Bazyliszek - Czas Trolla WYNIKI str. 68

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: Bazyliszek - Czas Trolla WYNIKI str. 63

Post autor: Barbarossa »

Asassello pisze:Proszę naszych forumowych znawców o komentarz do poniższego :D
  • Armia - - Ilość - - Średnia - - Max - - Min
    TK - - 4 - - 60,50 - - 67 - - 50
    LIZ - - 7 - - 57,71 - - 77 - - 5
    BRE - - 6 - - 56,50 - - 62 - - 44
    WOC - - 14 - - 52,86 - - 75 - - 22
    VC - - 10 - - 52,70 - - 91 - - 24
    SK - - 13 - - 52,15 - - 65 - - 9
    DOC - - 8 - - 51,38 - - 62 - - 38
    HE - - 9 - - 50,44 - - 79 - - 37
    CHD - - 1 - - 50,00 - - 50 - - 50
    OK - - 3 - - 48,33 - - 77 - - 26
    EMP - - 8 - - 47,25 - - 77 - - 24
    DE - - 10 - - 46,60 - - 75 - - 14
    BOC - - 2 - - 46,50 - - 62 - - 31
    DF - - 12 - - 44,58 - - 70 - - 13
    OG - - 7 - - 42,43 - - 65 - - 22
    WE - - 12 - - 41,83 - - 74 - - 23
Ja tu nie mam co komentować za bardzo, bo te wyniki to niestety kłamliwa średnia. Np. TK odstaje in plus. Ale weźmy pierwszą poprawkę na to, że w składzie były 4 osoby, z czego 2 to Shino i Młody oraz na to, że żaden gracz TK nie wyszedł z turnieju przed czasem. Więc wg tej tabeli powyższej wypadają mocarnie (pytanie: armia czy gracz), a w realu chyba papierowy tygrys trochę - poza TOP 10.

Musicie sobie uświadomić, że średnie wyniki 2 czy 5 armii NIC nie znaczą i NIE SĄ miarodajne - wystarczy, że po pierwszym dniu jeden z tych 5 graczy się znudził i już średnia jest dramatycznie zaniżona. Tak samo obecność dobrych graczy lub warzyw bardzo na nią wpływa. Więc lepiej jest popatrzyć na skład TOP 20. I porównać to z liczbą armii na turnieju

4 WOC (14)
3 DE (10)
2 VC (10)
2 EMP (8)
2 LIZ (7)
2 TK (4)
1 HE (9)
1 DF (12)
1 WE (12)
1 OK (3)
1 OG (7)

Kluczowe obserwacje:

Żadnych Skavenów i Demonów w top 20 (!!!!) choć były dobrze reprezentowane.

HE, WE, Dwarfy przy względnie dużej liczbie armii mało lub wcale w Top 20

WOC ewidentnie odstaje, zajęło 1/5 TOP 20.

DE nadal mocne mimo cięć, VC udany debiut, ale chyba bez przeginki.

Armie, których było po kilka, ciężko jest oceniać i nie będę się do nich odnosił.

Tyle na podstawie analizy wyników. Nie bawcie się w średnie, IMO to zniekształca obraz. Jeśli już, to średnie miejsce (nie wynik) z pominięciem wszystkich graczy, którzy nie stawili się 2 dnia.

Awatar użytkownika
Druchii
Kretozord

Post autor: Druchii »

Barbarossa, ja widzę 3 DE ale w pierwszej 50tce! (edit: nawet 70tce)
4 Królik
20 Rince
46 Piotr Kozłowski
Więc to zdanie
DE nadal mocne mimo cięć, VC udany debiut, ale chyba bez przeginki.
Jest ciut chybione.
Pozdro ;)

Awatar użytkownika
Lidder
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Lidder »

żeby dobrze do tego podejść trzeba wziąć tylko osoby, które zagrały 5 bitew no i liczyć po generalskiej. można wtedy spokojnie policzyć jak jakiej armii poszło.

Awatar użytkownika
Smiechu
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Smiechu »

Lidder pisze:żeby dobrze do tego podejść trzeba wziąć tylko osoby, które zagrały 5 bitew no i liczyć po generalskiej. można wtedy spokojnie policzyć jak jakiej armii poszło.
no i chyba jeszcze trzeba wziasc pod uwage z kim grały, bo jak mialy lightowe paringi, ale dawały ciała (wina generala) to jest inaczej niz powiedzmy dostawały ciagle kose, a generał robił wszytsko by nie dostac w pier...

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Smiechu pisze: no i chyba jeszcze trzeba wziasc pod uwage z kim grały, bo jak mialy lightowe paringi, ale dawały ciała (wina generala) to jest inaczej niz powiedzmy dostawały ciagle kose, a generał robił wszytsko by nie dostac w pier...
hmm......

Naprawdę na 4 graczy TK musiałem trafić dwóch najlepszych i to obydwu drugiego dnia.... ;)

W każdym razie, gadałem z kilkoma graczami demonów po tym turnieju i żaden nie jest zadowolony ze swojej rozpiski. Sprawdzałem wszystkie i każdy miał inną rozpę i inaczej złożonego graetera, nie było 2 takich samych GD.
Amplituda od 62 do 38, czyli totalnie remisowa. Najlepszy demon zrobił 68 punktów?? I to robiąc w ostatniej bitwie 20:0 na Trubasie, który grał pożyczonymi orkami na 2x trollach....
Nie narzekałem do tej pory na ograniczenia jakoś bardzo, ale wychodzi to bardzo zero-jedynkowo. Cholernie ciężko zrobić armie, która będzie sobie radziła z większością innych. Albo gramy bez magii i mamy obsys z armiami czarującymi, albo mamy magię za 700 punktów schowaną za górką, żeby jej broń boże nic nie widziało...

Idea takiego cięcia demonów jest zła, dlatego bo sama edycja i ich własne zasady je tną.
Brak taniego lorda?
Brak możliwości wchodzenia do wszystkich oddziałów, przez co kolo ze scrollem kosztuje 300 punktów z obstawą.
Brak możliwości brania przedmiotów z booka, doch ma ich sporo, ale każdy pojedynczy heros tylko pule wybranych.

Wiadomo, że brak ograniczeń prowadziłby do pewnych nadużyć, ale aż takie po prostu czynią w niektórych grach graczy dochu bezsilnymi...

Z niecierpliwością czekam, aż GW wyda 3/4 nowych booków i będzie można podziękowac sztucznej próbie wprowadzania równowagi, bo to jak widać nie wychodzi, przynajmniej temu komitetowi. W zeszłym roku ograniczenia były w porządku, należało zmienić kilka rzeczy, a zrobiono z nich komedie.
Podobnie turbo niedopracowany Slos i 5 kostek na czar, co już wkracza w zasady gry.
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Przemcio
Postownik Niepospolity

Post autor: Przemcio »

Akurat 5 kostek na czar nie jest takie złe...
We Bust in, Fight Through the Carnage, let the BOOMSTIK do the Talking...

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Przemcio pisze:Akurat 5 kostek na czar nie jest takie złe...
Brzytwa prawie nie wchodzi w combaty z lancami a jak nie ma ifki to i tak mam 2 scrolle :twisted:
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Akadera pisze:
Przemcio pisze:Akurat 5 kostek na czar nie jest takie złe...
Brzytwa prawie nie wchodzi w combaty z lancami a jak nie ma ifki to i tak mam 2 scrolle :twisted:
To akurat prawda, brzytwe rzucam teraz srednio 1/5 bitew. Rozpy DE pod brzytwe obsysają... dlatego czas na zmiany :twisted:

Awatar użytkownika
Akadera
Falubaz

Post autor: Akadera »

Jakas rewolucja, jak woch bez warda :D
kudłaty pisze:Wiadomo alkohol jest dla ludzi, ale śliwowica jest dla frontu wschodniego

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

gram na 3x shadow i nie pamiętam kiedy ostatnio miałem ochotę rzucać brzytwę,
za to max 5 kości pozwala jakoś blokować magię mając 2 lv i skrola, co moim zdaniem zmienia trochę grę.
Demony powinny grać na 2x mały bzyk 1 z lotem i skrolem drugi dodatkowa kostka i liczyć na glena na tym z lotem,do tego kupa albo blodek. Najsensowniejsza moim zdaniem opcja na znerfienie MoS i Syrenki to możesz je mieć jak masz odpowiedniego grejtera, bo wrona 4 lv i mały z lightem/shadowem powinny dawać radę a kosztują 750.

Awatar użytkownika
Asassello
Pan Spamu
Kontakt:

Post autor: Asassello »

Kolejna poglądowa statystyka:
  • Armia - Śr. Miejsce - Ilość
    LIZ - - 27,5 - - 6
    TK - - 37,0 - - 4
    WOC - - 44,3 - - 12
    SK - - 46,6 - - 12
    BRE - - 48,2 - - 6
    VC - - 52,9 - - 9
    EMP - - 53,5 - - 6
    DOC - - 59,5 - - 8
    HE - - 62,3 - - 9
    BOC - - 65,5 - - 2
    DE - - 65,9 - - 9
    OK - - 68,0 - - 3
    DF - - 69,2 - - 10
    CHD - - 71,0 - - 1
    WE - - 75,7 - - 10
    OG - - 77,8 - - 6
Po uwagę wziętych jest jedynie 113 pierwszych miejsc, na kolejnych pozycjach jest już sporo osób, które nie dograły wszystkich bitew.
Obrazek

Awatar użytkownika
Cauliflower
Ciśnieniowiec

Post autor: Cauliflower »

Klops pisze:gram na 3x shadow i nie pamiętam kiedy ostatnio miałem ochotę rzucać brzytwę,
za to max 5 kości pozwala jakoś blokować magię mając 2 lv i skrola, co moim zdaniem zmienia trochę grę.
Demony powinny grać na 2x mały bzyk 1 z lotem i skrolem drugi dodatkowa kostka i liczyć na glena na tym z lotem,do tego kupa albo blodek. Najsensowniejsza moim zdaniem opcja na znerfienie MoS i Syrenki to możesz je mieć jak masz odpowiedniego grejtera, bo wrona 4 lv i mały z lightem/shadowem powinny dawać radę a kosztują 750.

Nie masz racji Klops, bo wrona z tzeentchem jest beznadziejna, bo ma bardzo małe zasiegi na zwykłe pociski. Co z tego, że może raz rzucisz 2d6 s4, jak zaraz potem zginiesz, zabijesz kilka modeli i siada Ci lord. Nie patrz tylko z perspektywy beastmanów, bo większość armii ma jakiekolwiek strzelanie czy magie ofensywna, żeby te 5 ran wronie zadać.
Zresztą na poprzednim euro można było wystawiać spokojnie Twoje combo, ale nikt tego nie robił, właśnie dlatego, że nie jest wcale takie dobre....
malfoj pisze:Ty to zawsze musisz kogos upokorzyc przy stole
Obrazek

Awatar użytkownika
Glegut
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Glegut »

Klops pisze:gram na 3x shadow i nie pamiętam kiedy ostatnio miałem ochotę rzucać brzytwę,
wiesz no, BOC troche rózni sie w prowadzeniu niż DE...

Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Post autor: Barbarossa »

Asassello pisze:Kolejna poglądowa statystyka: (...)
Po uwagę wziętych jest jedynie 113 pierwszych miejsc, na kolejnych pozycjach jest już sporo osób, które nie dograły wszystkich bitew.
Jedyne, co zaproponuję, to wywalenie z rankingu armii poniżej 8 (tj 40 rozegranych bitew). Policzyłem do tego statystykę i wyszło mi pi razy drzwi, że jeśli wynik każdej partii wynika w 1/3 różnicy skilla, w 1/3 z farta i w 1/3 z armii, to przy założeniu losowego rozkładu tych 2 pierwszych czynników przy ok 35-40 bitwach szansa na błąd robi się już bardzo mała.

Dlatego armie o zmierzonym power levelu teraz to:
WOC - - 44,3 - - 12
SK - - 46,6 - - 12
VC - - 52,9 - - 9
DOC - - 59,5 - - 8
HE - - 62,3 - - 9
DE - - 65,9 - - 9
DF - - 69,2 - - 10
WE - - 75,7 - - 10

Inne - za mała próba.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2012, o 16:10 przez Barbarossa, łącznie zmieniany 1 raz.

Trubas
Falubaz

Post autor: Trubas »

Cauliflower pisze: Amplituda od 62 do 38, czyli totalnie remisowa. Najlepszy demon zrobił 68 punktów?? I to robiąc w ostatniej bitwie 20:0 na Trubasie, który grał pożyczonymi orkami na 2x trollach....
You wish. Poddałem ostatnią :evil:
Jeżus pisze:Trubas okazałeś się mieć większą choppę, więc masz swoją nagrodę:

Zawsze chciałem być w Nemezis :(
Obrazek

Klops
Falubaz

Post autor: Klops »

Glegut pisze:
wiesz no, BOC troche rózni sie w prowadzeniu niż DE...
Faktycznie używanie brzytwy wymaga skila

Kalafior nie powiesz mi że to nie jest lepsza opcja niż MoS na wronie (masz prawie pewnego gleana).
Zawsze pozostaje Death i snajperowanie z wrony bo to nie wymaga losa i ma 24'' zasięgu

Awatar użytkownika
Rince
Ciśnieniowiec

Post autor: Rince »

Nom 24 cale to faktycznie bardzo duzy zasieg...
Obrazek
Z życia europejskiego battlowca: "im going to play on UB cause we have a bomb in school, so unexpectedly some free time".

Awatar użytkownika
Golonka
Masakrator

Post autor: Golonka »

Taka mała sugestia. Nie róbmy ar według słów Klopsa ;)
Furion pisze:
@nders9 pisze:
Can units deploy closer than 1" apart?
No, becouse no.

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

Barbarossa pisze:
Asassello pisze:Kolejna poglądowa statystyka: (...)
Jedyne, co zaproponuję, to wywalenie z rankingu armii poniżej 8 (tj 40 rozegranych bitew). Policzyłem do tego statystykę i wyszło mi pi razy drzwi, że jeśli wynik każdej partii wynika w 1/3 różnicy skilla, w 1/3 z farta i w 1/3 z armii, to przy założeniu losowego rozkładu tych 2 pierwszych czynników przy ok 35-40 bitwach szansa na błąd robi się już bardzo mała.

Dlatego armie o zmierzonym power levelu teraz to:
WOC - - 44,3 - - 12
SK - - 46,6 - - 12
VC - - 52,9 - - 9
DOC - - 59,5 - - 8
HE - - 62,3 - - 9
DE - - 65,9 - - 9
DF - - 69,2 - - 10
WE - - 75,7 - - 10

Inne - za mała próba.
Zbyszku, jeżeli brałeś próbę z tego turnieju, to musiały Ci wyjść jakieś głupoty. WOC miał 1/5 miejsc w top 20, skaveny żadnego, a u Ciebie wychodzi, że to WOC jest słabszy, przy tej samej populacji :D

Podobnie VC i DOC mocno nietrafione. Żeby obliczyć dobre statystyki bez żadnych niepewności musielibyśmy zbudować jakieś sensowne przedziały ufności, których nie ma za bardzo jak wyznaczyć. Trzeba by wziąć pod uwagę każdego gracza z osobna wg kryteriów: skill (niech będzie wg miejsca w rankingu ligi, chociaż to też nie do końca trafione, ale jedyny pomysł na zmierzenie tego), ilość punktów ugranych (a nie miejsce, gdzie hobbystyka wypacza w jedną albo w drugą stronę statystykę) i z jakim graczem dokładnie się grało (wyznaczyć poziom trudności paringów wg miejsca w lidze).
Osoby, które nei grały, były zmuszone przerwać lub nie przyszły Assassello już odrzucił ponoć.

Jakby komuś się nudziło i chciał takie rzeczy liczyć, to dopiero wtedy byśmy poznali powera armii ;)

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

dobry temat na pracę ;D
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

ODPOWIEDZ