Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
Moderatorzy: Arbiter Elegancji, Rakso_The_Slayer
Re: Nasze dzieła i starania czyli rozpiski brodaczy
master eng da ci przerzut tylko 1 raz na jednej maszynie. poza tym lepiej wziąć 2x forging niz MI bo jest słaby i na dobrą sprawę nic nie daje nam kompletnie. na 1600 jednak jak gram to nie biorę 5 maszyn a jedynie 4 dzięki czemu wstawiam 30 warków z GW oraz 25-30 hamcow oraz jakieś małe kusze w rangerach.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed
Statystycznie turlasz jeden misfire na 6 rzutów. Uśredniając, na 3 tury strzelania z 4 maszyn, dwa razy wyturlasz misfire'a, co oznacza, że master engineer równoważy w tym momencie koszt punktowy Ro Forging. Dodatkowo jeśli jakiś mały fast unit zdoła zaszarżować na którąś z maszyn, eng może tam wpaść i odciągnąć wroga od obsługi maszyny (przeciwnik musi bić po engu, nie po załogantach).crovaxus pisze:master eng da ci przerzut tylko 1 raz na jednej maszynie. poza tym lepiej wziąć 2x forging niz MI bo jest słaby i na dobrą sprawę nic nie daje nam kompletnie. na 1600 jednak jak gram to nie biorę 5 maszyn a jedynie 4 dzięki czemu wstawiam 30 warków z GW oraz 25-30 hamcow oraz jakieś małe kusze w rangerach.
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
@crovaxus
I jak grasz takimi klocami piechoty? Bronisz parku, czy idziesz na oppa? Kto wtedy zostaje przy maszynach? Jak zdejmujesz fasty? Ignorujesz słaby ostrzał i zostawiasz te punkty na stole?
@panterq
mam tego pecha, że jak ustalę zasięg na 8-10 cali, to kula przeważnie nie dolatuje, a jak na 6 to jest przestrzał. Po prostu rune of forging dodawał mi więcej pewności, że wszystko pójdzie zgodnie z planem.
Ale faktycznie zastanawiam się nad BSB w jednym z dwóch klocków Querrellerów ze sztandarem Grungiego. W takiej opcji nie rozdzielałbym wojska, tylko ustawił bunkier (szkoda mi wstawiać bsb, z którego skorzysta tylko jeden oddział). Punkty wziąłbym z inżyniera i... hamków, czy górników?
I jak grasz takimi klocami piechoty? Bronisz parku, czy idziesz na oppa? Kto wtedy zostaje przy maszynach? Jak zdejmujesz fasty? Ignorujesz słaby ostrzał i zostawiasz te punkty na stole?
@panterq
mam tego pecha, że jak ustalę zasięg na 8-10 cali, to kula przeważnie nie dolatuje, a jak na 6 to jest przestrzał. Po prostu rune of forging dodawał mi więcej pewności, że wszystko pójdzie zgodnie z planem.
Ale faktycznie zastanawiam się nad BSB w jednym z dwóch klocków Querrellerów ze sztandarem Grungiego. W takiej opcji nie rozdzielałbym wojska, tylko ustawił bunkier (szkoda mi wstawiać bsb, z którego skorzysta tylko jeden oddział). Punkty wziąłbym z inżyniera i... hamków, czy górników?
ide do przodu przy ostrym waleniu w przeciwnika bo na takie pkt mało co potrafi przeciąć naszą piechotę z sv 5+ siła 5 i T4. szczególnie imperium. Z taką rozpą na imperium nigdy nie wygrałem mniej niż 16:4 bo nie ma co. Jedynie czołg jest problemem ale wystarczy raz trafić go i robi się warzywo bo może mało pary robić gdyż każdy się boi że sobie go rozsypie mocniej. I biorę jedynie runesmitha z 2-3 scrollami i styka mi na wszystko a do tego bsb puszka z challangem. bez minerów oczywiście.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
dokladniej to mam zawsze 2 opcje, albo 30 warkow, 20 hamcow i 12 kuszoli w rangerach albo 25 warkow, 25 hamcow i 12 kusz w rangerach
zalezy na co mam ochote najczesciej
zalezy na co mam ochote najczesciej
Nie zapominajmy, że w tym wypadku ME musi stać między dwoma działami, a jak ma jeszcze klopę do obskoczenia to nie wiem jak chcesz to poustawiać. Poza tym Forging daje ci magiczne ataki, no i przerzut missfire'a przy rzucie na bounce'a co bywa przydatne.panterq pisze:Statystycznie turlasz jeden misfire na 6 rzutów. Uśredniając, na 3 tury strzelania z 4 maszyn, dwa razy wyturlasz misfire'a, co oznacza, że master engineer równoważy w tym momencie koszt punktowy Ro Forging.
Skąd ta rewelacja?panterq pisze:eng może tam wpaść i odciągnąć wroga od obsługi maszyny (przeciwnik musi bić po engu, nie po załogantach).
pewnie wziął z tego iż jako champion może rzucić challange ale w wypadku maszyny i tak nic nie daje
albo stąd, że jeśli ktoś bije się z załogą maszyny i inną jednostką to musi najpierw walczyć z inna jednostką, po jej pokonaniu dopiero z maszyną może - spotkałem się z takim czymś podczas grania, jednak nie szukałem zapisu w RB odn tego
edit, znalazłem: RB mały str 110
ostatni akapit w lewej kolumnie:
edit, znalazłem: RB mały str 110
ostatni akapit w lewej kolumnie:
Models that are in base contact with other enemmies cannot be chosen to be part of a war machines'a assault party - they're too busy fighting their more immediate foes.
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.
To wiem ale to jest tylko base contact z jednym inżynierem na 20mm podstawce a nie cały oddział...Models that are in base contact with other enemmies cannot be chosen to be part of a war machines'a assault party - they're too busy fighting their more immediate foes.
W tym konkretnym wypadku mówimy o walce z Imperium, magiczne ataki raczej nic nie dadzą. Przerzut misfire'a przy bounce to oczywiście miła sprawa, ale moim zdaniem niekonieczna. Deployment na zasadzie kwadratu - maszyny w rogach, inżynier w środku. Cholera, w sumie to może się nie sprawdzić przy czymś innym niż simple light of sight.Quaki pisze:Nie zapominajmy, że w tym wypadku ME musi stać między dwoma działami, a jak ma jeszcze klopę do obskoczenia to nie wiem jak chcesz to poustawiać. Poza tym Forging daje ci magiczne ataki, no i przerzut missfire'a przy rzucie na bounce'a co bywa przydatne.
W sumie masz rację. Nie znałem dokładnego zapisu tej zasady, w tym wypadku skłaniałbym się ku wersji, że ME może np. odciągnąć 3 z 5 harpii czy innych chaos houndów. Tym niemniej to już jest zysk.Quari pisze:To wiem ale to jest tylko base contact z jednym inżynierem na 20mm podstawce a nie cały oddział...
Yes they drink blood. Yes, some of them have been known to command armies of the damned. But at least they're not Elves.
- Niles Valera, Agitator
- Niles Valera, Agitator
Po przejrzeniu kilku rozpisek i przeczytaniu dokładnie obu podręczników obecnie testują taką rozpiskę na 2k:
Runelord + Anvil of Doom + Rune of Stone + Spelleater Rune + Shield - 373pkt
Thane + Battle Standard + Master Rune of Gromril + Rune of Preservation + Rune of Resistance + Rune of Fire + Rune of the Furnace - 165pkt
Quarrellers x 14 - Great Weapon + Musician - 187pkt
Warriors x 30 - Great Weapon + Full CG - 325pkt
Miners x 5 - Musician - 60pkt
Hammerers x 25 - Full CG - 330pkt
Grudge Thrower - Engineer + Rune of Accuracy + Rune of Burning + Rune of Penetrating - 150pkt
Grudge Thrower - Engineer + Rune of Accuracy + Rune of Penetrating - 145pkt
Cannon - Engineer + Rune of Burning + Rune of Forging - 145pkt
Organ Gun - 120pkt
Rozpiska się sprawdza. Jak na razie testowana na 2ximperium, 1xbretonnia, 2xO&G (3 pierwsze na lokalnym turnieju). Po 5 bitwach remis i wygrana z imperium, taki sam wynik z O&G, maska zadana bretonni.
Dopiero odkrywam 8 edycję więc pewne rzeczy dalej mnie zaskakują, ale nasi krótkonodzy wojownicy nad wyraz dzielnie sobie radzą na dzisiejszych polach bitew;)
Runelord + Anvil of Doom + Rune of Stone + Spelleater Rune + Shield - 373pkt
Thane + Battle Standard + Master Rune of Gromril + Rune of Preservation + Rune of Resistance + Rune of Fire + Rune of the Furnace - 165pkt
Quarrellers x 14 - Great Weapon + Musician - 187pkt
Warriors x 30 - Great Weapon + Full CG - 325pkt
Miners x 5 - Musician - 60pkt
Hammerers x 25 - Full CG - 330pkt
Grudge Thrower - Engineer + Rune of Accuracy + Rune of Burning + Rune of Penetrating - 150pkt
Grudge Thrower - Engineer + Rune of Accuracy + Rune of Penetrating - 145pkt
Cannon - Engineer + Rune of Burning + Rune of Forging - 145pkt
Organ Gun - 120pkt
Rozpiska się sprawdza. Jak na razie testowana na 2ximperium, 1xbretonnia, 2xO&G (3 pierwsze na lokalnym turnieju). Po 5 bitwach remis i wygrana z imperium, taki sam wynik z O&G, maska zadana bretonni.
Dopiero odkrywam 8 edycję więc pewne rzeczy dalej mnie zaskakują, ale nasi krótkonodzy wojownicy nad wyraz dzielnie sobie radzą na dzisiejszych polach bitew;)
-
- Plewa
Hej. Rozpiska na 2400pnk ograniczenia euro. Co o niej myślicie?
Lord na tarczy z GW + master rune of spite + rune of stone + master rune of steel + rune of resistance
Runelord z tarczą + rune of resistance + rune of stone + spelleater + spellbreaking
Thane bsb + rune of resistance + master rune gromril + master rune of challenge
5 hammerers + tarczę + muzyk + sztandarowy + sztandar master rune of grugni
6 miners
6 miners
30 warriors z GW + tarczę + sztandar i muzyk
10 kuszoli
10 kuszoli
10 kuszoli
cannon z engineer ( brace of pistols ) + rune of burning + rune of forging
cannon z engineer ( brace of pistols ) + rune of forging
kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of burning + rune of penetrating X2
kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of burning + rune of penetrating
kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of penetrating X2
Total point spend : 2396
Ma to sens? Bsb będzie siedział z lordem aby wymusić szarżę na najmocniejszym oddziale. Kuszole ogarniają fasty i w miarę potrzeby strzelają w inne oddziały. Minersi powinni poradzić sobie z maszynami , lub w razie potrzeby służyć za odginaczkę. Warki z runelordem mają powstrzymać to co dojdzie. Za uwagi i opinie z góry dziękuję.
Lord na tarczy z GW + master rune of spite + rune of stone + master rune of steel + rune of resistance
Runelord z tarczą + rune of resistance + rune of stone + spelleater + spellbreaking
6 miners
6 miners
30 warriors z GW + tarczę + sztandar i muzyk
10 kuszoli
10 kuszoli
10 kuszoli
Total point spend : 2396
Ma to sens? Bsb będzie siedział z lordem aby wymusić szarżę na najmocniejszym oddziale. Kuszole ogarniają fasty i w miarę potrzeby strzelają w inne oddziały. Minersi powinni poradzić sobie z maszynami , lub w razie potrzeby służyć za odginaczkę. Warki z runelordem mają powstrzymać to co dojdzie. Za uwagi i opinie z góry dziękuję.
- Arbiter Elegancji
- Niszczyciel Światów
Vukotich82 pisze:ograniczenia euro
nielegalna.Vukotich82 pisze:kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of burning + rune of penetrating X2
Zresztą klopy bez Rune of Accuracy to mocno chwiejna inwestycja.
Kolejną slabą opcją jest burning na 3 z 5 maszyn. Podobnie jak IMO tarcze na warriorach w tej rozpie.
Barbarossa pisze:Piszesz o pozytywnych wypowiedziach ludzi z Heelenhammera, którzy "zjedli zęby na WFB" - sorry, ale zęby na WFB to zjadłem ja, a to są angielscy gracze, których wiele razy bez problemów rozjeżdżaliśmy bo nigdy nie ogarniali na takim poziomie, jak top w Polsce. Ci ludzie nie są dla mnie ekspertami, to leszcze z podcastem..
dziś wychodzi nowy draft Euro, więc może z rozpami wstrzymajcie się do czasu jego opublikowania - szkoda pary
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl
- Ulegasz stereotypom.
- Ulegasz stereotypom.
-
- Plewa
Hmmm racja co do kap. Może tak :
5 miners
5 miners
28 warriors z GW + tarczę + sztandar i muzyk
10 kuszoli
10 kuszoli
10 kuszoli
kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of accuracy + rune of penetrating X2
Total point spend : 2397
I jak? Co myślicie?
5 miners
5 miners
28 warriors z GW + tarczę + sztandar i muzyk
10 kuszoli
10 kuszoli
10 kuszoli
kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of accuracy + rune of penetrating X2
I jak? Co myślicie?
-
- Plewa
5 miners + muzyk
5 miners
30 warriors z GW + sztandar i muzyk
10 kuszoli
10 kuszoli
10 kuszoli
cannon z engineer ( brace of pistols ) + rune of forging + rune of reloading
kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of burning + rune of penetrating + rune of accuracy
Ok już powinno być prawidłowo.
5 miners + muzyk
5 miners
30 warriors z GW + sztandar i muzyk
10 kuszoli
10 kuszoli
10 kuszoli
cannon z engineer ( brace of pistols ) + rune of forging + rune of reloading
kapa z engineer ( brace of pistols ) + rune of burning + rune of penetrating + rune of accuracy
Ok już powinno być prawidłowo.
- Irek_Dwarf
- Chuck Norris
Już jest legalna ale tak jak wyżej pisali poczekajmy z rozpami na nowy draft, a jak miałbym miał ją ocenić to jest słabawa. Jeden średni klocek(nie oszukujmy się Dwarfy nie są specjalistami w CC) i 5 hamców z kowadłem dupy nie urywa co dopiero bez, lord mimo MRO Steel i Spite troche miękki bo dostaniesz KBka, nie kulnmiesz 4+ i temu panu dziękujesz, 5 Minerów bez popychadła nie są najlepszym pomysłem chyba, że mają robić za odginaczki, no i co do tej 5 hamców sam na tym gram i bardzo lubię ten manewr, ale nie takim kosztem jak u ciebie(jak przeciwnik będzie chciał ich ustrzelić to i tak ustrzeli mimo 5+ warda i 4+ sejwa) Tak więc masz tu dużo do zmiany