Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Majestic
Falubaz

Re: Pytania co do 8ed VC

Post autor: Majestic »

debelial pisze:
Bastor pisze:@Azurix

Ale to ma swoje logiczne uzasadnienie:
Jak brytol widzi jeden cel - to ma pewność w co strzela. I celuje pewnie...

Ale jak ma trzy potencjalne cele - to ma dylemat "w którego strzelać" i się gubi... Ręka drży... oczy rozbiegane... :twisted:
Stąd sensowne zastosowanie "-1 to hit" odzwierciedlające te dramaty :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ale w ostatniego żywego vargheista delej jest -1 do hita :P
Bo strzelec czuje się zbyt swobodnie.
jakiś tam strzelec pisze:"Hej, całkiem sporo ich zabiliśmy, ten ostatni to będzie... ghrwrwr"
kubencjusz pisze:Młody. Było powiedziane czwartek. Spójrz na kalendarz. Spójrz na ten post. Spójrz jeszcze raz na kalendarz. Dziś nie jest czwartek. Siedzę na koniu. :mrgreen:

misha
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: misha »

@Podwys
Krzyki Banshee czy Terrora to nie testy Ld.
Tank to chariot. załganta Ld albo generała mozna normanie brać.
Klub Adeptus Mechanicus http://admech.club Warszawa, Okęcie, Al Krakowska
Sklep FGB Figurkowe Gry Bitewne http://fgb.club Warszawa, Zelazna 69A

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ale tank nie zdaje automatycznie ld testow. Zdaje characteristic test. A to 2 rozne rzeczy.

Awatar użytkownika
Nazroth
"Nie jestem powergamerem"
Kontakt:

Post autor: Nazroth »

To nie ma znaczenia, bo krzyk Banshee to nie jest test charakterystyki. To jest atak przeciwko charakterystyce.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Jeśli chodzi o Mortis Engine, to jak to krzyczy? 2D6 - Liderka Wrogiej Jednostki + 2 czy + Liczba Posiadanych Punktów Żywotności?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Tak, bardzo konstruktywna odpowiedź. Widać, że inteligencja i kultura góruje na tym forum :|
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

@Azurix
jakie pytanie taka odpowiedź to się nie dziw
Banshee Swarm: The Mortis Engine can make a Ghostly Howl attack.
co tu jest niezrozumiałego? skąd wziąłeś pomysł że 2D6 +liczba ran? pytanie jak najbardziej poważnie, gdyż nie kumam jak to tu wydedukowałeś.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

No jak gadałem o Terrorach to usłyszałem, że krzyczą tak samo jak Banshee, tylko Terror ma 6 Woundów, a Banshee ma 2, dlatego za pierwszym razem dodaje się 6 a za drugim dodaje się 2. Ponieważ gadałem z osobą która ma AB to nie sprawdzałem tego, ale przed chwilą dowiedziałem się, że Engine też może krzyczeć, to wolałem się upewnić jak to robi.
misha pisze: jakie pytanie taka odpowiedź to się nie dziw
Jaki człowiek, taka kultura osobista raczej

Obrazek

Obrazek

misha
Wielki Nieczysty Spamer

tak samo jeśli chodzi o opis zasady i warunki krzyku, opisy obu zdolności w tym względzie są takie same (los, front arc etc), ale Ghostly Howl ma 2D6 +2 a Death Shriek 2D6 +W

nieprecyzyjnie ktoś ci powiedział :) trudno
w każdym razie zawsze możesz zerknąć do przyklejonego tematu.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Skoro już się o Mortis Engine'a pytam, to próbował ktoś z was już na nim grać może i jest mi w stanie powiedzieć, czy jest warty swych punktów, bo tak sobie myślę, czy zasięg Reliquary na 2D6 nie jest przykrótki trochę i nie wymusza gry w ścisku? Jeśli tak, to dlaczego?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Nazroth
Kontakt:

Azurix pisze:Tak, bardzo konstruktywna odpowiedź. Widać, że inteligencja i kultura góruje na tym forum :|
Ahahah no toś pojechał panolku. Gratki za poczucie humoru, oraz inteligentne pytanie:) W sam raz na poziom forum, po którym pocisnąłeś:)

A teraz kolejne pytanie, kolejna odpowiedź: Nie wiem, czy Mortis Engine wystąpi na pro turniejach u pro graczy. Nie mam doświadczenia. Osobiście nie wyobrażam sobie gry bez niego od 1200+ Po prostu wymiatam tym mortisem, a moja magia jest nie do zatrzymania. Regena też daje czadu, niemniej jednak to +2 do Casta trzepie kakałko oponentom.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

Nazroth pisze:To nie ma znaczenia, bo krzyk Banshee to nie jest test charakterystyki. To jest atak przeciwko charakterystyce.
nie chodzilo mi o krzyk banshee...

wiem jak on dziala i wiem, ze nie jest testem ld (i tak by nie bylo to testem charakterystyki).
gdyby bylo to by zupelnie inaczej dzialalo przeciw lizi.
czy zasięg Reliquary na 2D6 nie jest przykrótki trochę i nie wymusza gry w ścisku? Jeśli tak, to dlaczego?
nie. maszerowanie w 12" od generala wymusza gre w scisku ;)

mortis moze byc poza generalem akurat dodatkowo. byeby bylo w zasiegu waznych oddzialow.

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów

Wybacz mi Nazroth, jeśli poczułeś się urażony moją wypowiedzią, ale poirytowała mnie twoja odpowiedź po prostu. Uważam, że jeśli padają pytania, na które odpowiedź jest oczywista, bo czarno na białym zapisana gdzieś w zasadach/opisie, to można zwyczajnie nie odpowiadać jeśli się nie chce. Warto też pomyśleć nad tym, że pytanie takie nie koniecznie musiało być zadane z lenistwa, tylko mogą być ku temu inne powody, chociażby z ogólnie znanego faktu, że nie ma głupich pytań :P

Mortis Enginy ciekawią mnie w sumie turniejowo, bo jeśli o Fun i Modele chodzi, to wciąż pozostaje zauroczony Terrorgheistami ;)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Nazroth
Kontakt:

Zgadzam się, nie ma głupich pytań. Jednocześnie poziom zadanego pytania świadczy zawsze o poziomie zadającego. No offence - zasady obu krzyków znajdują się w zasadach przepisanych na tym podforum, tego forum. Lenistwo, czy nie - naprawdę "oczywiste oczywistości" można sprawdzić samemu. To jest pytanie z serii 'czy czerwony jest czerwony?' Nie krytykuję Cię. Krytykuję Twoją decyzję o zadaniu tego pytania, w miejscy gdzie padają (często) ambitne pytania i prowadzone bywają ambitne dyskusje, mające wpływ na losy zasad Warhammer'a Fantasy Battles w całej Polsce. (Przykładem jest choćby atrybut LoV vs leczenie bohaterów). To po prostu było niepoważne, stąd reakcja, a wierz mi prawie zesrałem się od siły facepalm'u.

PS: Sprawdzaj SAMODZIELNIE co tylko jesteś w stanie, to z automatu poziom Twojej gry wzrośnie. To jest automatyczne i zupełnie niezależne od tego na jakim poziomie znajdujesz się w tym momencie. Zasady przekazywane z ust do ust zawsze mogą zostać przekręcone, i/lub niedomówione.

PS2: Bez auto-pochlebstw plz. Żeby kogoś urazić trzeba chyba więcej ognia :wink:

Pozdro600!

Awatar użytkownika
Bartosz
Chuck Norris

Post autor: Bartosz »

Czytam booka, uściślenia i ciągle nie wiem...

Jeśli odpalamy Battle of Wills z Coven Throne, ale nie siedzi na nim genek, to czy możemy używać liderki generała? Nie ma zapisu "respective unmodified Ld value".

Czy heros siedzący na Coven Throne korzysta z covenowego Warda?

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

draleba pisze:Czytam booka, uściślenia i ciągle nie wiem...

Jeśli odpalamy Battle of Wills z Coven Throne, ale nie siedzi na nim genek, to czy możemy używać liderki generała? Nie ma zapisu "respective unmodified Ld value".
Tak
draleba pisze: Czy heros siedzący na Coven Throne korzysta z covenowego Warda?
Nie
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

1 Tak, 2 Nie.

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

jak to jest z reformem po combacie?
zdjamy zawsze na niemodyfikowanym czy nawet nie musimy rzucac i automatycznie sie reformujemy?
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
White Lion
Kretozord

Post autor: White Lion »

VC nie mają żadnych zasad zmieniających rulebookowe combat reformy.

Jak masz steadfast to zdajesz na pełnej, jak nie to na modyfikowanej w przypadku przegranej rundy walki.

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

Barb, shino?
:twisted: always Vampire :twisted:

ODPOWIEDZ