Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Dwarfs

Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Re: Krasnale w dzisiejszych czasach... 8 ed.

Post autor: Danrakh »

Jak bardzo popularny jest death w obecnym meta? Wiem, że TK i Lizaki lubią na tym grać, ale to raptem dwie armie. Ktoś jeszcze? Demony? WoCh? VC? DE? Pytam, bo rozważam zainwestowanie w MR, ale niestety kosztem pancerności bohaterów, więc wybór (przynajmniej dla mnie) nie jest póki co oczywisty.

Teoretycznie można po prostu pilnować zasięgów, ale z wardami + MR po prostu się nie przejmuję sniperkami.

Jakie macie doświadczenia w tej materii?
Zniosę wszystko pod warunkiem, że to komplement.

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

NIewiele armi gra na dedzie. Przynajmniej we wrocku.
Na duzym magu nikt chyba nie bierze deda bo sa lepsze lory, a malego maga na loozie dispellujesz
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
Slayer Zabójców
Masakrator

Post autor: Slayer Zabójców »

JarekK pisze:a malego maga na loozie dispellujesz
Tym bardziej krasnoludami, póki mamy dodatkowe kości za kowali :)
Obrazek

Awatar użytkownika
KuBa1987
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: KuBa1987 »

Długobrodzi co będzie lepsze 10 thundów+12 kuszników ragnersów z gw czy lepiej wziąć 22 czy tam dobić nawet do 25 kuszników ranagersów z gw. Dodam, że mam dodatkowo 2 klocki po 30 longów i hammerersów w mej rozpisce i mam dylemat co będzie lepsze z wymienionych wyżej opcji.

Awatar użytkownika
pingu
Falubaz

Post autor: pingu »

Longow nie możesz mieć bez warków lub lorda, chyba że to rangersi
Obrazek
Idiotów na świecie jest mało, ale są tak sprytnie rozstawieni, że spotyka się ich na każdym kroku...

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Dwunastu krasnoludzkich generałów na Bazyliszku i żadnej relacji (nie licząc zdaje się JarkaK)? Grichalk? Arbiter? Guldur? Jak się gra na nowe ojro z crème de la crème polskiego battla? Podzielcie się spostrzeżeniami, co było dobrym pomysłem, a co się Wam nie sprawdziło?
Barbarossa pisze:HE, WE, Dwarfy przy względnie dużej liczbie armii mało lub wcale w Top 20
Dziewiąte miejsce Guldura, potem 30te a pozostali poniżej 50tego. Aż tak źle jest w nowym meta? To może dostaniemy bonusik w następnym drafcie? ;)

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

U mnie remisowo. Rozpiskę miałem taką, że remisy robiłem. Ogólnie to:
Lord na tarczy (reror sejwa i prezerwatywa, +2 do siły, ward 4+ , tarcza), BSB (sejw 1+ , rerol, prezerwatywa, ogniste ataki, ward od ognia) i runlord na piechote (+1 sejw, tarcza, balans i scrol, ward od ognia).
2 x 40 wariorów z dwórakami i fcg, 20 longów z tarczami i wardem na strzelanie.
2x klopa i 2x canon.

1 bitwa ze szczurami skończona remisem, mogłoby być lepiej, ale 2 razy wydzwonił 12 i zdjał mi maszyny.
2 bitwa a demonami. tutaj dostałem 11:9, ale wynik mógłby być odwrotny, a nawet lepszy (sznsa na wciagnięcie wrony do warpa, a w tedy pokroiłbym resztę sam niewiele tracąc)
3 miror z dwarfami. wzieliśmy remis i zagraliśmy na luzaku. skończyło by się 11:9 dla mnie, ale był uzgodniony remis.
4.z dark elfami Dostałem 11:9 , ale wynik także mógł być w drógą stronę. Miałem pecha, bo lord nie dał breja na 9 z przerzutem z wiczkami, ucikł na 4 cale, (wiczki nie mogły gonić bo trzymał je shino). Hydra wbiła sie na bok Coucha i z oweruna zjadł lorda (gdyby uciekł te dwa cale dalej, to by tego nie zrobiła.
5 wood elfy , Mialem remis gwarantowany bo grałna biście, jednak postanowiłem pogrzebać w tym gó...e i skończyło sie 15:5 dla przeciwnika. Nauczka na przyszłość, że nie ma co się babrać, tylko stać w ciasnym szyku.

Ogólnie rozpiska daje radę , bo są duże szanse na remis z ewentualną kontrą, jeżeli przeciwnik naciera. z gejowiskiem ja wood elfy nie ma co grać, z lizakami jeszcze nie miałem okazji. Na razie będę testował, jest duża szansa, że rozpiska będzie sie spisywać jako bloker na drużynówki, bo na singlowe granie raczej średnio.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

43/100 remisowo :P

Co do mnie to pojechalem na:
Kowadlo; niszczrka, +1sv, tarcza
BSB; 1+sv, re-roll, +S, flaming
Inżynier; GW, +1sv, 2+ Wsv na ogień
39 Warriorów GW
28 Longów, GW, sztandar z wardem na strzelanie
5 górników
22 górników drill
2 cannony
2 klopy

Bitwy
1. HE na książce z shadowem, 3x25-28 kloce Sm, 2x40 Speary, luki, 2x kura
Wygralem 17:3.
Wykorzystalem ustawienie przeciwnika i fakt że nie mial BSB i w pierszej rundzie zabilem orla wywolując 4 paniki z czego jednej nie zdal i jeden kloc SM zwial za stól. Przeciwnik dużego maga sobie wysadzil na pierwszym czarze w zamian ja w drugiej turze wysadzam sobie kowadlo na malej runie :D później stracilem jeszcze tylko klopę która zginela od 10 luczników strzelających przez cover. Później już tylko strzelalem do wycofujących się klocków.

2. Szczury na dzwonie 3 elektrykach, assasynie, sztormówie, plagusach, 3x niewolnikach i 2x clanratach,2x gutterach, Gratach, latarce i abomie.
wygralem 12:8
Przeciwnik ustawil wszystko w przecileglym rogu i atakowal jedynie Gutterami i GRatami + licząc na teleport orba i 11-12 na dzwonie więc jedyny Combat jaki się rozegral to gdy moi Minerzy wpadli w gutterów 8) Zniszczylem teleport więc Orb siedzial calą grę w clanratach a po zabiciu gutterów już tylko strzelalem na maksymalny zasięg. Udalo mi się spanikować jeden klocek, zabić Gutterów i jakieś szczurki.

3. Woch na dużym magu, malym magu, czolzenach, 2 szrajnach, 2x warriorach, BSB surferze, hero na cyckowężu.
przegralem 19:1
Niestety to jest mój najmniej lubiany paring, szczególnie że mimo +2 do zaczynania nie udalo mi sie zacząć. Ward wszedl w pierwszej turze, Cyc zjadl kowadlo, minerzy zjedli bazyliszka i BSB, jeden cannon wybuchl w pierwszej turze reszta maszyn zanim zginela zabila jakichś 3-4 warriorow. udalo mi się jednak zaszarżować i zlamać jednych warriorów zabijając malego maga w nich co uratowalo mnie od maski.

4. Breta a'la Dębek
przegralem 15:5
Kości sprawily że ta gra byla dziwna; Lord z HKB nie zabija mojego BSB przez 2 rundy combatu po to by wbić mu KB gdy oblewa fear i ma już drugi klocek na boku. Kowadlo 3 tury gry jest w CC a przez resztę próbuje wbić male runy z których żadna nie wchodzi (tak, rzucam 3x1). Baba rzuca malo istotny czar po czym z IF wysadza 1/3 lancy itp...

5. WE: Drzewo, duży mag, BSB z Hodą, hero klepacz, duże tancerki, 2 orly, 2x wildzi, 2x5 WW, 3x driady i dużo luków.
wygralem 17:3

Grę ustawili Górnicy którzy wykopali się w strefie przeciwnika a grę skończyli w mojej :)
Zabijając kolejno: luki z Magiem, Wildów, Driady i kolejne luki. Dodatkowo udaje mi się zabić jednych Wayów i Spalić indirectem brokuła.

Rozpa zdecydowanie mi się podoba, z Wochem i tak nic bym nie ugral a z Bretą zabraklo szczęscia zeby powalczyć o jakieś sensowne punkty.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Guldur
Mudżahedin

Post autor: Guldur »

co do ograniczen euro
w zasadzie ok:
- limit 5 pd na czar ułatwia dispellowanie
- reszta praktycznie bez zmian

minusem:
- slos - problem jest z lataczami; w przypadku tego głupiego systemu nie ma jak blokować losa i fly szarżuje wszystko wszędzie

a poza tym:
14 z de
20 z we
15 z vc
11 z emp
10 z vc

Awatar użytkownika
Quaki
Falubaz

Post autor: Quaki »

Gratuluje wysokiego miejsca! A czym konkretnie grałeś?

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Dzięki za relacje chłopaki, gratuluję fajnych pomysłów na rozpiski (brak hammererów?!) i wygranych bitew. Mam przy okazji kilka pytań.
Grichalk pisze:(...)Lord na tarczy (reror sejwa i prezerwatywa, +2 do siły, ward 4+ , tarcza), BSB (sejw 1+ , rerol, prezerwatywa, ogniste ataki, ward od ognia)(...)
Wałek? Czy jednak nie miałeś 2x tej samej masterowej runy w armii?
Arbiter Elegancji pisze:(...)Cyc zjadl kowadlo(...)
W walce wręcz zjadł czy to był ten patent Św. Barbary ze snajperkami? Szkoda, że WoCh się trafił i szkoda, że nie udało się chociaż remisu ugrać, bo pozostałe bitwy wygrane (i to w większości wysoko) z pewnością zaprowadziły by Cię do TOP10.
Guldur pisze:(...)limit 5 pd na czar ułatwia dispellowanie(...)
Z tego co pisał Assur w swojej relacji miałeś kowadło. Do tego MRo Ballance czy Spelleater? Inna sprawa, że nie grałeś chyba przeciwko armiom z mocną magią (np 2x Slann z dodatkowymi kostkami czy TK z casketem i hierotytanem), więc te +3 kostki plus jakiś scroll powinno w zupełności wystarczyć. Generalnie gdybyś mógł nieco rozwinąć relację i podać z grubsza armię mielibyśmy szerszy obraz krasnoludzkiego radzenia sobie na dużym turnieju.

I pytanie jeszcze do Arbitra i Grichalka - jakieś spostrzeżenia co do obecnego draftu euro?

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Danrakh pisze:
Grichalk pisze:(...)Lord na tarczy (reror sejwa i prezerwatywa, +2 do siły, ward 4+ , tarcza), BSB (sejw 1+ , rerol, prezerwatywa, ogniste ataki, ward od ognia)(...)
Wałek? Czy jednak nie miałeś 2x tej samej masterowej runy w armii?
prezerwatywa to rune of preservation ktora masterowa nie jest.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
Robo
Chuck Norris

Post autor: Robo »

Prezerwatywa= Rune of preservation, można ją dublować.

Dobrze że chociaż niektórym poszło nieźle, ale przyznam, że w tej edycji uważałem Dwarfy za armie dającą sobie radę a okazuje się że przeciętni gracze dostają bencki, szkoda.

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Mój błąd, pomyliłem z Talisman of Preservation, bo zazwyczaj określenie "prezerwatywa" oznacza właśnie ten przedmiot (oczywiście nie w krasnoludach).

Swoją drogą Grichalk, czy Ty też masz alergię na kowadło (jak ja?). Z jednej strony umożliwia krasnoludom jako chyba jedynym w chwili obecnej szarżę "wykopywaczek" w turze pojawienia się na stole, z drugiej strony, jak się zatnie i wybuchnie albo jakiś mocny kowboj złapie je w walce wręcz to mamy kłopot.

Niestety wygląda na to, że armia bez kowadła jest bardziej remisowa w założeniu niż armia z kowadłem, co z pewnością przekłada się na potencjalnie słabsze wyniki. Testuję obecnie kuszników jako element zaczepny, ale póki co niewiele bitew mam nimi rozegranych, więc o jednoznaczną ocenę jeszcze się nie pokuszę.

Tak czy siak - raz jeszcze dzięki za raporty.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Danrakh pisze:
Arbiter Elegancji pisze:(...)Cyc zjadl kowadlo(...)
W walce wręcz zjadł czy to był ten patent Św. Barbary ze snajperkami?
I pytanie jeszcze do Arbitra i Grichalka - jakieś spostrzeżenia co do obecnego draftu euro?
W CC, mobliny heros z duza Silą i WS, Kowadlo siadlo w jakieś 3 fazy walki.

Obecny Draft nie jest zly, idzie sie przyzwyczaić, choć osobiście wolalem Vlos niż Slos.
Mam nadzieję ze coś zrobią z Wochem w kolejnych odslonach. Mogliby nawet odblokować druga hellenę i już bylaby większa różnorondość bo część graczy wolalaby 2xhelenę i 1 shrine niż odwrotnie. Dawaloby to też nam większą szansę powalczyć z tym Paringiem.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Grichalk
Masakrator

Post autor: Grichalk »

Też uważam że stary Vlos był lepszy. Teraz nie zasłaniasz maszyn tak łatwo. Harpie i inne latające paskudztwa je widzą, magic misle można deklarować po maszynach, mimo że na starych zasadach by to nie przeszło.
Są plusy, jak strzelanie zza klocków. ale to za mało.

Granie na kowadle zabiera jeden slot maszyn (tak, wiem, miałem tylko 4 wykorzystane wiec kowadło mogłem wrzucić). ale uważam że anty magia na piechotę jest lepsza (kradziejka + scroll), i nie schodzi od pitki ,słoneczka czy dewelersów tak łatwo :)

Poza tym, nauczyłem sie, że kowadło często w kluczowych momentach zawodzi, więc lepiej na nim nie polegać. A tak mam dwóch tanków (Lord i BSB), którzy samotnie mogą trzymać klocki w walce. Hordy też sie sprawdzają, byle co w to nie wpadnie (a do trzymania lepszych klocków mam Lorda), a wariorzy kroją resztę, zwłaszcza jak uszczupli sie to maszynami i nie pozwoli zbustować za bardzo.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Grichalk pisze:Też uważam że stary Vlos był lepszy. Teraz nie zasłaniasz maszyn tak łatwo. Harpie i inne latające paskudztwa je widzą, magic misle można deklarować po maszynach, mimo że na starych zasadach by to nie przeszło.
Są plusy, jak strzelanie zza klocków. ale to za mało.
Dla mnie najbardziej karcące są górki do nieba których na bazyliszkowych mapkach jest sporo.

panterq
Masakrator

Post autor: panterq »

Czyli wychodzi, że przeciwko Chaosowi opłaca się wystawić 5 hamków, lorda puszkę, rozstrzelać wszystko co nie ma save'a, a lordem wejść do hamków i trzymać chosen'ów do końca gry.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator

Awatar użytkownika
Irek_Dwarf
Chuck Norris

Post autor: Irek_Dwarf »

Tak 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Danrakh
Falubaz

Kto był na BoBie? Jak wrażenia? Piszcie chłopaki, nawet jak kiepsko poszło - z czym były problemy a z czym sobie radziliście?

ODPOWIEDZ