petycja - NIE dla "polskich obozów koncentracyjnych"

Dyskusje na dowolne tematy, niekoniecznie związane z tematyką forum. To tutaj można poćwiczyć prawy shiftowy.

Moderatorzy: Heretic, Grolshek, Albo_Albo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
de_wil
Mudżahedin

petycja - NIE dla "polskich obozów koncentracyjnych"

Post autor: de_wil »

cześć :)
dostałem maila poniższej treści. myślę, że warto się włączyć w akcję.
Podpiszcie proszę, to ważne.
Jeżeli sześć milionów obywateli Polski mogło oddać swoje życie podczas drugiej wojny światowej, to myślę, że milion Polaków może teraz złożyć swoje podpisy, aby ich w ten sposób uhonorować - podkreśla w rozmowie Alex Storożyński, prezes Fundacji Kościuszkowskiej i znany amerykański dziennikarz polskiego pochodzenia, który jest pomysłodawcą petycji.

Celem inicjatywy jest doprowadzenie do tego, by największe amerykańskie redakcje - takie jak "New YorkTimes", "Wall Street Journal", "Washington Post" czy Associated Press - wprowadziły do tzw. Stylebooków (dziennikarskich podręczników, które określają, jak należy i jak nie należy pisać) zapis o tym, że nie wolno używać terminu "polski obóz koncentracyjny".Zamiast tego powinno się używać oficjalnie zaakceptowanej przez UNESCO nazwy obozu Auschwitz-Birkenau, a więc "niemiecki, nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady".

Czy Polakom uda się zebrać milion podpisów przeciw "polskim obozom"?

Link do strony z petycją:

http://www.thekf.org/events/news/petition/

Proszę przesłać dalej.

pozdrawiam,
3 minuty zajmuje przeczytanie tekstu i poparcie petycji. nie więcej.
czy warto? odpowiedz sobie na pytanie, czy przeszkadza Ci, że mieszkasz w kraju, który kojarzy się z tworzeniem (organizowaniem) obozów koncentracyjnych. i masz odpowiedź.

pzdr,
d_w
...

Awatar użytkownika
Bartas
Chuck Norris

Post autor: Bartas »

podpisałem już jakiś czas temu, mam nadzieję że chociaż w małym stopniu to pomoże, bo w całkowitą zmianę zakłamanego wizerunku naszego narodu na zachodzie jako antysemitów już dawno nie wierzę.

ODPOWIEDZ