Potrzebuję "rady"

Wood Elves

Moderator: Gremlin

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

Potrzebuję "rady"

Post autor: Maku Wolf Master »

Witajcie - od niedawna gram w Warhammera i zbieram lesiaki. I Ostatnio robiąc rozpiskę zaczęło mnie zastanawiać czy mogę dać wardancerom wielką broń, czy oni dostają automatyczną z zasady "broń tancerzy wojny", bo jak bym im ją wrzucił to by walili po 2 ataki z siłą 6!!?? Proszę o wyjaśnienie... :?

Awatar użytkownika
Leśnik
Mudżahedin

Post autor: Leśnik »

zawsze muszą mieć swoją broń i nie mogą brać żadnej innej, nawet hero. To ta broń daje im wszystkie plusy jak S4 w szarży, czy 2A z bazy.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord
Lokalizacja: FKCC, sekcja Gdańsk Południe, oddział Zakoniczyn (na emeryturze)

Post autor: Christos »

Żeby jednostka mogła wybrać inna broń niż ma w podstawowym ekwipunku, musi mieć taka możliwość w "options". Jeśli brak takiej możliwości nie mozna wystawić jej z innym uzbrojeniem.

Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

Bardzo dziękuje, o to mi chodziło - i mam jeszcze jedno pytanko, czy mogę wsadzić Nobla z BSB do wardancerów, jak nie posiada Wardancerowego Kindreta?? Bądź, czy może mieć BSB będąc w wspólnocie Wardancerów?

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

BSB nie może należeć do żadnej "wspólnoty".

Natomiast nie ma przeciwwskazań, żeby BSB dołączył się do wardencerów (tak było w poprzedniej edycji ale już się zmieniło).

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Tam właśnie trzymaj magów i BSB najlepiej.

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Tam właśnie trzymaj magów i BSB najlepiej.
.....albo w lesie - nasze czary nie potrzebuja line of sight

Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

dzięki - z tymi magami to nie wpadłbym na to, a pomysł wspaniały, bo wardancerów jest ciężko wyrżnąć. Dzięki bardzo - macie jeszcze jakieś rady co do taktyki - narazie mam takie figsy:

- 10 Glade Guards i 6 scautów, ale to jest jedno i to samo
- 6 wardancerów
- Czarodziejkę
- i nobla z bow'em

Do tego zamierzam kupić jeszcze Waywatcherów i command do wardancerów, i mam armijkę na 1500, co mi wystarczy, później dokupie prawdopodobnie Glade Riderów i drugiego spellsingera. Ewentualnie dzikich jeźćców, nie planuje mieć drzewiaków - może później(dużo później) jakiegoś treemana. To narazie tyle - jakieś wskazówki co kupić się opłaca, a co nie?

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Post autor: Kosa »

bez drzew jest niezwykle trudno i ciezko, radze je kupić (sam tez ich nie lubie) ale ograniczyć ich stosowanie. Tak 2x8 driad i bardzo ewentualnie treeman stykną na bardzo długo :) .
"Człowiek jest czemś, co pokonanem być winno"
F.N.

Moja Galeria Pomalowanych Ludków

Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

Szkoda - chciałem zrobić armie bez nich, może jednak jest jakaś fana taktyka nie używając drzew?? Wiem, że elfimi spellsingerami można narozrabiać, wardancerzy to dobrzy przeszkadzacze(mam na myśli uniemożliwienie dojścia przeciwnikowi do łuczników) ponad to WW są fajni, można nimi wyrzynać (robiłem tak, że ten dodatkowy las, który dostaje dawałem na środek i do niego wciskałem WW i scautów i jak wróg przechodził obok, a zazwyczaj tak robi, bo grałem kilka razy i każdy olał WW i scautów, bo bali się wejść do lasu, jak stali przed nimi wardancerzy, więc najczęśniej właśnie na WD szarżują - a wtedy scautami i WW lece na tyły wroga i zabijam jednostki wsparcia) myślę, że to dobra taktyka. Z niecierpliwością czekam na Sugestie :wink: :)

Awatar użytkownika
Crane
Szef Wszystkich Szefów

Post autor: Crane »

Mozna cos pokombinowac z Eternalami- ja bym dal im np. Lorda z wardem za 75pkt na 5+ dla niego i jego odzialu i annoyance of netlings, obok BSB i mozna ustac z kazdym.Trzeba by tylko pomyslec o F+O.

Jesli nie chcesz uzywac drzewek to masz na mysli tylko ich wyglad? Bo np. Wild Riders to tez Forest Spirity..Ja mysle nad latajacymi WE +fasty: nic mnie nie dorwie, tluke po mniejszych odzialach, a w najgorszym wypadku gram na remis (unikam walki i zajmuje cwiartki) Ale juz taka ich wersja na 2000 bylaby o tyle ciekawa, ze dochodzilby smok...wbrew pozorom nasza armia stwarza wiele kombinacji, a nie tylko masa driad i huzia do przodu

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

bez drzew ciezko, jednak...

na pewno one dają twardosć, której elfom po prostu brakuje. Koniecznie wtedy oddział ethernali w liczbie 20-24 z jakimś noblem, ktory ma przeżyć jednak nie dawałbym tam BSB, gdyż jego smierć oznacza utrate stubrona, zaś trzymać dwóch herosów w i tak już drogim klocku mija się z celem, jego po prostu do sporgo oddziału WD, moze nawet 10. Do tego dwa oddziały tanich wildów i dwa razy glade raidersi. W rarach na pewno wayowie, moze nawet dwa oddziały(??), bądz orzełek, on pasuje nawet do czystej wizji elfów. Lorda dałbym maga i jako ostatniego herosa spelsingera i wyąłdowałbym ich scrollami na maksa :P przynajmniej jeden problem będzie z głowy. Za reszte ze 4 oddziały łuczników :) mocne na pewno nie jest ale powinno dać rade.
F.N.

Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

Myśle, że fajny pomysł jest z tymi fastami i latającymi - to by było dobre, bo jak grałem z kumplem(on gra bretą) to po prostu jeździłem GR do okoła jego lancy i go wkużałem, bo co non stop dostawał ze strzał i pomimi to, żę miał armor na 2+ to wyrżnąłem mu pół oddziału - jak by mieć jeszcze Wildów to jak na flanke wiechać, to gość wysiada - a latający też będą dobrze na flanki wbijać - tak po przemyśleniu, to myśle, że to, że łatwo elfami wbijać na flanki jest ich mocną stroną - to by było dobre - ale wcisł bym tam jeszcze oddział ok 8 WD, żeby zatrzymywali najsilniejszych, bo WD długo się trzymią - szczególnie jjak im dam ten taniec z wardem na 4+ - wedy na flankę innym oddziałem i przeciwnik ma przerąbane. To jest dobry pomysł - chyba zrobię armię właśnie na warhawków i i na fastach.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

tu jest problem tkwiacy w slotach, masz ich tylko 4.

WD raczej musowo, więc zostaje 3, w tej opcji trzeba dać ethernali aby był jakis klocek do przetrzymywania więc zostają dwa wolne, jeden oddział wildów?? Jakoś mi się nie widzi gdyż nic nie bedziesz miał do walki wspomagajacego z powodu braku driad, jeden oddział mało, widaomo, że warhlaki to dosć fajna jednsotka jednak tutaj potrzebniejszy jest drugi oddział wildów. Ich zadania poniekąd mogą spełnić glade raidersi... jednak lot to fajna zasada dlatego dałbym orzełka zamiast nich jak już wyzej pisałem.
F.N.

ksuM
Falubaz

Post autor: ksuM »

Ja taką armią nie gram, ale jak testowałem, to najlepszą opcją zdawało się 2 X 4 warhawki i 2 X 6 wildów, jedni z warszmatą.

Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

Jeszcze można spróbować - choć nie wiem czy to wypali - na 2K wrzucić oriona(wiem, że jest do kitu) i wtedy wildów mamy jako core - ale znowu nie mamy fanego highborna na dragonie.

Awatar użytkownika
Kosa
Pan Spamu

Orion odpada z wiadomych powodów...

zaś highborn na smoku to taka średnia opcja, zżera slota hero, który jest niezwykle ważny w tego typu rozpie gdyż bohaterzy muszą nadrobić braki jednsotek dlatego trzebaby mieć 4 herosów elfickich, wydaje mi się to musem w tego typu rozpie, a kombinacji jest wiele.

lord caddy
BSB jakiś przezywalny
war dancer
nobel na orle z hailem

takie cos fajnie moze działać, BSB w ethernalach najlepiej z wardem, WD w swym oddziale i ta jednsotka łamie mocno, a nobel na orle plus orzełek z rara już daje dosć dobrą siłe lotniczą ;)

zawsze WD możnaby było wymienić na maga, a lordowi podnieść poziom i wtedy już coś poczarować mozna.

@Ksum

niby fajne jednak jak grać na samych elfach to myśle, że warto brać ethernali i do tego WD bo to jednak jednsotka napędowa, wiec zostają dwa speciale a jeden oddział wildów to mało...
F.N.

Awatar użytkownika
Christos
Kretozord

Tylko że Orionem na turach to za często nie pograsz.

@ Maku Wolf Master nie przesadzał bym z przeżywalnością wardencerów. Wierz mi, nawet ward na 4+ może niewiele Ci pomóc jak coś w nich wpadnie, będzie miało na wejsciu +5 do CR.

Mimo wszystko tancerzy dosyc łatwo jest zbrejkować szarzując na nich.

Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

No niby mało - można by powiększyć ten jeden oddział wildów i GR wrzucić no nie?

I ten Lord caddy - to kto to(co to?) bo gram od niedawna i niektórych skrótów nie kojażę i angielskich nazw nie wszystkie kojaże - bo mam polski AB. :wink:

Awatar użytkownika
Maku Wolf Master
Pseudoklimaciarz

No nie wiem - moich 8 WD + Nobel wytrzymali wjazd lancy bretońskiej - też 8 osób - przetrzymali ich 4 tury - dopuki nie rozwaliłem jednostek wsparcia wildami i nie zawróciłem.

ODPOWIEDZ