Rozpiski nowego Imperium
Moderator: #helion#
Re: Rozpiski nowego Imperium
Imo jedyny sens ma w helblasterze i helstormie. Bo teraz za to daje jednocześnie BSa i perzut, a obie te maszynki korzystają z tych skilli (helstorm zawsze wali indirectem).
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.
hmmmm a co myślisz o wywaleniu papieża i wstawienie Generała na pegazie z korona (w tedy wywalam tego capitana na pegazie i wstawiam hellblastera)
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
wywalenie papieża ma sens tylko wtedy jeśli dasz 2 pristów za niego do obu oddziałów halabard - co nomen omen jest tańszym i lepszym rozwiązaniem niż pop na wózku.... Ja chyba będę wystawiał popa z buta żeby mieć ld 9 i do tego jeszcze jednego priesta - do tego duży mag i bsb na pegazie - koniec bohaterów jak dla mnie L)
General of the Empire @ 242.0 Pts
General; Full Plate Armor; Shield; Imperial Pegasus
Sword of Might [20.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Crown of Command [35.0]
Battle Wizard of the Light Order @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Light
Dispel Scroll [25.0]
Battle Wizard Lord of the Light Order @ 235.0 Pts
Magic Level 4; Lore of Light
Staff of Sorcery [35.0]
Captain of the Empire @ 85.0 Pts
Battle Standard
2x40 Halberdiers @ 2x310.0 Pts
Halberd; Light Armour; Musician
4x5 Free Company Militia Detachment @ [30.0] Pts
2x1 Great Cannon @ 2x120.0 Pts
2x5 Demigryph Knights @ 2x300.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Demigryph
Steam Tank @ 250.0 Pts
Jeśli Stank nie bedzie robił rewelacji wchodzi kolejna 5 demigryfów
General; Full Plate Armor; Shield; Imperial Pegasus
Sword of Might [20.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
Crown of Command [35.0]
Battle Wizard of the Light Order @ 125.0 Pts
Magic Level 2; Lore of Light
Dispel Scroll [25.0]
Battle Wizard Lord of the Light Order @ 235.0 Pts
Staff of Sorcery [35.0]
Captain of the Empire @ 85.0 Pts
Battle Standard
2x40 Halberdiers @ 2x310.0 Pts
4x5 Free Company Militia Detachment @ [30.0] Pts
2x1 Great Cannon @ 2x120.0 Pts
2x5 Demigryph Knights @ 2x300.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Demigryph
Steam Tank @ 250.0 Pts
Jeśli Stank nie bedzie robił rewelacji wchodzi kolejna 5 demigryfów
Kocitz pisze:Aha i nie jedziemy jakimkolwiek wehikułem z którym miał coś wspólnego: Solo, jego rodzina, jego przyjaciele/znajomi, jego najbliższe otoczenie [w tym SS] czy jakakolwiek osoba mająca styczność z Kiełbasą
- Brushlicker
- Falubaz
tylko ogolny zarys, bo nie mam ani kompa, ani ABka, wiec nie ma pkt ani itemow magicznych
-d. Mag light z DS
-2*priest z dwurakiem
-inzynier
-witch hunter z bundle of pistols
30 greatswords
-10 spearman
-10 spearman
39 halabard
39 halabard
10-15 archers
-hellblaster
-g.cannon
Powinienem sie zmiescic w 2400 z luzem
-d. Mag light z DS
-2*priest z dwurakiem
-inzynier
-witch hunter z bundle of pistols
30 greatswords
-10 spearman
-10 spearman
39 halabard
39 halabard
10-15 archers
-hellblaster
-g.cannon
Powinienem sie zmiescic w 2400 z luzem
Bizim pisze:Imo jedyny sens ma w helblasterze i helstormie. Bo teraz za to daje jednocześnie BSa i perzut, a obie te maszynki korzystają z tych skilli (helstorm zawsze wali indirectem).
Rakiety też używają teraz bsa ?? To jak to działa ?
- Irek_Dwarf
- Chuck Norris
1 Grand Master Order of the Golden Lion @ 230.0 Pts
General; Barding; Full Plate Armor; Warhorse
Ogre Blade [40.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
1 Battle Wizard Lord of the Light Order @ 225.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
1 Captain of the Empire @ 85.0 Pts
Battle Standard
35 Halberdiers @ 220.0 Pts
6 Knightly Orders @ 142.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Warhorse
9 Knights of the Golden Lion Order @ 261.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; FCG; Warhors
6 Demigryph Knights @ 368.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Standard; Musician; Demigryph
1 Steam Tank @ 250.0 Pts
1 Steam Tank @ 250.0 Pts
Models in Army: 63
Total Army Cost: 2399.0
Też se wrzucę tu swoją kminę Dopóki nigdzie nie jest napisane że tank jest 0-1 to myślę o czymś takim (jak wejdzie to ograniczenie to jeden czołg zmieni się w 2 cannony
General; Barding; Full Plate Armor; Warhorse
Ogre Blade [40.0]
Dragonhelm [10.0]
Dawnstone [25.0]
1 Battle Wizard Lord of the Light Order @ 225.0 Pts
Dispel Scroll [25.0]
1 Captain of the Empire @ 85.0 Pts
Battle Standard
35 Halberdiers @ 220.0 Pts
6 Knightly Orders @ 142.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; Musician; Warhorse
9 Knights of the Golden Lion Order @ 261.0 Pts
Barding; Lance; Full Plate Armor; Shield; FCG; Warhors
1 Steam Tank @ 250.0 Pts
1 Steam Tank @ 250.0 Pts
Models in Army: 63
Total Army Cost: 2399.0
Też se wrzucę tu swoją kminę Dopóki nigdzie nie jest napisane że tank jest 0-1 to myślę o czymś takim (jak wejdzie to ograniczenie to jeden czołg zmieni się w 2 cannony
- Brushlicker
- Falubaz
Teraz helstorm strzela po prostu jak katapulta. Z tym, że ma d3 placki i strzela ZAWSZE tak jakby nie widział celu (czyli indirectem).wychwa pisze:
Rakiety też używają teraz bsa ?? To jak to działa ?
Czyli jak rzuci hita to odejmujesz BS strzelca i jeśli wynik jest większy niż 0 to przesuwasz w kierunku małej strzałki.
Jejku znowu ninja. -.-
A może raczej witch hunter aby było bardziej klimatycznie.
moja pierwsza rozpa nowego empire. Jestem ciekaw czy tym sie bedzie dalo grac:
generał (enchanted shield, ogre blade, white cloak of ulric, fpa) 424
-gryf (bloodroar, two heads)
kapitan (bsb, sztandar gryfa, fpa, tarcza) 153
mag lvl 2 (metal, ds, ruby ring) 150
inzynier 65
inzynier 65
warrior priest (armour of meteoric iron, gw) 120
33 swordsmen fcg 448
detka 16 halabard
detka 14 halabard
10 hundgunners 160
detka 5 lucznikow
detka 5 lucznikow
dzialo 120
dzialo 120
3 demigryfy sztandar muzyk, banner płonace ataki 204
helblaster 120
helstorm 120
cellestial hurricanum 130
razem: 2399 pkt
wrzucilem swordsmenow bo jako bloker najlepiej wypadaja, ws 4 parry save przy griffon bannerze maja odbic wroga a potem maszyny go dobijaja, badz kolo na gryfie czy demi. Co o tym myslicie?
Jak to jest, jesli mam fcg i wystawiam 3 herosow, pierszenstwo ma fcg, a ja moge wybrac ktorego herosa daje do drugiego szeregu? czy wowczas zachowuje wszystkie bonusy np bsb dziala normalnie?
generał (enchanted shield, ogre blade, white cloak of ulric, fpa) 424
-gryf (bloodroar, two heads)
kapitan (bsb, sztandar gryfa, fpa, tarcza) 153
mag lvl 2 (metal, ds, ruby ring) 150
inzynier 65
inzynier 65
warrior priest (armour of meteoric iron, gw) 120
33 swordsmen fcg 448
detka 16 halabard
detka 14 halabard
10 hundgunners 160
detka 5 lucznikow
detka 5 lucznikow
dzialo 120
dzialo 120
3 demigryfy sztandar muzyk, banner płonace ataki 204
helblaster 120
helstorm 120
cellestial hurricanum 130
razem: 2399 pkt
wrzucilem swordsmenow bo jako bloker najlepiej wypadaja, ws 4 parry save przy griffon bannerze maja odbic wroga a potem maszyny go dobijaja, badz kolo na gryfie czy demi. Co o tym myslicie?
Jak to jest, jesli mam fcg i wystawiam 3 herosow, pierszenstwo ma fcg, a ja moge wybrac ktorego herosa daje do drugiego szeregu? czy wowczas zachowuje wszystkie bonusy np bsb dziala normalnie?
Jak dla mnie brakuje lorda maga a jedyne Twoje pier... jest w demigryfach ktorych jest za mało żeby Ci coś ubiły wystarcza teraz scaveny i sztormówa i polowa Twojego strzelania już nic nie zrobi a piechoty mało jak dla mnie . Koleś na gryfie coraz bardziej mnie przekonuje że coś by dało sie nim ugrać ale chyba bym zabrał sie za gandziamastera + inerów ale każdy lubi co innego .
Lord mag jest must have jak dla mnie bo inaczej wroga magia Cie zje jeżeli nie masz tego +4 .
Lord mag jest must have jak dla mnie bo inaczej wroga magia Cie zje jeżeli nie masz tego +4 .
Swordsmeni jako bloker ok, ale trudno jest wygrać samym static'em poza tym taki combos drogo wychodzi i jest dosyć średni. Już pomijając to, że w takim klocku musi być BSB i zapewne łatwo zginie.
Co do ustawienia fcg i herosów to tak, ale tutaj nie masz 2 wytrzymałych herosów którzy mogą trzymać front, poza tym jak zginie czempion to wtedy bsb by wskoczył na jego miejsce.
Ale próbuj czemu nie jak dla mnie dopóki griffon banner nie wróci do kosztu 50 pkt to nie ma co o nim rozmyślać.
Co do ustawienia fcg i herosów to tak, ale tutaj nie masz 2 wytrzymałych herosów którzy mogą trzymać front, poza tym jak zginie czempion to wtedy bsb by wskoczył na jego miejsce.
Ale próbuj czemu nie jak dla mnie dopóki griffon banner nie wróci do kosztu 50 pkt to nie ma co o nim rozmyślać.
- Brushlicker
- Falubaz
Założę się, że po pierwszych turniejach składanie imperialnej rozpiski bedzie zaczynało się od demigryfów w ilości 5+3+3
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- To samo co wtedy, gdy idziesz na imprezę poderwać jakąś dziewczynę.
Andrzej pisze:Założę się, że po pierwszych turniejach składanie imperialnej rozpiski bedzie zaczynało się od demigryfów w ilości 5+3+3
Ja się bym nie zakładał.
12 demigryfów to 4 boxy po 165 to 660 zł (bez zniżek), nie wiem jak inni ale ja nie mam na poczekaniu takiej kasiorki na same demigryfy...
Ale nie po pierwszych, lecz po późniejszych turniejach to wcale bym się nie zdziwił.
- Martin von Carstein
- Kradziej
Dzień mnie nie było, sześć stron spamu już zrobiliście.
Zdecydowanie za mało piechoty kosztem niepewnego strzelania. Muszkieterzy to fatalny wybór z racji ich 24 calowego zasięgu i zasady "strzał i ruch". Dodatkowo kosztują krocie, to 90 punktów. To 12 łuczników o większej manewrowości i lepszej obronności (przeciwnik dostaje karę -1 do strzelania w skrimisz). Jeżeli chcesz się bawić w strzelanie z tych kapryśnych zabawek zapewnij sobie lepszych blokerów. Na pewno liczniejszych. Gryfa bierzesz, podziwiam odwagę. Lord mag by ci się przydał... na pewno szerszy front. W tej chwili masz oddział demigryfów (bloker w tej liczbie), oddział swordsmenów i halabardników (daj po dwie dwudziestki, w hordzie, będzie szerszy front) (kolejny bloker) i tyle. A pilnujesz czterech dział plus biednych muszkieterów.
W Imperium prawdziwym blokerem to są jednak GS. Dodatkowo potrafią konkretnie się tłuc (siła plus 5).
Demigryfom przydałby się jeszcze jeden kumpel.
Ale próbuj, nie patrz się zanadto na opinię innych. Może coś ciekawego wykombinujesz, teraz podobno Imperium stało się uniwersalniejsze.
Czy lepiej... jeżeli mają wsparcie magiczne na ochronę (ward) to zdecydowanie lepiej. Są po primo tańsi, po secundo w defensywie wypłacą 40 ataków o tej samej sile co miecznicy. Pancerz taki am (jak wykupisz tarcze).-speary lepiej blokuja niz swordsmani
Zdecydowanie za mało piechoty kosztem niepewnego strzelania. Muszkieterzy to fatalny wybór z racji ich 24 calowego zasięgu i zasady "strzał i ruch". Dodatkowo kosztują krocie, to 90 punktów. To 12 łuczników o większej manewrowości i lepszej obronności (przeciwnik dostaje karę -1 do strzelania w skrimisz). Jeżeli chcesz się bawić w strzelanie z tych kapryśnych zabawek zapewnij sobie lepszych blokerów. Na pewno liczniejszych. Gryfa bierzesz, podziwiam odwagę. Lord mag by ci się przydał... na pewno szerszy front. W tej chwili masz oddział demigryfów (bloker w tej liczbie), oddział swordsmenów i halabardników (daj po dwie dwudziestki, w hordzie, będzie szerszy front) (kolejny bloker) i tyle. A pilnujesz czterech dział plus biednych muszkieterów.
W Imperium prawdziwym blokerem to są jednak GS. Dodatkowo potrafią konkretnie się tłuc (siła plus 5).
Demigryfom przydałby się jeszcze jeden kumpel.
Ale próbuj, nie patrz się zanadto na opinię innych. Może coś ciekawego wykombinujesz, teraz podobno Imperium stało się uniwersalniejsze.
Myślę, że na 100% znajdzie się ktoś, kto na Babicach będzie miał 12 demigryfówBizim pisze:Andrzej pisze:Założę się, że po pierwszych turniejach składanie imperialnej rozpiski bedzie zaczynało się od demigryfów w ilości 5+3+3
Ja się bym nie zakładał.
12 demigryfów to 4 boxy po 165 to 660 zł (bez zniżek), nie wiem jak inni ale ja nie mam na poczekaniu takiej kasiorki na same demigryfy...
Ale nie po pierwszych, lecz po późniejszych turniejach to wcale bym się nie zdziwił.
I tak dodam jeszcze od siebie, że na pierwszy rzut oka imo uwalili Wam trochę armię. Znerfiona magia, żałosna ilość itemów, mega losowy steam tank, osłabione strzelanie. Za to macie demigryfy, nowe maszynki i możliwość fajnych kombinacji (hatred, +1 to hit, ward6+) co w połączeniu z magią typu light/shadow może dać ciekawe rezultaty.
Lidder pisze:- Co się dzieje, gdy kawaleria normalnym ruchem, nie marszem, przechodzi przez murek?
- Brushlicker
- Falubaz
nie patrzalbym tak na to, magicy sa tansi z tego co pamietam, strzelanie mozna boostowac za pomoca prayerow, steam tank nie ma autohitow itp... Do tego boost gryfa, pegaza i lepsze sztandary. Witch hunter tez jest uber, jak na moj gust
Ceny pkt piechty i armat zdupiaja sprawe, altar tez jest slabszy niz byl, ale super prayery na 6" w znacznej mierze rewanzuja
Moge poprosic o komentarze do mojej pseudorozpy?
Ceny pkt piechty i armat zdupiaja sprawe, altar tez jest slabszy niz byl, ale super prayery na 6" w znacznej mierze rewanzuja
Moge poprosic o komentarze do mojej pseudorozpy?
Ja bym widział rozpe imp tak:
Priest na altarze+sprzęt
Lord ma DS light/schadow
BSB na pegazie lub na piechotę
Jakiś mały heros, mag, priest lub hunter dla mr2
W corach walnąć 2 lub 3 kloce 40 halabard, do ego może jakieś łuki, detki czy inne pierdółki.
W specjalach tyle demigryfów ile się da, optymalnie 5+3+3
W rarach te dwie nowe machinki. Jak na swój koszt są świetne. Za 120/130 pkt mamy całkiem twardy rydwan z 5W, dający kość PD/DD i bostujący oddziały.
No i za pozostałe punkty walnąć parę dział, ewentualnie mortar żeby mieć jakąś odpowiedź na monstery/kloce piechoty.
Priest na altarze+sprzęt
Lord ma DS light/schadow
BSB na pegazie lub na piechotę
Jakiś mały heros, mag, priest lub hunter dla mr2
W corach walnąć 2 lub 3 kloce 40 halabard, do ego może jakieś łuki, detki czy inne pierdółki.
W specjalach tyle demigryfów ile się da, optymalnie 5+3+3
W rarach te dwie nowe machinki. Jak na swój koszt są świetne. Za 120/130 pkt mamy całkiem twardy rydwan z 5W, dający kość PD/DD i bostujący oddziały.
No i za pozostałe punkty walnąć parę dział, ewentualnie mortar żeby mieć jakąś odpowiedź na monstery/kloce piechoty.