Alternatywne Figurki do Imperium

Empire

Moderator: #helion#

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Re: Alternatywne Figurki do Imperium

Post autor: Martin von Carstein »

Prawda.

Mam do was pytanie - czy ktoś z was sprawdzał, czy figurki 28mm Pike & Shotte pasują rozmiarem do tych Warhammerowych? nie odstają zanadto o 1-2 mm? Koniki dobre? Patrzę, paki z 12 konnymi za 90 złotych, piechoty za 112 (44 figurki... chociaż głównie muszkieterzy i pikinierzy, ale mi się podobają). Myślę sobie o nabyciu rajtarów/kirasjerów, może gromadki tychże pikinierów (chociaż ci strojem będą już odstawać). Miałem robić konwersję "Diadochowie", ale jak ja widzę kirasjerków to krew się burzy... ojjj... burzysięburzysię. Zaczynam się cholernie cieszyć iż jestem Imperialistą.

Druga sprawa - zna ktoś z was inne alternatywne figurki landknechtów, głównie doppelsoldner z dwuręcznymi mieczami? Takie w granicach rozsądku ceny (czyli nie GWszopowe 12 zł za jednego drabanta). Jestem ciekawy czy nie udałoby mi się wzmocnić nieco mych możliwości kontrataku (wziąłem sobie kilka rad do serca, chcę zrobić defensywna rozpiskę, ale w klimatach nowożytnych, bez stworzeń pokroju fanatyk tudzież Waraltar tudzież czołg parowy. Pegazy wystarczą).

Trzecia kwestia... ten tego... artyleria. Czy ktoś z was widział tanie działa lub moździerze? Tańsze od tych GW.

Będę miał chyba ze 160 imperialnych figurek GW już, więc chyba nikt na większości turniejów nie dochrzani się do 70-80 innych figurek.

Tyle chciałem wiedzieć. Niektórzy z was, starożytnych zbieraczy, na pewno coś wiedzą w tym temacie.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Post autor: Reyki »

Porozglądaj się za artylerią Grenadiera. Odrobinkę mniejsza od GW ale raczej pasuje ( działo jest wielkością pomiędzy Great cannonem a galoper gunem).
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Dzięki, mi ta mniejsza wielkość dział zbytnio nie przeszkadza. :wink:

Awatar użytkownika
Nijlor
Wielki Nieczysty Spamer

Post autor: Nijlor »

Von Carstein - ja miałem figsy z P&S oto ich porównanie z gw:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/220 ... 13c6e.html

Piechota ma właściwe proporcje ciała, więc minimalnie niższa od gw.

EDIT:

Sympatyczne modele inspirowane malarstwem XV/XVI w :)

http://toyarmies.com/english/catalog/43
Obrazek

Chłopska Bretka ;) : W/R/P: 4/2/4

Awatar użytkownika
LoudLord
Oszukista

Post autor: LoudLord »

Nijlor, też parę dni temu znalazłem Bruegelburg - trza coś kupić, tylko figurki dość ciężko dostępne... świetne są, a któż nie lubi Brueghela i Durera :wink:
"Musimy podjąć męską decyzję- albo jesteśmy zadowoleni, albo nie."
- M.Malicki

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

GS z Kitchen Guard? :P Ciężkie Teściowe z jeszcze cięższymi wałkami, przebijające się przez oddział Czarnych Orków.

Nijlor - Dzięki, właśnie piechotę widziałem (uważam iż świetna jak za taką cenę - 2,5 zł za Parlamentarnego Piechura, część ma moriony i kirysy więc jest idealna do każdego pierwszego szeregu Zawodowej Imperialnej Piechoty) i proporcje wydawały się niemalże kropka w kropkę. Ale jazdy porównania nie miałem. Jak widać figurka jest świetna, koń to stosunkowo lekki i zgrabny wierzchowiec, w sam raz dla takiej lekkiej jazdy jak Imperium. No i cena - rajtar to wydatek 13,2 zł od sztuki, mamy co prawda może odpadków... Kirasjer P&S, pancerz 3/4, więc nawet cięższy niż GW to wydatek 10,4 zł od sztuki. Rajtar, kirys i zasadniczo hełm to już ledwie 7,5 zł (jak za piechotę Imperium od GW). Pudło pozwala na wystawienie, swobodne, 2 oddziałów po 6 ludzi. Więc jestem wniebowzięty. :wink:

Chyba najfajniejsza zaleta P&S, oprócz ceny - purytańskie klimaty. Cóż może być fajniejszego niż Sigmarycki, purytański wojownik?

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Post autor: Bizim »

#helion# pisze: chociaż nie mają blaszanego kropierza to i tak mi osobiście podobają się

Sorki, że się czepiam ale ten "blaszany kropierz" to ladry. :P

Swoją drogą według wikipedii:
Caparison = kropierz
barding = ladry
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

MaciejWE
Plankton

Post autor: MaciejWE »

Witam ;)

Gram od lat WE i planuję wraz z nadchodzącą nową edycją zbierać jako drugą armię Imperium. Zastanawiam się właśnie nad doborem modeli itp. Czy ktoś z was używa gamezone'owych figurek pistoliersów? Jeśli tak, to jak mają się skalą do swoich odpowiedników spod szyldu gw? Kiedyś słyszałem, że figsy gamezona są troszkę większe, ale nie wiem czy to prawda.

Pozdro!

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

konie są masywniejsze
Gra w warzywniaku uświadomiła mi że zawsze chciałem zostać ogrodnikiem. Taki spokój, można się wyciszyć i bez napinki poturlać kostkami.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Piotr
Masakrator

Post autor: Piotr »

Eee... Konie z Gamezona są dużo drobniejsze od tych GW.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Zapewne trzymają realne proporcje (i dlatego są piękne, bo to zwyczajne koniki. Nie fryzy po sterydach). Normalne, jak za taką cenę (na allegro po 20 za sztukę, a to chyba była ta jedna z tańszych ofert).
pistoliersów?
To są Kirasjerzy (Outriders czy jakoś tak). :wink: Rajtarzy mają tylko pistolety, ci mają karabiny powtarzalne.

MaciejWE
Plankton

Post autor: MaciejWE »

W ofercie gamezone'a dostępne są odpowiedniki, jednych i drugich, właśnie to sprawdziłem w ofercie pewnego poznańskiego sklepu ;) Dzięki za podpowiedzi, zakładam że skala nie jest na tyle zaburzona, żeby w nich nie zainwestować w razie czego.

Pozdro!

Awatar użytkownika
krilan
"Nie jestem powergamerem"

Post autor: krilan »

Czy modele mirliton miniatures odpowiadają skalą modelom gw?
Znalazłem kilka ciekawych modeli których użył bym jako magów.
Obrazek
Obrazek
Mianowicie mag ognia i panowie z brzegów to magowie niebios i życia.

Awatar użytkownika
Reyki
Masakrator

Papież wygląda jak by mówił że nie pije ze szklanki tylko wali z gwinta.

KFC-Karl Franz Chicken

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

Reyki pisze:Papież wygląda jak by mówił że nie pije ze szklanki tylko wali z gwinta.

Raczej "Prowadzę, jestem trzeźwy". :)

mirlitonki to też 28mm, tylko raczej nieco mniejsze (niewiele) przy wyrobach GW.

Hmmm... ten Mag Życia strasznie menelem zajeżdża, ale papież rządzi. Z takich ciekawostek z Mirlitonków to jest jeszcze model prostytutki fajny wydał... mogłem kupić, dodałbym do Pimpwozu, tak jak barek, dyskotekową kulę, stereo i co tam jeszcze się znajdzie. Żeby klimatycznie było. :D

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Ale paskudnie ktoś jej twarz pomalował.

Co do wyglądu to magowie wydają się spoko, ten najbardziej po prawo też do cienia pasuje ale to pewnie przez ten szary kolor.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Mag po lewej mówi: "O! Pięniązek znalazłem"
A papież do obstawy: "Dobra chłopaki dalej idę sam"
Obrazek

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

Lazur pisze:
A papież do obstawy: "Dobra chłopaki dalej idę sam"

albo : "talk to hand" :mrgreen:
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
Martin von Carstein
Kradziej

http://warlordgames.com/forum/viewtopic.php?f=17&t=3959

Tani kandydaci na outriderów.

Obrazek

No i rewelacja od braci P. W kwietniu! Tyle wspaniałej jazdy, ja chyba oszaleję od tego wszystkiego... w życiu nie wystawię tych wszystkich rajtarów, kirasjerów, arkebuzerów i rycerzy. =D>

http://www.warandpeacegames.com.au/shop ... tId=216011

Obrazek

No i moi ulubieńcy.

Kirasjerzy. Metal.

Obrazek

http://www.wargamer.pl/index.php?id=15400

Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Wyglądają super. =P~

Ale o ile się nie mylę te figsy są drogę "drobniejsze" od GW.

Cóż ja się dorobiłem przez poprzednią edycję tyle kawalerii, że raczej pozostanę przy kucach GW... Hmm chyba, że by zdobyć same koniki...

ODPOWIEDZ