Sędziowski Rynsztok

Jak zaszarżować trzy oddziały na raz, strzelać z łuku ze sztandarem w ręku i schować przed ostrzałem wielkiego spaślaka w grupie pokurczów.

Moderatorzy: Shino, Lidder, kudłaty, Furion

Zablokowany
Awatar użytkownika
Bizim
Falubaz

Re: Sędziowski Rynsztok

Post autor: Bizim »

Cóż patrząc od tej strony to rzeczywiście można mieć wątpliwości. #-o
Caius Ceplus pisze: Zaatakowane imperium kontratakuje.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

Post autor: Shino »

sumarycznie bo nie chce mi sie dzielic na kazda osobe osobno:
Wszyscy gramy przecież inaczej. Swift reform to jeden manewr w którym nie przekraczamy 2xmove, następnie RB zezwala na zrobienie jeszcze normalnego ruchu
rb tez zabrania zrobienia wiecej niz 2x move przy manewrach. Pytanie co tu mialo by byc nadrzxedne.

To, ze tak sie gra nie jest wyrocznia. Przez jakis czas sporo osob gralo w wawie, ze dragonhelm daje ward 2+ na flamingi mountowi.
W podręczniku wyraźnie napisali no armour save w missfire od działa natomiast przy missfire od wyniku 7 tego zapisku nie ma, zatem co tu uściślać. To już nie uściślanie lecz dopisanie dodatkowego zapisku "no armour save" do efektu numer 7.
jest to rana bez sily i jako jedyna chyba (oprocz dzwonu, ktory jak wychodzil to nie bylo takowego problemu) gdze trzeba ten problem roztrzasnac. Dodatkowo jedyny misfire, tkroy by dzialal z ochrona pancerza
Po co mieliby wtedy pisać innate bound spell? Rulebook wyróżnia dwa rodzaje bound spelli:
a) itemy bez zdolności innate
b) innate ability - ale tutaj nie jest napisane, że nie może być itemem!
nie ma podzialu na itemu bez zdolnosci innate tylko na itemy. I jest tam napisane, ze sie niszcza. W innate nie ma nic, ze takowy item sie nie niszczy a jedynie, ze mag nie moze wiecej boundow w turze rzucac wiec wynika z tego, ze powinny dzialac 2 rzeczy

z discruptem rzeczywiscie sie pomylilem. Bylo dosc pozno jak to zbieralem i niepotrzebnie to wrzucilem.
zacytuje tą zasadę z rerol to wound
"when attacking wizards, or models with undead, nehekharan undead or daemonic special rules, in close combat, a witch hunnter re-rolls failed rolls to wound."
Jak dla mnie jest dosyć jasne, że tylko gdy uderza swoimi atakami w cc ma rerol to wounda na wymienionych wyżej przeciwników.
ok. zle zostalem poinformowany. Ale sprawa z kb nadal istotna.
Tego pytania to już kompletnie nie rozumiem... Czemu detka niby miała by nie mieć holda skoro jest wymieniony wśród zasad które się przenoszą?
wrzuccie opis hold the lines. Jesli pamietam to iunit with character with this special rule (lub when character is in unit with this special rule). Wskazuje to na to, ze musi tam byc character

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Post autor: rob »

co do pytania o hold the line:

str 30 armybooka: "If a Regimantal Unit has any of the special rules listed below, they confer the same special rule onto all of their Detachments whilst they have at least one model within 3":
- Frenzy
- Hatred
- Hold the Line!
- Immune to Psychology
- Stubborn
- Steadfast
- Stupidity."

więc detka dostaje niezależnie czy ma w sobie bohatera czy nie.
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ale hold the line dziala tylko jesli character jest w oddziale:

"when a character with this special rule is in a unit.."

oznacza, ze nie ma charaktera nie ma breaka na 3d6.

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

Shino pisze:ale hold the line dziala tylko jesli character jest w oddziale:

"when a character with this special rule is in a unit.."

przecież pytanie dotyczy detki a nie oddziału głównego
Emp/DoCh

"Je­dynym do­wodem na to, że is­tnieje ja­kaś po­zaziem­ska in­te­ligen­cja, jest to, że się z na­mi nie kontaktują" A.E.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

ok. Detka dostaje zasade mowiaca "when a character with this special rule is in a unit..". Czy detka sama w sobie jest characterem

Czy moze to jednak nie ja powinienem sie nauczyc czytac

Awatar użytkownika
rob
Chuck Norris
Kontakt:

"If a Regimantal Unit has any of the special rules listed below..."

a to przeczytałeś?
Emp/DoCh

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

tak. Mowie przeciez, ze detka ma zdolnosc specjalna hold the line.

ta zdolnosc specjalna zgadnij od jakich slow sie zaczyna.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Post autor: Byro »

Stosujesz bolesny RAW Shino.
W takim razie po co wg Ciebie w ogóle dali Hold the Line w liście cech, które przechodzą na detkę?
Coma pisze:I po co czytasz komentarze sfrustrowanych miernot?
Niech się durnie trują jadem, oszczędź sobie złego.

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

pamietaj, ze wtedy caly unit ma ta zdlonosc, wiec wystarczylby dowolny hero.

Pytanie jak daleko isc z rawem i gdzie on sie konczy.

Z tym hold the line to jak z save od misfire czolgu. Niby jedno i drugie zgodne z zasadami prawda?

tak samo jak steadfast od macierzystego oddzialu tylko jesli jest w cc ;)

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Niezupełnie.
Opis Hold the line:
While a character with this special rule is in a unit, the unit rolls .....
Gdyby się trzymać tego dosłownie, wówczas jedyną możliwą sytuacją by detka miała hold the line, to wsadzić tam kapitana lub generała.
Jak to się ma do wymienienia tej zdolności w liście zdolności przechodzących na detkę z oddziału macierzystego?

Co do steadfast, osobiście jestem zdania, że dotyczy to sytuacji, gdy oba oddziały są zaangażowane w walkę (pewno nawet z tym samym wrogiem) i przegrywają, ale parent ma steadfast i wówczas detka może go odziedziczyć.

Co do misfire czołgu, też pisałem, póki co nie ma o tym słowa, lecz jestem przekonany, że errata to wyklaruje (na no armor save).

scoutmaster
Chuck Norris

Post autor: scoutmaster »

Shino pisze:ale hold the line dziala tylko jesli character jest w oddziale:

" is in a unit.."

nie do końca

hold the line przekazuje bohater oddziałowi regimental a ten przekazuje specjalną zdolność
detachmentowi a nie innemu bohaterowi.
w RBj est jasno napisane, że odział nie przekazuje specjalnych zdolności bohaterom i na odwrót (poza stubborn). Umieszczenie jakiegokolwiek bohatera w detaczmencie nic nie daje bo bohater sam nie ma hold the line. Ma je za to oddział przekazany przez regimental.
tak to wygląda
captain---hold the line--->regimental--hold theline-->detachment

W procesie przekazania nie uczestniczy inny bohater

Awatar użytkownika
Shino
Nerd Forumowy

jak przekazuje oddzialowi boihater? cokolwiek co na to wskazuje prosilbym

Awatar użytkownika
Siena
Chuck Norris

Post autor: Siena »

Wskazuje na to zasada hold the line oraz zasady detachmentów. Opis zasady hold the line s. 32 AB. Opis działania detacdhmentów s. 30. Zasady są jasno opisane.

Jeżeli w oddziale głównym jest kapitan lub generał (obaj posiadają zasadę hold the line!), to detachment w 3 calach od tej jednostki korzysta z zasady hold the line!

Awatar użytkownika
Karli
Postownik Niepospolity

Post autor: Karli »

Jankiel pisze:
W podręczniku wyraźnie napisali no armour save w missfire od działa natomiast przy missfire od wyniku 7 tego zapisku nie ma, zatem co tu uściślać. To już nie uściślanie lecz dopisanie dodatkowego zapisku "no armour save" do efektu numer 7.
Jak mi tylko powiesz, z jaką siłą to wali (o ile modyfikuje armour save), to przyznam Ci rację. Na razie wygląda to bardziej na przeoczenie twórców ab. Co do reszty sie zgadzam. Btw. a czy w ogóle są w systemie jakieś autowoundy pozwalające na armour save?
A czy każda zadana rana musi mieć siłę? Rany z:
- feedback scrolla
- warpstone tokenów
- efektu dzwona
- forbidden roda
- fellblade'a
- missfire z katapulty
- i pewnie jeszcze wielu innych zrodel ktorych nie chce mi sie teraz na bieżąco wymyślać - zadają rany bez siły. Większość z nich ma dopiski "no armour save", ale np. dzwon nie ma i gramy tak że bierze się save od efektu dzwona (słynne white lioni z T7 z magii life ;p).
Byłoby afrontem nie napić się z Frontem!

Awatar użytkownika
Jankiel
Sol Invictus

Post autor: Jankiel »

Czyli tylko dzwon. Którego zasady napisano, gdy tylko maszyny miały 7 T i nigdy nie miały pancerza
Warhammer Pro-Tip #2: If Purple Sun isn't winning the game for you, consider using it more.

Awatar użytkownika
Afro
Postownik Niepospolity

Post autor: Afro »

jak nie miały, przecież karsnoludzkie miały save za heavy armor, podobnie chyba zielonoskórych
"You either die a cyka or live long enough to become a blyat"

Awatar użytkownika
Kervyn
Chuck Norris

Post autor: Kervyn »

Save'a mieli obsługanci, nie same maszyny.
Queek.

Awatar użytkownika
Byro
Niszczyciel Światów

Jankiel pisze:Czyli tylko dzwon. Którego zasady napisano, gdy tylko maszyny miały 7 T i nigdy nie miały pancerza
Niemniej errata szczurków tego nie ruszyła, mimo, że wraz z 8 edycja pojawiły się jednostki z T7+ i savem

Awatar użytkownika
Myzu
Mudżahedin

Post autor: Myzu »

Czyli co, ze np. taki warsphinx majac T8 i AS 5+ rzuca na te 5+ przy efekcie z dzwonu ?

Zablokowany