Skaveńskie Q&A
Moderator: Hoax
Re: Skaveńskie Q&A
Dołączyć do oddziału może tylko w Movement phase, nie możesz tak po prostu "wteleportować" do jednostki, postawienie go podstawka w podstawkę przy jednostce a dołączenie to 2 różne rzeczy.
IMHO opuścić też nie może bo jest wyraźny zapis, że w ogóle nie może "cannot leave the unit".
Co innego gdyby było "cannot leave the unit voluntarily"
IMHO opuścić też nie może bo jest wyraźny zapis, że w ogóle nie może "cannot leave the unit".
Co innego gdyby było "cannot leave the unit voluntarily"
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves
Oczywiście że możesz go wteleportować do jednostki. Od zawsze można. Jako rzecze opis czaru możesz go wsadzić w "dowolne miejsce na stole" byle cal od przeciwnika.Dołączyć do oddziału może tylko w Movement phase, nie możesz tak po prostu "wteleportować" do jednostki, postawienie go podstawka w podstawkę przy jednostce a dołączenie to 2 różne rzeczy.
Co do opuszczania oddziału z dzwonem to już kiedyś była debata na ten temat i wyszło koniec końców że ni cholery. Nie może wyleźć ani być wyteleportowany bo to dobrowolne opuszczenie oddziału.
O tutaj mam linka
http://forum.wfb-pol.org/viewtopic.php? ... go#p518084
Skaveńskie Q&A strona 55.
RB p. 97 Joining a unit:Gnatozuj pisze: Oczywiście że możesz go wteleportować do jednostki. Od zawsze można. Jako rzecze opis czaru możesz go wsadzić w "dowolne miejsce na stole" byle cal od przeciwnika.
"To join a unit a character must move into base contact with it during the movement phase"
Samo postawienie bohatera przy jednostce nie dołącza go do jednostki. Jest przecież wyraźnie napisane, że muszą być spełnione 2 warunki: 1) musi podejść do podstawki... 2) ...w movement phase,
Czy odepchnięcie czarem bohatera przyłączy go do jednostki, która stoi za nim?
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves
Wybacz ale to żaden argument, jakiś czas temu wszyscy sądzili, ze Ziemia jest płaskaGnatozuj pisze:OK. To Ty sobie wchodź w fazie ruchu a ja z resztą Polski będę się teleportował.
Ja kieruję się logiką i tym co jest napisane w podręczniku, nie tym co powie jakiś Zdzisław czy kto tam inny
edit: przytocz wniosek z jakiejś dyskusji, że reszta Polski (czy świata) teleportuje bohatera DOŁĄCZAJĄC go do jednostki. Lubię opierać wiedzę na faktach
Ostatnio zmieniony 24 lut 2012, o 21:41 przez kufel007, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves
Się uparłeś.
W opisie czaru stoi "w dowolne miejsce na stole". Jedyny warunek to cal od przeciwnika. Dowolne miejse to również do oddziału.
Gram tak od dawna i nigdy z tego tytułu problemów nie było. Dla każdego ta interpretacja jest jasna.
Mało tego. Za legalną zagrywkę uznano mi nie tylko teleportowanie bohatera do oddziału ale też do oddziału w walce wręcz, o ile oczywiście zdołasz się ustawić cal od przeciwnika. Dwa razy sędzia był przy stole na DMP, dwa razy Kudłaty podchodził w Poznaniu i nigdy nikt nie powiedział że nie wolno teleportować się do oddziału.
Jeśli członkowie LS a takim jest Kudłaty mówią że zagrywka jest legalna to uznałem że moja interpretacja frazy "gdziekolwiek na stole" jest prawidłowa i nie potrzebuję dodatkowych uściśleń, Faq ani dyskusji.
Innymi słowy albo się mylisz ignorując opis czaru albo znalazłeś babola przeoczonego przez LS.
W możliwie niekonfliktowy sposób przedstawiam Ci swoją opinię. Wybacz ale nie chce mi się grzebać w FAQ i dysputach z przeszłości. Poszukaj sam jeśli masz ochotę albo napisz do LS.
Pozdrawiam
W opisie czaru stoi "w dowolne miejsce na stole". Jedyny warunek to cal od przeciwnika. Dowolne miejse to również do oddziału.
Gram tak od dawna i nigdy z tego tytułu problemów nie było. Dla każdego ta interpretacja jest jasna.
Mało tego. Za legalną zagrywkę uznano mi nie tylko teleportowanie bohatera do oddziału ale też do oddziału w walce wręcz, o ile oczywiście zdołasz się ustawić cal od przeciwnika. Dwa razy sędzia był przy stole na DMP, dwa razy Kudłaty podchodził w Poznaniu i nigdy nikt nie powiedział że nie wolno teleportować się do oddziału.
Jeśli członkowie LS a takim jest Kudłaty mówią że zagrywka jest legalna to uznałem że moja interpretacja frazy "gdziekolwiek na stole" jest prawidłowa i nie potrzebuję dodatkowych uściśleń, Faq ani dyskusji.
Innymi słowy albo się mylisz ignorując opis czaru albo znalazłeś babola przeoczonego przez LS.
W możliwie niekonfliktowy sposób przedstawiam Ci swoją opinię. Wybacz ale nie chce mi się grzebać w FAQ i dysputach z przeszłości. Poszukaj sam jeśli masz ochotę albo napisz do LS.
A i przepraszam szczerze za obcesową wypowiedź. Glupie to było i dziecinne.OK. To Ty sobie wchodź w fazie ruchu a ja z resztą Polski będę się teleportował.
Pozdrawiam
Jak odbywa sie walka jednostki pchajacej wyjacy dzwon ? Czy ataki wyprowadzaja tylko modele ktore stykaja sie z modelami przeciwnika ? Jednostka ktora pcha dzwon znajduje sie centralnie za dzwonem czy po szarzy i rozpatrzeniu obrazen z udezenia nic sie dalej nie dzieje ? Bo jednak jak by nie patrzec jednostka za dzwonem nie bedzie sie wtedy stykala z modelami wroga (jedynie podstawka dzwonu).
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."
Mógłbyś napisać w jakiej formacji stoi ten oddział z dzwonem. Jeśli jest po jednym rzędzie z każdej strony, to masz 4 ataki (nie liczę championów czy innych bzdur), jak więcej, to więcej. Nie mam booka przy sobie, więc nie powiem Ci czy legalne jest ustawienie, gdzie oddział pchający jest w całości za dzwonem, ale jeśli by tak było, to walczy tylko dzwon.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.
panowie szczury, głos w dyskusji:
Na masterze Bazylu sędziowano, że można wyteleportowywać bohatera z oddziału z dzwonem, więc tak będę robił, dopóki kolejny sędzia nie stwierdzi mi inaczej, o.
Solo: nikt nie czeka, nie ma czekania
Na masterze Bazylu sędziowano, że można wyteleportowywać bohatera z oddziału z dzwonem, więc tak będę robił, dopóki kolejny sędzia nie stwierdzi mi inaczej, o.
Solo: nikt nie czeka, nie ma czekania
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..
Deklarujesz jej użycie na początku dowolnej tury dowolnego gracza, w tej turze jednostki strzelające mają karę -2 do BS, a jednostki nie używające BS do strzelania (katapulty, działa, ale również np. banshee, terrorgheist czy inny wrzask z giftu chaosu w WoCh) muszą najpierw rzucić 4+, żeby móc strzelić. Jeśli nie rzucą, to strzał jest zmarnowany. Wszystkie latające stworzenia/jednostki/bohaterowie nie mogą latać, do ruchu muszą używać swojego Mv z booka. Nie ma rozróżnienia na magiczne i niemagiczne strzelanie, ani wyjątków od tej reguły, każdy atak zasięgowy w fazie strzelania jest tak ograniczany.
Blokuje to również skaveńskie strzelanie, więc nie warto odpalać wtedy raczej doomrocketa czy próbować rzucać brass orba
Na początku najbliższej kolejnej tury rzucasz kością, na 1-3 efekt się utrzymuje, na 4-6 przedmiot traci moc i efekty ustępują.
Blokuje to również skaveńskie strzelanie, więc nie warto odpalać wtedy raczej doomrocketa czy próbować rzucać brass orba
Na początku najbliższej kolejnej tury rzucasz kością, na 1-3 efekt się utrzymuje, na 4-6 przedmiot traci moc i efekty ustępują.
Czyli w takim razie nie myliłem się a błąd tkwi w erracie polskiej. Booka mam angielskiego, gdzie właśnie tak to jest przedstawione, natomiast w erracie polskiej stoi wół mówiący, że odpala się go na początku swojej tury, a testuje na początku każdej następnej tury gracza bezsens...
Dzięki, Myth
Dzięki, Myth
Let the River of Blood flow...
Nie ma sprawy Cóż, errata i jakość tłumaczeń...
Oczywiście trzeba powiedzieć, że sprawdza się czy sztormówa się wyczerpie na początku każdej kolejnej tury każdego gracza (czyli 2 razy na pełną turę gry), ale to raczej oczywiste
Oczywiście trzeba powiedzieć, że sprawdza się czy sztormówa się wyczerpie na początku każdej kolejnej tury każdego gracza (czyli 2 razy na pełną turę gry), ale to raczej oczywiste
Szczurzy bracia,
Tak sobie myślę, że w sumie dzięki odpowiedzi LS w innym temacie i ogólnym przemysleniom look out sir na 13th na euro jest tylko na naszą korzyść!
Dlaczego?
Przykładowo mamy oddział 25 chłopaków z trzema bohaterami. gramy nie na euro. rzucamy trzynastkę. Wypada 14, więc po prostu ginie nam 14 chłopaków.
Gramy teraz na euro. mamy 25 chłopaków. rzucamy tzrynastkę. wypada 14 na obrazenia. zdają LoS!. Nie zdaje dwóch. Zatem zabijamy 12 chłopaków i 2 bohaterów.
Rzucając trzynastkę na oddział 12 chłopa z bhaterem, gdy wypadnie więcej niż te 12 na 4d6 to i tak zmieniamy ich w szczury niezaleznie od zdanego lub niezdanego LoS!
czyli jednym słowem euro zajebiście nas ustawiło
Tak sobie myślę, że w sumie dzięki odpowiedzi LS w innym temacie i ogólnym przemysleniom look out sir na 13th na euro jest tylko na naszą korzyść!
Dlaczego?
Przykładowo mamy oddział 25 chłopaków z trzema bohaterami. gramy nie na euro. rzucamy trzynastkę. Wypada 14, więc po prostu ginie nam 14 chłopaków.
Gramy teraz na euro. mamy 25 chłopaków. rzucamy tzrynastkę. wypada 14 na obrazenia. zdają LoS!. Nie zdaje dwóch. Zatem zabijamy 12 chłopaków i 2 bohaterów.
Rzucając trzynastkę na oddział 12 chłopa z bhaterem, gdy wypadnie więcej niż te 12 na 4d6 to i tak zmieniamy ich w szczury niezaleznie od zdanego lub niezdanego LoS!
czyli jednym słowem euro zajebiście nas ustawiło
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..