Zasady EURO - ewolucja czy rewolucja?

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Barbarossa
Mniejsze zło

Re: Zasady EURO - ewolucja czy rewolucja?

Post autor: Barbarossa »

To dorzucę swoją opinię.

Zacznę może od tego, że czysta 8 edycja zgodnie z zasadami by GW i grana w środowisku turniejowym jest do dupy. Po pierwsze, balans jest absolutnie beznadziejny (patrz m.in. bohaterowie specjalni). Po drugie, czary są zerojedynkowe. Gra na czystą 8 ed. z wyżyłowanymi rozpiskami to bardziej doświadczenie z kategorii RPG niż gry strategicznej - naprzeciw siebie stają uberprzegięcia i obsypują się czarami, aż ktoś kiedyś kulnie lepiej. Jeśli ktoś chce doświadczyć pełni debilizmu 8 ed, polecam przetestowanie bitwy dwóch armii HE na 2k z Teclisami + lore of life, bez banner of the world dragon. Jest to dobry punkt wyjścia do diagnozy choroby.

Czysta 8 edycja jest fajna wyłącznie jako gra domowa, gdzie rozpy robi się pod klimat.

W wypadku gry turniejowej, zepsute są: czary (4 domeny z rulebooka oraz kilka domen ze starych RB), kwiatki z poprzednich AB (niektórzy specherosi, rare'y, przedmioty magiczne). Te rzeczy balansują się jakoś tylko w tym sensie, że jedno przegięcie niweluje inne - na zasadzie: czołgu praktycznie nic nie jest w stanie zabić, a pitka go ściąga elegancko. Problem polega na tym, że gra w przerzucanie się przegięciami robi się losowa (patrz: moje pitki rzucały hity a twoje scatterowały, ja oblałem test od twoich dwellersów na arcymagu, ty na swoim nie). Wreszcie, zepsuty bywa spam jednostek.

A propos komentarzy dotyczących balansu na zasady open - moim zdaniem turnieje open są zbalansowane mniej więcej do momentu, kiedy ludziom nie chce się malowac armii pod open. Wątpiących zachęcam do sproksowania i przetestowania Armii DE: Duża sucz shadow + mała sucz, 2x hydra, 3xharpie, 4x30 kuszników. 70 trafień S3 AP na turę to zaskakująco dużo.

Dlatego jakieś ograniczenia muszą być. ETC to o krok za daleko w stosunku do tego, co sam bym zaproponował, ale naprawdę jest to niebo a ziemia w porównaniu z czystą 8 ed. W obecnym ETC AR committee najbardziej nie podoba mi się lekkość z jaką niszczą "znienawidzone" armie oraz magię... i ewidentne ignorowanie faktu, że nerfienie przegiętej magii odbiera niektórym armiom ich jedyną kontrę na pojedyncze przegięte modele (np. czołg, hydrant).

Waldi
Masakrator

Post autor: Waldi »

Tendrils of Tzeench and Conjoined Homunculus both counts as +1 PD

Jak dla mnie to ktoś kto wystawi demon prince z tendrilsami to powinien dostać jeszcze jakieś gratisy.

Remo
Falubaz

Post autor: Remo »

Barbarossa pisze:To dorzucę swoją opinię.

Zacznę może od tego, że czysta 8 edycja zgodnie z zasadami by GW i grana w środowisku turniejowym jest do dupy. Po pierwsze, balans jest absolutnie beznadziejny (patrz m.in. bohaterowie specjalni). Po drugie, czary są zerojedynkowe.
Odnosząc się do tej części Twojej wypowiedzi wydaje mi się, że mało osób myśląc o graniu na niemodyfikowane zasady na turniejach podciąga pod to branie bohaterów specjalnych/imiennych bo odkąd pamiętam na turniejach się ich poprostu nie wystawiało więc jeden problem z głowy.
Co do czarów - kiedyś na tym forum ktoś (nie pamiętam kto) trafnie napisał, że gdy grając w grę fantasy bierzesz do armii Maga-Lorda o koszcie punktowym odpowiadającym oddziałowi elitarnej piechoty to ten mag i jego magia mają.... napier - alać i czynić szkody a k6 S4 to sobie mogą rzucać Harry Potter czy Sigfried & Roy. Z jakiej racji Dwarfowa Katapulta może ściągnąć jednym strzałem klocek długouchych (zdarzyło mi się nie raz :mrgreen: ) a już Mistrzowi magii nie wolno rzucić Dwellersów które zabiją co najwyżej co drugiego elfa?

Awatar użytkownika
wojtas2
Wałkarz

Post autor: wojtas2 »

czy orki na najnowszych zasadach euro robią rozpe na 2500 czy na 2400 i gdzie mogę znaleźć najnowsze zasady euro z góry dzięki
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Grolshek
Administrator

Post autor: Grolshek »

wojtas2 pisze:czy orki na najnowszych zasadach euro robią rozpe na 2500 czy na 2400 i gdzie mogę znaleźć najnowsze zasady euro z góry dzięki
Pozdrawiam
2500.
http://warhammer.org.uk/phpBB/viewforum.php?f=18
Spróbuj lepszej gry: boltaction.pl

ODPOWIEDZ