oddział testuje najwyższy LD w oddziale (wampir) i sypie się w każdej turze, określoną ilość modeli. Ale dopiero jak zejdzie ostatni ghoul, wtedy dopiero sypie się baśka
b.) pomimo że baśka jest integralną częścią oddziału, rzucamy osobno na sypanie się ghouli i banshee ?

Awatar użytkownika
Nazroth
Kontakt:

UNIT... czyli rzucasz za każdy unit, herosi są wliczeni w unit. Rzucasz raz bez względu na to ilu dołączyłeś herosów.
all friendly Undead units on the battlefield must take a Leadership test. If the test if failed, the unit immediately suffers a number of Wounds equal to the amount by which it failed the Leadership test, with no saves of any kind allowed. These wounds are distributed as if from a shooting attack.
Rozdajesz woundy jak od strzelania.

Jak masz Vampiric hero w unicie nadal rzucasz, po prostu on nie dostaje z tego Woundów w myśl zasad.
Models with the Vampiric special rule never suffer Wounds because of a destroyed General
Wydaje mi się też, że jeśli z uwagi na rozdystrybuowanie woundów trafią się herosowi Vampiric w unicie - po prostu je ignorujesz, bo nie możesz nie przydzielać mu ran z shootingu... nie ma zasad, w myśl których model ignoruje takie przydzielanie, on jedynie nie traci za to woundów.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Lidder odpowiedział w kwestii Blaphemous Tome i Infernal puppet, czyli najpierw rzucamy 2x na tabelke a pozniej gracz WoCh wybiera i modyfikuje wynik

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Mam kilka pytań co do wampira na coven tronie, wynikających z nie ogrania z 8ed.
Czy wampir dostaje 4+ warda z tronu, plus normalny +1 bonus do armour save za chariota?

misha
Wielki Nieczysty Spamer

zasady specjalne nie przenosza sie z wierzchowcow na jezdzcow w zadna strone, jest w RB dziale z postaciami :)
tron ma swoj ward, hero musi miec talisman of preservation jak chce miec rowniez 4+ warda.

Awatar użytkownika
Nazroth
Kontakt:

Ewentualnie Armour of Destiny, tym bardziej że kosztuje go to razem mniej niż talizman + ciężka zbrojka:) To zawsze 1 punkt:D!

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Tego się obawiałem, taki fajny model a pożytku z niego niewiele.
Tak przeglądam ten nowy podręcznik i do mnie dotarło że recasta już nie ma, chyba że nie doczytałem gdzieś?

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

nie ma :) ale za to masz maga lorda na 4 lev za 200pkt :)
albo eteryczną odginaczkę za 45 :)
albo 5 psów za 40
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

ODPOWIEDZ