Skaveńskie Q&A

Skaven

Moderator: Hoax

ODPOWIEDZ
Gibon

Re: Skaveńskie Q&A

Post autor: Gibon »

kufel007 pisze:18" dowodzenia z Dzwonu to coś u szczurów warte każdych punktów! Abomination też się przydaje ;) , obowiązkowo klocek Slavów i Clanratów z Weapon Team'em, Elektryk z Doomrocket'em a reszta wg uznania :D

No właśnie, jakie weapony najbardziej się spłacają? Wiadomo, że różnie się kula i czasami może być pare niewypałów, ale chodzi mi tutaj ogólnie tj mortar, miotacz czy doom-flyer-bo jak wiem to ratlingun wogóle się nie sprawdza. Zawsze brałem mortary i 1 doom-flyer, tylko jeśli chodzi o dooma to raz zdarzyło mi się, że zabił go 1 zombie Oo.

Natomiast co do rozpisek, to te rozpiski, na których nie ma Dzwonu są też do ugrania? Dokładniej chodzi mu tu o to czy Szczurki bez dzwonu to nadal Szczurki? - :wink: jeśli wiecie o co mi chodzi.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

i na pewno darowałbym sobie weapon teamy
Obrazek

Gibon

Lazur pisze:i na pewno darowałbym sobie weapon teamy

Mówisz do z doświadczenia czy dedukujesz :wink:? Jak grałem to nie wypadały najgorzej i były warte wystawienia, a czasami to wiadomo.

Awatar użytkownika
Lazur
Niszczyciel Światów

Post autor: Lazur »

Na weapon teamach grywałem od wydania booka i na prawdę bardzo rzadko się spisywały. To bardzo łatwe punkty dla przeciwnika (1 rana) a kosztują niemało
Obrazek

Gibon

No w sumie racja, a zdarzają się gry gdzie po prostu się nie sprawdzą. Jakieś spekulacje do Fury w rozpisce? Bo zastanawiam się czy jest warta swoich punktów. Zwykle jak wystawiam Fure to przeciwnik nastawia się już z góry na nią i "wali" w nią wszystkim czym sie da, a jak wiadomo nie mało kosztuje. Takie same myślenie pewnie też jest na turnieju, jak gra ktoś ze skavenami to jak jest Dzwon to w Dzwon jak Fura to w nią etc.

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Post autor: Goglem »

jak ktoś wali wszystkim w fure to pozdrów mnie od niego - jeżeli ktoś wali po furmance (z pewnymi wyjątkami) to powinien się przygotować na to, że z automatu przegra walkę i będzie musiał się brejkowac o milion

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Post autor: Gangrel »

Tez nie gram dlugo ale zauwazylem juz ze u skavenow praktycznie kazda jednostka moze sie albo splacic albo kompletnie zawiesc na calej linii. We wczorajszej mojej bitwie rzut na dzwonienie 3x 6 i spektakularny wybuch o zasiegu 21 cali :)... 10 minut turlania kostkami
"Od dwóch dobrych generałów wolę jednego, który ma szczęście", Napoleon
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Gibon

Gangrel pisze:Tez nie gram dlugo ale zauwazylem juz ze u skavenow praktycznie kazda jednostka moze sie albo splacic albo kompletnie zawiesc na calej linii. We wczorajszej mojej bitwie rzut na dzwonienie 3x 6 i spektakularny wybuch o zasiegu 21 cali :)... 10 minut turlania kostkami

Oi, 3 kostki 3 szóstki nie lada pechunio w tej bitwie widze :shock: . Jakie były skutki wybuchu?

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

Gangrel pisze:Tez nie gram dlugo ale zauwazylem juz ze u skavenow praktycznie kazda jednostka moze sie albo splacic albo kompletnie zawiesc na calej linii. We wczorajszej mojej bitwie rzut na dzwonienie 3x 6 i spektakularny wybuch o zasiegu 21 cali :)... 10 minut turlania kostkami
I dlatego się nie kula z 3 kostek

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

I dlatego się nie kula z 3 kostek
Najlepsze efekty sa od 13+, a ryzyko jest wliczone w koszty :) juz taki urok tej armii a turlanie na 2 moim zdaniem jest malo oplacalne.
Jakie były skutki wybuchu?
Jedna i druga strona stracila ponad polowe armii :twisted:,dodam ze gralem vs HE i ostatecznie udalo mi sie mimo wszystko minimalnie wygrac dzieki 13 ktora weszla w ostatniej turze.
"Mieć rację nie sprawia żadnej przyjemności, jeśli nie można wykazać innym, że się mylą..."

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

najlepsze efekty to mały placek, bicie maszyn i przerzut lidery w 24" imo - łatwo je kulnąć i bez ryzyka

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Post autor: Arbiter Elegancji »

Goglem pisze:mały placek, bicie maszyn
Goglem pisze: łatwo je kulnąć
no na pewno nie na dwóch kostkach. Na trzech są to statystyczne wyniki więc wtedy dopiero jest łatwo.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

Awatar użytkownika
Goglem
Wodzirej

nie manipuluj postem, ok ? napisałem, że łatwo je kulnąć, a nie że najłatwiej i dodatkowo bez ryzyka czego już nie uwzgedniłeś

Gibon

Ja osobiście zawsze kulam 3 kostkami i nie widze w tym nic złego :D. Tak jak powiedział Gangrel, że ryzyko jest wliczone w koszty. Jeszcze ani razu nie wypadło mi 3 szóstki ani nic potrójnego więc nie jest źle, a jak na dzwonie przyfarcisz to szala przechyla się na Twoja strone :mrgreen:.

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Goglem pisze:nie manipuluj postem, ok ? napisałem, że łatwo je kulnąć, a nie że najłatwiej i dodatkowo bez ryzyka czego już nie uwzgedniłeś
Moim zdaniem kulnąć 11-12 na na dwóch K6 nie jest latwo :wink: . A ryzyko 3x6 to 1:216 czyli moim zdaniem na tyle male ze spokojnie do zaakceptowania.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..

kufel007
Mudżahedin

Post autor: kufel007 »

Arbiter Elegancji pisze: Moim zdaniem kulnąć 11-12 na na dwóch K6 nie jest latwo
hmm a jaki wynik dla Ciebie jest łatwo wyrzucić? Ludzie! Rachunek prawdopodobieństwa stosuje się TYLKO DLA NIESKOŃCZONEJ ILOŚCI POWTÓRZEŃ. Dlaczego w 100 rzutach nie miała by wypaść "1" na wszystkich kościach?
Kupię:
Bretonnia
Ogre Kingdoms
Wood Elves

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

kufel007 pisze: hmm a jaki wynik dla Ciebie jest łatwo wyrzucić?
Na 3k6 jest tylko jedna kombinacja dająca wynik 18, teraz policz ile jest kombinacji dających wynik 11. Najlatwiej wyrzucić te liczby które mają najwięcej kombinacji, bo jest na to największa szansa po prostu.
kufel007 pisze:Dlaczego w 100 rzutach nie miała by wypaść "1" na wszystkich kościach?
może być taka sytuacja ale szansa jej wystąpienia w porównaniu do innych wyników jest bardzo mala.

Ogónie trzeba przyjmować pewne zalożenia w tej grze w oparciu na najbardziej prawdopodobny wynik na kostkach. Zaszarżujesz 30 hamków 30stoma slavami bo może zabijesz wszystkich? Oczywiście że nie, a to przez to że latwo sobie obliczyć że gówno im zrobisz a oni wyrżną cię do nogi...

Awatar użytkownika
Janus
Masakrator

Post autor: Janus »

Jak działa szablon na dzwonie? rzucam go ze swoich kości magii czy jest automatycznie rzucone?
Obrazek
Wind Sower pisze:Nawet w średniowieczu papież nerfił strzelanie.
"Jak ja nie cierpię Vampirów"

Awatar użytkownika
Arbiter Elegancji
Niszczyciel Światów

Page 43 – Ringing the Bell
Change result 9-10 to “The Bell itself (not the Grey Seer)
immediately casts the Scorch Spell with a Casting Value of 5
(this requires no power dice and cannot be increased in any
way), see page 78.”

Awatar użytkownika
Gangrel
Mudżahedin

Zaszarżujesz 30 hamków 30stoma slavami bo może zabijesz wszystkich? Oczywiście że nie
Jesli o mnie chodzi to malo jest rzeczy w ktore boje sie zaszarzowac slavami :wink:

ODPOWIEDZ