kilka pytań początkującego 3

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Re: kilka pytań początkującego 3

Post autor: Lidder »

Po teście Ld

SeaMaster
Plewa

Post autor: SeaMaster »

W rulebooku jest zapis:
If the fleeing unit
has been reduced in size to a quarter (25%) or
less of the number of models with which it
began the game, it can only pass its Rally test on
a double 1
I teraz przykład: mam jednostkę złożoną z 5 modeli. Kiedy ta jednostka będzie zdawać Rally test na dwóch jedynkach? Czy będzie to"

A - 25% z 5 to 1,25. Zaokrąglamy w góre do 2, więc kiedy jednostka ma 2 lub mniej modeli zdajemy test na dwóch 1

B- 2 modele z 5 to 40% jednostki. Tak więc zdajemy test normalnie (na dwóch 1 zdajemy tylko gdy w jednostce zostanie 1 model).

Które ztych rozwiązań jest poprawne?

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Zdajesz na 2x1 kiedy zostanie jeden model- 2 modele to więcej niż 25% :)

Awatar użytkownika
Thain
Chuck Norris

Post autor: Thain »

Ech. Nie myśl o tym jak zaokrągić 25% z 5, ale ile procent oddziału pięcioosobowego to dwóch albo jeden kolo. I poznasz odpowiedź.

maacieej
Warzywo

Post autor: maacieej »

Witam,

Podejrzewam, że pytania już gdzieś padały, ale jestem w trakcie czytania poprzedniego wątku ( czytam od tyłu) i narazie nie natrafiłem na nie więc proszę o pomoc.

Mam dwa pytania:

1: 15 worriorow (5x3) walczy powiedzmy z 20 (5x4) minerami. Woch zaczyna i zabija 4 krasie.
Krasie oddają tylko 1, czy też 5ma - uzupełnionym już szeregiem ?

2: Chaos Lord z 6 atakami wali w oddział np. 10 krasi (2x5). Wszystkie ataki wchodzą i wound'y też. Lord zabija 5 krasi z pierwszego szeregu, czy 6 ?

I jeżeli ktoś pamięta to proszę też o napisanie, czy te odpowiedzi były także takie same w 7ed.

Z góry wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

mówisz o 7 edycji jeszcze. walą teraz 2 szeregi zawsze. pierwszy z normalnymi atakami i wszystkie kolejne (horda, spear) walą tylko po 1. Nie ma już zasady że jeśli jest 4x5 i zginie ci 5 kolesi to nikt nie odda. Oddają wszyscy tak jak na początku combat. A jak wbija ci 6 ran w oddział 3x5 to zabija 6. bez filozofii ;]
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

maacieej
Warzywo

Post autor: maacieej »

Dzięki :)

SeaMaster
Plewa

Post autor: SeaMaster »

Pytanie odnośnie szarży:
Mój oddział A szarżuje na przeciwnika (B), który daje flee i ucieka o 2D6. Następnie inny mój odział (C) deklaruje szarżę na B. Rozumiem, że B musi dać znowu flee. Ale czy ucieka w tej samej fazie o 2D6 w kierunku przeciwnym do C? Jeżeli tak to czy A żeby zniszczyć B musi wyrzucić dystant szarży równy albo większy od nowej odległości od C (w tym przypadku po dwóch ucieczkach)?

Awatar użytkownika
AdamW
Powergamer Rozpiskowy

Post autor: AdamW »

Chce się upewnić -

Normalnie tarcza i zbroja daje ochronę pancerza na 5+ (dla piechura), ale w walce gdzie taki trzyma broń ręczną (jedną ręką !?) to ochrona poprawia się na 4+, tak?

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Normalnie tarcza i zbroja daje ochronę pancerza na 5+ (dla piechura), ale w walce gdzie taki trzyma broń ręczną (jedną ręką !?) to ochrona poprawia się na 4+, tak?
Nie, tak było w poprzedniej edycji. Teraz tarcza + broń ręczna daja warda na 6+ w walce wręcz ( ale nie przeciw wszystkiemu ).
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
AdamW
Powergamer Rozpiskowy

Dzięki za odpowiedź - to duża zmiana :roll:

A wracając do odpowiedzi crovaxusa to Jeśli faktycznie (nowego zasad jeszcze nie czytałem) jest tak teraz, że atakując przeciwnik nie odejmuje poległych z ataku i atakuje wszystkimi (którymi może oczywiście) to po co incjatywa? Przepraszam jeśli coś źle zrozumiałem :wink:

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Zeby ustalic kto pierwszy wykonuje atak. Zaczyna ten z wyzsza inicjatywa.

Awatar użytkownika
AdamW
Powergamer Rozpiskowy

No ok - tylko co to daje jesli przeciwnik i tak zada wszystkim czym może - hm, czy wczesniej nie było lepiej?

Awatar użytkownika
Infernal Puppet
Masakrator

Post autor: Infernal Puppet »

Teraz jest dużo lepiej, bo nie ma idiotycznych sytuacji, ze paru ryców zabija ci cały pierwszy szereg a reszta oddziału stoi i się patrzy, co się właściwie stało. A inicjatywa ma teraz baaardzo duże znaczenie, raz że jest trochę czarów wymagających testów inicjatywy właśnie, dwa, że jak wysoką inicjatywę, to możesz zabić dostatecznie dużo przeciwników by mniej ataków w ciebie szło. Może nie w pierwszej rundzie, ale w 2-3 ma to czasami spore znaczenie :mrgreen: .
Mad Mike pisze:
kwaku pisze:nawet gdyby miał tam wjechać tort z Cezarym w środku.
To nie wypali. Zanim wjedzie, to sytuacja ulegnie odwróceniu i tort będzie w środku Cezara
Ach te uroki bycia ciągle głodnym ;) .

Awatar użytkownika
AdamW
Powergamer Rozpiskowy

ok, kumam - prędzej czy później zaczną schodzić te szeregi, które mogą atakować - a prędzej u tego co ma większą incjatywę.

Marek15
Mudżahedin

Post autor: Marek15 »

Nie wszystkim co może - tylko tym co nadal żyje, jednostki, nawet te po 50 modeli w końcu kiedyś się kończą :) A czy było lepiej czy gorzej - to już jak Szanowny Pan uważa. Na pewno inaczej. I na pewno teraz gra się tak jak mówi 8 ed. Chyba że ktoś chce sobie zagrać w domu to może sobie grać wg takich zasad jakie chce, choćby 5ed.
Różnice czuje się zwłaszcza przy kawalerii - 5 konnych jak zaszarżuje to często nie zaatakuje w ogóle bo ich zabiją wcześniej :) to zależy jaka jednostka oczywiście. Np. 5 Savage Boar Boyz Big Un kiedyś robili te 16 (orki i dziki) ataków w elfiki, wygrywali rundę (jakieś 8-9 ran+sztandar przeciwko 3szeregom+sztandar) i elfiki przeważnie się łamały (break test w okolicy 3-4), teraz elfy się z nich śmieją bo zabiją wszystkich 5 szarżujących na nich orków zanim ci zdążą sięgnąć po broń.
Jak jest lepiej? Posłużę się cytatem z Arona "a skarpety lepsze ciepłe czy zimne?" to zależy kiedy. I zależy czy się gra orkami czy elfami.

Awatar użytkownika
AdamW
Powergamer Rozpiskowy

Marek15, masz rację to po prostu inaczej. Jednak przez Twój tekst znów musze zapytać :wink: :
teraz elfy się z nich śmieją bo zabiją wszystkich 5 szarżujących na nich orków zanim ci zdążą sięgnąć po broń.
Przecież szarża daje możliwość ataku jako pierwszeństwo - to czemu napisałeś: ''zanim ci zdążą sięgnąć po broń''?

Cylindryk
Chuck Norris

Post autor: Cylindryk »

Szarża nie daje takiego pierwszeństwa. Szarża daje +1 do wyniku walki.

Awatar użytkownika
AdamW
Powergamer Rozpiskowy

Widzę, że mój problem to brak nowego Ruleboka i bazowanie na tym ze skuul Pass'a . Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
Domino
Falubaz

Post autor: Domino »

Na nim się w ogóle nie wzoruj, to jeszcze stara edycja, inne zasady, tylko będzie wprowadzał w błąd ;)

Zablokowany