Vanaheim 1600 10.03.2012

Regulaminy, relacje, scenariusze, kampanie, pokazy etc.

Moderatorzy: Laik, Dymitr

ODPOWIEDZ
Syraf
Chuck Norris

Re: Vanaheim 1600 10.03.2012

Post autor: Syraf »

wiecej konkretow to wampiry chaos ogry . u mnie w VC spec typu lord kosztuje minimum 500pkt a u goblinow czy skavenow cos takiego jest napewno sporo tansze a zaloze sie ze robi cos fajnego

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Sevi »

Fluffy pisze:.
I powiadaszasz że nie każda armia ma możliwosc wystawienia spechero na powiedzmy nawet 1600 pkt? A która, np?
Konkretnie proszę :)
Ogry. Nie ma sensownego bohatera którego można byłoby wystawiać na takie punkty. Owszem, dla idei i kimatu tak, ale potem taki Fluffy cieszyłby się że zabił Golgfanga bez problemów. Jestem przeciwko bo tacy bohaterowie nie są równi i robieni dla klimatu armii a nie do rzeczywistej rozgrywki - gdyby było inaczej to mielibyśmy większość (abo chociaż połowę turniejów ze specami) a tak ile mamy w całym sezonie w Polsce? Max 2-3? Bo chyba nie więcej.

Rozumiem że w goblinach mógłbyś pewnie wystawić ze dwóch speców na 1600? :P

Kosa - do pleneru musi być pewna pogoda, inaczej nie ma to sensu, tak jak już napisałeś. Ja byłem już świadkiem jak w maju na turnieju w MT szybko chowano stół z tarasu bo pogoda się załamała i nagle zaczęło padać (a opadów miało nie być). Najlepsze byłoby dopiero lato :)
Dla mnie limit pkt przy dopuszczeniu speciali to powinno byc jakies 2800
Syraf dobrze prawi, tylko ja bym dał speców na jakieś 3000 puntów ;)
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

Wampiry posiadają konkretnych specherosów do wystawienia. Manfred Acolyta i Konrad. Lordowie są plewni patrząc na stosunek jakość/cena w porównaniu z 2xNecro Lord, Lord Wampir.

W pryzpadku grania 2400+ możemy spróbować spec, natomiast na mniejsze punkty jest ryzykowne.

Syraf
Chuck Norris

a kemmler Ci sie nie podoba?bo mnie calkiem calkiem bo fak wladek z plewnym blooddrinkerem i duzy konrad to juz nie to samo

Awatar użytkownika
michal
Chuck Norris

Post autor: michal »

Sevi pisze: Kosa - do pleneru musi być pewna pogoda, inaczej nie ma to sensu, tak jak już napisałeś. Ja byłem już świadkiem jak w maju na turnieju w MT szybko chowano stół z tarasu bo pogoda się załamała i nagle zaczęło padać (a opadów miało nie być). Najlepsze byłoby dopiero lato :)
Jak pogoda ma się zje.. załamać, to i tak się załamie niezależnie czy to jest lato, wiosna, jesień. Skoro MT już odpadło to chcesz do lato robić turnieje tylko =<2000pts na małych stołach? [-X Róbmy euro na tyle osób ile się zmieści w środku + nieograniczona liczba miejsc na zewnątrz. Pierwsze osoby które się zgłoszą mają zapewnioną miejscówe w środku, reszta dzień przed turniejem obczai sobie prognozę pogody i podejmie decyzje/ryzyko czy jechać.

Awatar użytkownika
c4h10
Masakrator

Post autor: c4h10 »

A w następnych etapach warzywniak pod słońcem. Problem może być ze stołami.

Awatar użytkownika
michal
Chuck Norris

W sekretnym pomieszczeniu Ajwajheimu (byłem tam kiedyś :D ) jest masa jakiś rupieci, więc może kilka dodatkowych stolików też się tam znajdzie.

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Post autor: General Baga »

ja wam z kosa stoly nawet na dworcu postawie :mrgreen:
No WARHAMMER FOR HOMELESS PEOPLE!! :mrgreen:
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

Awatar użytkownika
PiotrB
Maruda

Post autor: PiotrB »

Vanenhaim - minus za organizowanie jakiś bzdurnych turniejów War badziewia(przyjdzie wam pewnie 4 osoby) czy czegoś a batlla tylko raz w miesięcy :mrgreen: Robimy turniej w MT???
Lidder pisze:Nie kłopocz się. Miarkę i kostki też zostaw w domu, zbędny balast i trud z Twojej strony.
Obrazek

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

MagisterMilitum pisze: No WARHAMMER FOR HOMELESS PEOPLE!! :mrgreen:
Daj sobie to w podpis :mrgreen:
PiotrB pisze:Robimy turniej w MT???
Szczerze to nie bardzo mam ochotę tam grać, być głównym organizatorem i świecić oczami przed graczami z powodu ścisku, bałaganu i przeganiania graczy do jednej sali. Jeżeli jest ktoś chętny żeby tam organizować turniej to ja ze swojej strony obiecuję pomoc przy ogarnianiu wszystkiego, ale imo lepiej poczekać do kwietnia i zagrać turniej w Vanaheim w fajnej atmosferze ;)
Wisła Kraków.

Syraf
Chuck Norris

Vanenhaim - minus za organizowanie jakiś bzdurnych turniejów War badziewia(przyjdzie wam pewnie 4 osoby) czy czegoś a batlla tylko raz w miesięcy
popieram. olać wszystko grajmy tylko w battla :D 2x w miechu powinno być zaklepane odgórnie

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Syraf pisze: popieram. olać wszystko grajmy tylko w battla :D
Otóż to :) 2 razy WFB a w pozostałe weekendy nich grają w 40k, czy jakieś inne rzeczy. Oto głos ludu!
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
General Baga
Kradziej

Post autor: General Baga »

sevi - prosze :mrgreen: (podpis)
I nigdzie w życiu nie wyjadę
Mnie u siebie horoszo
Na inne kraje lachę kładę
Tam w kieliszkach wyższe dno
Tu chcę umrzeć w kraju cnót

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Post autor: LuciusII »

A co z tym lokalem koło placu centralnego?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Awatar użytkownika
Sevi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

MagisterMilitum pisze:sevi - prosze :mrgreen: (podpis)
Dziękuję :)
LuciusII pisze:A co z tym lokalem koło placu centralnego?
Nie ma możliwości przechowywania blatów i terenów :(
Wisła Kraków.

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

Nikt nie dysponuje jakimś środkiem transportu by blaty i tereny przed turniejem przywieść a później zwieść?
Kalesoner pisze:Orki i gobliny są częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie czyni dobro. :wink:

Syraf
Chuck Norris

środek transportu a coś co przewiezie 10 blatów to są 2 rożne rzeczy :)

Awatar użytkownika
LuciusII
Oszukista

hm... coś a la bus przewiezie 10 blatów i jest jednocześnie środkiem transportu :D
@MagisterMilitum nie zamierzacie kupić firmowego vana? :twisted:

Btw w najbliższą niedziele jadę na turniej do Mielca (format ojro), ktoś się tam kruszy i się robią wolne miejsca, jakby któryś z Was się tam chciał wybrać to mogę go zabrać.

Awatar użytkownika
michal
Chuck Norris

MagisterMilitum pisze:ja wam z kosa stoly nawet na dworcu postawie :mrgreen:
Nie jest dobry pomysł, żule będą nam podpierdzielać figurki
MagisterMilitum pisze: No WARHAMMER FOR HOMELESS PEOPLE!! :mrgreen:
W ogóle to postawcie jeszcze na środku tego waszego dziedzińca przed sklepem drewnianą tabliczke z tym napisem 8)

Awatar użytkownika
Fluffy
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Fluffy »

Konkret? - Bretonnia
Już miałem zadac sobie trud i przepisywac listę herosów do każdej armii którzy się mieszczą na 1600 pkt ale po prostu nie chce mi się. Ograniczylem się do podanych przykładów:
Z Bretki jest chociażby Green Knight. 275 pkt, Lord. Nie mieści się?
Chaos: Vilight, Scylla, Throgg,
Ogry: Bragg the Gutsman

Owszem, niektóre armie mają więcej wyborów niż inne, ale to dotyczy wszystkich jednostek. Czy ktoś np płacze, że krasnoludy mają mniej rarów niż np VC czy O&G?
Ważne jest to, że specherosi są z reguły dużo słabsi od herosów których można złożyć samodzielnie. Są wyborem stricte klimatycznym, czasami dają jakieś dodatkowe opcje gry (vide Apopas w TK czy Snagla w O&G) ale żaden nie jest jakimś gamebreakerem (mówię o dopuszczonych przez Młotkowego)
wiecej konkretow to wampiry chaos ogry . u mnie w VC spec typu lord kosztuje minimum 500pkt a u goblinow czy skavenow cos takiego jest napewno sporo tansze a zaloze sie ze robi cos fajnego
Raz, że VC mają całkiem przyzwoite opcje (tak, mam tez armię VC, grałem i wiem), to dwa, takie gadanie pozostawie bez komentarza. Przeczytaj booka. Podpowiem: Manfred Akolita, Konrad, Izabella, Krell - tez robią fajne rzeczy. Doczytaj inne armie, zapytaj, popatrz, rzuć przykładem, konkretniejszym niż "mi się zdaje".
Ogry. Nie ma sensownego bohatera którego można byłoby wystawiać na takie punkty. Owszem, dla idei i kimatu tak, ale potem taki Fluffy cieszyłby się że zabił Golgfanga bez problemów. Jestem przeciwko bo tacy bohaterowie nie są równi i robieni dla klimatu armii a nie do rzeczywistej rozgrywki - gdyby było inaczej to mielibyśmy większość (abo chociaż połowę turniejów ze specami) a tak ile mamy w całym sezonie w Polsce? Max 2-3? Bo chyba nie więcej.
No to nie wystawiaj Golgfanga, to go nie zabiję. "Fluffy cieszyłby się ze zabił" - to ma być argument za banowaniem spehero? Przecież jak Ci spuszcze maskę to też się będę cieszył, może nie wystawiaj armii w ogóle? :mrgreen: Myślałem, że w battlu właśnie chodzi o fun :roll: Wracając do tematu, czemu nie mogę wystawić np Grimgora, czy Krella, czy Konrada, czy Apopasa? Nie rozumiem w czym to ma komu przeszkadzac? Oczywiscie, że bohaterowie nie sa równi, tak samo jak nie sa równe armybooki czy jednostki. Oczywiscie, że są wyborami klimatycznymi. No i co z tego?
A argument "bo tak robi większość" jest też "z dupy" - ban na spechero jest pamiątką 6 i 7 edycji gdzie powstawały potwory pokroju Teclisa czy Archaona. Mamy teraz inne czasy, i nic nie przeszkadza, że na lokalu w battlowej niszy jaką jest Kraków będzie można zagrać sobie jakimś Krellem jak ktoś będzie miał fantazję. Były dopuszczone na dwóch turniejach spechero, wypaczyły rozgrywki? Ludzie poskładali jakies niesamowite kombosy?
Mam wrażenie ze tylko jeden gracz wystawił dla zabawy i klimatu. Drugi nie wystawił tylko dlatego, że zbiegiem okoliczności na żaden tur akurat w tym czasie nie dotarł. Więc czemu "odgórnie" zabierać taką możliwość?

Jesteśmy battlowym zadupiem, nikt nie ma aspiracji do ligi, czy ETC, nie ma ryzyka wykminienia jakichś śmiertelnych kombosów, zwłaszcza że wszyscy gamebreakerzy zostali w Młotkowym ładnie opisani z sugestią bana. Więc w czym problem? Macie takie parcie na "trenowanie przed masterem" i ligę? Że ktoś schematem, olaboga, nie gra? :roll:
To może banowac wszystkie nieschematyczne rozpiski!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bądźmy poważni... :roll:
Rozumiem że w goblinach mógłbyś pewnie wystawić ze dwóch speców na 1600?
Tak. Mordercze kombo z autowinem niszczące całe armie w drugiej turze. Przejrzałeś mój sniki plan :roll:

Podsumowując: dopuszczając klepniętych w "Młotkowym" spechero dodajemy rozgrywkom: klimatu, kilka ciekawych opcji złożenia do armii, frajdę niejakiemu Fluffiemu, święty spokój bo nie będe już marudził i mobilizację dla graczy żeby trochę wychodzili poza utarte schematy.

Prosze, chciałbym w tym miejscu poznać chociaż JEDEN poważny (czyli nie "tak mi się zdaje" "bo tak" "bo ja nie wystawię" "bo ty na pewno masz fajnych" "bo będziesz się cieszył jak zabijesz" "bo większość tak nie robi" "bo wystawisz dwóch") argument au contraire. Jeden argument, że jakiś Fluffy przychodząc na lokalny mikroturniej o prawie-złote gacie nie może wystawić sobie dla frajdy np Apopasa, Krella czy Snagli Grobspita na nawet małe punkty.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ