8 edycja- pytania 2

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Re: 8 edycja- pytania 2

Post autor: kubencjusz »

Wendigo pisze:Jeśli przeciwnik ma re-roll do hita (np. z hate'a), a przeciwnik zarazem nakazuje mu re-roll wszystkich udanych rzutów to jak to się rozgrywa?
A) Re-roll trafionych i re-roll nietrafionych się niwelują i po prostu kolo wali bez żadnych przerzutów?
B) Przerzucamy każdy nietrafiony i trafiony ale tylko raz.
C) coś jeszcze innego

Według RB można przerzucać kość tylko raz więc dwukrotny przerzut odpada.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Mnie raz to wypadło to sędzia nam podyktował nie przerzucać w ogóle, co wydaje mi się sensownym rozwiązaniem :)

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

Post autor: crovaxus »

jeżeli większość modelu jest w strefie przedniej to szarżuje na przód i jak nie ma sie jak dostawić to dostawia się choćby rogiem ty ty dostawiasz sie do niego przez zasadę "domykania drzwi". jeżeli model jest w strefie przedniej to nie ma prawa wbijać się w bok modelu choćby nie wiem co. jeżeli nawet nie da się domknąć drzwi z powodu w huj mało mało miejsca to nie można zszarżować
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"
- The tale of Crovax the Cursed

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

Loke pisze:Miałem wczoraj taką sytuację:

Jest krawędź stołu, smok DE i zaraz obelisk. Wstawiam smokowi pod mordę Sabretuska. Kociak jest ustawiony pod lekkim skosem, tak że większość przedniej krawędzi podstawki smoka jest we froncie kocura i tym samym szarża elfickiego gada staje się niemożliwa, bo nie ma wystarczająco dużo miejsca by się dostawić z powodu obelisku.
taka szarza byla by mozliwa. dostawia sie do ciebie a nastepnie poniewaz on jest blokowany przez obelisk i krawedz stolu ty 'domykasz drzwi'
Po czym dostaje szarżę w bok, bo mój przeciwnik twierdzi, że większość modelu smoka jest na flance kota. W przypadku oddziału bym sobie takiej szarży nie pozwolił wpuścić, ale jeśli chodzi o monstera to naprawdę nie wiem czy liczy się jego "przód" czy cały model. Stawiam, że podobnie jak w wypadku oddziału liczy się ile pierwszego szeregu znajduje się na froncie/flance, w tym jednak wypadku nie byłem pewny i szarżę smoczura wpuściłem. To jak to jest z tym monsterem i szarżą na bok/przód?
wchodzi na flanke.
"if a charging unit straddles two zones, then the unit is considered to be in the zone where the majority of the models in its front rank are."
moze i monster nie ma szeregow ale nadal stoi w 'pierwszym szeregu' ;) wiec jesli wiekszoscia byl na flance to tam wlasnie sie powinien dostawic.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

dokładnie o to mi chodziło, źle tylko użyłem słowa "w przedniej strefie", miało być większa część modelu w przedniej strefie itp ;]
"For a sharp second, Selenia froze, and Crovax's blade found home. As the Angel shattered like glass, Crovax felt his mind collapse - the curse had been fulfilled"

Awatar użytkownika
wychwa
Oszukista

Post autor: wychwa »

Panowie , jak mam na bsb sztandar dyscypliny który daje +1 ld a w tym oddziale mam gienia , to czy gienio rozdaje ld o 1 większą na 12 cali ? np ma 8 a daje 9 ?

Awatar użytkownika
Azurix
Szef Wszystkich Szefów
Lokalizacja: Łódź Klub:"Ośmiornica Łódzka" Stowarzyszenie:"Wargaming"

Post autor: Azurix »

Tak, rozdaje tą większą i nawet ten oddział w którym siedzi też ma tą większą bo nie korzysta z Inspiring Pressence tylko "Highest Leadership in Unit".
III Zasada Dynamiki Newtona - Aktualizacja 2013: "Gdy menel jedzie tramwajem, to tramwaj jedzie menelem" :lol:

Obrazek

Obrazek

szeszej
Falubaz

Post autor: szeszej »

Czy model szturmujacy budynek jest liczony jak bedacy w styku z modelami obroncow?

Awatar użytkownika
Furion
Postownik Niepospolity

Post autor: Furion »

szeszej pisze:Czy model szturmujacy budynek jest liczony jak bedacy w styku z modelami obroncow?
Podręcznik, dział buildings. Tam masz odpowiedź na to pytanie. Coś koło strony 126 IIRC.
Aron_Banalny pisze:jeżeli mam cel w polu widzenia doom divera, ale poza zasięgiem, czy mogę zadeklarować szczał możliwie jak najbliżej celu i liczyć na donos?
Jeżeli strzelasz tym "as a thrower" to tak, możesz to zrobić. Strona 114.
Chyba, że przez to osiągasz jakąś niemożliwą do uzyskania w inny sposób korzyść. Wtedy to WP.

pozdrawiam
Furion

Awatar użytkownika
esgaroth
Falubaz
Kontakt:

Post autor: esgaroth »

jak to teraz jest z maszynami? ile ran ma przykładowy high elves bolt thrower? (w charakterystyce ma 3 rany oraz 2 załogantów)

Awatar użytkownika
Morsereg
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Morsereg »

ma tyle W ile jest obslugi.
jesli jest dwoch obslugantow to ma 2W.
jesli jest 3 to ma 3W. jesli krasnoludzka maszyna z malym inzynierem to ma 4W.

--- edit ---
@down
no nie tak do konca tylko do liczenia W.
obsluganci uzyczaja czasami swoich statystyk maszynie.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, o 17:33 przez Morsereg, łącznie zmieniany 1 raz.
DragoMir pisze:
Vallarr pisze:Dopiero zobaczylem date pierwszego posta. Nekromancja krasi to zboczenie :evil:
Jaka kurna nekromancja? Krasie nie używają magii ogarze! To nie Dragon age!

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

Rozwijając myśl Morserega dodam, że w tej edycji obsługa służy właśnie jako znaczniki punktów życia, niczemu więcej :)

Awatar użytkownika
Semi
Niszczyciel Światów
Kontakt:

Post autor: Semi »

BS jeszcze daje ;)
Obrazek
Highborn Elves Only!

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

i jest championem który może rzucić challange ;]

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

crovaxus pisze:i jest championem który może rzucić challange ;]
Seryjnie krasnoludzki inżynier dokupowywany może wyzywać na pojedynek ? :shock:
Makabra. Wchodzi smok z lordem. Czelendż, stubborn, kontr szarża i smoka ni ma :twisted:

Awatar użytkownika
M.T.
Kretozord

Post autor: M.T. »

kubencjusz pisze: Seryjnie krasnoludzki inżynier dokupowywany może wyzywać na pojedynek ? :shock:
Makabra. Wchodzi smok z lordem. Czelendż, stubborn, kontr szarża i smoka ni ma :twisted:
Krasnoludzki inżynier jest traktowany jako czempion :)

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

ale nie moze wyzywac challenge'a

Awatar użytkownika
crovaxus
Kretozord
Kontakt:

no to dałem się nieźle wałować :evil: :evil:

Awatar użytkownika
Smh
Masakrator

Post autor: Smh »

Shino pisze:ale nie moze wyzywac challenge'a
a przyjmować?
Moje morskie krasie z Barak Varr teraz także na blogu www.BarakVarr.pl

- Wiosłujesz [...] jakbyś w życiu nic innego nie robił. Myślałem, że krasnoludy nie umieją ani żeglować, ani pływać...
- Ulegasz stereotypom.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

tez nie.

Awatar użytkownika
kubencjusz
Szef Wszystkich Szefów

to taki z niego czempion jak z koziej dupy trąba ...

Zablokowany