Pytania o zasady 8ed VC

Vampire Counts

Moderator: misha

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Re: Pytania co do 8ed VC

Post autor: SaperHeart »

Ponawiam pytanie: Jak w końcu jest z tym marszem jednostek bez zasady "Vampiric" ? Mogą maszerować tylko w 12" od generała na początku fazy czy w każdym momencie (tzn., że najpierw wykonam ruch w jednej części stołu, potem przesune tak generała żeby druga część stołu zrobiła ruch) ?
...Who dares wins...
Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Możesz tak robić jak mówisz. Warunek 12" od generała przy marszu jest sprawdzany nie na początku fazy ruchu, tylko w momencie, gdy deklarujesz ruch daną jednostką.
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
SaperHeart
Piłkarz

Post autor: SaperHeart »

thx
...Who dares wins...
Obrazek

AUGUST222
Warzywo

Post autor: AUGUST222 »

Czy ktokolwiek wie kiedy kodeks VC pojawi się w naszym ojczystym języku ( to znaczy po polsku :wink: )?

Awatar użytkownika
Urban
Falubaz

Post autor: Urban »

Ogry pojawiły się jakieś 3 miesiące po premierze, dodaj do połowy stycznia +3, wyjdzie coś w okolicy 15 kwietnia +/- 1-2 tygodnie mniej więcej.

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Chciałbym zapytać o proxowanie modeli VC. Przykładowo z regulaminu mastera (Bazyliszek):
Zakaz proxów i wymóg pomalowanej armii.
Posiadanie na stole jakichkolwiek proxów lub niepomalowanych modeli karane jest brutalnym zdjęciem ich ze stołu.
Czy poniżsi Black Knightci zostaliby zakwalifikowani jako proxy i usunięci ze stołu ?
Modele nie są do końca zgodne z opisem w Army Booku (nie mają szkielecich koni), ale patrząc na nie widać, że jest to oddział nieumarłych: czaszki zamiast głów, wampirza heraldyka i kolorystyka.

Obrazek

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

No ale to chyba nie są Proxy, tylko Konwersja nie?
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

ironhead
Chuck Norris

Post autor: ironhead »

Do końca nie wiem jaka jest definicja konwersji. Te modele nie mają żadnego elementu oryginalnych Black Knightów: konie bretońskie, góra od Gravów - czy to konwersja ?

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Ogólnie konwersja to zrobienie modelu docelowego z części innych niż oryginalne.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

Awatar użytkownika
Szamot
Masakrator

Post autor: Szamot »

walnij koniki na taką poświatę ala eteryczną aby uwidocznich ich eteryczny ruch i będzie ok ;)

dla mnie to konwersja a nie prox ;) ale może to koniki tak trochę "znieumarl" jak pisałem eteryczna poświata, lub np. dodaj jakieś rany/siniaki,wystającą kość itp. coś jak nowe plastiki wilków, jakie obecnie mamy :)

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

na żadnym masterze nikt Ci nic nie powie do takiej kawy. To jest wymóg by jakichś hardcorów nie wsadzać w stół np chaos knightów za black knightów lub Bloodów. Jak dla mnie to byś miał nawet +1 za ładne konwersje. Dodaj jeszcze tą poświatę lub mgiełkę z waty pod konikami i gites malina ;] Bardzo fajne konwersje
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

Post autor: JarekK »

a ja mam inne pytanie co do zasad EURO, bo chyba nie od końca kumam:

jeśli mam mortisa (1PD) i Black Periapt'a (1PD) to periapt nie może już przenosić żądnych kości do Power pool'a, ponieważ wszystkie kości są już zajęte? Czy może to że periapt jest już wyceniony na 1PD to kości które przerzuca nie liczą sie do limitu?
Stone pisze: 16 gru 2019, o 13:36Żeby dobrze rosły, o warzywa trzeba dbać.

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

przerzuca bo jest wyceniony tylko na 1 PD. Tak samo jest w dwarfach z rune of ballance. Kosztuje 1 PD a zabiera przeciwnikowi 1 PD i dodaje u mnie do DD. Pamiętając że nie można przekroczyć 12 kości łącznie.
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Syraf
Chuck Norris

Post autor: Syraf »

tylko ze z tego co widze w drafcie nr2 to perpait nie zabiera kostek jest tylko tome i moba no chyba ze slepy jestem

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

crovaxus pisze:przerzuca bo jest wyceniony tylko na 1 PD. Tak samo jest w dwarfach z rune of ballance. Kosztuje 1 PD a zabiera przeciwnikowi 1 PD i dodaje u mnie do DD. Pamiętając że nie można przekroczyć 12 kości łącznie.
czyli możliwa jest taka faza magii?
Wiatry - 7PD
Black periatp - 2PD
Chaneling - 1PD (bo mam mortisa)
w sumie: 10PD

????

Awatar użytkownika
Marks
Falubaz

Post autor: Marks »

Na turę można wygenerować 2 PD i 2 DD. Tome z Mortisa zabiera jedną, to znaczy, że z Periapta (który nie jest w żaden sposób ograniczony - nie kosztuje 1 PD albo 1 DD), możesz przenieść z DD do PD 1 kostkę na turę i nie możesz wtedy channelować.
Puszka Pandory, o immersji w grach
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1
Nosił Wilk razy kilka, czyli inaczej o grach TellTale Games
http://polygamia.pl/Polygamia/1,94534,1 ... .html?bo=1

Awatar użytkownika
JarekK
Bothunter

no, czyli kości przerzucane przez periapta liczą się do limitu

InkubPendragon
Oszukista

Post autor: InkubPendragon »

Może to gdzieś zostało już wyjaśnione ale nie znalazłem...
W trakcie ostatniej rozgrywki miałem taką sytuację.
Zetknęły się ze sobą dwie hordy - oddział horda przeciwnika zaszarżował tak, że po szarży walczył z dwoma jednostkami moimi - moją hordą zombi i oddziałem szkieletów. Po walce (fatalnie rzuconej z mojej strony, po przegranym pojedynku, itd.), okazało się, że przegrywam 14 punktami. W związku z zasadą unstable powinienem tyle właśnie figurek (ściślej mówiąc punktów Wounds) ściągnąć ze stołu. Czy słusznie, po lekturze zasady multiple combat and break test i unstable z podręcznika przyjęliśmy, ze z OBU moich oddziałów trzeba ściągnąć po 14 modeli?
http://www.miniwojna.blogspot.com - gry bitewne i malowanie figurek

http://polskiefigurki.blogspot.com/ - wiadomości o polskich grach bitewnych, figurkach i akcesoriach do nich

Awatar użytkownika
Gasior
Postownik Niepospolity

Post autor: Gasior »

tak
:twisted: always Vampire :twisted:

Awatar użytkownika
Soulferin
Falubaz

Post autor: Soulferin »

Pewnie juz było ale nie moge tego znaleźć: Czy Coven Throne daje wampirowi warda na 4+?
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"

ODPOWIEDZ