Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Voodoo
Masakrator
Kontakt:

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Voodoo »

Chyba tak nie jest :wink:
Pacek pisze:Gramy teraz na euro. mamy 25 chłopaków. rzucamy tzrynastkę. wypada 14 na obrazenia. zdają LoS!. Nie zdaje dwóch. Zatem zabijamy 12 chłopaków i 2 bohaterów.
Chcesz 13ką wyciągać bohaterów z oddziałów? Analogicznie można jeszcze wymusić rzut na LoS przy piorunie? :P Też zadaje hity, tyle, że D6.
Pacek pisze:Rzucając trzynastkę na oddział 12 chłopa z bhaterem, gdy wypadnie więcej niż te 12 na 4d6 to i tak zmieniamy ich w szczury niezaleznie od zdanego lub niezdanego LoS!
No właśnie w takiej sytuacji bohaterowie muszą rzucić LoS! Jak zdadzą to tworzysz oddział szczurków cal od bohatera, który przeżył (tak chyba było w euro Faqu 2011).

Jak rzucisz 13 w oddział w którym jest jeden bohater i czterech zwyklasów, a na kościach masz wynik 5+ to wtedy zabijasz ich wszystkich, bo bohaterowi już nie przysługuje rzut LoS!

Tak ja to rozumiem i tak zawsze grałem :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Pacek
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Pacek »

może faktycznie, bo w temacie założonym nota bene przeze mnie była raczej mowa o czempionach oddziału. oni wtedy schodzą. Bohaterowie faktycznie stają wtedy cal od unitu. Nieco się zapędziłem :)
The messanger bowed low. "Speak-speak" snarled the Grey Seer, to agitated to appreciate the fawning. "Unexpected complications, most powerful of the potentates" said the Scurrier. Before the creature finish,Grey Seer sent bolt of lightning to roast him alive."Bad news can always wait" thougt the mage..

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Co jest lepsze(lepiej się spłaca) 30 Storverminów z tarczami czy 30 Monków z Plague Banner?
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Myth
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Myth »

Przeciwko czemu? Bo myślę, że to jest kluczowe pytanie. Stormy są całkiem dobre na bretkę (jak dać im sztandar AP), ale nie polecałbym tego rozwiązania turniejowo ;-) Na większość hord przeciwnika monki spiszą się znacznie lepiej.
www.marnadrukarnia.com - druki 3D i turnieje.

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Głównie chodzi o oddział nie tylko blokujący (slavy) ale i taki który może przyłożyć(Nie używam furmanki) i da radę wytrwać. U Monków boli mnie niska inicjatywa i brak armour save, u Stormów niska wytrzymałość i mało ataków.
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
sorinmarkov
Chuck Norris

Post autor: sorinmarkov »

Cześć, takie małe pytanko - jaka jest rozmiarówka podstawek pod szpon zarazy i spaczdziało??????
Kupię:
Thunder Canon
Giant
4x Sabertusk

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Rydwanowa (50x100mm o ile dobrze pamiętam)

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

Jak to jest z wstawianiem charakterow do oddzialu pchajacego dzwon? Wczoraj grajac przeciwnik przytoczyl zasade mowiaca o tym ze charaktery nie moga dolaczac do jednostki ktora ma zasade unbrekabel. (charaktery ktory same nie maja tej zasady)
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Jest w FAQu:
Q. Can I join characters to the units with the Screaming
Bell/Plague Furnace? (p43 & p48)
A. At deployment, characters can be deployed in the pushing
unit and will become Unbreakable, but cannot leave the unit as
long as the Bell/Furnace is still there. Once the game is started,
no characters can join the unit. In addition, with the Plague
Furnace only characters that belong to Clan Pestilens may join
the unit.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

kufel007
Mudżahedin

Post autor: kufel007 »

Czy bolty z Doomwheela automatycznie trafiają najbliższą jednostkę czy trzeba rzucać na to-hit?
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

autohity

kufel007
Mudżahedin

Dzięki, znalazłem. Zmylił mnie zapis z booka: "roll for each bolt separately"
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

Czy gdy uzywam Dawn Stone(przerzut save) w kombosie z Warpstone Armour hity po wybronionym save wyplacane sa rownierz po przerzucie ?
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
Morrok
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morrok »

ta

Mam pytanko, jeżeli ktoś miał boxa z nowym warplightning cannonem/katapą będzie wiedział- jest tam dołączona podstawka? Jeżeli tak, to jakich rozmiarów?

kufel007
Mudżahedin

50x100
@Gangrel: przerzut to anulowanie pierwszego wyniku i ponowny rzut kośćmi
Ostatnio zmieniony 9 mar 2012, o 18:05 przez kufel007, łącznie zmieniany 1 raz.
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

rydwanowa podstawka

Gibon

Post autor: Gibon »

Na początku przyznam się bez bicia, że jesteś średnio zaawansowanym graczem :mrgreen: i - jak na razie- moje bitwy to domówki. Ogólnie uczę sie robienia jako takich dobrych rozpisek, żeby później móc z czym do ludzi wyjść na jakiś turniej. Pierwsze moje pytanie to czym mam sie kierować robiąc rozpiske na turniej? Bo jak mi wiadomo to na turnieju nie wiadomo na kogo się trafi i trzeba być gotowym na wszystko. Czym natomiast kierować się pod konkretną armię - naturalnie, że słabe punkty tej armii to wiadomka- ale chodzi mi tutaj o to, na czym opiera się większość rozpisek skaveńskich, na Furze czy Dzwonie? Widziałem Dużo różnych, raz z Dzwonem raz z Furą, a innym razem i z tym i z tym. Co bardziej zwraca się na stole po wystawieniu- jeśli chodzi o punkty? Dzwon de facto 250 pkt i to na nim często gram, ale za te 250 pkt mam mase innych jednostek ew moge zawsze dobrać niewolników jak gdzieś jest jakaś luka :wink:

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Dzwon ogółem jest fajny i bierz go, a co rozpisek turniejowych to staraj się wcisnąć maksymalną ilość jednostek którymi umiesz grać i są mocne. Prawdopodobnie dostaniesz straszny oklep na pierwszym turnieju z powodu kiepskiej rozpy, ale nie przejmuj się dopracowanie własnych rozpisek zazwyczaj i tak zajmuje ok. 10 gier

kufel007
Mudżahedin

18" dowodzenia z Dzwonu to coś u szczurów warte każdych punktów! Abomination też się przydaje ;) , obowiązkowo klocek Slavów i Clanratów z Weapon Team'em, Elektryk z Doomrocket'em a reszta wg uznania :D
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

clanraty nie są must have - droższe, gorsze slavy

ODPOWIEDZ