Pare noobowskich pytań.
Moderator: Afro
Re: Pare noobowskich pytań.
Bo to są woundy poprzez porównanie statystyk i zmienili poprzednie uściślenie...
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Z czym sobie nie radzisz ?
Arcy- lore of death + gruts sickle + greedy
Horda white lionów - zionięcie z sztandaru i z firebellyiego + karmienie pieskami
orełki - ołowiomiotacze/ maneaterzy/ ironblastery
pikinierzy w liczbie 50 ?- 4 mourny i dragon hidem
horda fenixow - 12 ironsów z stubbornem i jak poprawisz soulblight to na lajciku
Oddział z banner of wkurwiający dragon ? - poison & sniper aż bsb padnie potem soulb light i jak z hordą white lionów
Oczywiście to teoria i w praktyce nie wszystko takie różowe, ale jak się staram spełnić max 2 cele ( horda i arcymag) a resztę olewam to remisy mi wychodzą. Jak gracz lepszy to ja trochę dostanę, jak gorszy to on
Arcy- lore of death + gruts sickle + greedy
Horda white lionów - zionięcie z sztandaru i z firebellyiego + karmienie pieskami
orełki - ołowiomiotacze/ maneaterzy/ ironblastery
pikinierzy w liczbie 50 ?- 4 mourny i dragon hidem
horda fenixow - 12 ironsów z stubbornem i jak poprawisz soulblight to na lajciku
Oddział z banner of wkurwiający dragon ? - poison & sniper aż bsb padnie potem soulb light i jak z hordą white lionów
Oczywiście to teoria i w praktyce nie wszystko takie różowe, ale jak się staram spełnić max 2 cele ( horda i arcymag) a resztę olewam to remisy mi wychodzą. Jak gracz lepszy to ja trochę dostanę, jak gorszy to on

- Król Goblinów
- Wodzirej
Kubencjusz, sorry ale to nie jest AZ takie proste
. HE nie są jakieś uber, ale jak nie uważasz to przejdą przez ogry jak kapusta przez niską babe.
zakładając buildy:
HE: Arcy na highmagic /bsb/mały fire /30spearów /małe łuki/ duże łuki/2x 30WL/2xorzeł i coś tam jeszcze
OK:Duzy z Deathem /bsb/mały Maw 9Ironów/2x Mourny/2x bulle/2x psy/2x blaster
Wszystko imho oczywiście ( bo ostatnio bercik mnie złoił ze aż bolało):
Dużo zależy od tego jak przeciwnik będzie chciał grac- jeżeli się zabunkruje, to powiem szczerze jest trochę gorzej, ciężko dobre szarże wtedy zrobić, natomiast jak idzie do ciebie, to wtedy jest wojna na odginaczki, których masz więcej.
raczej go prze-wystawiasz, wiec od razu jesteśmy na + i tak naprawdę 30% wyniku bitwy masz w tej fazie.
@kubcio, na magie bym raczej nie liczył- wsadzi dużego do oddziału z BoWD i pozdro600. Natomiast duzo HE bierze z jakiegoś powodu High Magic, który ogrom niewiele robi, wiec tez nie jest żle.
Nadrzędna zasada: nie spieszyć się- elfy najpierw trzeba dobrze poustawiać, bo inaczej się nie przegryziesz.
Żeby w ogóle rozkręcić oddział WL trzeba go przed wejściem w CC zbić poniżej 20 modeli, wtedy Impacty wyrównają starcie. powyżej 20u jest tak+/-.
jako ze prawie nie mamy strzelania, ironblastery od boku muszą wystarczyć( jak każdy ściągnie po 4-5 elfów jest ok). Najlepszy do tego jest firebelly, no ale , nie ten build.
Osobiście uważam ze nie należy angażować 2 WL na raz , bo różnie to potem bywa.Najpierw rozkręcić 1,potem 2.
Kluczowe w 1/2 turze jest pozbycie się orłów- jak ich nie zabijesz to jesteś w dupie- Blastery powinny się tym zając, i powolutku ustawiać cie na flanke WLów.
Spearmeni schodzą od Mournów z Dragonhidem,nie tracąc za wiele, następnie kontynuując przygodę w kierunku łuków.
Dodatkowo pamiętać żeby psy były ponad 6" od naszych oddziałów ( 1 cel dla łuków) i ze Ironblastery mają terror przy szarzy.
food for thought.
pzdr,KG

zakładając buildy:
HE: Arcy na highmagic /bsb/mały fire /30spearów /małe łuki/ duże łuki/2x 30WL/2xorzeł i coś tam jeszcze
OK:Duzy z Deathem /bsb/mały Maw 9Ironów/2x Mourny/2x bulle/2x psy/2x blaster
Wszystko imho oczywiście ( bo ostatnio bercik mnie złoił ze aż bolało):
Dużo zależy od tego jak przeciwnik będzie chciał grac- jeżeli się zabunkruje, to powiem szczerze jest trochę gorzej, ciężko dobre szarże wtedy zrobić, natomiast jak idzie do ciebie, to wtedy jest wojna na odginaczki, których masz więcej.
raczej go prze-wystawiasz, wiec od razu jesteśmy na + i tak naprawdę 30% wyniku bitwy masz w tej fazie.
@kubcio, na magie bym raczej nie liczył- wsadzi dużego do oddziału z BoWD i pozdro600. Natomiast duzo HE bierze z jakiegoś powodu High Magic, który ogrom niewiele robi, wiec tez nie jest żle.
Nadrzędna zasada: nie spieszyć się- elfy najpierw trzeba dobrze poustawiać, bo inaczej się nie przegryziesz.
Żeby w ogóle rozkręcić oddział WL trzeba go przed wejściem w CC zbić poniżej 20 modeli, wtedy Impacty wyrównają starcie. powyżej 20u jest tak+/-.
jako ze prawie nie mamy strzelania, ironblastery od boku muszą wystarczyć( jak każdy ściągnie po 4-5 elfów jest ok). Najlepszy do tego jest firebelly, no ale , nie ten build.
Osobiście uważam ze nie należy angażować 2 WL na raz , bo różnie to potem bywa.Najpierw rozkręcić 1,potem 2.
Kluczowe w 1/2 turze jest pozbycie się orłów- jak ich nie zabijesz to jesteś w dupie- Blastery powinny się tym zając, i powolutku ustawiać cie na flanke WLów.
Spearmeni schodzą od Mournów z Dragonhidem,nie tracąc za wiele, następnie kontynuując przygodę w kierunku łuków.
Dodatkowo pamiętać żeby psy były ponad 6" od naszych oddziałów ( 1 cel dla łuków) i ze Ironblastery mają terror przy szarzy.
food for thought.
pzdr,KG
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Na masterach bywałem nie więcej razy jak mam palców u rąk więc może mam lajtowe wyobrażenie.KB pisze:Kubencjusz, sorry ale to nie jest AZ takie proste![]()
Ok ja inaczej sobie wyobrażam rozpę pod HE( jest ona mało turniejowa bo mocno pod HE):
1 blaster i bulle bym zamienił na 6 panów z sniperkami. Dzięki temu BoWD może przestać przeszkadzać. Do tego eco firebelly z sheild of ptolos.
To z jakiegoś faka czy jak ?Dodatkowo pamiętać żeby psy były ponad 6" od naszych oddziałów ( 1 cel dla łuków) i ze Ironblastery mają terror przy szarzy.
I tak w sumie to napisałeś to bardziej obficie ode mnie ale się z tobą w 90% zgadzam

Z Elfami w ogóle mam mega problemy, choć mam trochę łatwiej od kiedy wystawiam szóstkę snajperów. Ogólnie rzecz biorąc, polecam ze swojej strony odginać jednych WL, a drugich usiłować skanapkować (wiem, łatwo powiedzieć). Niestety dzięki lekkiemu niedomaganiu naszych Corów w walce (ale i tak jest nieporównywalnie lepiej niż kiedyś) będziemy mieć problemy z elitarnymi piechotami z wielu starych booków.
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
- Król Goblinów
- Wodzirej
@kubencjusz
ogólnie jeżeli robimy rozpe pod helfy, to na pewno maneaterzy są dobrym wyborem( a firebelly to już w ogóle), jednakże rozpatrzyłem to dla imho najpopularniejszych buildów.
Co do pytania o FAQa to nie chwytam? z pasami to dla przypomnienia, bo łatwo zapomnieć, a terror na blasterach się ładnie kombu je z doom'n darkness. taki mały tip, jeżeli bierzemy deatha.
ogólnie jeżeli robimy rozpe pod helfy, to na pewno maneaterzy są dobrym wyborem( a firebelly to już w ogóle), jednakże rozpatrzyłem to dla imho najpopularniejszych buildów.
Co do pytania o FAQa to nie chwytam? z pasami to dla przypomnienia, bo łatwo zapomnieć, a terror na blasterach się ładnie kombu je z doom'n darkness. taki mały tip, jeżeli bierzemy deatha.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
chodzi mi o to gdzie jest zasada z terrorem dla blastera w szarży
sorka źle to napisałem

- marcus_cheater
- Oszukista
Jak zginie Ci kot testujesz panikę w 6 calcach a ogry lubią tego nie zdawać.
"Chcecie ustrzelić na milę goblina, poproście inżyniera o muszkiet, a zapyta, w które oko chcecie trafić."
Kadrin Redmane
Kadrin Redmane
OMG, zabili Mruczka!marcus_cheater pisze:Jak zginie Ci kot testujesz panikę w 6 calcach a ogry lubią tego nie zdawać.

kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu.
- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
+1Majestic pisze:OMG, zabili Mruczka!marcus_cheater pisze:Jak zginie Ci kot testujesz panikę w 6 calcach a ogry lubią tego nie zdawać.

- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Jak dla mnie jest epicki 

- Król Goblinów
- Wodzirej
o qrde, sorry guys, po**ło mi się z Tuskiem. Ofc Blaster nie ma terroru.. na usprawiedliwienie powiem że można,jak mnp21 pisze, to łatwo naprawic jedynką z deatha 

- kubencjusz
- Szef Wszystkich Szefów
Przynajmniej wiem, że KG lubi grać na offensie i rzadko korzysta z blasterów