pytania o magię

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: pytania o magię

Post autor: Lidder »

po kolei: czar, atrybut, miscast

Awatar użytkownika
krystian1wielki
Niszczyciel Światów

Post autor: krystian1wielki »

czy jeśli rzucam zero z metalu w kolesia z sejwem 1+ to ranię go z automatu czy rzucam na 2+?

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

przeczytaj opis atrybutu lore of metal.

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Na +2

Awatar użytkownika
Dulltran
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulltran »

Chcąc się upewnić zadam pytanie: jeśli mam 2 magów 4 lvlowych z tym samym lore, to czy mogę mieć na każdym 4 spelle, tj. po 3 spelle z numeracji 1-6 + sygnaturkę na każdego wizarda?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Dulltran pisze:Chcąc się upewnić zadam pytanie: jeśli mam 2 magów 4 lvlowych z tym samym lore, to czy mogę mieć na każdym 4 spelle, tj. po 3 spelle z numeracji 1-6 + sygnaturkę na każdego wizarda?
Tak, o ile czary 1-6 się nie powtarzają.

P.S. postanowiłem przejść na pełnozdaniowy tryb odpowiedzi; może będzie mniej pytań :)

Awatar użytkownika
SGR1
Pseudoklimaciarz

Post autor: SGR1 »

Mam takie pytanie czy przeciwko czarowi rzuconemu z IF-ką można użyć feedback scrolla?
Obrazek

Awatar użytkownika
Dulltran
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: Dulltran »

SGR1 pisze:Mam takie pytanie czy przeciwko czarowi rzuconemu z IF-ką można użyć feedback scrolla?
Nie można, w opisie przedmiotu jest napisane że używa się go zamiast próby zdispellowania spella, a przy IF nie możesz zdispellować danego zaklęcia, więc także to wyklucza możliwość użycia feedback scrolla.
Obrazek

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Post autor: hypnotic »

Przenoszę tu moje pytanie o Cursed book z działu VC, bo tam oddzew skromny, a więc:

Co jeśli w jednej turze rzucę, z książki, jakiś czar remains in play, a w kolejnej znowu wylosuję ten sam czar?
Czy jest to traktowane jako rzucenie tego samego czaru, z tego samego źródła, a więc poprzedni się kończy? Nie jest to podane dla bound spelli w rulebooku, zwłaszcza losowych. Jeśli tak to czy mogę zrezygnować z jego ponownego rzucenia, co mogło by być dla mnie nie korzystne? No i ostatnia kwestia, czy mogę mieć z tej książki 2 remains in playe (różne), w grze jednocześnie?

Jeśli trzeba to przepiszę opis przedmiotu.

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

hypnotic pisze:Jeśli trzeba to przepiszę opis przedmiotu.
Wio

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Toś mnie zaskoczył szybkością, napiszę jak wrócę z pracy, chyba że mnie ktoś wyręczy, choć w opisie przedmiotu nie za bardzo coś jest na ten temat. Generalnie tu chodzi o zasady boundspeli, z tym że to chyba pierwszy item tego typu.

Edit
Oto opis:
At the begining of the berer's MAgic phase,the berer may choose to sacriface D3 power dice from the pool. If he does so, roll a D6 on the followin chart. Assuming there is a viable for the indicated spell, that spell is automatically cast at its minimum casting value , requiring no power dice. A dispell attempt can be made as normall. If you dont ve the requisite number of dice to sacrifice, then you lose what dice you have and the book has no effect this turn.

uff....dalej idzie tabelka w kolejności 1,2,3 z shadowa, 3,4 z death i 3 z haven.

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

dorzucę swoje 3 grosze :)

imho, nie ma możliwości zrezygnowania z rzucenia czaru, poświęcasz kostki czar wchodzi, jeśli jest jakikolwiek możliwy cel, no risk no fun

opis przedmiotu nie określa czym jest sposób rzucenia czaru, to nie jest bound spell brak o tym jakiejkolwiek wzmianki w opisie, źródłem czaru jest książka, z której czar idzie, nie czarodziej
Skoro nie ma ograniczeń w opisie to moim zdaniem wording pozwala na rzucenie dowolnego czaru w następnej turze nawet jeśli to ponownie ten sam RiP na ten sam czy inny cel.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
hypnotic
Kretozord

Wyjaśnię tylko, że chodziło mi o rezygnację z ponownego rzucenia w sytuacji, gdyby nie można było zdublować tego samego RiPu i jego kolejne wylosowanie kasowało by poprzedni, a nie że mi się czar nie spodobał.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

czar nr1 z lighta --> pha's protection vs klopy/działa itd:

aby strzelić w oddział objęty tym czarem musi rzucić 4+ i teraz pytanie, jeśli rzut się nie powiódł to strzał jest rozpatrywany ale nic nie może zrobić? Chodzi mi o rzut artyleryjką i możliwość misfire, czy po prostu maszyna nie strzela czyli nic nie musi rzucać.
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

strzelasz. jeśli jest misfire to rozpatrujesz go, jeśli nie to sprawdzasz czy trafiłeś oddział z protekcją i wtedy sprawdzasz na 4+ czy (cały) strzał wychodzi.

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Czy jesli rzucajac na czar wypadnie dublet i dziala pandemoinum, to miscasta rozpatrujemy zawsze czy tylko jak czar nie bedzie zdispelowany?

Kalesoner
Szczur Królów

Post autor: Kalesoner »

A jak działa 2x loremaster z tym samym lorem na polskie zasady? Cały lor z sygnaturą x 2 czy cały lor x 1 plus 2x sygnaturka?
Obrazek

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Myzu pisze:Czy jesli rzucajac na czar wypadnie dublet i dziala pandemoinum, to miscasta rozpatrujemy zawsze czy tylko jak czar nie bedzie zdispelowany?
IMO zawsze.
Kalesoner pisze:A jak działa 2x loremaster z tym samym lorem na polskie zasady? Cały lor z sygnaturą x 2 czy cały lor x 1 plus 2x sygnaturka?
Co kupiłeś to masz. Całą domenę.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

Sygnaturka z death, potocznie nazwana snajperką czyli Spirit Leech (ogólnie inne snajperki też pod to podchodzą) vs lord na smoku.
Czy mag może wybrać albo smoka albo bohatera?
Jeśli nie to jak się to rozpatruje? Gdzie lecą hity?
Jeśli tak to jak ma się zapis odnośnie modelu? W końcu smok i jeździec to jeden model?
Jeśli może wybrać w co leci Spirit Leech to czy smok moze korzystać z LD jeźdzca?
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Eldritch
Berserker Khorna

Post autor: Eldritch »

Może wybrać w co wali, wprawdzie 1 model ale z 2 elementami między którymi możesz wybierać, ale testujesz p-ko wyższemu LD (ergo: jeźdzca), tak więc szału nie ma.
Obrazek

Zablokowany