Rozpiski

Bretonnia

Moderatorzy: Jagal, Milczek

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

Re: Rozpiski

Post autor: Matijjos »

z racji dużej ilości pegazów będę starał się grać ofensywnie :P. Ogólnie to myślałem nad virtue któe daje re-role przy wyższej sile przeciwnika, ale to kosztuje aż 30 p

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Matis »

Zrobiłem ten błąd. Pegazy padły od krzyków i nie zdanej liderki :(
M&M Factory - Up. 14.01.2017 Ostatnia trójka pegazów

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

to uważasz że powinienem grać defensywnie? troche to głupie żeby czekać aż VC otoczą mnie klockami przez które się nie przebije

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Chodzi mi o to, że pegazy są łatwym celem dla eterycznej kawy i basiek. Na twoim miejscu poczekał bym 1 turę i potem dostosowywał się do danej sytuacji.
Wywal jedne pegazy i daj 1lvlowa magiczke z lustrem. Koleś rzuca czar, ty odpalasz lustro, on dostaje wounda i dobijasz go w combacie. Ja grałem na 1lvlowej z 3 lvlową i zmiażdżyły magię vc.
Nawet jak któraś ci wybuchnie to jest zawsze dróga, która będzie trzymała magię vc w ryzach.

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

to kosztuje znacznie więcej punktów niż zwykły dispel, z resztą trudno jest wbić tą ranę- mała siła i podejrzewam, że przeciwnik będzie miał warda. Rozpiska jest specjalnie na dużą ilość pegazów, więc na pewno nie będę żadnego oddziału wywalał

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

W sobotę mieliśmy turniej na 2600 pts niemal bez ograniczeń, zagrałem rozpiska taką jak na Masterze w Kozłowie:

1 Bretonnian Lord @ 263.0 Pts
General; Heavy Armour; Shield; Knightly Vow
Sword of Swift Slaying [25.0]
Gromril Great Helm [30.0]
Virtue of Heroism (1st) [40.0]
Dragonbane Gem [5.0]
1 Royal Pegasus @ [50.0] Pts

1 Prophetess of the Lady @ 306.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Heaven; Barding
Crown of Command [35.0]
Dispel Scroll [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts

1 Paladin - Battle Standard Bearer @ 124.0 Pts
Heavy Armour; Battle Standard; Knightly Vow
Wyrmlance [20.0]
Charmed Shield [5.0]
Dawnstone [25.0]
1 Warhorse @ [0.0] Pts

10 Knights of the Realm @ 279.0 Pts
FCG
Standard of Discipline [15.0]

3 Pegasus Knights @ 175.0 Pts
Musician;

Musician;

Musician;

30 Peasant Bowmen @ 200.0 Pts
Longbow; Standard; Musician; Braizers

10 Peasant Bowmen @ 65.0 Pts
Longbow; Musician

Longbow; Musician

Longbow; Musician

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

1 Field Trebuchet @ 90.0 Pts

3 Grail Knights @ 124.0 Pts
Musician;

Models in Army: 146

Total Army Cost: 2596.0

Oprócz przyznania że gra sie tym super wygodnie i komfortowo to muszę ... Odszczekać wszystko co napisałem na poprzedniej stronie o pegazach i niebisach:
1 - Czarodziejka z Hevenem na 3 bitwy wysadziła się/lub lance (np zabierając ze sobą 7 z 10) 4 razy !! :roll: Emiel Regis miał racje IFki z 3 kości to norma
2 - Pegazy kanapkujące klocek orków razem z lancą (w 12 calach przerzuty 1) odbijają sie na - 6 #-o (tył, bok,bok, lanca przód na 23-25 dzikich orków bez czaszki) co oznacza że z pewnej wygranej w bitwie wyszedł remis 10:10.
3 - podtrzymuje że 3 grali to potęga bo pomimo pojedynku potrafią przepchać 5 wildów z herosem na jeleniu
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Rilam
Kradziej

Post autor: Rilam »

Dobrze Ci się gra na tak ogromnej ilości łuczników? Przecież bardzo ciężko uchronić się przed wszystkim, a jeden mocniejszy fast potrafi zrobić rajd po takim czymś. Głupia trójka pegazów ten łuczniczy park potrafi przegonić. W takie pegazy sto strzałów z łuków na dalekim (a na bliski Ci nie wejdą) to 18 trafień. Z czego na 5 rani 6. Save 3+ odbija 4. Więc jeśli nie rzuci warda zabijasz jednego, a liczysz na niezdaną panikę. Według mnie troszkę ciężko się tym gra. Łucznicy w liczbie 10-20 są świetni, ale tutaj już chyba przesada.

Awatar użytkownika
Dibo
Masakrator

Post autor: Dibo »

I tu sie mylisz panie kolego. Żaden fast tego nie tknie, musi dobiec, zdać strach (plonące ataki) potem zabić 26 żeby zdjąć im stuuborn na 8 Ld, i jeśli jakimś cudem nie dostaną pilnujących 10 łuczników na bok i jak już ich przepchną po minimum 3 turach to zarobią te 200 p, i nawet punktów za szmaty nie zbiorą.

Jak przeciwnik wpuści przerzuty 1 w 12" to sprawdź co sie dzieje statystycznie z oddziałem np Orków, Gorów, Ghuli, fastami, rydwanem, Gigantem czy inną zmorą, Hydrą, Drzewem.
Nawet jak grasz z chaosem, inną breta , z W.Lionami i przeciwnik dojdzie względnie nie uszkodzony to zbierasz dupe w troki i lancą, generałem i pegazami uciekasz za plecy, na boki , gdziekolwiek i ratujesz punkty. Nawet jak przegrasz to nie znacznie.

Ta rozpiska jaj nie gniecie ale daje komfort grania inaczej niż zwykle i przede wszystkim fajnie miesza przeciwnikowi w głowie. A wachający sie przeciwnik przy tej rozpisce to połowa sukcesu.
Czcij Koze !!

Twoja Stara gra w Age of Sigmar !

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Post autor: Kapso »

Dobra, zbliża się moja pierwsza gra Bretką, czysto instruktażowa ale mimo wszystko warto by było nie dać dupy w pierwszej turze :wink:
1k z lizakami, spodziewać mam się czegoś takiego
-Lord fest koks do bitki na koniku
-38saurusów
-2x2Salamadry z 3 poganiaczami

Takie coś wymyśliłem
Lord 110
GGH 30
Lance of Artois 25
Virtue of confidence 25
gauntlet of the duel 10
Shield 3
Kuń 21
224

BSB 60
Enchanted shield 10
Dawnstone 25
Lance 4
Konik 14
113

11xKotor 264
FCG 24
288

11xKotor 264
FCG 24
standard of discipline 15
303

12xłuki 72

1000

Jakieś porady? :mrgreen:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

przekroczyłeś limit punktów na bohaterów, jeżeli gracie na 1000, to masz max 250 na nich (25%). To nieco komplikuje, aczkolwiek i tak nie wiem po co ci lord. Ten uber koks nie będzie chyba jakoś ekstremalnie wypakowany. Nie wiem jak na lizaków będą działać łucznicy, ale jest ich trochę mało. Jak wywalisz tego lorda i zrobisz generała z normalnego paladyna to może upchniesz jeszcze 3 grali. Niby to mało, ale zawsze się przyda 6 dodatkowych ataków.

Awatar użytkownika
Matis
Szef Wszystkich Szefów

Ja bym wywalił lorda i wstawił zamiast niego czarodziejkę lordową z magią niebios 3lvl (bez niczego). zmniejsz 1 lance do 9 knightów i daj 3 pegazy. Koleś nie ma magii więc przy odrobinie szczęścia powinieneś z nim skończyć w 3 turze. Zamiast łuczników daj 1 treba!!

Awatar użytkownika
Stone
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stone »

Matijjos pisze:przekroczyłeś limit punktów na bohaterów, jeżeli gracie na 1000, to masz max 250 na nich (25%).
nie prawda, masz 25% na lordów i 25% na bohaterów.
Na magiczce możesz grać, ale Lord na 1000ptk to nie jest też do końca głupi pomysł.

sebunia92
Pseudoklimaciarz

Post autor: sebunia92 »

Enchanted shield nie jest czasem za 5 ptk??

Awatar użytkownika
Matijjos
Wodzirej

sorry, faktycznie mój błąd. Nie, tarcza jest za 10, bo w armybooku jest za 10

sebunia92
Pseudoklimaciarz

Co do lorda...opłaca się na 1000ptk??
Za jakieś dwa tygodnie mam turniej i wole się upewnić.

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Matis pisze:Ja bym wywalił lorda i wstawił zamiast niego czarodziejkę lordową z magią niebios 3lvl (bez niczego). zmniejsz 1 lance do 9 knightów i daj 3 pegazy. Koleś nie ma magii więc przy odrobinie szczęścia powinieneś z nim skończyć w 3 turze. Zamiast łuczników daj 1 treba!!
Właśnie myślałem żeby dać Prophetkę i karać go z niebios :lol2:
Pegazy w moich rozpiskach pewnie miejsca nigdy ni zagrzeją, nie podobają mi się klimatem :wink:

To w takim razie druga opcja rozpiski

Prophetess 190
Heaven
Konik 15
205

BSB 60
Enchanted shield 10
Dawnstone 25
Lance 4
Konik 14
113

11xKotor 264
FCG 24
288

11xKotor 264
FCG 24
standard of discipline 15
303

Field Trebushet 90

999
Teraz chyba daje radę nie?

sebunia92
Pseudoklimaciarz

osobiście dałbym lustro dla dużej baby

Awatar użytkownika
Kapso
Mudżahedin

Po 1 nie ma pkt za bardzo gdzie ściąć a po drugie ( najważniejsze)
Kapso pisze: 1k z lizakami, spodziewać mam się czegoś takiego
-Lord fest koks do bitki na koniku
-38saurusów
-2x2Salamadry z 3 poganiaczami
:wink:

sebunia92
Pseudoklimaciarz

bo to jest na lizaki...i wszystko jasne :)

Awatar użytkownika
Stone
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Stone »

@Kapso